trafic.ro ranking

trafic.ro Fructoza: o posibilă cauză a epidemiei de obezitate | Nutritionist Cluj

Fructoza: o posibilă cauză a epidemiei de obezitate

Fructoza ar putea fi una din cauzele epidemiei de obezitate din Statele Unite. Deşi puţin cunoscut, unul din dezavantajele zahărului este proporţia de 50% în fructoză (zahărul, mai precis zaharoza sau sucroza, conţine 50% glucoză şi 50% fructoză).

Un dezavantaj similar îl are încă un produs american utilizat pe scară largă în industria alimentară pentru îndulcire (sucuri, prăjituri): siropul de porumb cu concentraţie mare de fructoză (HCFS – High Corn Fructose Syrup). Acesta conţine fructoză liberă şi glucoză liberă, în proporţie uzuală de 55% /  45%.

Şi mai puţin ştiut, încă un produs îndrăgit nu doar pentru gust ci şi pentru beneficiile asupra sănătăţii, mierea de albine, este o variantă apropiată, din punct de vedere al compoziţiei, de zahăr, mierea conţinând în jur de 38% fructoză şi 31% glucoză.

Deşi până în anii 1970 glucoza a fost principala ţintă a studiilor metabolismului carbohidraţilor, deja în ultimele 3-4 decenii s-au acumulat date conform cărora cealaltă componentă a zahărului, fructoza, ar putea fi, în realitate, un inamic mai de temut decât glucoza. Câteva din explicaţiile acestui fapt sunt prezentate în continuare.

Diferenţa metabolică dintre glucoză şi fructoză, două glucide rapid disponibile în organism (monozaharide) este cunoscută de foarte mult timp: glucoza stimulează secreţia de insulină în timp ce fructoza nu. Pe baza acestui fapt, fructoza a fost considerată o alternativă de preferat glucozei, până în ultimii 10 ani, când s-au strâns suficiente dovezi ştiinţifice că avantajele fructozei pe termen lung s-ar putea să nu existe. Mai mult, faptul că fructoza poate fi rapid metabolizată şi fără ajutorul insulinei s-a dovedit nu un avantaj, ci un posibil dezavantaj. În ficat, cantităţile mari de fructoză intră direct în sinteza de trigliceride, care, prin acumulare, conduc la rezistenţă hepatică la insulină. Aceasta, la rândul său, este un mecanism bine cunoscut în apariţia obezităţii, ficatului gras (steatoza hepatică) şi a sindromului metabolic (asocierea dintre obezitate abdominală, dislipidemie, hipertensiune şi hiperglicemie). Motivaţia pentru care se întâmplă acest fapt este diferenţa dintre consumul obişnuit de fructoză “tolerat genetic” de organism – 16-20 grame (până în acest secol provenite din fructe proaspete), şi consumul actual măsurat în populaţia americană, şi, posibil, asemănător în alte populaţii cu rate mari de obezitate: 85-100 grame pe zi. Această deturnare a metabolismului către prelucrarea fructozei, considerat odată un avantaj ce a justificat o mare parte din timp recomandarea de consum privilegiat de fructoză de către persoanele cu diabet zaharat, este, astăzi, cunoscută ca un dezavantaj. Mai exact, există beneficii pe termen scurt ale fructozei, însă pericole pe termen lung. Ficatul, principalul organ implicat în prelucrarea glucidelor simple (transportate direct din intestin, prin vena portă, către ficat, prima staţie de prelucrare) poate metaboliza cantităţi mari de fructoză, şi genera, astfel, fără limitări mari, glucoză, glicogen, lactat şi piruvat, substanţe ce intră direct în lanţurile metabolice, în principal prin intermediul trigliceridelor şi al limitării sensibilităţîi la insulină.

Mai simplu, fructoza conduce, pe căi metabolice diferite, la acelaşi mecanism periculos din afecţiunile metabolice atât de răspândite în prezent: diabetul zaharat, obezitatea, dislipidemiile, steatoza hepatică şi sindromul metabolic: rezistenţa la insulină.  

 

Referinţe:

1. Fructose, insulin resistance, and metabolic dyslipidemia. Nutrition and Metabolism, 2005

2. Excess Fructose May Play Role in Diabetes, Obesity and Other Health Conditions. Science Daily, 2010

3. Clues seen to how fructose may promote diabetes. Cell Metabolism, citat de Reuters, 2009.

Publicat: 02 noiembrie 2011. Copyright NutritionistCluj.Ro
Autor: Dr. Adrian Copcea, medic specialist diabetolog
Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca • De ce ne ingrasam? Unul dintre principalii vinovati - Fructoza | Fii sanatos ::: comentariu pe forum :

  […] prezentare facuta de profesorul Lustig despre acest subiect pe Youtube. Alte informatii puteti gasi aici, aici si […]

 • lucia ::: comentariu pe forum :

  asa….si ce propun stimatii oameni de stiinta care ne iau si amaratul de mar de sub nas, ce mai mancam ca sa slabim? furaje? sau si alea au vreun continut nociv inca …necercetat??

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Lucia. Oamenii de stiinta nu propun “luarea amaratului mar de sub nas”, dimpotriva, acestea se pot include in majoritatea interventiilor pentru slabit. Articolul se refera in mod particular nu la mere, ci la anumiti indulcitori utilizati pe scara larga in Statele Unite, respectiv HCFS – High Corn Fructose Syrup.

 • Doru ::: comentariu pe forum :

  Nu intrati in stare de confuzie si revolta : trebuie sa observam ca tot ce se cheama exces este de evitat. Deci : excesul de fructoza, glucoza, zaharoza, trigliceride, colesterol, s.a.m.d.acestea sunt redutabile, nu consumul moderat, adaptat nevoilor noastre vitale. Problema este ca mancam tot mai multe alimente cu volum mic si continut caloric mare pentru ca sunt preparate din produsi rafinati, hiperconcentrati. Ne-am obisnuit sa cautam gustul foarte dulce, foarte sarat, foarte aromat, pentru satisfactia papilelor gustative iar comertul evita alimentele naturale neprelucrate si rapid perisabile si ne serveste sub nas produse bogate in zaharururi, lipide si sare.

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters