trafic.ro ranking

trafic.ro Care sunt valorile normale ale colesterolului? | Nutritionist Cluj

Care sunt valorile normale ale colesterolului?

Colesterolul rămâne, după zeci de ani, un punct de interes major al medicinii moderne, prin corelaţiile dintre valorile lui in sânge şi riscul cardiovascular, corelaţii susţinute de o experienţă clinică covârşitoare. Mai mult, cu cât ştiinţa avansează, cu atât se aprofundează fiziopatologia lipidelor si în paralel se studiază tratamente eficiente in domeniul dislipidemiilor (afecţiuni definite prin valori patologice ale grăsimilor din sânge)

În ultimii ani, odată cu progresul ştiinţific, locul colesterolului total in prim-planul lipidelor tinde sa fie luat de o fracţiune a sa, LDL-colesterolul (cunoscut mai larg prin sintagma “colesterol rău”), parametru care se corelează mai bine decât colesterolul total cu bolile cardiovasculare.  Aceasta tendinţă de înlocuire se înscrie intr-un progres firesc, similar celui din trecutul apropiat, in care locul lipidelor totale a fost luat de parţi mult mai bine definite ale acestora: colesterolul total, trigliceridele, HDL-colesterolul etc. Nu este de exclus ca în viitor alte fracţiuni sa înlocuiască la rândul lor LDL-colesterolul (spre exemplu aşa numitele “particule mici şi dense” de LDL-colesterol, care nu se dozează în practică actualmente).

Aşadar,  subiectul „colesterol” este, încă, după zeci de ani, de strictă actualitate în lumea medicală, care se confruntă atât cu modificări frecvente ale conceptului de “valori normale”, cât şi cu o industrie farmaceutică implicată colosal în acest domeniu,

Tendinţa universală a medicinii către o abordare individualizată, se regăseşte în mod deosebit în diagnosticul şi tratamentul dislipidemiilor (evaluarea şi intervenţiile medicale depinzând de toate problemele medicale ale persoanei, în special cele din sfera cardiovasculară şi metabolică: diabet zaharat, hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, obezitate ş.a.m.d). Individualizarea abordării medicale în cazul de faţă se traduce prin ideea că aceeaşi valoare a colesterolului poate însemna două lucruri diferite la doua persoane diferite. Dealtfel, dictonul “se tratează persoana, şi nu analiza” complică răspunsul la întrebarea „care sunt valorile normale ale colesterolului”, înlocuind viziunea depăşită conform căreia ar exista valori normale universale.

O a doua întrebare, strâns legată de prima, este: ce înseamnă un colesterol mai mare? Răspunsul de această dată este simplu: o îmbolnăvire şi o mortalitate cardiovasculară mai mare. Acesta este de fapt şi motivul pentru care o valoare crescută a colesterolului trebuie corectată în cele mai multe situaţii, prin alimentaţie şi eventual medicamente.

Colesterolul rău (LDL-colesterol) este considerat în prezent principala ţintă a abordării practice. El poate fi dozat prin metode de laborator, sau, acolo unde sunt disponibile următoarele dozaje: colesterol total, trigliceride şi HDL-colesterolul, el poate fi calculat. Societăţile Medicale stabilesc, în prezent, valori normale pentru LDL-colesterol, în funcţie de statusul vascular şi factorii de risc ai pacientului. În Franţa se iau în considerare următorii factori de risc, care trebuie contorizaţi pentru a stabili normalul pentru fiecare persoană:

1. Vârsta (bărbat > 50 ani, femeie > 60 ani);
2. Boli coronariene precoce în familie: infarct sau moarte subită înainte de 55 ani la tată sau rude de grad 1 de sex masculin, sau înainte de 65 ani la mamă sau rude de grad 1 de sex feminin;
3. Fumător actual, sau ex-fumător de mai putin de 3 ani;
4. Hipertensiune arteriala;
5. Diabet zaharat tip 2;
6. HDL-colesterol < 40 mg/dl indiferent de sex.

Un factor protector poate anula unul din factorii de risc: acesta este HDL-colesterolul (High-Density Lipoprotein Cholesterol, “colesterolul bun”  peste 60 mg/dl.

Odată documentate aceste informaţii, se defineşte normalul sau ţinta pentru LDL-colesterol astfel:

1. persoanele care nu au niciun factor de risc de pe lista de mai sus (sau au un factor de risc, dar acesta este “anulat” de factorul de protectie HDL), trebuie să aibă LDL-colesterol sub 220 mg/dl,
2. persoanele cu 1 factor de risc: sub 190 mg/dl,
3. 2 factori de risc sub 160 mg/dl,
4. cel puţin 3 factori de risc: sub 130 mg/dl.

O ţintă mai strictă pentru LDL-colesterol – 100 mg/dl se stabileşte pentru pacienţi consideraţi cu risc cardiovascular înalt (pacienţi care au deja boală cardiovasculară, diabet tip 2, sau un risc >20% de a suferi un eveniment coronarian in următorii 10 ani, după scorul Framingham).

În concluzie, nu există “valori normale” absolute pentru colesterol, ci fiecare persoană are valorile sale normale.

link >>> tabele simplificate cu valori normale colesterol, trigliceride, LDL, HDL • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  Raspuns pt. Dl. Vasile, la mesajul :Buna ziua , Am 63 ani ,sunt barbat si doresc sa comentati urmatoarele date
  legate de colesterol:
  – colesterol 229 mg/dl
  -HDL colesterol 39 mg/dl
  trigliceride 186 mg/dl.
  Rog comentati aceste valori si daca e cazul ,indicati-mi ce alimente m-ar ajuta sa le am in limite normale.
  Vasile”
  -Diagnosticul este de dislipidemie mixta, prin cresterea colesterolului total, scaderea colesterolului bun (HDL) si cresterea moderata a trigliceridelor. In aceasta situatie se indica un regim in care principala indicatie este reducerea consumului de grasimi de origine animala (carne, mezeluri, lapte, branzeturi) – cel mai usor prin alegerea sortimentelor mai slabe. In functie de prezenta altor boli (hipertensiune, diabet, obezitate) si de alte rezultate ale analizelor, se poate avea in vedere tratamentul cu medicamente.

 • trusca maria ::: comentariu pe forum :

  Domnule Dotor,
  Am 53 de ani si sunt din Baia Mare.De ceva timp fac un tratament cu un supliment alimentar cumparat de la o farmacie din Baia Mare,pe baza de fitosteroli din plante si omega 3 din alge.Ma simt foarte bine si am observat dupa 1 luna scaderi ale colesterolui si trigliceridelor.Ce ma sfatuiti sa fac in continuare ? Sa mai iau produsul sau nu ? Va mutumesc.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Maria T. Suplimentele cu fitosteroli se pot lua pe termen lung, la fel cele cu omega 3. In principiu, eu recomand si perioade de pauza de 2-3 saptamani in aceste tipuri de suplimentari.

 • elena ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua,dati-mi va rog un sfat am colesterolul seric total 232 mg/dl.trigliceride-64mg/dl,TGO-32U/L,TGP-25U\L ,Creatinina-0.75mg/dl,ASLO-622U/L,Proteina C reactiva-5mg/l(0-10mg/L),VSH-6mm/h,Fribinogenemie-346mg/dl,iar Hemoleucograma si EX. sumar urina sunt cuprinse intre valorile de pe buletinul de analize.Am 41 de ani,1,63 inaltime,58 kg,fac sport regulat ,mananc gatit la abur,la wok ,nu beau cafea,alcool si totusi colesterolul este cam mare .Va multumesc din suflet pentru raspuns.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Elena. Colesterolul total este peste limita formala de 200, dar trebuie vazut cat de mult colesterol bun (HDL) intra in totalul colesterolului. Daca valoarea HDL nu este mare, si colesterolul total este mare, atunci colesterolul poate fi, pe termen lung, un factor de risc. Trebuie vazut ce boli sunt in familie, si, daca exista aceeasi problema (valori mai mari ale colesterolului), daca exista boli cardiovasculare, fumat etc., atunci trebuie analizat ansamblul lor, si gandit daca este cazul sau nu de medicamente pentru scaderea colesterolului. Aceasta decizie se ia in functie de factorii de risc cardiovascular. Cu privire la cauze, nivel de colesterol este, in cea mare parte, determinat genetic, si, in mica parte, de ceea ce mancati. Faptul ca faceti miscare este benefic, in absenta miscarii nivelul ar fi, foarte probabil, mai mare.

 • Eliana ::: comentariu pe forum :

  Stimate D-le Doctor, Ce parere aveti de urmatoarele valori: Sunt femeie; Varsta=54,5ani; Nefumatoare; Greutatea=58 Kg; Colesterol total=222; HDL=75; LDL=134; Trigliceride=66;Lipide totale=656.Parintii au 84, respectiv 77 ani, si amandoi urmeaza ceva tratament usor doar de aprox 3 ani. Va multumesc.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Eliana. Aveti valori bune, colesterolul total este crescut, dar pe seama colesterolului bun, deci valoarea colesterolului total nu este rea. LDL de 134 este, spunem noi, “la limita”, in aceasta situatie cel mai adesea nu se indica medicamente.

 • Flori ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua d-le dr,fac parte dintr-o familie de longevivi,parintii 89 de ani,fara probleme,dar fratii mei decedati tineri47,49,52,56 de ani ,probleme cardiace
  eu am 59 de ani,am urmatoarele valori ,colesterol total 254,lipide totale 760,trigliceride100,LDL 66

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Flori. Situatia este atipica, cel mai bine este, inainte de a interpreta colesterolul, sa va faceti un bilant cardiologic amanuntit, inclusiv cu ecografie si test de efort. De aici porneste interpretarea. Un LDL de 66 este foarte bun, probabil ca HDL-ul (nu l-ati notat aici) este mare. Cel mai bine este ca medicul CARDIOLOG sa decida cu privire la tratamentul pentru colesterol, in acest caz.

 • Stoian ::: comentariu pe forum :

  D-le doctor , am 63ani,sunt barbat,greutate 85kg, rezultate la analiza sangelui:BILTS-0,3mg/dL,LDL_C-146mg/dL,UREL-23mg/dL,CHD2I243,38mg/dL,HDLC3-37,8mg/mg/dL,AMYL2-37U/L,AMY-P-22U/L,GPT-21U/L,UA2-5,4mg/dL,GLU2-129mg/dL,TRIGL-271mg/dL,CREJ2-o,7mg/dL,BILD2-0,1mg/dL.Rog comentati aceste valori si daca sunte-ti amabil,indicati-mi ce alimente sa consum ca sa le aduc in limite normale , cu deosebita stima, Stoian.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Stoian. Glicemia arata DIABET ZAHARAT, daca este corect receptata. Trigliceridele mari si colesterolul mare inseamna DISLIPIDEMIE, valori anormale ale grasimilor din sange. Pentru ambele probleme este neaparat sa cereti un bilet de trimitere de la medicul de familie si sa mergeti la un specialist in DIABET, NUTRITIE si BOLI METABOLICE (medic de diabet!).

 • adela ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua domnule doctor am 23 de ani 1.65 si 93 kg imi puteti recomanda ce analize ar trebuii sa fac pt a mi se putea da un tratament de nutritie eu sunt plecata in strainatate si am incercat toate variantele pt a-mi face programare la dumneavoastra dar nu am reusit sunt din satu mare si voi pleca in tara pe 5 august si ma intorc pe 17 va rog sa ma anuntati dak in perioada asta o sa fiti la satu mare si dak imi puteti recomanda ce analize trebuie sa fac multumesc

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Adela. Nu, din pacate in august am fost in concediu, si doar din septembrie voi relua consutlatiile lunare la Satu Mare. Sfatul meu este sa discutati cu un specialist in oricare tara ati fi, exista dieteticieni si nutritionisti care pot fi solicitati.

 • george ::: comentariu pe forum :

  am 63 ani,colesterol hdl=30,ldl =88 ,colesterol total 140(celule albe=3,9 mii)prob colst bun ?????

 • Alexandra ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua as avea si eu o intrebare .In legatura cu trigliceride foarte mari la valoare de 2000 cu regim si cu tratament de foarte multi ani acestea fiind mostenite se poate face ceva in legatura cu acestea? Va multumesc

 • Ilie ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua, d-le doctor.
  Barbat 37 ani, 1.70 m, 75 kg
  glicemie 98
  colesterol 179
  trigliceride 60
  HDL 49
  LDL 118
  E bine ? Multumesc.

 • georgeta pruteanu ::: comentariu pe forum :

  stimate d-le doctor,

  Am 53 de ani ,sunt femeie am 70 de kg si 1,67m inaltime va rog spuneti parerea despre urmatoarele valori:glicemia -84,37, HDL -77,81, LDL -219,13,COLESTEROL SERIC 331,51.MULTUMESC

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  Da, sunt valori normale.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Alexandra. Da, v-am raspuns si la celalalt comentariu, se prescrie tratament.

 • mirela ::: comentariu pe forum :

  colesterol total 220
  colesterol rau 155
  79 kg.1.64 inaltime, 52 ani,

 • Timea12 ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua! Recent mi-am facut niste analize de sange si rezultatele nu sunt tocmai bune : – colesterol seric total 277 mg/dl, trigliceride serice 99mg/dl, glicemie 92 mg/ dl, ALT-TGP 26 UI/I, AST-TGO 28UI/I. Mentionez ca am 36 de ani, 170 cm si 73 kg, si fac munca sedentara, la birou. Multumesc

 • ALIN ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua…recent am facutanalize la sange si in urma acestora am avut urmatoarele valori
  Colesterol:199
  HDL Colesterol:72
  LDL Colesterol:119
  Trigliceride:38
  am observat ca valoarea trigliceridelor este scazuta.Este vreun motiv pentru care sa ma ingrijorez.Mentionez ca am 21 de ani,175 cm si 70 kg si sunt baiat.As aprecia foarte mult daca ati raspunde si va multumesc

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Alin. Nu, nu este nicio probelma cu valoarea scazuta a trigliceridelor.

 • Parus Mariana ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua am 44 de ani am fost diagnosticata cu cardiopatie mi.a fost dat sa fac niste analize colesterolul si glicemia
  Colesterolul este de 221
  Glicemia este 103
  Imi puteti spune daca sunt normale iar daca nu sunt normale care ar fi valorile normale
  Va multumesc mult

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Mariana P. din pacate nu apuc sa citesc “in timp real” comentariil, dar, intr-adevar, in cazul in care exista sete, foame, urinat des trebuie URGENT facuta glicemia pentru ca aceste simptome sunt adeseori manifestarea diabetului zaharat (si, rar, a diabetului insipid, o afectiune diagnosticata si tratata de endocrinologi). O glicemie normala in acest context EXCLUDE diabetul, iar o glicemie crescuta CONFIRMA diabetul pe fondul acestor simptome.

 • valería valeria ::: comentariu pe forum :

  BUNA,MA NUMESC SILVIA SI AM 49 DE ANI DE 2 LUNI NU AM CICLU MENSTRUAL AM COLESTEROLUL 263(TOTAL).AM SI O INFECTIE VAGINALA(CANDIDOSIS,IAU TRATAMIENT)INFLUIE INFECTIA IN CRESTEREA VOLORILOR DE COLESTEROL?SA IMI IAU IARASI VALORILE COLESTEROLULUI DUPA CE MA TRATEZ DE INFECTIE?

 • George ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua d-le doctor
  Am 65 ani fac un tratament pentru
  cancer prostata.colest.hdl 68,9,col.total 272,7,trig.122,9,colest.vldl 25,colest ldl 184,6.multumesc

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters