trafic.ro ranking

trafic.ro Cum se diagnostichează rezistenţa la insulină? | Nutritionist Cluj

Cum se diagnostichează rezistenţa la insulină?

Diagnosticul rezistenţei la insulină se poate face în cercetare prin diferite metode cu acurateţe mare (tehnica cea mai precisă fiind clamparea hiperinsulinemică-euglicemică, ce implică perfuzarea de glucoză şi insulină cu menţinerea unei glicemii constante, şi calculul necesarului de glucoză/insulină pentru a menţine glicemia), dar în practică există numeroase metode de evaluare a insulinorezistenţei. Principala metodă constă în evaluarea clinică şi de laborator, însoţită, ideal, de o analiză a compoziţiei corporale prin bioimpedanţă.

Corelarea datelor de către un medic diabetolog-nutriţionist va conduce la un diagnostic de acurateţe, pas absolut obligatoriu în tratamentul acestor tulburări metabolice. Un consult de diabetologie-nutriţie la un cabinet care să fie dotat şi cu un analizor fiabil de bioimpedanţă, poate evalua starea metabolică de ansamblu a organismului, in vederea intervenţiei de specialitate privind activitatea fizică şi alimentaţia.

O altă metodă de evaluare a insulinorezistenţei este calculul unui indice, numit HOMA-IR (Homeostasis Model of Assessment: Insulin Resistance), pe baza nivelului insulinemiei (nivelului de insulină din sânge) şi glicemiei. Deşi utilitatea practică a acestei metode este limitată, în anumite cabinete se calculează acest indice (aici găsiţi un calculator online al HOMA-IR, dacă este disponibilă dozarea simultană a insulinemiei şi glicemiei).

<<< Ce este rezistenţa la insulină?

<<<  Ce efecte are rezistenţa la insulină?

>>> Cum se tratează rezistenţa la insulină?

Autor: Dr. Adrian Copcea ::: Copyright NutritionistCluj.Ro @2011 ::: publicat: 06/03/2011

REFERINŢE:
Medscape: Insulin resistance
MedicineNet Insulin resistance
Calculator HOMA-IR online
Protocol Springer pentru clampul hiperinsulinemic-euglicemicFORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters