trafic.ro ranking

trafic.ro Hemoglobina glicozilata: media glicemiilor pe 3 luni | Nutritionist Cluj

Hemoglobina glicozilată (HbA1c) şi media glicemiilor

Hemoglobina glicată (sau glicozilată) – HbA1C este o analiză medicală care reflectă media glicemiei în ultimele 3 luni. Atunci când este disponibil rezultatul acestei analize, medicul diabetolog poate transforma rezultatul într-o medie a glicemiilor pe ultimele 3 luni (atât cele măsurate, cunoscute de pacient, cât şi cele nemăsurate). Acest fapt se datorează mecanismului de formare a acestei componente a hemoglobinei, şi anume: depunerea „zahărului” pe proteinele din organism, hemoglobina A1c fiind una din aceste proteine, a cărei concentraţie poate fi măsurată. Fenomenul de glicare este cumulativ, fapt din care rezultă şi valoarea acestei analize, utilizată ca şi instrument de diagnosticare şi urmărire a evoluţiei diabetului.

Numele acestei analize nu trebuie să inducă în eroare persoana cu diabet, semnificaţia analizei fiind diferită de semnificaţia hemoglobinei (o analiză care face parte din hemoleucogramă). Totuşi,  la persoanele care au valori anormale ale hemoglobinei (de ex. anemii, hemoglobinopatii, anomalii ale electroforezei hemoglobinei etc.), valoarea HbA1c este influenţată, şi trebuie interpretată ca atare de medicul diabetolog.

Rezultatul HbA1C se exprimă ca procent din hemoglobina totală (de exemplu: 7.4%). Valorile normale, la persoanele fără diabet, sunt între 4.5 şi 5.7%. Intervalul 5.7% – 6.4% corespunde prediabetului (o situaţie care trebuie investigată, fiind o etapă reversibilă, în care drumul spre diabet poate fi oprit), iar valorile de 6.5% şi peste corespund diabetului zaharat. Întrucât criteriile de diagnostic ale diabetului cuprind mai mulţi parametri: de laborator (glicemie a jeun, glicemie provocată – T.T.G.O., glicemie ocazională în anumite contexte, hemoglobină glicozilată) sau clinici, situaţiile în care hemoglobina glicată nu se încadrează în valorile normale trebuie analizate în cadrul unui consult de specialitate.

La persoanele cu diabet (diabet tip 1,  diabet tip 2, tipuri specifice etc.) se urmăresc periodic valorile HbA1c, care reflectă cel mai bine, alături de automonitorizare (măsurarea glicemiei la domiciliu), situaţia reală a diabetului. Interpretarea analizei nu este similară pentru toţi pacienţii, ci se individualizează, în funcţie de numeroşi parametri: vârstă, afecţiuni asociate, risc de hipoglicemii, simptomatologie etc. Astfel, pe parcursul urmăririi, se urmăresc anumite ţinte, care să corespundă unei stări de sănătate optime, dar şi unei calităţi a vieţii satisfăcătoare, cu riscuri minime pentru viitor.

Valoarea de 7% este luata cel mai des ca reper al unui control glicemic bun, valorile sub 7% fiind cele asociate unui echilibru metabolic bun şi unui risc minim de complicaţii (în principal microvasculare). Cu cât valorile hemoglobinei glicate sunt mai mari, cu atât se poate spune că dezechilibrul glicemic este mai mare, şi astfel riscul de complicaţii. Întotdeauna valorile mari ale hemoglobinei glicate trag un semnal de alarmă, care poate însemna, în multe cazuri, nevoia de a începe tratamentul cu insulină, pentru a preveni o evoluţie nefavorabilă a diabetului.

Transformarea valorii HbA1c într-o medie a glicemiei se poate face cu ajutorul unei formule de precizie, dar cunoaşterea corespondenţelor între anumite valori prag ale hemoglobinei glicozilate şi media glicemiilor pe 3 luni poate fi la fel de utilă. Astfel, o valoare de 7% înseamnă o medie a glicemiilor de 154 mg/dl, o valoare de 8% o medie de 183%, o valoare de 9% o medie de 212 mg/dl etc. Este important de ştiut că această medie a glicemiilor poate să nu corespundă cu măsurătorile la domiciliu, dacă, de exemplu, determinarea glicemiei se face doar dimineaţa, pentru că media glicemiilor, aşa cum rezultă din analiză, cuprinde toate momentele zilei, inclusiv perioadele de seară, noapte sau cele postprandiale (de după mese). • Hemoglobina glicozilata (HbA1c): cum o interpretam? « Adrian Copcea’s Blog ::: comentariu pe forum :

  […] 19 ianuarie 2008 Hemoglobina glicozilata (HbA1c): cum o interpretam? Posted by Copcea Adrian under MEDICINA [79] Comments  !Varianta actualizata a acestui articol, 2010- (link):  Hemoglobina glicată (HbA1c) şi media glicemiilor […]

 • Nicky ::: comentariu pe forum :

  Am fost diagnosticat in februarie cu DZ tip 2 (am 42 ani). Dupa 3 luni de insulina Humulin M3, cu doze de: dimineata 9 unitati si seara de 10; am avut hemoglobina glicata de 6,1. Acum voi reface testul (sept). Dupa media valorilor ar trebui sa am undeva intre 5,6 si 6. Urati-mi noroc.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @nicky Cu siguranta valoarea hemoglobinei glicozilate va fi buna!…ceea ce ar insemna ca ar putea fi luate in calcul si alte variante de tratament.

 • Nicky ::: comentariu pe forum :

  hip,hip… rezultatul la test este de… 5,6 !!! sunt f f bucuros. am scazut cam de 5-6 luni Humulin M3 cu doza de 7 unitati dimineata si 7 seara. Mi-au spus anul trecut, atunci cand am fost descoperit cu diabet (februarie), ca este posibil sa intru in remisie, dar nu am crezut. Sper sa pot sta asa cat mai mult timp.

 • adrian1963 ::: comentariu pe forum :

  Buna seara!Am 47 ani si DZ tip 2 diagnosticat de aproape 3 ani. Recent am obtinut urmatoarele rezultate la analize: HbA1C=5,02 ; glicemie=126 ; colesterol total=168 ; HDL colesterol=63 ; LDL colesterol=88 ; trigliceride=87 ; uree=50 ; creatinina serica=1,27 ;bilirubina prezenta in urina. Tratamentul pe care il urmez este compus din SIOFOR (1000 mg) -1 tableta dimineata si 1 tableta seara, plus ceaiuri, tincturi, pastile naturiste. Regimul alimentar nu este forte strict.
  Va rog un scurt comentariu! Credeti ca SIOFOR-ul ar mai trebui redus? Multumesc!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Adrian1963 Un foarte scurt comentariu: Felicitari! Ambele variante legate de doza de Siofor (mentinerea dozei actuale, reducerea dozei) sunt corecte in aceasta situatie, personal in aceasta situatie optez pentru mentinerea dozei, daca nu exista probleme de toleranta (probleme de tranzit, disconfort abdominal etc.).

 • mariana ::: comentariu pe forum :

  va rog,mama mea are un diabet tip 2de 6ani cred eu ca il cam tine sub control. ultima analiza a fost glicemi133mgiar cea gliclozilata de 5.67,alta data a fost mai mica ,este motiv de ingrijorare?pot sa va spun ca celelalte adica colesterolul si trigliceridele sint normale. multumesc

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  nu ati precizat varsta mamei Dvs. La o HbA1c de 5.6, si daca este in tratament cu anumite medicamente (glibenclamid, glimepirid, glipizid, gliclazid, gliquidona etc.), atunci trebuie verificat daca nu exista momente cand glicemia scade prea tare (hipoglicemie). Daca nu exista astfel de momente, nu exista niciun motiv de ingrijorare, ci, dimpotriva, de linistire.

 • dragos ::: comentariu pe forum :

  Buna seara. Am 39 de ani. Recent (mai 2010) mi s-a pus diagnosticul de DZ tip II (glicemie 303). HbA1c a fost 7.9. Initial tratamentul impus a fost Amaryl 1 mg care m-a adus foarte repede in hipoglicemie (1 sapt). Din aceasta cauza s-a ajuns la limitarea tratamentului doar la 1/2 Siofor 1000 zilnic. Regimul nu mai este drastic dar lipsesc alimentele cu zahar cu exceptia cafelei. Ultimele analize au fost: glicemie 106 iar HbA1C 5,2. Penultimele au fost: glicemie 88 iar HbA1C 5,4. Initial am avut probleme cu colesterolul si trigliceride dar care au durat doar cateva saptamani dupa ce am inceput regimul. In prezent nu mai am aceasta problema. As fi foarte interesat de opinia dv. Credeti ca este diabet sau prediabet. Mentionez faptul ca in momentul in care mi s-a pus diagnosticul nu s-a luat in calcul nivelul VSH care era 24 fata de 10. Nu stiu daca are vreo importanta. Este necesar sa continui cu jumatatea de siofor. Singura temere este legata de potentiale complicatii la nivelul rinichilor. Cu multumiri.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Dragos. Singura varianta in care s-ar putea reanaliza diagnosticul ar fi daca prima HbA1c ar fi fost o eroare de laborator, iar glicemia ar fi fost luata din deget, ceea ce nu cred ca e cazul. In plus, un medic a pus diagnosticul (tinand desigur cont si de alte date), si a dirijat corect tratamentul. Datele actuale arata un diabet tip 2 cu evolutie foarte buna (din pacate lipsesc datele legate de greutate, a carei scadere ar putea explica perfect toata evolutia). Si eu in aceasta situatie prescriu metformin, in doza de 500 sau 1000 mg/zi. Daca diabetul este echilibrat (asa cum este acum), nu aveti de ce sa va temeti de complicatiile renale. VSH nu influenteaza diagnosticul. Va multumesc si eu pentru intrebare, si va doresc sanatate.

 • mariana ::: comentariu pe forum :

  domnule doctor, un efect advers al metforminului (diaree puternica)poate sa dispara in timp daca acest medicament se introduce treptat , crescand doza, pe masura ce organismul se obisnuieste cu el?
  va multumesc

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @mariana Da, este exact ce se intampla in peste 95% din cazuri.

 • mariana ::: comentariu pe forum :

  va multumesc foarte mult pentru raspuns
  eu am primit 3 pastile de Glibomet ceea ce contine din cate imi dau seama 1200 mg metformin, am avut asemenea reactii, si m-i l-a schimbat cu Diaprel. Din cate am citit metforminul scade rezistenta la insulina , deci mi-ar fi de ajutor. O sa-l intreb pe dr. la care merg daca nu se poate sa-l adaug separat, eventual in timpul mesei , cum scrie pe prospect , chiar 500 sau mai putin la inceput.
  Multumesc inca o data

 • nicoleta ::: comentariu pe forum :

  Am aflat astazi rezultatul hemoglobinei glicozilate: 7,07. Cum vi se pare? Medicul meu de familie mi-a spus sa nu-mi fac probleme. E o valoare *buna*. ???? Aveam / uneori si valori de 230 mg.Cel mai des aveam glicemia intre 150 si 180. Ce sa fac in continuare?
  Nu am luat decat tincturi pana acum si am tinut *oarecum* regim pentru diabet. Dar ma simt rau… Organele mele sunt afectate – nu stiu daca de diabet – sau de altceva… Vara trecuta am avut valori mari ale trigliceridelor, colesterolului..(Am fost suspecta de ciroza hepatica, am facut analize la Sp.V.Babes si, Slava Domnului,nu am asa ceva… Multumiri anticipate pentru un raspuns. Si ce sa fac? Sa raman in continuare la acelasi medic de familie sau sa-l schimb?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @nicoleta. Buna seara, din mesajul Dvs nu deduc ca ar fi vreo problema cu medicul de familie. Rezultatul HbA1c este bun daca stiti ca aveti diabet zaharat, si este tratat corect (nu cu tincturi, ci cu tratament, tincturile nu sunt un tratament, ci eventual un adjuvant). Cel mai bine ar fi ca medicul de familie sa va faca un bilet de trimitere catre un medic diabetolog, care va va spune ce este cel mai bine sa faceti, dar avand la dispozitie toate datele necesare (inclusiv varsta, greutatea, istoricul, si alte date necesare). Cu atat mai mult daca va simtiti rau, este bine sa fiti vazuta de un medic (de familie, sau alta specialitate, in functie de simptomele pe care le aveti), dar cu siguranta la aceste glicemii nu diabetul, si nici dislipidemia, va fac sa va simtiti rau.

 • tinica ::: comentariu pe forum :

  nu se poate cumva sa va ajut si eu la comentarii?pt a raspunde alaturi de dvs la cereile pacientilor.
  eu sunt dr tinica
  va multumesc si astept un raspuns de la dvs

 • elena ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua, am 47 ani, DZ insulino-dependent pe fond de stres de 6 luni, nu reusesc sa imi mentin glicemiile la nivel optim desi respect regimul impus, plus ceaiuri adjuvante, etc. Initial am facut Humalog Mix 50, pornind de la 40 unitati dim si 36 seara (dar imi dadeau hipoglicemii severe), mi s-a redus doza pana la 20 cu 16, apoi am facut Mix 25, 20 cu 16, acum fac seara 16 unit Lantus, nu mai fac hipoglicemii, dar peste zi daca mananc in limita celor 220g HC/zi nu imi scade glicemia sub 180 la 2-3 ore de la masa. Complicatii momentan nu exista dar nu gasesc explicatia unei presiuni in urechi(examen ORL, audiograma sunt OK-in oct colesterolul era 233, daca are vre-o relevanta)si nu reusesc sa imi mentin glicemia sub control in conditiile unei alimentatii de min 200g HC/zi.In conditiile unei glicemii de 105 in ian 2010, iar in oct 299 glicemia si peptid C de 0,766, raman cu un mare regret ca am accptat sa fac insulina. Multumesc anticipat de raspuns, spuneti-mi va rog unde gresesc.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @elena Ati formulat foarte bine intrebarea, nu se pune problema deloc ca ati gresit cand ati acceptat insulina. Pasul 2, la o doza de 16 UI de Lantus, in functie de greutate, ar putea fi conversia la un tratament cu antidiabetice orale, mai ales ca valoarea peptidului C este de 0,7, ceea ce confirma tendinta de scadere a glicemiilor dupa debut, respectiv scaderea dozelor de insulina, si posibilitatea de a incepe, in viitorul apropiat, un tratament oral. Cu siguranta si medicul dumneavoastra diabetolog va considera initierea tratamentului cu METFORMIN in cazul dumneavoastra, si reducerea dozei de insulina, urmata de conversia la antidiabetice orale fara insulina. Aceasta dupa o verificare a hemoglobinei glicozilate, si in situatia in care este in jur de 7-7.5%. Exista multe clase de antidiabetice orale care se potrivesc pentru cresterile postprandiale peste 180 mg/dl. Pentru presiunea in urechi, tot ce va pot spune este ca nu este o manifestare a diabetului, si ca nu are legatura cu valoarea colesterolului.

 • elena ::: comentariu pe forum :

  Va multumesc din suflet pentru raspuns. Din ceea ce imi spuneti pot spera la antidiabetice orale, FARA insulina?? Medicul diabetolog mi-a spus clar de la inceput sa nu incerc si sa sper sa scap vreodata de insulina, pentru ca e forever si orice as incerca, medicina alternativa, etc., ma joc cu viata mea. Exista persoane care au renuntat cu succes la insulina (bineinteles, sub supraveghere medicala)? Si ce riscuri sunt intr-un asemenea caz?

 • tinica ::: comentariu pe forum :

  buna ziua doamna elena. Problema dvs cu presiunea in ureche ar putea fi si de la hipertensiune, si aici nu neaparat in sensul ca aveti probleme cu tensiunea si luati medicamente. Incercati totusi sa va monitorizati tensiunea. O intrebare pt dvs: daca simtiti presiune in urechi, nu va inteapa inima din cind in cind sau nu obositi relativ repede ?

 • elena ::: comentariu pe forum :

  buna ziua, intr-adevar, la ultima tensiune luata valoarea era 135 cu 83, stiu ca 83 e prea mare, ce ar trebui sa fac in cazul asta? Cand glicemia e mare, am observat ca presiunea in urechi e mai mare si atunci exista si o durere la ceafa, mai mult pe partea stanga.

 • flori/mari2001 ::: comentariu pe forum :

  buna ziua,recent, 7 zile am facut analize baiatului meu de 9,4 ani deoarece este cam grasut, si m-am speriat de valorile 6,4 hemoglobina glicozilata, glicemie 45, medicul a zis sa stau calma pana miercuri, joi cand vom merge la consult, intrebare, ma ingrijorez degeaba?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @flori/mari Buna ziua, glicemia de 45 mg/dl (daca aceasta e unitatea de masura) este probabil o greseala, daca e masurat din vena, este tot o greseala; daca ati masurat cu un glucometru obisnuit, reglat pentru romania, probabil a fost picatura prea mica; daca ati masurat cu un aparat care da valorile in mmol/l (ca in Statele Unite, de exemplu) si va referiti la o glicemie de 4.5, atunci aceasta este normala. Hemoglobina glicozilata depinde foarte mult de laborator si metoda folosita. Trebuie sa asteptati consultul, eu personal indic si test de toleranta la glucoza la aceste valori (glicemie provocata), nu este nicio urgenta. Este recomandat sa nu incepeti sa luati masuri de genul eliminarii dulciurilor din alimentatie pana nu se face corect diagnosticul (inclusiv testul de toleranta, daca medicul va va indica).

 • gabriela radu ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua, domnule doctor,

  Am aproape 57 de ani, 1,63 inaltime, 53 de Kg; ultima oara, acum vreo trei luni, colesterolul meu a fost 237. De 2 luni si jumatate, sunt suspecta de prediabet si de atunci nu mai mananc deloc dulce.
  Rezultatele glicemiei provocate au fost: a jeun – 96, proba I – 152, proba II – 117. Medicul specialist a decretat: “Nu e diabet, puteti duce o viata normala, diminuati totusi dulciurile!”. Eu nu am mancat nimic dulce si totusi am avut intre timp dimineata , pe nemancate, 120, de mai multe ori. De asemenea, la aproape 2 ore dupa masa, am avut 185(masurat cu glucometrul). Trebuie sa spun ca de aproape fiecare data, glicemia crescuta urma dupa momente tensionate. Credeti ca e posibil ca glicemia mea sa creasca doar ca urmare a stresului repetat? (In conditiile in care, repet, nu mananc nimic contraindicat in diabet, desi n-am diabet). Am oare diabet? Trebuie sa fac hemoglobina glicozilata? Dar oare va fi elocventa, odata ce eu nu mananc dulce de atata timp ?(Am inteles ca trebuie sa te hranesti normal, cel putin in saptamana respectiva; mie insa mi-e frica de normal).

 • flori/mari2001 ::: comentariu pe forum :

  multumesc, (DOMNULE DOCTOR), asa a zis si medicul ca analizele sunt bune, dar toate calculatoarele de analiza aratau ca indice anormal.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua, nu este nici diabet, nici prediabet, pe baza testului de toleranta la glucoza. Glicemiile masurate cu glucometrul ca fiind 120, sau 185 la 2 ore dupa mese, ar putea fi interpretate ca prediabet, dar aceste valori nu sunt acceptate pentru diagnostic, intrucand nu sunt considerate de precizie (glucometrul se foloseste pentru automonitorizare de catre persoanele cu diabet, persoanele cu suspiciune de diabet obtin doar informatii relative, utilizand aceste valori). Puteti face din nou o glicemie peste 6 luni, si fie un nou test de toleranta la glucoza fie o dozare de hemoglobina glicozilata, in acest timp nu este necesar sa eliminati dulciurile.

 • gabriela radu ::: comentariu pe forum :

  Multumesc foarte mult pentru promptitudine. Voi urma sfatul dv. Gabriela Radu

 • masters tournament ::: comentariu pe forum :

  im a 19 years old student , i weigh 102 pounds and 5.4 ,, im on 1650 calories which is the calories i need to maintain my weight ,but i started eating 1600 to 1650 and still feel kinda tired , and im doing it by eating only indomie , or instant noodles each back has 350 , and i think they have no vitamins , so whats a better way to eat but still eat 1650 calories ,not more

 • ovidiu ::: comentariu pe forum :

  Am fost diagnosticat cu diabet tip II in nov. 2010 si mi s-a recomandat Diaprel MR (2 pastile la inceput , iar de vreo saptamana doar 1 singura pastila). Am facut niste analize saptamana trecuta si rezultatele au fost:
  – glicemia 97
  – hemoglobina glicolizata 5,4
  Ce interpretare dati acestui rezultat?
  Multumesc.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Ovidiu. Este un rezultat excelent, si decizia de reducere a dozei de Diaprel este absolut corecta, in aceasta situatie. Daca vor aparea hipoglicemii, la consultul diabetologic se va modifica din nou tratamentul, in mod special daca a avut loc si o scadere in greutate. Va multumesc pentru intrebare.

 • ovidiu ::: comentariu pe forum :

  In acest caz, poate fi pus un semn de intrebare asupra diagnosticului de diabet? Din cautarile pe net legate de acest subiect, inteleg ca valorile cuprinse intre 4,8 si 6 sunt valori normale pentru persoanele fara diabet. Este posibil ca, diabetic fiind, sa cobori in acest interval sau paote fi o eroare de diagnosticare?

 • Dr. A.Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Ovidiu. Multe persoane cu diabet au hemoglobina glicozilata intre aceste limite. Acest fapt se datoreaza respectarii indicatiilor privind alimentatia, miscarea, si tratamentul cu medicamente. Deci, faptul ca HbA1c este (SUB TRATAMENT) normala nu pune in dubiu diagnosticul de diabet. Nu doar ca se poate, este chiar de dorit ca HbA1c sa coboare in, sau aproape de acest interval.

 • dragos ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua. Scuze pentru intarzierea cu care va multumesc pentru raspuns. In ultima vreme am constatat o serie de fluctuatii asupra carora nu gasesc nici o explicatie. Astfel, seara, inainte de culcare, glicemia este in valori osciland intre 87-120 iar dimineata mai mare, atingand chiar valori de 135-140. Va reamintesc faptul ca iau 1/2 siofor 1000 dupa cina care se sfarseste in jurul orei 19.30. De obicei dupa masa de seara fac efort/miscare usor aprox. 1 jumatate de ora. In restul zilei glicemia este in valori normale atingand post-prandial si valori de 97, 100. Mi-ar fi de un real folos parerea dumneavoastra. Singurele diferente care au survenit intre timp sunt legate de accentuarea stresului si a meteosensibilitatii de care sufar de cand m-am intors in Romania dupa o absenta de aproximativ 2 ani. Cu multumiri.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Dragos. Nu exista o explicatie spectaculoasa, aceasta este evolutia dumneavoastra glicemica, fiecare persoana cu diabet are momentele ei in care glicemia este mai ridicata, in functie de multi factori. Probabil ca mancati conform cu regulile de baza ale regimului (glicemiile postprandiale fiind bune), activitatea fizica de seara face ca glicemia la culcare sa fie buna, iar glicemia de dimineata este mai mare pentru ca la acesti parametri functioneaza si ficatul dumneavoastra (care in timpul noptii produce glucoza ce se reflecta in primul rand in glicemia de dimineata). Parerea mea este foarte simpla: o dozare de hemoglobina glicozilata (HbA1c) aduce toate datele lipsa. In plus, o alta opinie este ca nu sunt necesare atat de multe masuratori, daca reusiti sa va dozati HbA1c la un interval de 3-6 luni. Oscilatiile glicemiei sunt normale la orice persoana, si sunt cu atat mai mari la persoanele cu diabet care urmeaza si tratament. Din acelasi motiv, al diferentelor de glicemii, exista foarte multe tipuri de scheme de insulina, in functie de glicemiile si momentele fiecaruia, ele reflecta exact problema pe care ati semnalat-o: glicemii diferite in momente diferite. Si stresul are momentele lui si se observa si in nivelul glicemiei. Per ansamblu, in loc de concluzie, evolutia este foarte buna, chiar daca glicemiile sunt un pic mai mari dimineata.

 • irina ::: comentariu pe forum :

  @Dragos, Glicemia este mai mare dimineata la unele persoane datorita altor hormoni de contrareglare, care se secreta in special dupa orele 3-4 dimineata.O hemoglobina glicozilata este posibil sa apara ceva mai crescuta deoarece spre dimineata glicemiile in mod constant sunt mai crescute in cazul dvs. Pe termen lung, exista riscul complicatiilor cronice ale diabetului care se pot instala silentios.Este bine ca odata ce clarificati valoare HbA1c sa incepeti tratamentul.

 • dragos ::: comentariu pe forum :

  Va multumesc pentru raspunsuri. Am omis sa mai prezint o serie de date. Inaltime 1.79, greutate 75 kg, varsta 40. Ultima HbA1C facuta la inceputul lunii februarie a fost de 5,2. Penultima a fost de 5,4. In plus, de aproximativ 3-4 luni urmez un tratament cu Betalok Zok (25 mg zilnic) pentru aritmie (extrasistole). Cu multumiri.

 • cornea claudia ::: comentariu pe forum :

  buna ziua sunt o mama a unei fetite de 9 ani cu diabet tip 1.de 2 luni am aflat ca avem biabet si am avut hemoglobina12 acum dupa 2 luni in care am tinut si un regim special si bineinteles de 3 ori insulina altrapid si o data lantus am facut din nou hemoglobina si rezultatu este 7,5. spunetim este bun rezultatu,ce trebuie sa facem sa nu mai vina 10 12 zile cu glicemi bune si 2 zile cu glicemia de 300 400 va multumesc

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Cornea Claudia. Da, rezultatul de 7.5% este bun. Faptul ca din cand in cand glicemia urca la 300-400 are, cu siguranta, o explicatie, ce poate fi gasita impreuna cu medicul care o are in urmarire. Aceste cresteri de glicemie nu duc la complicatii, daca majoritatea glicemiilor sunt bune, asa cum o arata hemoglobina glicozilata pe care o are.

 • andu1997 ::: comentariu pe forum :

  am un copil de 14 ani si de 7 ani are diabet tip I,hemoglobina glicozilata oscileaza intre 6.5 si 8 .Va rog sa-mi spuneti daca poate face handbal de performanta,pentru ca medicul echipei nu este de acord cu acceptarea lui in echipa

 • nico ::: comentariu pe forum :

  buna ziua.sunt diabetica din 2004.fac 4 prize de insulina pe zi,3 prize cu apidra si lantus pe noapte.sunt casatorita de 11 ani,si acum am ramas insarcinata sunt in 3 saptamani.utima mea analiza de hemoglobina glicozilata era 7/6%..imi este frica sa nu se intample ceva cu sarcina mea,imi doresc ft mult acest copil.incerc sa imi mentin nivelul glicemic in conditii cat mai normale..dar uneori nu reusesc.cand este hiperglicemie,cand hipoglicemie..nu am probleme,cu urmari ale diabetului.celelalte ananize imi sunt bune.,,credeti ca sarcina mea se va naste cu probleme..ce ma sfatuiti sa fac?? astept raspunsul dumneavoastra..

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Nico. Ca sa fiti absolut in siguranta, primul lucru important ar fi, chiar cu costul unor glicemii un pic mai mari, sa scapati de hipoglicemii. Aceasta se face si printr-o alimentatie calculata si corelata cu dozele de insulina, pentru aceasta o internare de 2-3 zile ar putea fi utila, daca nu, o discutie cu medicul diabetolog care va urmareste, cu cateva profile, ar fi utila, inclusiv referitor la tipul insulinelor, pe aceasta perioada.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Andu1997, sper sa va raspunda cititorii forumului, personal nu stiu sa va fac nicio recomandare, eventual chiar de la Paulescu puteti obtine o recomandare.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Andu1997. Sunt multi portivi de performanta cu diabet tip 1, chiar campioni mondiali, in multe ramuri sportive, cu siguranta si in handbal. Sportul de performanta nu este contraindicat copiilor cu tip 1, dar decizia tine cont de multi factori, inclusiv de capacitatea medicilor de a gestiona diabetul tip 1 la sportivi de performanta, iar medicii cu aceasta calificare sunt foarte putini, poate nici nu sunt in Romania (personal nu stiu sa existe in Romania un medic sportiv cu calificare in diabetologie).

 • otilia ::: comentariu pe forum :

  buna ziua.as vrsa sa stiu daca e posibil un raspuns.mama mea are 61 ani sufera de glanda tiroida BAZEDOV,GLAUCOM,iar acum are si DIABET.tratament pentru diabet ,,METFORMINA.LA BUCURESTI a pprimit metformina teva , la SLATINA de unde locuieste ,aprimit siofor. EXISTA DIFERENTE INTRE CELE 2 MEDICAMENTE .SILUBINUL AR PUTEA INLOCUI CELE DOUA MEDICAMENTE .MULTUMIRI ANTICIPATE OTY

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Otilia. Tratamentul modern al diabetului cuprinde in primul rand un preparat de metformin (Siofor sau alte preparate, la recomandarea medicului specialist), Silubin este un preparat din aceeasi “familie”, dar in prezent prioritar este metforminul.

 • ALDEA EUGEN ::: comentariu pe forum :

  Bună ziua, sunt un diabetic tip 2 din anul 2009 cand am suferit un infarct miocardic acut inferior.Urmez in prezent tratament cu siofor 850,1/2 dimineața, 1/2 seara, statine si ramipril, am 1,69 m si 67 kg, glicemia de dimineața 103 si postprandial 120. Ultimile valori ale HbA1c au fost in februarie 5,8 iar in august 6,2. Credeti ca pot sta linistit in continuare si sa urmez acelasi tratament. Cu multumiri !.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @A. Eugen. Buna ziua, rezultatele glicemiilor sunt foarte bine, nu sunt motive pentru a modifica tratamentul in niciun sens (nici crestere, nici scadere de doze). Reevaluarile periodice, la 6-12 luni sunt foarte importante, in principal greutatea, profilul lipidic (colesterol total, HDL, LDL si trigliceride), tensiunea arteriala si hemoglobina glicozilata.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Dragos. Nu consider necesara reconfirmarea diagnosticuui de diabet, am parcurs mesajele anterioare, si glicemia de 303 cu HbA1c de 7.9% sunt suficiente, este vorba despre diabet tip 2. Daca ati slabit si sunteti atent la alimentatie, este foarte justificata evolutia foarte buna. Periodic (la 6-12 luni) puteti face o dozare de PEPTID C (o analiza relativ ieftina, in jur de 40 RON la majoritatea laboratoarelor), care reflecta productia de insulina din organism. Tratamentul cu 500 mg Siofor este perfect in situatia dumneavoastra.

 • dragos ::: comentariu pe forum :

  Va multumesc. Intr-adevar am slabit si m-am lasat de fumat. In final conteaza faptul ca lucrurile merg bine.

 • Karoly ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua
  Am fost diagnosticat cu diabet tip II in 2008,la analizele obligatorii,si am primit ca tratament Siofor 850,dupa un timp Siofor 1000,iar acum folosesc Glukophage 1/2-1-1,si HbA1c este 6,4 cu o glicemie de 103,150,190 depinde de ceea ce mananc.Credeti ca pot sta linistit si sa urmez acelas tratament sau inca ceva pe langa??Nu credeti ca ar fi cazul sa trec pe insulina asta la propunerea unui medic nou???Cu multumiri!!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Karoly. Ati semnalat atat o evolutie foarte buna, cat si un tratament prescris foarte bine, felicitari! Nu se pune problema de insulina in aceasta situatie (la hemoglobina glicozilata de 6.4%). Puteti urma cu incredere tratamentul prescris de medicul dumneavoastra diabetolog.

 • angela ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua! Am 43 de ani. Cam de 8 ani imi ies analizele la laborator 144, 120, 130. Acum mi-au iesit 153 si hemoglobina glicolizata 7, 2. Singurul meu simptom pe care il am de ani de zile este o stare de slabire ca o senzatie de lesin. Asa patesc de vreo 8 ani. M-am mirat ca am glicemi asa mare, mai ales hemoglobina glicolizata 7,2 deoarece glucometru imi indica dim in jur de 120 si dupa masa imi scade pe la 80, iar atunci trebuie sa mananc ceva dulce ca altfel incep sa tremur. Eu sunt f alergica am si un astm, mi-e frica nu voi putea lua tratament medicamentos. Pot in continuare sa-mi controlez singura glicemiile cu ajutorul alimentatiei, iar atunci cand imi scade glicemia pot manca ceva dulce sa-mi revin.Stiu ca cel mai bine are fi sa merg la un diabetolog, dar acum vreo 4 ani cand am mers mi-a spus ca nu am diabet. Am 43 de ani, 1.60 inaltime si 64 kg. Am observat ca atunci cand slabesc imi scade si glicemia. Mi-e teama sa cred ca am diabet.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Angela. Datele trimise sunt foarte coerente, aveti diabet zaharat, acest fapt nu trebuie sa va sperie, ci doar sa va motiveze sa mergeti la medic si sa luati masurile care va sunt necesare pentru o buna sanatate. Simptomatologia in schimb nu are nicio legatura cu diabetul, merita sa discutati cu un medic aceste aspecte, fata in fata. In multe cazuri un medic nutritionist si/sau un psiholog rezolva astfel de situatii, in sensul gasirii cauzelor si solutiilor.

 • Ibram Cadri ::: comentariu pe forum :

  Buna seara!
  Am 43 de ani si pe 26 septembrie 2010 am fost diagnosticat cu diabet tip 1 deoarece am avut valoarea glicemiei de 4oo.Am fost internat la sectia de Diabetologie si am inceput medicatia.Initial 24 unitati dimineata,22 pranz si 24 seara.Pt ca faceam frecvent hipoglicemii doctorul mi-a redus progresiv .Am efectuat si o analiza C-peptid care se pare a fost normala.De asemenea am efectuat de 2 ori la intervale de 3-4 luni analiza de Hba1c iar valorile au fost de 5,1 si 5,3.Medicul mi-a spus sa incetez administrarea de insulina.Valorile glicemiei acum variaza intre 105-120 preprandial si 125-140 postprandial.Mi-ar placea sa aflu si parerea Dvs.Va multumesc anticipat!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Ibram Cadri. Din datele pe care le-ati prezentat, desi lipsesc date foarte importante (greutatea si inaltimea, bolile asociate – dislipidemii, hipertensiune ,etc., contextul in care a aparut hiperglicemia, prezenta sau nu a cetonelor si valoarea lor etc.), personal nu gasesc in mesajul dumneavoastra argumente pentru tipul 1 de diabet, cel mai probabil este diabet zaharat tip 2 , care a necesitat insulina la debut. O valoare normala a peptidului C este un argument foarte puternic impotriva diagnosticului de diabet tip 1, asa cum este si evolutia ulterioara. In concluzie, desi nu ati formulat pe ce subiect ati dorit parerea mea, si desi datele care se pot trimite pe Internet sunt foarte putine fata de datele de care tine cont un medic in decizii, am gasit cateva argumente care pun in discutie diagnosticul, pe care va fi foarte bine sa il discutati si fata in fata cu medicul dumneavoastra, mai ales ca sunt reale cazurile in care la debut se pune problema tipului de diabet, si doar evolutia ulterioara o poate confirma sau infirma.

 • Ibram Cadri ::: comentariu pe forum :

  Buna seara!

  Va multumesc mult pentru raspuns!
  As fi vrut sa stiu daca este vorba de diabet si ce tip.Am 182 inaltime,90 kg.Am avut toate simtomele de diabet(sete excesiva,pierdere in greutate-am pierdut aproape 35 kg)de asemenea au fost prezente si cetonele la debut.Acum am reluat analizele si nu mai sunt prezente.De asemenea mi-am schimbat stilul de viata.Sunt mult mai atent cu alimentatia.Am renuntat la consumul de dulciuri si bere.Tensiunea este normala,nu am afectiuni asociate.Acum glucoza urinara este de 0.03.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Ibram Cadri. Aceste date confirma parerea mea ca este vorba despre diabet tip 2. Va felicit pentru ceea ce ati facut pentru sanatatea Dvs.!

 • Petre ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua!
  Am 43 ani, 1,78 m, 85 kg, hipertensiune arteriala (tratament zilnic: tertensif, aprovel, asprin cardio, rosucard). Acum 1 an (oct. 2010) am fost internat la Cardilologie pentru investigatii si, printre altele, am avut in 4 zile diferite urmatoarele valori ale glicemiei a jeune: 152, 121, 110, 125. Internat fiind, in aceste zile (si nopti) am consumat struguri, fara sa imi dau seama de rigoarea pregatirii pentru analize. Pe langa diagnosticul primit (cardiopatie, hipertensiva, HTA primara grad 3, obezitate grad 2 (pe atunci aveam 105 kg), am citit pe scrisoarea medicala: “suspect diabet zaharat”. Pana in oct 2011 (timp de 1 an) am slabit 20 kg, am consumat toate tipurile de alimente si mi-am monitorizat glicemia: 78/16.11.2010, 93/18.11.2010, 94/11.02.2011, 109/11.04.2011, 110/ 15.04.2011, 101/01.08.2011 (valori a jeune). Pe 06.10.2011 am facut glicemie provocata : 109/a jeune, 207/dupa 1 ora si 152/dupa 2 ore de la consumul glucozei, cu recoltarea sangelui din deget, prin intepare si interpretare cu glucometru. Pe 10.10.2011 am facut analize (synevo) cu rezultaele: 99/glicemie, 5.35/hemoglobina glicata, HDL/55.5, LDL/139, VLDL/19, colesterol tot/213, trigliceride/95. In ce situatie/stadiu ma aflu, am diabet? Daca mai slabesc si ajung la greutatea normala sunt sanse sa se regleze valorile glicemiei? Va multumesc anticipat!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Petre. Va multumesc pentru intrebarea foarte clar formulata. Diagnosticul acum un an ar fi fost bine sa fie lamurit, in sensul in care atunci erati suspect de diabet, se puteau face testele pentru confirmare (HbA1c, test de toleranta), care ar fi putut afirma prezenta diabetului sau doar prediabet. Intre timp, dupa cum ati spus, ati slabit 20 kg, iar in prezent nu se poate formula diagnosticul de diabet (glicemia la 1 ora nu este considerata criteriu de diagnostic, in rest valorile nu sunt de diabet). Concluzia este ca este posibil sa aveti diabet din 2010, care evolueaza foarte bine, in primul rand datorita scaderii in greutate, sau sa nu aveti diabet, si sa fi fost foarte aproape in 2010, si ati evitat diabetul prin tot ceea ce ati facut ca sa slabiti cele 20 kg. Testarile anuale (va recomand glicemie si HbA1c) vor confirma una din cele 2 ipoteze, fie un diabet tinut foarte bine sub control, fie un prediabet care va evolua sau nu catre diabet la un moment dat. Daca veti slabi si mai mult, si glicemiile vor urma greutatea (in jos). Ar fi, ca interventie in continuare, de evitat glucidele concentrate (zahar, miere de albine, gemuri cu zahar, prajituri, ciocolata cu zahar) pe cat de mult posibil, si atentie la consumul de grasimi, ceea ce deja faceti.

 • Petre ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua!
  Va multumesc pentru raspuns!
  Revin cu cateva precizari legate de postarea de mai sus. Motivul pentru care nu am lamurit problema “suspect diabet zaharat” (din scrisoarea medicala de la Cardiologie) a fost discutia cu medicul meu de familie care mi-a spus ca proritar este sa-mi schimb radical modul de viata (ceea ce am facut), sa slabesc si sa ajung la greutatea normala, problemele (cu diabetul) “ridipindu-se” in acest mod, mai ales ca parintii mei (nici bunici) nu au diabet. Adica, e prematur un consult la medicul nutritionist, intai trebuie sa ajung la greutatea normala, apoi mai vedem, functie de analize…Un timp am mers pe aceasta cale. Analizele dese pe care le-am facut timp de 1 an (oct 2010-oct 2011) sunt urmarea dorintei mele de a intelege in ce stadiu ma aflu, sunt facute din proprie initiativa (medicul de familie nu a fost de acord). In plus, tot din proprie initiativa, am fost consultat de un medic nutritionist unde am facut o glicemie provocata (109/a jeune, 152/dupa 2 ore, cu recoltare din deget si analiza cu glucometru, asa cum am amintit si in postarea anterioara) si diagnosticat cu diabet zaharat 2. Am cautat o alta parere si…raspunsuri clare (in problema mea cu diabetul) am obtinut doar de la dvs., de aceea va intreb: cand ar fi momentul potrivit sa aflu daca am diabet si cum ar trebui sa procedez? Care este locul cel mai apropiat de Craiova unde dvs. acordati consultatii ?
  Imi cer scuze daca sunt prea insistent!
  Cu respect,
  Petre

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  Buna seara. Nu ati fost insistent, si ati formulat din nou foarte clar intrebarea. Faptul ca medicul de familie v-a determinat sa faceti aceste schimbari in viata a fost de fapt benefic pentru dumneavoastra. O varianta pentru a lamuri stadiul actual ar fi sa reluati testele diagnostice: glicemie, HbAic, si test de toleranta la glucoza corect efectuat (cel din deget la medicul nutritionist (?) nu a fost nici corect efectuat, si nici daca ar fi fost din vena nu ar fi fost diagnostic de diabet. Aceste teste va recomand sa le faceti dupa cel putin 3 zile de alimentatie fara restrictii, mai precis sa includeti, intentionat, zahar, miere de albine, gem si alte glucide, pentru a putea fi evaluat corect raspunsul organismului. O analiza suplimentara care poate aduce un raspuns valoros este dozarea peptidului C, este o analiza accesibila (in jur de 40 RON la majoritatea laboratoarelor), valoarea reflecta productia de insulina de catre pancreas. Acest criteriu nu este diagnostic, insa aduce informatii utile. Nu consult decat in Cluj-Napoca, si o data pe luna in Maramures (2 zile), dar la consultatie v-as recomanda ceea ce v-am scris si in acest mesaj. Va multumesc pentru intrebari, oricand, cu mare placere.

 • tina marin ::: comentariu pe forum :

  Buna seara. Sotul meu in virsta de 41 ani, are 1,71m si 88 kg, a fost diagnosticat acum o saptamina cu diabet tip 2. Glycemie a jeun 1,25 g/l, glucose oxydase konelab, 6,94 mmol/l, hemoglobine glycosylee HBA1c 6,9%. Dr de familie n-ea recomandat regim pentru diabet fara medicamente. Am cumparat un glucometru si in aceasta seara am facut prima analiza acasa. Inainte de masa cu o ora sotul meu avea 90 iar dupa masa 124. Nu stiu daca e bine sau nu, pentru ca el deja de vreo trei zile a inceput sa nu mai manince orice. Intrebarea mea este urmatoarea, daca tine regim o perioada de exemplu 6 luni si analizele vor fi bune(noi asa speram) putem incet , incet sa revenim la viata dinainte sau este necesar a continua toata viata regimul pentru ca diabetul sa nu avanseze ( ma refer la valori). Mentionez ca sotul meu nu fumeaza iar de baut bea ocazional. In speranta ca voi primi un raspuns din partea dumneavoastra va multumesc anticipat

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Tina Marin. Cu siguranta, daca regimul (+miscarea) este respectat, rezultatele vor fi mai bune peste 6 luni. Regimul trebuie respectat toata viata, dar acesta nu este un fapt greu de suportat, pentru ca regimul de diabet nu este greu de urmat, majoritatea alimentelor sunt permise, inclusiv dulciurile (dar cu indulcitori). Trebuie insa sa acordati atentie orarului de masa si cantitatilor. Totusi, mersul natural al diabetului este catre valori mai mari, insa ritmul de crestere al valorilor depinde mult de regim, miscare, si medicamentele indicate. Este valabil si inversul, mai exact, scaderea glicemiilor si mentinerea sub control a diabetului odata cu scaderea in greutate. Sfatul meu este sa luati totul pas cu pas, de la o vizita la alta, cu un regim echilibrat, miscare, si vizitele periodice va vor indruma de fiecare data cu ce e de facut pe mai departe. Va doresc sanatate!

 • ionut dg ::: comentariu pe forum :

  buna seara in urma analizelor TTGO cu valorile proba0=92,0 proba1=157,5 proba2=93,0 hemoglobina 3.8 mi sa precizat de catre medic diagnostic: Torenata Alterata La Glucoza va rog sami spuneti dak pot evita evolutia diabetului(mentionez k nu am diabet)va multumesc anticipat in numele tuturor

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Ionut Dg. Cu siguranta acest test si acest diagnostic nu apartin unui medic specialist diabetolog, probabil este vorba despre un medic de o alta specialitate, trebuie vazut de ce v-a facut testarea si de ce a procedat astfel (testarea pentru diagnosticul diabetuliu nu se face asa). Nu stiu ce reprezinta 3.8 pentru hemoglobina, probabil este un laborator care nu utilizeaza criteriile si metodologia standard pentru diagnostic. Interpretarea mea pentru acest test, chiar cu aceste observatii, este: toleranta normala la glucoza. Nu stiu ce alte probleme medicale aveti, varsta, greutate, nivel de grasimi in sange, insa la modul general ceea ce poate face o persoana ca sa evite diabetul este multa miscare si o alimentatie echilibrata. Glicemia poate fi verificata anual, din vena, iar testul de toleranta la glucoza este indicat sa il refaceti doar daca va indica un medic specialist in diabet. Eu va multumesc pentru intrebare.

 • ionut dg ::: comentariu pe forum :

  Rectific am 21 de ani 86kg 1,74inaltime iar in urma anlizelor de rutina am avut glicemia 115 am apelat la un medic diabetolog iar in urma anlizelor TTGO cu valorile:proba0=73,1 proba1=170,5 proba2=112,8 hemoglobina 3,89% diagnostic: Toleranta alterata la glucoza va rog sami spuneti dak pot revenii la normal si dak pot evita evlolutia diabetului va multumesc din suflet

 • Monut ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua,
  Sunt mamica unei fetite adoptate de la varsta de 6 luni (acum are 1 an si 9 luni), deci nu stiu daca in familia ei au existat cazuri de diabet. In urma unor investigatii, fetita a avut glicemia 57, iar cand am repetat analiza dupa o saptamana, avea glicemia 71. Tot atunci i-am facut si analiza la urina si dupa cele spuse de medicul de fam. analiza a iesit bine. Mentionez ca ianinte cu o saptamana de a i se recolta sange pt. analiza, fetita a facut un tratament pt. raceala (antibiotic, nurofen, picaturi nazale), tratament pe care l-am intrerupt cu 4 zile inainte de recoltare. As dori sa stiu parerea dvs. si care ar fi urmatorii pasi pe care ar trebui sa ii facem. Va multumnesc.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Monut. Singurul lucru anormal semnalat in mesajul dumneavoastra este acea glicemie mai mica, respectiv 57. A fost repetata, si a iesit normal, cu examen de urina normal. Nu sunt pasi deosebiti de facut, daca fetita se simte rau, medicul de familie sau medicul pediatru o vor examina si vor indica investigatii, care vor cuprinde, in cazul analizelor de sange, si glicemia. Cel mai probabil, glicemia va fi din nou normala (peste 60-70). Acea valoare de 57 depinde cum a fost recoltata, daca a fost din deget, nu este relevanta, daca este din vena, pot fi si mici erori de laborator. Asadar, nu este un pas anume de urmat referitor la glicemie, nu se pune problema de diabet, diabetul se descopera prin glicemii mari, si niciodata prin glicemii mici, iar afectiunile care dau glicemii mici au, de obicei si alte manifestari. Pasii de urmat sunt doar cei obisnuiti in urmarirea copilului, respectiv vizitele la medicul de familie si medicul pediatru.

 • ionut dg ::: comentariu pe forum :

  Rectific am 21 de ani 86kg 1,74inaltime iar in urma anlizelor de rutina am avut glicemia 115 am apelat la un medic diabetolog iar in urma anlizelor TTGO cu valorile:proba0=73,1 proba1=170,5 proba2=112,8 hemoglobina 3,89% diagnostic: Toleranta alterata la glucoza va rog sami spuneti dak pot revenii la normal si dak pot evita evlolutia diabetului va multumesc din suflet

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Ionut Dg. Cred ca v-am raspuns in alt loc, puteti reveni complet la normal si puteti evita aparitia diabetului. Diagnosticul este de glicemie bazala modificata, cu toleranta normala la glucoza.

 • ionut dg ::: comentariu pe forum :

  va multumesc frumos inka odata

 • Alin ::: comentariu pe forum :

  Buna seara!In urma cu trei ani am fost diagnosticat cu hepatita c .Anul trecut in octombrie am inceput tratamentul cu o viremie nu prea mare ( interferon+ribavirina) terapia combinata in cea de -a cincia luna de tratament m-i s-a redus doza la jumatate timp de o luna, la urmatorul control ,am revenit l-a doza normala.In luna a saptea am ajuns in urgenta cu cetoacidoza 734 urmand tratamentul cu insulina rapida+lenta. L-a ultimul control din august analizele au iesit : glucoza 296 HgbGlicosil 7″9.CK241.ana.ena pcr normal.Actualmente Lantus 46 (seara)iar rapida 6-8-6.Ce sanse am sa scada glicemia la o valoare normala insulino-dependent de sapte luni de zile.valorile de doua saptamani sunt intre 51-290. Mentionez ca locuiesc in Spania si nu sunt destul de informat.Va multumesc

 • Alin ::: comentariu pe forum :

  Revin cu mici adaugari am varsta de 30 ani 83kg inaltimea 1.80 totul a debutat cu urinari fregvente ,sete ecesiva ,si pierdere in greutate in jur de 18kg .inaintea tratamentului cu interferon nu aveam diabet .

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Alin. Nu ati mentionat ce diagnostic au pus medicii, si este foarte rau ca medicii de acolo nu v-au informat in legatura cu diabetul. Situatia pe care o descrieti semnifica un diabet tip 1 aparut ca urmare a tratamentului cu interferon. Diabetul tip 1 este un tip de diabet autoimun (sistemul de aparare al organismului ataca pancreasul, care nu mai poate produce insulina), si care se trateaza intotdeauna cu insulina. Asadar, nu sunt sanse sa scada glicemia fara insulina, dimpotriva, fara tratament se ajunge inevitabil la cetoacidoza. Tot ce mai puteti citi de pe Internet despre diabetul tip 1 este valabil si in cazul dumneavoastra. VA sfatuiesc sa luati legatura cu un medic specialist in diabet, rugati medicul de familie sa va trimita la un specialist.

 • Cojoaca Mihaela ::: comentariu pe forum :

  Ma numecs Mihaela, si de curand mama mea in varsta de 59 ani si-a facut analizele. Mentionez ca are diabet de peste 10 ani, nu stiu exact, a avut 2 accidente vasculare, glanda tiroida scoasa, hepatita B. Rezultatele analizelor sunt: GPT-21.3, colesterol LDL 77.08, uree serica 40.8,acid uric seric 3.5, timp Quick 16.5 si IP 92.3, creatinina serica 0.74, fosfataza alcalina 56.9, gamma GT 23.1, colesterol total seric 146.8, trogliceride 101.1, INR 1.08, TSH 4.95, GLUCOZA SERICA 160, VSH 20/60 MIN SI 45/120 MIN, HEMOGLOBINA GLICOZITATA 8.6, COLESTEROL HDL 49.5, leucocite (urina) 50 elem/microL. Tratament dimineata: eutirox, nootropil, isodinit, siofor, la pranz: nootropil, aspirina cardio, siofor, seara:plavix, siofor, crestor, coaprovel, isodinit si la ora 22 Lantus 24 unitati. V-as ruga in functie de analize daca mai poate renunta la ceva si ma ingrijoreaza leucocitele din urina?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Mihaela. Tratamentul este foarte bun, doza de euthyrox va trebui crescuta, si tratamentul de diabet reevaluat din punct de vedere al dozei de Lantus. Toate medicamentele sunt prescrise justificat. Leucocitele din urina pot semnala o infectie urinara, care se diagnosticheaza prin efectuarea unei uroculturi cu antibiograma. Nu trebuie sa va puneti problema ce medicamente sa elimine din schema, pentru ca toate au rolul de a o proteja.

 • Alin ::: comentariu pe forum :

  BUNA SEARA ! VREAU SA VA INTREB DACA STESUL INFLUENTEAZA GLICEMIA,DEOARECE IN ULTIMA PERIOADA SUNT FOARTE NERVOS . SUNT INSULINO -DEPENDENT.

 • johanna24 ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua,
  Am 27 ani , 1.67 si 73kg
  De aproximativ 1 an de zile am valorile glicemiei pana la 128.In ianuarie 2011 am facut testul hemoglobinei glicozilate si rezultatul a fost 5.5% Tot in ianuarie am fost la un diabetolog rezultatul a 3 teste de glicemie ( 121, 123, 125) si fara nici o altfel de analiza mi-a pus diagnostic diabet si mi-a dat regim alimentar( pe care nu l-am urmat si am lasat balta toata problema). Saptamana trecuta am refacut glicemia din vena si am inceput sa iau in serios lucrurile pentru ca valoarea a fost 125.Am repetat in zile diferite testul dar de data aceasta cu un glucometru si valorile au fost 83 si 113. Care este parerea dumneavoastra? A fost corect pus diagnosticul? Trebuie sa mai fac si alte investigatii? Sunt foarte speriata si nu stiu incotro sa o iau. Va multumesc

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Johanna24. Valorile cu glucometru nu sunt utile pentru diagnostic, cele din vena pe care le-ati mentionat (121, 123, 125, 128), sunt exact la limita diabetului. In aceasta situatie, este util sa faceti din nou HbA1c, glicemie si un test de toleranta la glucoza, dupa macar 3 zile de regim normal (cu dulciuri, zahar, miere). Cu aceste date se poate afirma daca este sau nu diabet. Nu stiu ce alte date a avut medicul diabetolog (sunt si alte afectiuni – cresterea trigliceridelor, tensiunii? sunt cazuri de diabet in familie? sunt probleme de tiroida, tratamente in curs? s-a masurat glicemia la mai multe laboratoare?). Este de reluat tot demersul diagnostic, pentru ca glicemiile sunt, intr-adevar, daca nu de diabet, atunci foarte aproape de diabet. Puteti discuta din nou cu medicul diabetolog care v-a vazut, cu toate datele disponibile.

 • Alin ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua! vreau sa va intreb daca stresul influenteaza glicemia,deoarece in ultima perioada sunt foarte nervos insulino dependent.Va multumesc.

 • moga ::: comentariu pe forum :

  Buna seara! Ma numesc M. Daniel si am fost azi la d-voastra la consultatie si am uitat sa va intreb daca am voie sa beau cafea cu zaharina, ocazional. Nu stiu daca va amintiti de mine, mi-ati zis sa tin regim pana in martie 2012, dupa care sa revin la d-voastra.Multumesc!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @M. G. Sigur ca da, este permisa si chiar recomandata cafeaua cu zaharina.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Alin. Da, stresul creste glicemia, este unul din cele mai frecvente cauze ale cresterii glicemiei.

 • ELENA ::: comentariu pe forum :

  AM 52 DE ANI INALTIME 1.70 GREUTATE 75 ULTIMA ANALIZA A GLICEMIEI PE 10 DEC. 2011 A FOST 162 AM LUAT SIOFOR SI MI A VENIT AMETEALA DUPA PRIMA PASTILE SI O STARE DE RAU DIAREE CRESTEREA TENSIUNE MA SIMT FOARTE RAU ACUM CE SA FAC??? VREAU SA SPUN CA SUNT ALERGICA LA TOT EC INSEMNA CALMANTE ( PARACETAMOL. ALGOCALMIN. ETC) CE MEDIC AR TREBUI SA CONSULT INAINTE DE A LUA TRATAMENT PENTRU DIABET?? UN ALERGOLOG OR UN DIABETOLOG MULTUMESC DIN INIMA PENTRU RASPUNS

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Alin. Da, stresul creste glicemia, la fel si nervozitatea. Este indicata discutia cu un psiholog, daca observati ca aceste stari va urca mult glicemia.

 • simona ::: comentariu pe forum :

  Buna seara,
  sotul meu are 48 ani, 1,73, si 84 kg. Acum o saptamana a facut un set de analize. Valori crescute au iesit la urmatoarele: Glicemie 108 (70-105), Trigliceride serice 481 (50-165) Acid uric 7.5 (3-5.7). Azi am repetat 2 din analize dar la alt laborator si au iesit aceste valori: glicemie 123 (max 115)si trigliceride 159.8 (max 150). As dori sa stiu daca exista predispozitie la diabet. Poate sunt de ajutor si celelalte analize (din primul set de analize): Colesterol seric total: 170 (109-202), HDL: 35 (35-80), LDL: 38 (20-130), AST-TGO: 22 (5-38), ALT-TGP: 23 (<40), Uree serica: 33 (15-40), Creatinina serica 1,20 (0.7-1.3), Proteina C reactiva: negativ, ASLO <200 (<200). A facut si examen complet de urina, valorile au iesit normale doar Hematii rez a fost 10 (negativ). La sediment: celule epiteliale rare, leucocite rare 1-2, hematii rare 2-3. Multumesc.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Simona. Da, valorile glicemiei semnaleaza un risc crescut de diabet, si este exact situatia in care este indicat ca sotul Dvs. sa faca analiza HbA1c, care arata cat de aproape sau de departe este de diabet. Valorile foarte mari ale trigliceridelor (480), revenite aproape de normal la scurt timp (159) arata anumite excese alimentare, care pot, si ele, creste riscul de aparitie a diabetului. In concluzie, un dozaj al hemoglobinei glicozilate HbA1c este foarte util in aceasta situatie.

 • simona ::: comentariu pe forum :

  Multumesc pentru raspuns. O sa faca analiza HbA1c saptamana viitoare.

 • Alin ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua! am primit astazi rezultatul analizelor si rezultatul este urmator:HgbGlicosil 7/6% in rest toate analizele normale. urmez tratament cu insulina rapida 8-8-10 si lantus 52.Va rog sa-mi interpretati rezultatul analizei.Va multumesc!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Alin. Rezultatul poate fi si mai bun (mai precis sub 7%), va trebui sa vedeti cu medicul diabetolog care din dozele de insulina mai poate fi crescuta, pentru a cobori HbA1c sub 7%.

 • Alin ::: comentariu pe forum :

  Va multumesc pentru raspuns. Rectific insulina rapida mi-a suspendato de astazi, si mi-a urcat doza de lantus de la 46 la 52 .Vreau o parere de la dumneavoastra,va multumesc.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Alin. Din datele pe care le-ati transmis, mi-am format opinia ca aveti un medic diabetolog in care puteti avea incredere.

 • george ::: comentariu pe forum :

  Buna seara!Am60 de ani,1,75m,102kg.Sint diagnosticat cu diabet tip ll de 15 ani de catre dl. prof HINCU .Am luat metformin 500 apoi 850 cu valori ale glivemiei preprandiale de 130 pina la 190.De circa 18 luni iau un medicament numit Glibomet 1 pastila pe zi si la analizele din 15 ian 2012 am avut glicemia 139 ,iar hemoglobina glicozilata de3,8.mentionez ca sunt sub tratament HTA de 15 ani.intrebarea este daca sa continuu tratamentul cu Glibomet.Multumesc mult.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @George. Buna seara, nu stiu in ce unitati de masura si la ce laborator ati avut rezultatul de 3.8. In principiu, ar trebui sa repetati aceasta analiza la un laborator care da valori normale intre 4.5 si 6%. Daca valoarea este sub 7%, atunci rezultatul este bun. Tratamentul trebuie reevaluat periodic, cu doctorul care va urmareste, daca sunteti in urmarire la D-l Prof. Nicolae Hancu, la controalele periodice veti primi indicatiile necesare.

 • virginia ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua,
  Am 51 de ani, 178 cm, 130 kg. HbAlc 6,4%, glicemie 135mg/dl, trigliceride, colesterol total in limite normale. Acidul uric un pic crescut. Analize facute in campania din nov.2011-Bucuresti, pt. depistarea diabetului. Pt ca, momentan, nu locuiesc in oras cu medicul de familie, am incercat un regim alimentar,nu sever, dar fara dulciuri si fainoase, si o medicatie cu produse de plafar: diabecon, momordica, extract din muguri de dud negru, extract din mladite de maslin.Observ ca dimineata cand verific glicemia (la deget) cu glucometrul personal, valorile sunt la fel, sau crescute la 147, sau 154.Pot sa va spun ca valori de 125 si 130 mg/dl inregistrez de vreo 12 ani, de cand am inceput sa dau atentie sanatatii. Nu am in familie diabetici.Nu am avut timp pt ingrijirea sanatatii.Acum locuiesc din cauza serviciului o perioada in alta localitate, la 300 km distanta. Ce imi recomandati, in afara de a ma prezenta la un cabinet de specialiate, si daca pot sti cand aceste valori vor scade vreodata fara tratament medicamentos, sau cat timp am la dispozitie sa nu creasca mai mult decat inregistrez acum la glucometru. Cat de grav este la acest moment? Va multumesc anticipat pentru raspuns, domnule doctor A. Copcea, si va doresc si dv multa sanatate!

 • virginia ::: comentariu pe forum :

  Revin: Am o miopie forte de la varsta de sapte ani, dioptrii de -8(dar vad bine cu lentile de -7), nu a fost nevoie sa cresc dioptriile la verificarea anuala la serviciu, nu am tensiune, nici alte probleme interne, sa le zic; insa acum un an la o radiografie CT am descoperit o hernie de disc L5-S1, un cioc serios la una din vertebre, plus alte ciocuri mai mici, care au generat probleme de nerv sciatic, dar pe care le-am rezolvat, nu in totalitate cu acupunctura; momentan am probleme la degetele de la picioare, amortesc, si uneori am fractiuni de dureri, ca niste sagetaturi, acum ingheata f repede si nu pot merge pe jos mult timp, simt presiune in picioare pana la glezne. Credeti ca, in afara de greutatea excesiva pe care inca o am, exista vreo legatura si cu diabetul? Ce-mi recomandati, in afara de a ma prezenta la medicii de specialitate (neurolog+diabetolog)? Va multumesc mult!

 • Sorina ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua. Am 27 ani si 10 luni, 168 cm inaltime si 59 kg, diabet zaharat insulino dependent de 9 ani, tratament cu apidra (10/10/3) si lantus (20), iar la ultimele analize, hemoglobina glicozilata a avut valoarea 7,6%, in timp ce glicemia si toti ceilalti indicatori au avut valori normale. Citesc comentariile altor utilizatori, si nu imi vine sa cred ca persoane cu diabet pot avea valori asa mici ale indicatorului, in conditiile in care mi se pare foarte greu de controloat. Ce riscuri implica aceasta valoare a hemoglobinei glicozilate, ce sfaturi imi dati ca sa pot ajunge si mentine un nivel normal? Se poate pune problema sa pot ramine insarcinata si duce la capat sarcina la un asemenea nivel al hemoglobinei? multumesc

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Virginia. Scopul tratamentului este de a asigura un risc cat mai mic de complicatii ale diabetului, care apar in jurul valorii de 7% pentru hemoglobina glicozilata. Daca acum valoarea este de 6.4% (si laboratorul este de incredere), se mai poate astepta cu tratamentul medicamentos, dar cu conditia de a efectua macar un EXAMEN FUND DE OCHI (CONSULT OFTALMOLOGIC) pentru a verifica daca exista afectare de la diabet. Odata cu tratamentul diabetului trebuie sa aveti grija si de celelalte componente: greutatea, tensiunea, acidul uric, in primul rand prin miscare (mers pe jos in primul rand), printr-un regim fara dulciuri cu zahar si miere, si cu putine grasimi. Tratamentul medicamentos care va este indicat in aceasta situatie (METFORMIN) are si alte beneficii pe langa scaderea glicemiei. Cam acestea sunt sfaturile acum, este important sa va ocupati si de sanatate, investind macar cateva ore pe saptamana pentru miscare. Va raspund in continuare, oricand, cu placere, ati anticipat oricum sfatul meu de a va prezenta la medic.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Virginia. Acum am vazut si aceasta a doua intrebare, amortelile si furnicaturile pot fi atat de la coloana cat si de la diabet, examinarea de catre medic poate spune care componenta este mai importanta. Si pentru aceste simptome, exista tratamente (medicamentoase…), care au scopul de a va diminua manifestarile neuropatiei.

 • dana ::: comentariu pe forum :

  buna ziua,

  am 27 ani si am fost diagnosticata cu diabet de tip 1 in urma cu 5 luni.initial mi-au prescris ca tratament 200 hc/zi si 4 prize de insulina/zi..apridra si lantus seara. in urma cu o luna. la controlul medical, mi-au schimbat insulina ca si perspectiva daca voi dori sa raman insarcinata (am inteles ca apidra si lantus nu sunt recomandate in timpul sarcinii). acum folosesc novorapid si ca insulina lenta-levemir. problema glicemiilor mele este seara, dupa gustare. inainte de gusstarea de seara glicemia este 105-120, dupa ingerarea celor 20 HC, la o ora glicemia creste la 160-170 mg/dl. ma ingrijoreaza aceste valori, mai ales ca trebuie sa stau cu ele ore ins ir fara sa fac corectii.. ma gandeam sa manac doar 10 hc si ma gandesc ca glicemiile mari dupa gustare sunt din cauza levemirului pt ca nu acopera 24 h, ci numai 18. cum sa procedez? e cam mare glicemia 160-170 la o ora dupa gustare, nu? care o fi cauza…? va multumesc anticipat!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Dana. Este o varianta foarte buna sa scadeti la 10 HC gustarea de seara. Inainte de sarcina, este indicat sa verificati HbA1c, care trebuie sa fie sub 6.5%., si sa pregatiti sarcina cu acid folic. In sarcina, in general, se prescrie insulina NPH (Insulatard, Insuman Basal, Humulin N), in 1 injectie, daca reuseste sa acopere bine toata perioada, sau 2 injectii, daca nu. Daca glicemia inainte de gustarea de seara este 105-120, inseamna ca Levemirul actioneaza bine la dumneavoastra, daca nu ar fi acoperit bine intervalul de timp, glicemia ar fi crescut nu la o ora dupa gustare, ci in tot intervalul orar. Este mai indicat sa verificati la 2 ore dupa gustarea de seara. Aceste modificari totusi sunt rareori atat de importante incat sa creeze vreo problema in sarcina. Acele valori nu sunt ingrijoratoare. Sfatul este sa incercati, asa cum ati planificat, sa reglati din cantitatea de HC, apoi din doza de Novorapid, si abia in ultima etapa prin Levemir.

 • dana ::: comentariu pe forum :

  Va multumesc foarte mult pentru promtitudine! Voi tine seama de sfaturile Dvs.!
  Toate cele bune,
  Dana

 • daniela ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua,
  Am 37 de ani si in urma cu un an,la un control de rutina, am fost diagnosticata cu diabet zaharat tip II avand glicemia 218 .M-am prezentat de urgenta la medic si am inceput tratamentul cu Siofor 1000 mg 1/2 dimineata si 1/2 seara. Imi masor glicemia cu aparatul proriu de cel putin 2 ori pe zi(am cheltuit o avere pe teste)iar media glicemiilor e dimineata sunt de 108 si la 2 ore dupa masa de pranz 100-120 in functie de ce mananc.Recent am constatat ca dimineata dupa inceperea activitatii imi creste glicemia fara sa manac nimic,doar cafea cu indulcitori, pana la 150 si nu stiu de ce .Deasemenea am remarcat ca daca manac aceeasi mancare in diferite perioade glicemia este cateodata foarte mare. de exemplu 30 g cozonac :glicemia la o ora 171 iar alta data aceeasi cantitate de cozonac glicemia la o ora 106.Nu gasesc nici o explicatie de aceea va rog domnule doctor sa-mi raspundeti ce se intampla.
  Va multumesc!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Daniela. Cresterea glicemiei depinde si de starea dumneavoastra: oboseala, stres etc., in plus exista si oscilatii normale ale glicemiei. Ceea ce trebuie sa faceti este sa masurati mai rar glicemia (nu are niciun rost sa faceti atatea determinari), si sa va faceti la 3-6 luni hemoglobina glicozilata (HbA1c). La valorile pe care le mentionati, cu siguranta veti avea sub 7% valoarea, ceea ce inseamna ca diabetul este sub control. Sfatul meu este sa va masurati glicemia doar o data sau de doua ori pe saptamana, si in loc sa investiti in testele de glicemie, sa faceti dozajul hemoglobinei glicozilate (analiza care arata media pe 3 luni).

 • daniela ::: comentariu pe forum :

  Va multumesc pentru raspuns! Da,recunosc ca am o obsesie cu masurarea glicemiei.Hemoglobina glicozilata a fost i septembrie 6,2 dar ma asteptam sa fie sub 6 avand in vedere ca tin regim destul de srict, zic eu,nu manac paine decat foarte foarte rar si atunci nu mai mult de 40 g pe zi,sunt atenta la cartofi ,orez etc.Daca mai ciugulesc 10 g de prajitura la o ora repede imi masor glicemia.Atunci cand am fost diagnosticata am sperat ca in timp voi putea sa tin diabetul sub control doar cu diaeta.Recunosm ca nu am incercat sa reduc doza de siofor dar ma tem ca nu voi reusi fara medicamente.

 • Calin ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua,
  Am 57 de ani,greutatea84kg,inaltimea 1,66cm.In 2007 am fost diagnasticat cu diabet zaharat tip2, avand o glicemie de 237.Am urmat tratament cu siofor 850mg de 2 ori pe zi pana in ianuarie anul acesta cand glicemiile in ultimele luni au avut valori cuprinse intre 202 – 170 pentru care mi sa introdus si diaprel de 60mg 1 tb pe zi si mi sa recomandat efectuarea Hemoglobinei Glicozilata care are valoarea de 7,7.
  In luna ianuarie facandu-mi si alte analize aveam hemoglobina 11,9 ; colesterol seric total 91 ; ldl 41,3 ; hdl 25,7 ; tgo15;tgp30 ; trigliceride 111; ureea serica 39,4 ; amilaze serice 23.Vreau sa mentionez ca in anul 1980 am avut o hepatita tip B .Imi este frica de complicatii si doresc un sfat.
  Multumesc

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Calin. Din ce relatati, situatia diabetului este bine gestionata: pasul de a introduce Diaprelul a fost corect, de asemenea, un pas viitor va fi cresterea dozei de Siofor la 2 x 1000 in loc de 2 x 850. Legat de hepatita B, ceea ce este de stiut este daca exista sau nu hepatita cronica, din mesaj inteleg ca nu (prezenta antigenului AgHbs, eventual determinarea viremiei, daca un gastroenterolog considera necesar, arata daca exista sau nu cronicizare). Sfatul este sa mergeti periodic la medicul diabetolog, care va va ghida pe mai departe, si sa mentineti Hba1c sub 7% pentru a va feri de complicatii. Evaluarea cardiovasculara si repetarea hemoleucogramei (daca valorile sunt corecte, aveti o anemie usoara) sunt necesare periodic. Va doresc sanatate!

 • Calin ::: comentariu pe forum :

  Multumescu frumos.

 • Cristina ::: comentariu pe forum :

  Buna seara. Ma numesc Cristina si sunt bolnava de diabet insulino dependent de 18 ani. In prezent fac 4 injectii pe zi si desi tin un regim trei mese principale – am renuntat la gustari in urma sfatului de la medicul diabetolog – nu reusesc sa imi reglez nivelul glicemilor. Variatii intre 165 si 300. In septembrie 2011 valoarea hemoglobinei glicozilate a fost de 10,6 si de asemenea un inceput de retinopatie diabetica neproliferativa. Va rog daca ma poate ajuta cineva cum sa reusesc sa controlez aceasta boala. Desi macand cantarit, chiar mai putine glucide decat ar trebui si insulina facuta la timp si mesele principale la fel, nu reusesc sa fac fata si sa ma pot mandri cu glicemii constante. Toate analizele facute sunt in limitele normale, chiar mai aproape de valorile minime. Domnule doctor imi puteti spune , va rog, daca la acest stadiu al bolii , voi avea speranta pe viitor sa raman insarcinata? Multumesc anticipat!

 • moga ::: comentariu pe forum :

  Buna seara! Saptamana viitoare voi face un test de toleranta la glucoza , dupa un regim de aprox. 3 luni. Imi puteti spune ce ar trebui sa mananc inainte sa fac testul ?Am inteles ca trebuie sa mananc normal , sa includ si dulciuri , cu 3 zile inainte .

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Daniel M. Inainte de test, 3 zile, este bine sa includeti alimente din categoria paine, cartofi, orez, paste fainoase, mamaliga, fructe + dulciuri (de ex. dulceata, ciocolata), intr-o cantitate pe care ati consuma-o daca nu ati fi la niciun fel de regim.

 • moga ::: comentariu pe forum :

  Multumesc mult!

 • luminita ::: comentariu pe forum :

  De 7 luni am fost diagnosticata cu diabettip 2 ,mi s-a recomandt siofor 1000mg de 2ORI pe zi,dar imi provoca diare si l-am redus la o jumatate de pastila de 2 ori pe zi la sfatul medicului.Glicemia osccileaza valoarea cea mai mica fiind de 130 si cea mai mare de 220 ;hemoglobina glicozilata era 71 in prima luna de la diagnosticare.Am 49 de ani ,1,75 m si 81kg celelalte analize in afara de Ht si Hb sunt bune. .O sa-mi fac analizele acum in martie dar ma ingrijoreza faptul ca nu am avut macar o data o valoare normala a glicemiei.Plus de asta am o stare generala foarte rea.Nu prea stiu ce sa fac sa schimb medicamentul cu ceva care nu provoaca diaree si intr-un dozaj mai mare?Pe linga aceasta mai sufar si de hipotirodie, am luat eutyrox dar l-am intrerupt ca ma durea capul de la el.Multumesc anticipat pentru raspuns.

 • Visan Olimpia ::: comentariu pe forum :

  Am 66 de ani,1.65 si 85 de kilograme.Din 2005 imi verific glicemia deoarece tatal meu avea diabet II la 7o de ani.In toata aceasta perioada pana acum am avut in primul an glicemia marita pana la 172De cateva ori nu tot anul) apoi doar in 2009(aveam 138) siacum in 2011 am 15o.Precizez ca hemoglobina glicozilata este de 6,5 si nu consum nimic dulce din 2005.Mi-e teama sa fac toleranta la glucoza ca nu cumva sa se declanseze un diabet.Ar fi posibil??!.Tin regim alimentar si totusi e prediabet sau diabet?nu folosesc medicamante.Va multumesc anticipat pentru raspuns si atentie.

 • Visan Olimpia ::: comentariu pe forum :

  Precixari in plus pentru domnul doctor:dupa 6 zile de la analiza am folosit un glucometru si am 120(inainte la acelasi aparat aveam 17o si la laborator 15o).Cu regim alimentar,ce ziceti este bine?Cu multumiri

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Luminita. Faptul ca va simtiti rau este cel mai probabil de la faptul ca ati intrerupt tratamentul cu Euthyrox. De aceea, este foarte important sa repetati dozarea TSH si fT4 si sa discutati cu endocrinologul ce variante de tratament exista. Legat de diabet, exista multe variante de tratament, trebuie alese cele care nu va provoaca diaree, desigur.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Olimpia V. Sarut mana, aveti diabet. Valorile nu sunt foarte mari, dar este important sa constientizati prezenta acestei afectiuni. Testul de toleranta nu poate declansa un diabet, dar nici nu are ce informatii valoroase sa aduca in acest caz. Important este sa il rugati pe medicul de familie sa va faca un bilet de trimitere catre un cabinet de diabet, pentru a discuta fata in fata cu un medic specialist despre aceasta afectiunie, si ce este de facut ca sanatatea dumnevaoastra sa fie in cei mai buni parametri.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Olimpia v. Precizarile sustin mesajul pe care vi l-am trimis de curand.

 • emilia m. ::: comentariu pe forum :

  buna seara,am diabet zaharat de tip 2 de cca 4 ani si iau doua tablete de glibomed pe zi.nu mi tin un regim strict.uneori am valori ale glicemiei dimineata pe nemincate pina la 170,alte ori 102,104,114,138.ultima hemoglobina glicozilata nu e buna si anume 8,3.este forte rau? sunt foarte speriata nu stiu ce o sa se intimple cu mine.v-as rug un raspuns.

 • Petre ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua!
  Sunt acelasi Petre (43 ani, 1.78m, 87.5kg), cel care v-a scris mai sus.
  In urma unor analize efectuate acum cateva zile (glucoza serica/120, Hb A1c/5,73), revin cu urmatoarele intrebari, si, totodata, cu rugamintea de a raspunde: 1) mersul pe jos pe o distanta de 5 km (in ritm alert primii 4 km, in ritm normal 1 km), pana la locul unde urma sa fac analizele, recoltarea sangelui dupa 15 minute de la incheierea acestui efort fizic ar fi putut influenta nivelul glucozei serice in momentul recoltarii? 2) “derapajul” alimentar (porc, dulciuri, grasimi, cafea, putin alcool in perioada sarbatorilor de iarna, cu cresterea in greutate de la 84 kg/15.12.2011 la 92 kg/15.01.2012 apoi 87.5 kg/in prezent), e cauza cresterii Hb A1c de la 5.35/10.10.2011 la 5,73/20.03.2012 SAU evolutia mea catre valori de diabet este ireversibila, orice as face ? 3) pentru evaluarea problemelor legate de gilcemie, care analiza e mai „credibila” , Hb A1c/5,73 sau glucoza serica/120 ? (aparent, cele doa valori “se bat cap in cap”) 4) e timpul sa fac o glicemie provocata (sa nu mai aman clarificarea situatiei mele)?
  Va multumesc anticipat!
  Cu respect, Petre

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Emilia M. Hemoglobina glicozilata de 8.3 este rea, insa va sfatuiesc sa o repetati la un alt laborator, pentru ca glicemiile masurate nu sunt atat de rele precum ar arata-o hemoglobina glicozilata. Riscul glicemiilor mari sunt complicatiile. Din ce povestiti, glicemiile nu sunt atat de mari dimineata, dar este posibil sa creasca mult la 2 ore dupa mese (va sfatuiesc sa masurati si la 2 ore dupa masa principala, si chiar si dupa alte mese mai consistente). Cu siguranta medicul diabetolog va va modifica tratamentul, sunteti tratata cu o doza care se poate creste, sau tratamentul cu medicamente se poate modifica.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua! 1) Da, mersul a scazut un pic glicemia, dar cu siguranta nu a influentat hemoglobina glicozilata, care este foarte buna. 2) Nu, evolutia catre diabet nu este ireversibila in aceasta etapa. Credibile sunt si glicemia si hemoglobina glicozilata (daca este efectuata la un laborator de incredere), si mai este credibil si un test de toleranta la glucoza, care ar fi indicat in aceasta situatie (masurarea glicemiei initial, si la 2 ore dupa 75 de grame de glucoza). Toate aceste 3 elemente sunt luate in calcul de medicul diabetolog la stabilirea diagnosticului. Referitor la glicemia mare cu hemoglobina glicozilata buna, exista la multe persoane si acest tipar de glicemie, in care glicemia este mai mare dimineata si scade pe parcursul zilei, deci nu este o contradictie majora. Testul de toleranta la glucoza va fi destul de sugestiv in acest context. Pentru prevenirea diabetului (pentru ca in aceste date nu este niciun criteriu care sa ne spuna ca aveti diabet) activitatea fizica si limitarea dulciurilor sunt doua interventii foarte bune. Va doresc sanatate!

 • Alina ::: comentariu pe forum :

  Buna seara! Va rog daca se poate sa-mi raspundeti daca trebuie sa-mi fac mari griji deja am intrat in panica, sunt insarcinata in 8 saptamani si am Glucoza serica 136 si Hemoglobina glicozilata – Hb A1c kit A1 6.74%. Normalul ar fi 4.0 – 6.0 . Data 28.03 am avut urmatoarele valori masurate cu glucotestul dimineata a jeun 88 dupa masa la 2 ore 141 si apoi la 2 ore 91, apoi la 2 ore 89 ora 16, iar ora 21.30 am avut 74.
  In data de 29.03 urmatoarele valori a jeun 119, la 2 ore 93, la 5 ore 108.Intrebarea mea este daca o pot controla din regim ca bebe sa fie bine si daca exista vreun pericol, la valorile astea pana voi ajunge la diabetolog stau tare incordata nu stiu daca ma bucur cum ar trebui de sarcina pe cat de ingrijorata sunt. Multumesc!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Alina. Este o situatie pe care ati expus-o foarte clar, sigur ca va puteti bucura de sarcina, dar sunt cateva lucruri la care trebuie sa fiti atenta. Sfatul meu este ca, pentru a fi si mai linistita, sa repetati glicemia si hemoglobina glicozilata la un alt laborator (de exemplu Synlab sau Synevo – daca sunteti din Cluj puteti veni la clinica Asteco, unde se lucreaza cu laboratorul Synlab). Daca si aceste valori sunt ridicate, atunci se pune problema unui posibil diabet (care nu are legatura cu sarcina, Dvs. fiind in saptamana 8, iar diabetul declansat de sarcina manifestandu-se in ultimul trimestru), pentru care se indica dieta. In orice caz, un test special de toleranta la glucoza, care se efectueaza in saptamana 24-28, este obligatoriu de efectuat, iar medicii ginecologi vor fi in mod particular atenti la cat de mult creste bebe. In aceasta etapa, bebe nu are de ce sa nu fie bine din cauza glicemiilor, dar in saptamana 24 va sfatuiesc sa efectuati testul de toleranta la glucoza pentru gravide (daca sunteti din Cluj, il puteti efectua la Asteco, si puteti veni gratuit, cu bilet de la medicul de familie si dovada de asigurat, la consultatie de diabet la mine). In asteptarea acestor rezultate, imi puteti scrie, sau puteti chiar veni la consultatie, pentru a va linisti. Sunt multe detalii care nu se pot transmite pe Internet. Una peste alta, felicitari pentru sarcina, si chiar daca mai sunt cateva drumuri de facut, merita sa le faceti pentru a fi linistita. Pana ajungeti la diabetolog, asadar, puteti sa fiti atenta la consumul de dulciuri, care este bine sa fie limitat la cantitati moderate, si in preajma meselor.

 • PUSA A ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua Dl. Doctor,
  Multumesc anticipat pentru rabdarea de a-mi citi emailul si pentru un eventual raspuns. De 6 ani mi-a depistat Diabet zaharat de tip 2, actual am 64 de ani, 105 kg, 1,62 h. tratamentul consta din metformin 500x 2/zi.
  Am un aparat ACCU-CHEK cu care imi masor glicemia din deget.Cel mai des dimineata inainte de masa am o glicemie cuprinsa intre 6,2 – 7,4(traiesc in strainatate si cum m-am uitat in analize rezultatul este dat in mmol/l). De dimineata am avut 6,2, dupa micul dejun a crescut la 9,2 (dupa o cafea cu zahar si un senvis cu salata de crab cu maioneza si icre . La aproximativ 3 ore am mancat past integrale cu nuci macinate, am asteptat sa treaca doua ore pt a-mi masura glicemia avand in vedere ca am mancat un pranz de glucide amidonoase si surpriza a fost ca, indicele glicemic era de 4,3 mool. Nu stiu de ce gleznele imi sunt umflate si grele chiar si dmineata (daca indicele glicemic este 7,3mmol/l inainte de masa). Ma simt uneori fara putere si obosesc si numai mergand deoarece picioarele le simt grele si dureroase in zona gleznei). Ultimile analize le-am facut in octombrie 2011 (B-Hb/129 g/L; P-glukos/ 5,6 mmol/L; P kolesterol/5,4 mmol/L; P-HDL kolesterol/1,61 mmol/L; P-LDL kolesterol/3,28 mmol/L; P-B12/370pmol/L S Fosfat/23 nmol/L; Pt-eGFR/71 mL/min; P-FT4/15; P-pankreasamylas/3,9ukat/L -analizele s-au luat la ora 15,45 pe mancate cu ca 2-3 ore inainte de analiza.
  Cand nu ma simt deloc bine, observ ca urine rar, putin cantitativ, culoarea este fff deschisa si altadata culoarea este ca berea si f repede,imi crapa calcaiele si pielea devine uscata. Tensiunea este 145/85 si creste in 3 minute la efort cu bicicleta medicala.Oboseala accentuata, ma face ca dupa servici sa nu fac mai fac nimic decat sa ma intind si odihnesc. Desi lucrez ca terapeut in domeniul profilactic de intretinere a sanatatii,parca cu varsta mi-a disparut vointa de a-mi controla si hotari nu mananc, dupa ce apare “gandul” unei placeri din frigider ….,mai ales seara, caci in timpul zilei pana la ora 16 nu fac excese.
  va multumesc pentru rabdare si va sunt recunoscatoare daca puteti sa-mi raspundetiprintr-un email. aici unde traiesc ducem lipsa de medici buni. Si aici este insuficient personal superior medical medicii.

 • PUSA A ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua Dl. Doctor,
  Multumesc anticipat pentru rabdarea de a-mi citi emailul si pentru un eventual raspuns. De 6 ani mi-a depistat Diabet zaharat de tip 2, actual am 64 de ani, 105 kg, 1,62 h. tratamentul consta din metformin 500x 2/zi.
  Am un aparat ACCU-CHEK cu care imi masor glicemia din deget.Cel mai des dimineata inainte de masa am o glicemie cuprinsa intre 6,2 – 7,4(traiesc in strainatate si cum m-am uitat in analize rezultatul este dat in mmol/l). De dimineata am avut 6,2, dupa micul dejun a crescut la 9,2 (dupa o cafea cu zahar si un senvis cu salata de crab cu maioneza si icre . La aproximativ 3 ore am mancat past integrale cu nuci macinate, am asteptat sa treaca doua ore pt a-mi masura glicemia avand in vedere ca am mancat un pranz de glucide amidonoase si surpriza a fost ca, indicele glicemic era de 4,3 mool. Nu stiu de ce gleznele imi sunt umflate si grele chiar si dmineata (daca indicele glicemic este 7,3mmol/l inainte de masa). Ma simt uneori fara putere si obosesc si numai mergand deoarece picioarele le simt grele si dureroase in zona gleznei). Ultimile analize le-am facut in octombrie 2011 (B-Hb/129 g/L; P-glukos/ 5,6 mmol/L; P kolesterol/5,4 mmol/L; P-HDL kolesterol/1,61 mmol/L; P-LDL kolesterol/3,28 mmol/L; P-B12/370pmol/L; S Fosfat/23 nmol/L; Pt-eGFR/71 mL/min; P-FT4/15; P-pankreasamylas/3,9ukat/L, Analizele s-au luat la ora 15,45 pe mancate cu ca 2-3 ore inainte de analiza.
  Cand nu ma simt deloc bine, observ ca urine rar, putin cantitativ, culoarea este fff deschisa si altadata culoarea este ca berea si f repede,imi crapa calcaiele si pielea devine uscata. Tensiunea este 145/85 si creste in 3 minute la efort cu bicicleta medicala.Oboseala accentuata, ma face ca dupa servici sa nu fac mai fac nimic decat sa ma intind si odihnesc. Desi lucrez ca terapeut in domeniul profilactic de intretinere a sanatatii,parca cu varsta mi-a disparut vointa de a-mi controla si hotari nu mananc, dupa ce apare “gandul” unei placeri din frigider ….,mai ales seara, caci in timpul zilei pana la ora 16 nu fac excese.
  va multumesc pentru rabdare si va sunt recunoscatoare daca puteti sa-mi raspundetiprintr-un email. aici unde traiesc ducem lipsa de medici buni. Si aici este insuficient personal superior medical medicii.

 • PUSA A ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua Dl. Dr. Adrian Copcea,
  Ma bucur tare mult ca v-am gasit webadress.
  Sper ca a ajuns la Dvs emailul meu pe care l-am expediat cu cateva minute inainte si de aceea nu vreau sa ma repet. Am expediat si am revenit deoarece am avut ceva de corectat si n-am mai reusit sa o reexpediez.
  Multumesc anticipat. D Ajtony

 • lili ::: comentariu pe forum :

  buna seara

  mi-a iesit hemoglobina 25%. Inseamna ca am diabet? Cat de grav este ?

 • petru ::: comentariu pe forum :

  buna seara, astazi am primit rezultatul la analize: glicemia 208, hemoglobina glicozilata 7,09, colesterol 219,HDL 85, LDL 151 , TGO 43,7, tgp,75,7. am 55ani, 1,8o m inaltime, 115 kg.Anul trecut am avut h.glicozilata 6,5.trebuie sa ma adressez unui medic .

 • mihai ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua, la un control de rutina in luna decembrie am avut o glicemie de 126 ,in luna februarie125 si in luna martie 127..
  Din luna decembrie sunt foarte agitat si speriat eliminind din alimentatie painea si duulciurile…totusi glicemia nu scade..este diabet?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Pusa A. Buna ziua, am parcurs cu atentie mesajul Dvs., nu tot ce relatati are legatura cu diabetul, dar o mare parte are legatura cu greutatea mare. Cateva sfaturi pe care le pot da sunt legate de mesele pana la ora 16.00, cand va sfatuiesc sa va programati cateva mese si gustari, la 3-4 ore interval, care sa pregateasca organismul pentru seara, cand este foarte indicat sa nu mancati mult, ceea ce este greu daca pana la 16.00 mancati putin. Bicicleta si mersul pe jos sunt cele mai bune metode de slabire, iar oboseala nu pare sa aiba legatura cu diabetul, care este bine echilibrat. Va recomand, de asemenea, sa nu consumati zahar!, nici nuci macinate, pastele le puteti consuma cu un sos de rosii, de exemplu, este de preferat, pentru slabit. Legat de pielea uscata, cremele hidratante sunt intotdeauna bune, si puteti gasi astfel de creme in orice farmacie, in orice tara. Tratamentul pentru diabet ar putea fi si mai intens (o doza mai mare de metformin, chiar 1500 sau 2000 mg/zi), aceasta decizie o ia medicul diabetolog. Cred ca o discutie cu un dietetician ar fi extrem de utila, si merita o consultatie la un dietetician pentru a reface un plan de nutritie pentru slabit. Dozarea unei hemoglobine glicozilate (HbA1c) o puteti face contra cost la un laborator, este o analiza care costa in general sub 10 euro, oriunde in Europa, ma astept ca valoarea sa fie buna. De asemenea, un psiholog cu care sa discutati legat de alimentatie, ar fi extrem de util. Ar fi, de asemenea, util sa purtati ciorapi elastici, daca picioarele sunt umflate, si sa le tineti cat mai des ridicate, pentru un bun drenaj limfatic. Sunt doar cateva sfaturi pe care vi le pot da pe aceasta cale, sper sa va fie utile, legat de mese cel mai important este sa incercati sa mancati cateva mese usoare pana la ora 16.00, la ore fixe. Va doresc sanatate!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Lili. NU am inteles mesajul Dvs. legat de hemoglobina. Daca aveti glicemie normala, nu aveti diabet.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Mihai. Da, cel mai probabil aveti diabet. NU ati precizat alte detalii, sfatul meu este sa rugati medicul de familie sa va faca un bilet de trimitere catre un medic diabetolog, cu care sa discutati. Masurile luate singur (eliminarea painii si a dulciurilor) nu sunt masuri bune, cele mai bune masuri se discuta cu medicul, la o consultatie in care sa lamuriti foarte clar diagnosticul. Diabetul nu inseamna sa nu mancati paine si dulciuri, ci inseamna o boala cronica, de care trebuie avut grjia pentru o viata buna.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Petru. Da, trebuie sa discutati neaparat cu un medic specialist in diabet zaharat, nutritie si boli metabolice. Rugati-l pe medicul de familie sa va faca un bilet de trimitere catre un medic diabetolog, este absolut necesar.

 • mariana vladu ::: comentariu pe forum :

  buna ziua
  am 58 ani si de 1,5 ani am dz 2 si fac tratament cu siofor 2 pe zi de 1000; si crestor de 5 mg si noliprel 1 pe zi (ta 120/60)
  ultima glicemie dimineata 139 si hba1c 6,2
  col 149 tg 70
  valorile sunt dupa tratament (doar glu era fara tratament si pe nemancate)
  ce parere aveti ,e oki ,sau ar trebui sa scad doza de siofor ?

 • mariana vladu ::: comentariu pe forum :

  am 57 ani si dz2 de 2 ani,ultima valoare 139 si hb ac1 6.2
  iau siofor 2 ori 1000 si crestor 5 mg
  credeti ca trebuie sa reduc doza de siofor

 • Gabriela ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua!Sunt insarcinata in 11 saptamani , am diabet de un an si ceva, pana acum o luna am fost pe insulina humalog mix 25.In urma unei internari si descoperirea sarcinii am fost trecuta pe lantus si novorapid cu care am obtinut glicemii foarte bune aproape de tintele glicemice ptr sarcina. Cand am revenit la medicul meu mi-a schimbat lantusul cu levemir, acesta din urma fiind mai indicat in sarcina. Problema mea este ca nu pare sa ajunga pe toata ziua levemirul administrat intr-o singura doza, dimineata 7 u.Lantusulpe care il faceam dim la ora 8, 7u acoperea f bine si ajungeam dimineata cu glicemia 75. Cu levemir am ajuns cu 103.Trebuie sa mentionez ca dupa ambele fac o hipoglicemie puternica atunci cand intra la max de actiune 2,5-3 ore. Ma gandesc ori sa impart in doua doza de levemir, dim si seara, inca nu stiu la ce ore si in ce proportie sau sa maresc la 8u doza unica de dim si sa reduc la 2 u cele 4,5 u de novorapid pe care le administrez la micul dejun.Nu as vre nici sa am glicemii mari in incercarea de a ajusta dozele, mai ales ca in sapt 6-8 de sarcina am avut hiperglicemii persistente pentru ca organismul parea sa respinga aceste noi insuline.Va rog sa imi dati un sfat in privinta aceasta.Tocmai am fost la control si nu am atat de curand posibilitatea sa intreb medicul meu.Va multumesc!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Mariana V. Deciziile legate de doza depind de mai multi factori, probabil ca eu as lasa in aceasta situatie aceeasi doza, bazat pe datele din acest mesaj. Totusi, decizia cuprinde mai multe elemente, care se discuta fata in fata. Va felicit pentru rezultate.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Gabriela. Avand in vedere ca aveti o anumita insulina (Levemir) eliberata pe reteta, ar trebui sa va reglati cu aceasta. Este o solutie buna cresterea proportiei de insulina lenta (Levemir) si scadere a rapidei (NovoRapid), faptul ca aveati glicemii mai mari nu se datora respingerii acestei noi scheme, ci doar procesului de adaptare a dozelor. De obicei hipoglicemiile la 2-3 ore sunt rareori datorate lentelor, eu as insista pe corelarea dintre doza de rapida si continutul in glucide al mesei. Impartirea dozei in 2 momente este o o varianta la care se poate recurge. Totusi, nu va pot indica, pe aceasta cale, niciun fel de interventie concreta, sfaturile generale pe care vi le-am oferit sper sa va fie utile, sfatul meu este sa tineti legatura strans cu medicul diabetolog, mai ales ca situatia este de asa natura, si cred ca veti primi toata atentia si recomandarile potrivite. Felicitari pentru sarcina, si va doresc multa sanatate!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Mariana V. Cred ca v-am raspuns in alt loc ca, din aceste date, nu sunt motive de reducere a dozei.

 • mariana vladu ::: comentariu pe forum :

  multumesc mult !!!!
  de 2 ani iau crestor 5 mg /zi
  am pornit de la col 380 si tg 420
  am ajuns la col 150 si tg 80
  am transaminazele normale
  pt dz tip2 iau siofor 2*1000 si rezultate bune /glu139
  INTREBAREA ESTE : sa incerc o pauza de crestor ?

 • Victor ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua! De vreo doi ani am acuzat o infectie urinara, am facut analize si printre altele a iesit si o concentratie de glucoza cam mare in urina. Am fost sfatuit sa fac testul de glicemie la laborator si a iesit 163. N-am mers la doctor dar am redus semnificativ painea (2-3 felii/zi) si dulciurile si am ajuns la glicemie dimineata pe nemancate 125. Ieri am facut si un test de HEMOGLOBINA GLICOZILATA si a iesit 5.8 %. Printre altele am fost la un consult de gastroenterologie unde dupa ecografie mi s-a spus ca am nisip la fiere si intestin iritat.Mentionez ca am scaun plutitor inchis la culoare ceea ce ma face sa ma gindesc daca nu ar fi vorba de o intoleranta la gluten. Am inaltime 1.78 greutate 70 kg. Ce ma sfatuiti sa fac. Astept un raspuns. Va multumesc!

 • mihai ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua, am focut testul de toleranta la glucoza : proba 0-112, la o ora-211, la 2ore-154..este diabet?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Mihai. Testul pe care l-ati facut este incorect efectuat. Trebuie sa discutati cu medicul care a cerut testul efectuat astfel, si sa cereti o interpretare a acestui test. Diagnosticul pe care l-as formula eu pe baza acestor date ar fi ‘suspiciune diabet zaharat’, iar demersul ar continua prin alte testari.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Victor. Primul sfat este sa discutati cu un medic diabetolog, intrucat exista o suspiciune de diabet, care trebuie confirmata sau infirmata. Din alt punct de vedere, intoleranta la gluten se investigheaza prin anumite analize: de exemplu: anticorpi anti-endomisium, anti-gliadina, anti-transglutaminaza, si prin colonoscopie, scaunul inchis la culoare nu este o suspiciune de intoleranta la gluten. In orice caz, sunt necesare investigatii suplimentare, si lamurirea situatiei, ceea ce necesita consult diabetologic si gastroenterologic.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Mariana V. Nu va sfatuiesc sa faceti inca pauza, ce va sfatuiesc este sa discutati cu medicul care v-a indicat tratamentul, care are rezultate foarte bune.

 • Gabriela ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua!
  Revin cu o nedumerire pe care o am in legatura cu rezultatul ultimei hemoglobine glicozilate, de 7,1, cu glicemia a jeun 100.Sunt insarcinata in 15 saptamani, dimineata am 75 ,dupa mese ma incadrez in tinte, intre 95 si 120. Uneori in prima ora dupa masa , dupa hipoglicemii sau cand unele alimente se digera mai greu si dau usoare hiperglicemii la 4-5 ore dupa masa ,am valori mai mari, in medie 160-180.
  Imi iau des teste pentru a surprinde hipoglicemiile pe care deja nu le mai simt nici la 40.In timpul noptii glicemia scade foarte lent de la 110 la 75 cat este dimineata.
  Acum doua luni jumatate, la internarea in spital am avut glicozilata 6,7, peptidul c 0,67 .Au urmat trei saptamani cu glicemii mari,( in incercarea de a ma obisnui cu noua schema cu insulina bazala si rapida, inainte fiind pe premixata).Prima saptamana nu a coborat sub 250,decat sporadic, apoi au fost ceva mai mici, dar tot mari.Dupa trei saptamani glicemiile se incadrau in tinte apoi au aparut si hipoglicemii.
  Media pe glucomteru in ultima luna este 115.Este posibil ca acele trei saptamani cu hiperglicemii sa fi influentat asa mult glicozilata? Ma asteptam ca acum sa iasa macar 6… Este grav daca am avut glicozilata 7 pe durata primului trimestru de sarcina?
  Este posibil ca necesarul de insulina rapida sa scada in saptamana 15 in loc sa creasca? Cu cele 4u de novorapid/80 ch am hipoglicemii la o ora si ceva dupa masa, cu injectia facuta dupa ce mananc. E posibil sa fie o remisie acum, la un an jumatate de diabet tip 1? Si totusi glicozilata e 7. Va multumesc!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Gabriela. Am citit cu atentie mesajul Dvs., foarte clar formulat, ar fi o coincidenta mare remisia in cursul unei sarcini. Legat de HbA1c, aceasta poate fi, intr-adevar, influentata mai mult de ultimele 3 saptamani. Ce este de facut este: 1) prevenirea hipoglicemiilor (fie o usoara scadere de doza, fie cresterea hidratilor) 2) urmarirea atenta a glicemiilor, in orice sens observati ca se intampla: fie scadere de necesar (nu ati spus ce doza totala de insulina aveti si cate kilograme, acesta este reperul cel mai important de urmarit), cum ati observat in aceasta perioada. Totusi, din saptamana 24 trebuie sa fiti pregatita pentru o crestere a glicemiilor, chiar saptamanal sau la 2 saptamani, care impune si cresterea dozelor de insulina. Legat de riscuri, riscul intre 6.5%, cat este recomandat pentru perioada de inceput a sarcinii, si 6.7% cat ati avut in spital, este foarte mic. Sfatul meu este sa tineti legatura cu medicul diabetolog, care va va ghida in continuare foarte bine, mesajul meu este de incurajare, dar si de atentie pentru trimestrul III, cand cresc destul de mult glicemiile, de obicei. Felicitari pentru sarcina, si sunt convins ca totul va decurge foarte bine!

 • Gabriela ::: comentariu pe forum :

  Va multumesc pentru raspuns si pentru gandurile bune!
  Acum am 56 kg/168cm.Iau in greutate cam 0,5 kg pe saptamana.Initial am avut 49 kg.
  Dozele de novorapid sunt 4,5 dimineata cu 50ch si 4 u la pranz si seara pentru 80 ch, iar insulina bazala 7 u dimineata. In prezent incerc sa observ unde trebuie sa mai ajustez in ce priveste insulina sau carbohidratii, apar variatii de glicemie uneori inexplicabile . Ziua 0,5 u corectie imi scad glicemia cu 40, noaptea cu 100,apelez la aceasta in cazul in care glicemiile sunt prea mari(de ex 200 la ora 1 noaptea,s-a intamplat f rar).Carbohidratii presupun ca ii calculez bine pentru ca aceasta schema a functionat aproape perfect o perioada de timp.probabil si cresterea in greutate isi va spune cuvantul in cresterea dozelor.
  Am scapat de hipoglicemiile de 40 pentru ca ma testez si la 80 min dupa injectie, dar cred ca a trecut si vremea lor.Mai apar totusi variatii in ce priveste necesarul de insulina de dimineata.S-a intamplat ca 2,5 u sa ajunga sau 4,5 sa nu fie de ajuns.
  Va multumesc inca o data si astept cu nerabdare urmatoare intalnire cu medicul diabetolog dar mai ales urmatoarea ecografie pentru a-l vedea din nou pe bebelus!

 • Gabriela ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua!Revin pentru a specifica faptul ca intr-adevar a fost gresit rezultatul hemoglobinei glicozilate de 7,1.Am repetat analiza la Synevo si rezultatul a fost 5,7.

 • cicione1975 ::: comentariu pe forum :

  ce se poate intimpla cind glicemia este 400

 • cicione1975 ::: comentariu pe forum :

  buna ziua ce se poate intimpla cind gicemia este 400

 • Mihaela CM ::: comentariu pe forum :

  Am 40 de ani ,1,60 inaltime,54 kg,intimplator am descoperit,la o analiza cu glucotestul o glicemie 400mg/dl,am inceput o dieta ,glicemiile au scazut pana la 130 a jeun.Am facut analizele din sange venos ,la trei sapt.dupa aceasta descoperire. glicemie 142,hemoglobina glicolizata 7% restul probelor colesterol ,uree,ac.uric,creatinina,tgo,tgp,VSH,sumar urina normale.Nu fumez ,nu beau cafea,alcool,mama a fost diabetica.Diabetologul mi-a prescris DIAPREL 30 mg 1 tb/zi.Intrebari:e nevoie de un tratament mai complex daca glicemia la 2 ore dupa masa este intre 150-200?(daca consum paine,cartofi,paste).Daca mananc numai carne ,lactate,legume,zarzavaturi-glicemii 90-110.In cursul zilei am si glicemii 70-86.De ce oscileaza asa mult?Diabetologul m-a atentionat ca s-ar putea sa fie nevoie de insulina cel putin seara (atunci glicemia este mai mare).Sunt speriata de acest lucru.Ce pot sa fac?chiar e nevoie de insulina?Am uitat sa mentionez ca iau Diaprel,de numai 4 zile.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Mihaela. Din ce relatati, pare ca tratamentul cu Diaprel, la doza mica (30 miligrame) functioneaza bine. Oscilatiile de glicemie sunt date, in mare parte, de alimentatie, miscare, oboseala si starea psihica. Nu trebuie sa fiti speriata de insulina, dar se pare ca acest tratament nu este necesar in aceasta perioada, si probabil nici in anii care vin. Sfatul meu este sa urmati recomandarile medicului Dvs., si sa ii puneti intrebari la consultatie.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Cicolne1975. Ce se intampla la glicemie 400 este o suferinta a majoritatii organelor si sistemelor, chiar daca pacientul se simte bine. Va recomand sa va prezentati la medic, chiar daca aveti sau nu vreun simptom.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Gabriela. Se intampla la multe laboratoare ca valorile sa nu fie precise, medicii diabetologi cu experienta stiu sa sesizeze astfel de situatii, si sa recomande laboratoare in care au incredere. hemoglobina glicozilata (HbA1c) este o analiza foarte importanta, care trebuie interpretata impreuna cu medicul diabetolog, avand in vedere ca foarte multe decizii se bazeaza pe aceasta analiza.

 • nedelcu simona ::: comentariu pe forum :

  Formula de calcul al mediei glicemiilor, folosind hemoglobina glicozilata este:
  170+(HbA1c-7)*35=Media Glicemiilor

 • nedelcu simona ::: comentariu pe forum :

  nu am ințeles de ce se sperie lumea atat de rau cand vine vorba sa faca insulina? Insulina este un hormon produs de pancreas, este vorba despre o dependenta fiziologica, nu patologică. Daca organismul nu-l poate produce, il aducem din afară. Insulina salvează viața.Credeți că dependenta de insulina este singura? Depindem și de tratamentul pentru hipertensiune sau pentru alte boli. Dar când vine vorba de insulină vedem atunci că este singura dependență. Am întâlnit persoane care nu doreau să facă insulină ca să nu devină dependenți de ea. De parcă ar lua heroină. Și omul sănătos este dependent de insulină. Oamenii chiar nu citesc nimic despre diabet dacă spun asemenea tâmpenii și refuză un tratament care le salvează viața. Și ca să vedeți că nu vorbesc degeaba, eu m-am internat în anul 2008 la Institutul de Diabet N.Paulescu din București tocmai pentru a mi se institui tratamentul cu insulină, am vrut să fac insulină, indiferent câte prize pe zi, deoarece știam că tratamentul medicamentos nu are efect.Din 2005, de la depistarea bolii, am cerut medicului diabetolog curat să-mi dea insulină pentru că valorile erau mari, nu numai că nu mi-a dat să fac, mi-a spus că insulina nu se dă la oricine cere. M-a ținut trei ani cu tablete, cu glicemii și de 320 dimineața, nu a vrut să-mi dea insulină, aveam Hba1c 9,4. Atunci m-am hotărât să mă internez la București. În decursul timpului, cu insulină, 3 rapide și 1 lentă seara, Hba1c a scăzut la 6,6. Deci, nu vă feriți să faceți insulină, vă salvează viața. Pricepeți odată oameni buni! Dacă asta este calea, urmați-o fără discuție. Se poate trăi și cu insulină. Nu există dependență patologică de insulină. Dependența patologică este de cafea sau de țigară sau de alte treburi nesănătoase. Pe acestea nu le vedem, nici nu ne gândim că sunt dependențe, vedem numai dependența de insulină care salvează viața.Fără insulină nici omul sănătos nu poate trăi. Gândi-ți-vă la asta!

 • marcelusa ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua,in data de 30 .07 .2012 am facut o analiza de glicemie 90 mg/dl,hemoglobina glicolizata rezultatul fiind de 6.4% , nu ma stiu cu diabet nici in familia mea nu am pe nimeni cu aceasta boala, glicemiile dimineata masurate cu glucometrul nu depasesc 94mg/dl ,dupa mancare la 1h 125-130,iar la 2h 100-115,(am 30 de ani h 165 ,50kg si mananc foarte multe dulciuri).Intrebarea mea este am prediabet sau diabet?
  Tin sa va mai spun ca am repetat hemoglobina glicolizata la un alt laborator in data de 04.08.2012 unde am avut un rezultat de 5.3% .

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Marcelusa. Valoarea de 5.3% este, cel mai probabil, normala. Nu trebuie sa va ingrijorati cu privire la acel 6.4%, foarte multe laboratoare dau imprecis acest rezultat, din pacate. Glicemiile corespund exact la 5.3% care arata nici diabet, nici prediabet, ci NORMALITATE. Glicemiile la 2 ore dupa masa pana la 140 sunt normale. Deci, sfatul meu este sa va faceti CEL MULT ANUAL o glicemie VENOASA.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Simona N. Ii rog pe cititorii acestui site sa ia aminte la mesajul doamnei S., si sa invete ca daca glicemiile sunt atat de mari (peste 300) sau hemoglobinele glicozlilate atat de periculoase (peste 9), orice amanare este doar o punere in pericol inutila a organismului. Va multumesc, doamna S.N., pentru sfaturile extrem de utile pentru persoanele cu diabet!

 • marcelusa ::: comentariu pe forum :

  Multumesc mult pentru sfaturi.

 • MARIANA ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua domnule doctor.As vrea sa va intreb daca hemoglobina glicozilata se face gratuit in cabinetul medicului de diabet?Am diabet tip 1 de peste 30 de ani (de la 25 de ani)iar ultima a avut valoarea 10.Fac 4 injectii pe zi 3( humalog) si 1 noaptea(lantus) la ora 22.Glicemiile osciland intre 400 si 0,40.Se mai poate reveni la o insulina semilenta?

 • Miu Popovici ::: comentariu pe forum :

  Buna seara.Va rog,domnule Dr.,sa-mi spuneti si mie unde ma incadrez cu urmatoarele rezultate efectuate acum cateva zile:glicemia-216 si Hb A1c9.18.Mentionez ca am 61 de ani,iar greutatea 96Kg pentru o inaltime de 1.72m.Cu multumiri.

 • Miu Popovici ::: comentariu pe forum :

  Intre timp m-am prezentat la medic si mi sau dat metformium 850mg de 3 ori pe zi.Totusi mar interesa odieta adecvata greutatii mele.Poate ma ajutati dumneavoastra.
  Cu multumiri

 • MARIANA ::: comentariu pe forum :

  Nu inteleg de ce nu primesc raspuns.Astept cu interes.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Mariana. In general, Casa de Asigurari ofera, prin laboratoarele cu care are contract, un anumit numar de bilete pentru hemoglobina glicozilata. Daca medicul dumneavoastra diabetolog va da un astfel de bilet, si mergeti la un laborator care are fonduri alocate pentru HbA1c, se va face gratuit. Majoritatea centrelor de diabet efectueaza hemoglobina glicozilata gratuit. Referitor la tratament, oricand se poate modifica, inclusiv prin modificarea de la analogi (cum aveti acum insulina de ora 22.00), la 1 sau 2 insuline NPH (Insuman Basal, Humulin N), aceasta decizie trebuie discutata cu medicul Dvs. Cred ca in aceasta situatie, cea mai buna decizie este sa discutati despre o internare, in care sa puneti la punct tratamentul, o valoare de 10% pentru HbA1c este foarte rea.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Miu P. Buna ziua, rezultatele sunt rele, trebuie sa le discutati cu medicul dumneavoastra diabetolog, pentru ca tratamentul trebuie intensificat.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Miu P. Tratamentul pe care l-ati primit, a fost prescris, cu siguranta, impreuna cu recomandari privind alimentatia si miscarea. Daca va programati la cabinet (www.astecomedical.ro), pentru consult de nutritie, se poate alcatui un program alimentar adaptat si pentru diabet si pentru problemele de greutate.

 • raluca ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua,as dori sa va rog sa-mi dati un raspuns daca e posibil in baza simpotomatologiei si a analizelor efectuate. Am 35 de ani, 1,70m, 63 kg. In anul 2010 in urma unei ecografii tiroidiene si mamare s-a constatat o inflamatie a ductului mamar stang si hipertrofie tiroidiana foliculara gradul I-II. La analizele med am avut urm rezultate- VSH-5mm, examen complet de urina- SG-1.020, PG-6, sediment – relativ frecvente celule epiteliale plete si rotunde, rara flora bacteriana, 4-5 leucocite izolate, hemoleucograma- WBC-3 (10e3/mm3), colesterol 215, glucoza serica 92, sideremia 81, trigliceride 40. La data de 07.05.2012 am avut urm rezultate- sideremia 39, colesterol seric- 145, glucoza 100 WBC leucocite 3,2, MON- 11,6, LIC- 2,6, FT4-0,907ng/dl, TSH- 3,18 mUI/l, in urma carora mi s-a recomandat tratament cu eutyrox( am inceput cu 25 si mi-a fost crescuta la 100).Inaintea inceperii tratamentului aveam strari de somnolenta permanente si de oboseala, cu retentie hidrica la nivelul membrelor inferioare si superioare si a pleoapelor, palpitatii la efort usor, constipatie, urinari frecvente ( in urma consumului de cafea, 4-5 pe zi) fara zenzatie de sete( consum foarte putina apa, poate un litru pe saptaman), menstruatie relativ regulata la aprozimativ 22-26 de zile fara sa fie abundenta, pielea foarte deshidratatata atat pe corp cat si pe fata.In data de 30 aug am fost la consultatie la prof. Badiu Corin la bucuresti care mi-a indicat o serie de analize. Rezultatul la RMN hipofizar a fost- RM hipofizar cu aspect normal( cu substanta de contrast, clinica scandia cluj), ecografie abdominala -aspect ecografic normal. Analizele de sange au urmatoarele rezultate-
  Calciu seric total -9,69 mg/dl val. de referinta laborator -8,6-10,3
  Sodiu seric- 140 mmol/l -136-145

  Potasiu seric- 4,9 mmol/l -3,5-5,1

  Sideremia- 66, 72ug/dl -23-134

  Calciu ionic- 4,05 mg/dl -3,8-5,0

  Proteine totale serice- 7,69 g/dl -6.6-8,7

  Bilirubina totala-0,39 mg/dl 0,3-1,2

  Bilirubina indirecta-0,26 mg/dl -mai mic decat 0,800

  Colesterol seric – 181mg/dl – mai mic decat 200

  Colesterol HDL- 71 mg/dl -40-60

  Glucoza serica-101,00mg/dl 74-106

  Acid uric-2,06 mg/dl -2,5-6,8

  Creatinina serica-0,60 mg/dl -0,6-1,2

  T4-11,8 ug/dl -4,5-12,6

  T3-135 ng/dl 76,3-220

  TSH 0,093 uUI/ml 0,4-4,0

  FSH-4,17 mIU/ml

  LH-2,91 mIU/ml

  Progesteron 10,6 ng/ml

  Estradiol-159pg/ml

  prolactina-16,7ng/ml -1,9-2,5

  Testostteron- 0,51ng/ml -0,05-0,81

  Clor seric 98 mmol/l -97-111

  Hemoglobina glicolizata- 6,0% 4-6 nondiabetici, 6-7 diabet controlat terapeutic

  Calcitonina <2,0pg/ml < 11,5

  <0,6 pmol/l <3,36
  Urmam tratament de eutyrox de 100 si lugol in ultimele 5 zile inainte de analize cate 4-5 picaturi pe zi. Recoltarea sangelui a fost in ziua 21 a ciclului si cu 5 zile inainte de menstruatie
  Nu practic nici un fel de sport si sunt o persoana sedentara, am facut numeroase diete si pentrua anumite perioade scurte de timp ( amaxim o saptamana) am luat reductil, lindaxa si capsula de slabit. Alimentatia mea e bazata in special pe fructe si legume, putina carne si consumul de dulciuri se rezuma la ciocolata.
  Intrebarea mea este am sau nu diabet, e cazul sa-mi fac probleme sau nu?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Raluca. Nu aveti diabet. Este important ca atunci cand doriti sa slabiti, sa faceti miscare, si, mai ales, sa nu luati “capsula de slabit”. Glicemia de 100 este totusi un semnal de alarma, va trebui sa faceti anual o glicemie venoasa, si, daca valoarea este din nou crescuta (peste 100), puteti repeta hemoglobina glicozilata. Niciunul dintre simptome nu are legatura cu glicemia.

 • Raluca ::: comentariu pe forum :

  Va multumesc foarte mult.As dori daca se poate sa-mi spuneti care este parerea dumneavoastra despre testul de toleranta la alimente si aditivi care mai nou se face si in Romania(ma rog se recolteaza sangele in Romania si se trimite la clinica din Londra). Daca as respecta listele cu alimente indicate de test ar presupune sa se imbunatateasca metabolismul( si tin cont de sfatul cu miscare)?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Raluca. Sunt cel putin 2 metodologii pentru test, practic exista 2 teste: Cytox si York. Ambele sunt fiabile. Testul de toleranta la alimente trebuie utilizat in cunostinta de cauza, respectiv cel care il prescrie, trebuie sa-si finalizeze si demersul medical prin indicatii. Teoretic, intolerantele sunt alergii subclinice, am putea, intr-adevar, fi intoleranti la anumite alimente, a caror excludere ne-ar putea aduce beneficii. Sunt relativ putine alimente care sa nu isi gaeasca inlocuitor.

 • raluca ::: comentariu pe forum :

  Va multumesc mult!Mai am multe intrebari dar pentru asta prefer sa fac o programare la o consultatie la dumneavoasta.

 • Miu Popovici ::: comentariu pe forum :

  BUNA ZIUA DOMNULE DOCTOR
  VA MU8LTUMESC,IN PRIMUL RAND,PENTRU AMABILITATEA PE CARE ATI AVUTO DE A-MI RASPUNDE.VA ROG DIN NOU S-MI DATI UN RASPUNS LA URMATOAREA PROBLEMA.DESI FAC TRATAMENTUL PRESCRIS,DE 35 DE ZILE,TIN REGIMUL DIN DIETA PRIMITA SI EXERCITII FIZICE,NU REUSESC SA COBOR GLICE MIA LA VALORILE NORMALE.
  ANALIZELE EFECTUATE ARATA IN FELUL URMATOR:
  -COLESTEROL 228;
  -HDL COLESTEROL 46;
  -LDL COLESTEROL 126;
  -TGO 46;
  -TGP 53;
  -TRIGLICERIDE 277;
  -ACID URIC 5.64;
  -CREATININA 0.56;
  LA PROBA DE URINA TOATE REZULTATELE SUNT BUNE,RESPECTIV FARA GLUCOZA IN URINA DIN 24h,DESI GLICEMIA A FOST 193 IAR HEMOGLOBINA GLICOZILATA 9.18.
  VA DESCRIU SI MENIUL UNEI ZILE:
  MIC DEJUN -UNA-DUOA FELII DE PAINE GRAHAM SAU CU SECARA CU PATE VEGETAL DE IEZER;
  -BRANZA TELEMEA DE VACA SAU DE BURDUF,O FELIUTA SAU CAT SA O INTIND PE FELIA DE PAINE;
  -UN BOL DE CEREALE,FULGI DE PORUMB FARA ZAHAR SI FULGI DE OVAZ,CU LAPTE DE SOIA PREPARAT LA MASINA DE LAPTE DIN BOABE DE SOIA.
  PRANZ -O PORTIE DE CIORBA DE ZARZAVAT SAU DE LEGUME;
  -PASTE INTEGRALE CU SOS DE ROSII FARA FAINA SAU TOCANITA DE LEGUME FRPTURA DIN PIEPT DE PUI PE GRATAR DE ARAGAZ;
  UN PAHAR DE LAPTE BATUT DE CASA FARA SMANTANA CU O FELIE DE PAINE.
  LA FELURILE PRINCIPALE DE REGULA NU MANANC PAINE,EVENTUAL MAMALIGUTA PRIPITA.
  SEARA -UN SENVICI CU O FELIE DE PAINE CU PATE,CASCAVAL SAU BRANZA SI PIEPT DE PUI AFUMAT SAU FARA.
  INTRE MESELE PRINCIPALE: UNU-DOUA MERE DE DOUA ORI.
  DIMINEATA BEAU SI O CEASCA DE CAFEA INDULCITA CU ZAHARINA,SI CA SA FIU CAT MAI CORECT RECUNOSC,CATEODATA MAI MANANC UN STRGURE MAXIM 100g.
  CE MA SFATUITI? E BINISOR SAU NU PREA.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Miu P. Meniul poate predispune, pe alocuri, la cresteri ale glicemiei (de exemplu masa cu fulgii de porumb/cereale). Dintre analize, cele de ficat sunt peste limita normala, foarte probabil exista si un grad de steatoza hepatica (la o ecografie abdominala se poate evalua dimensiunea si incarcarea cu grasime a ficatului). Ce e cel mai important, glicemia este crescuta si media glicemiilor este foarte rea, acest semnal este in primul rand important pentru TRATAMENT, care trebuie obligatoriu intensificat, cu siguranta medicul Dvs. va face acest pas. Evolutia diabetului de-a lungul anilor face ca nu doar alimentatia sa conteze, ci, foarte mult, si tratamentul prescris de medic. Sfatul meu este sa mergeti periodic la controalele de diabet, si cu siguranta medicul Dvs. va poate ajuta sa readuceti glicemia si media glicmiilor la normal (glicemia de dimineata sub 130, si media glicemiilor – hemoglobina glicozilata – de la peste 9 la sub 7%).

 • Pecheanu Ioan ::: comentariu pe forum :

  Stimate Domnule Doctor,
  Am 66 ani in dec.2012 si am fost descoperit cu diabet tip 2 din anul 2002. Atunci am avut glicemia 360 mg/dl.Am facut o cura alimentara + tratament. Am ajuns dupa 6 luni/an la o glicemie de cca. 200mg/dl.Acum cca. 1 an si jumatate an facutHbA1c si rezultatul a fost de 7,1%.Timp de un an jumatate/2 ani valorile glicemiei s-au plasat sub 200 mg/dl.Ultima data a fost de 224 mg/dl.Dar cu o zi inainte am mancat prune si magin de prune.Mentionez ca consum in fiecare zi cca. 1/2 kg fructe ( mere, prune, pepene etc. ).Tratamentul consta in 2 pastile de glibomet ( diminiata si la prinz )si medicamente pentru tensiune (pritor,betalog,tentersiv etc. ).Timp de 1 an am luat trei pastile de glibomet.Simtomele clasice ale diabetului nu imi sunt caracteristice (la wc merg normal-o data pe noapte, nu simt foame, in schimb imi simt varfurile la talpa picioarelor reci ).Va rod d-le doctor sa-mi dati un sfat in legatura cu diabetul meu (am inaltimea de 1,83 m si 105 kg ( inultimul timp m-am ingrsat cu cca. 5 -7 kg.
  Va multumesc.

 • NICU ::: comentariu pe forum :

  AM FOST DESCOPERIT CU DIABET ZAHARAT DE TIP I IN LUNA MARTIE 2012. AM AVUT GLICEMIA 280. MEDICUL MI-A RECOMANDAT SIOFOR DE 850 MG DE 2 ORI PE ZI. CAM DUPA 2 SAPTAMANI DE TRATAMENT GLICEMIA S-A REGLAT, DIMINEATA PE NEMANCATE GLICEMIA ESTE CUPRINSA INTRE90 SI 120, IAR IN CURSUL ZILEI, DUPA MESE PANA IN 160. AM FACUT IN LUNA OCTOMBRIE HEMOGLOBINA GLICOZILATA SI A IESIT 6,22.CE PARERE AVETI?CE TREBUIE SA FAC?CONTINUI TRATAMENTUL SAU POATE FI REDUS?
  CAND A FOST DESCOPERIT DIABETUL AM FACUT SI ANALIZA PEPTID C CARE A IESIT 4,15.

 • sut carmen ::: comentariu pe forum :

  Am aproape 54 de ani si am fost diagnosticata cu DZ II acum aprox 3 ani. Ultimele analize indica o glicemie de 120, colesterol 133 si hemoglobina gliozilata 7. Tratamentul pe care il urmez este d 2 tablete siofor 850 mg. 1 tableta dimineta si 1 seara.In ultima perioada nu m-am simtit prea bine desi tin regim alimentar, cu mici exceptii, totusi hemoglobina gliozilata este mare. Am fost azi la control, si mi s=a propus sa ma integreze intr-un program in care sa urmez un tratament cu amaril si siofor deoarece valoarea HbA1c este cam mare, voi fi monitorizata prin analize saptamanale si ajustarea dozei medicamentelor in functie de rezultat. Am incercat sa ma documentez in legatura cu amarilul dar nu am eu puterea sa judec singura daca as face bine acceptand. As dori daca se poate sa imi dati un sfat. Ma voi consulta si cu medicul de familie dar nu as vrea sa imi fac rau cu mana mea. Am observat ca ati avut rabdare cu toti cei ce v-au cerut sfatul si de aceea sper sa ma ajutati si pe mine. Va multumesc anticipat.

 • Cornel ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua domnule doctor, am 45 de ani,84 kg si 1.73m In ultimii ani in urma unor analize medicare am avut valori ale glicemiei mai ridicate(120,115,130).Saptamana asta am facut din nou un set de analize complete si am:
  La urina-glucoza -absent, LDL colesterol-140,Hba1c-6,Glucoza ser-124.23;colesterol total-217,HDL colesterol-38.21,Trigliceride-311.Mentionez ca in ultimile luni am mancat absolut normal,chiar as putea spune ca am facut exces de dulciuri(struguri f.multi si sucuri dulci si acidulate)Trebuie sa recunosc ca mananc si multa paine.Credeti ca este diabet sau doar un prediabet?Va multumesc mult anticipat!

 • Cornel ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua domnule doctor,am 45ani,1.73m,84kg.In urma unor analize medicale efectuate cu diferite ocazii am constatat ca unele valori ale glicemiei erau crescute(122,115,128).Saptamana aceasta am facut un nou set de analize si am obtinut urmatoarele valori:LDL colesterol-140.21;Hba1c-6;Glucoza ser.-124.23;Colesterol total-217.74;Trigliceride-311;La urina-glucoza-absent.In ultimile luni am mancat absolut normal cu unele excese de dulciuri(struguri f.multi,sucuri dulci si acidulate).Mananc si multa paine sau pruduse de panificatie.Va rog sa-mi spuneti daca este diabet sau doar un prediabet.Va multumesc mult anticipat!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Nicu. Medicul Dvs. decide daca va modifica doza, cred ca 4 din 5 medici diabetologi (printre care m-as numara) ar lasa doza neschimbata. Sunt mai multe lucruri de luat in calcul, dar, in orice caz, rezultatul Dvs. este foarte bun, deci si tratamentul si tot ce faceti Dvs. are efectele dorite.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Ion P. Sfatul meu este sa repetati HbA1c, pentru ca daca aveti glicemia in jur de 200 este imposibil sa aveti un rezultat de 7.1%. Trebuie sa alegeti un laborator mare, in care sa va spuna medicul diabetolog ca are incredere. Chiar si tratamentul poate fi modificat de medic, nu va pot sfatui mai mult pe Internet, medicul care va trateaza va va alege tratamentul care considera ca se potriveste. Ce va pot sfatui, insa, este sa faceti mullta miscare, in special mersul pe jos in aer liber,.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Carmen S. Nu aveti de ce sa va temeti de Amaryl, mai ales ca vi l-a prescris medicul, si ca va urmareste indeaproape. 7% nu este o valoare atat de rea, deci nu v-as sfatui sa va ingrijorati. Nu stiu de ce v-a indicat analize saptamanale, daca sunteti inclusa intr-un studiu, atunci este foarte bine sa pastrati legatura cu medicul, din mesaj nu gasesc niciun motiv sa va indoiti de ce vi s-a recomandat.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Cornel. Este dificil de interpretat, glicemia fiind la limita (124), iar valoarea de 6 nu arata diabet, insa depinde foarte mult de laboratorul unde a fost efectuata. Eu v-as recomanda sa repetati glicemia din vena, de dimineata, in conditii de REGIM NORMAL, peste cateva zile. Astfel, imaginea va fi mai buna. De asemenea, va sfatuiesc sa rugati medicul de familie sa va trimita la un medic diabetolog pentru a discuta diagnosticul.

 • Dragos Gheorghiu ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua dle Doctor, Am diabet de tip doi de vreo 5 ani. Pana anul acesta valoril erau de max. 140 luand si niste medicamente naturiste gen mumio si ceaiuri. Anul aceata cu toate ca mi-am facut cura de mumio si ceaiuri glicemia masurata dimineata pe nemancate variaza intre 140-150 corespunde cu cea luata in laborator deci nu este defect aparutl. ce ma ingrijoreaza insa este ca hemoglobina glicozilata a sarit peste 7. Acum 3 luni era 7.47 ieri cand am facut analiza 7.43 deci nu vrea sa scada. Tratament siofor 850 de 2 ori pe zi o tableta. Ce este oare de facut sa maresc doza la 3 tablete pe zi sa mai iau si altceva?54 ani/105 kg. /1.82 cm.Sa incercam si alt medicament? vad ca ati mai recomandat Metformin sau Diaprel. Multumesc pentru timpul acordat

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua, nu recomand neaparat metformin sau Diaprel sau Amaryl sau orice alte medicamente s-au discutat pe forum, fiecarui pacient i se potriveste un anumit tratament. In cazul in care 2 tablete de 850 nu pot duce HbA1c sub 7 (impreuna, desigur, cu alimentatia, miscarea, reducerea stresului etc.), atunci din punct de vedere al medicamentelor, fie se poate creste doza, fie se poate adauga un alt medicament. Aceasta decizie o ia medicul Dvs. diabetolog, cu siguranta se va gandi la o modificare in tratament, in sensul intensificarii, la HbA1c de 7.4%. Cel mai adesea, intensificarea consta in a creste doza de la 1700 mg/zi la 2000 mg/zi, respectiv 2 tablete de 1000, dar aceasta decizie se ia doar cunoscand toate datele pacientului.

 • Dorina 1956 ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua domnule doctor,am 56ani,104kg,hemoglobina glicozilata 5,9,mama mea are 80ani,62 kg,hemoglobina glicozilata 6,mama a avut un deficit de vit.B12 acum 1 an dar aceasta a fost remediata si ii dau lunar o fiola de B12 de 1000 gama, va rog frumos sa-mi spuneti daca trebuie sa luam medicamente preventiv,eventual naturiste in regim alimentar

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Dorina1956. Cea mai buna modalitate de a preveni diabetul este o alimentatie echilibrata si ordonata, si activitate fizica: mersul pe jos in aer liber este cea mai buna metoda. Legat de deficitul de B12, puteti sa va faceti o dozare la laborator (costa in jur de 35-40 lei), si, daca exista deficit, puteti urma un tratament similar. Legat de alte vitamine, daca alimentatia nu este foarte diversa, majoritatea persoanelor ar putea lua vitamine, dar multe din ele nu sunt la fel de bune ca vitaminele care se iau din alimentatie. UN regim cu toate grupele de alimente acopera nevoile de vitamine: paine si cerealiere, carne, branza si lactate, oua, fructe si legume etc.

 • CHIBULCUTEAN MARIANA ::: comentariu pe forum :

  D-LE DOCTOR
  Am 56 de ani si am diabet.
  Din luna OCTOMBRIE 2010 am simtit aceasta stare.Am slabit enorm de mult si urinez des(ZIUA SI NOAPTEA).De abia acum am facut analizele si am mers la diabetolog.
  Analizele au valorile urmatoare:
  -hemoglobina glucozilata- 13,6
  -glicemia-334
  -acid uric- 2,2
  -creatinina serica- 0,86
  -uree serica- 6
  -colesterol total- 217(cam mare)
  -LDL colesterol-136,6(cam mare)
  -trigliceride-112
  -fosfataza alcalina-124,4
  -TGO-32
  -TGP-39
  -calciu seric total-9,9
  SUMAR DE URINA
  -ph-7,5
  -glucoza 1000mg/dl
  Mentionez ca in tot acest timp am tinut regim alimentar altfel poate analizele erau mai rele.
  De ce nu am fost pana acuma ;DIN CAUZA FRICII DE INSULINA
  TRATAMENT
  -dimineata,pranz,seara SIOFOR 1000mg cate o jumatate de pastila
  – dimineata DIAPREL MR60 o jumatate de pastila
  – dimineata,pranz,seara una pastila DIAVIT
  ACESTA ESTE TRATAMENTUL DAT DE MEDIC.
  Din 2 in 2 zile sa iau timp de 2 saptamani glicemia de dimineata dupa care sa ma duc din la doctor.
  INTREBARILE MELE CATRE D-VOASTRA CA SI SPECILAIST SI CU MARE EXPERINTA SUNT URMATOARELE;
  – daca glicemia va scadea o sa mai urinez asa de des cum se intampla acum sau este nevoie de un alt tratament pentru rinichi si poate chiar de acum sa ma duc la urolog?
  – diabetul fiind mai vechi este obligatoriu examen ginecologic,oftamologic sau altele.
  -mentionez ca tensiunea este de 140 cu 90(140/90);aici este nevoie de tratament
  – toate acestea pe care v-am rugat se vor ameliora odata cu scaderea glicemiei sau nu?
  -considerati la ce am eu acum ca acest tratament va da rezulate pozitive sau este nevoie de un alt tratament(m-ar bucura din partea d-voastra si alte solutii,lamuriri sau tratament)
  Sotul meu are un diabet echilibrat tot cu solutii date de d-voastra si asta mi-a dat multa incredere.
  VA MULTUMESC PENTRU INTELEGERE!
  CU RESPECT MARIANA

 • Diana ::: comentariu pe forum :

  Domnule doctor , mi-e si rusine sa va spun valoarea celei mai recente glicate , iar de doamna doctor diabetolog , pur si simplu ,,mi-e frica” ; a rezultat … 9,9 . Am acest DZ tipII insulino dependent din 2001 , cand valoarea glicatei era 6,5 ,dar in urma unei come diabetice hipo , imi este f frica , fiind toata ziua singura acasa . Iau si Siofor 1000 mg , dar parca si o alta tableta m-ar ajuta .Imi recomandati ceva in acest sens , sau trebuie sa-mi consult tot medicul curant ?
  Va multumesc !

 • Diana ::: comentariu pe forum :

  PS >>>Date importante
  Am :
  54 de ani
  1,57 m si
  50 de kg

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Mariana C. Nu aveti de ce sa va temeti de insulina, sfatul meu este sa mergeti cat de repede la medicul diabetolog. In aceasta situatie orice medic diabetolog o sa va indice insulina, pentru binele Dvs.. Toate simptomele vor disparea odata cu aducerea glicemiei la normal, ceea ce insulina face foarte bine. Nu este nevoie de consult urologic in aceasta etapa, pentru ca urinatul des, la fel ca si slabitul, si celelalte simptome, sunt din cauza diabetului, la aceste valori (hemoglobina glicozilata peste 13 este cel mai clar indiciu ca este nevoie de insulina). Va scriu ca sa va incurajez sa nu va speriati de insulina, pentru ca nu aveti de ce, este cel mai bun tratament in aceasta situatie, discutati cu medicul diabetolog, si va va spune acelasi lucru, si va incuraja, singura veti observa ce bine va fi, pe toate planurile.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Diana. La valoarea de 9.9, este clar ca trebuie facut ceva (in caz ca este facuta la un laborator bun, dar asa pare, din moment ce la acelasi laborator a fost 6.5%, atunci cand ati avut coma hipoglicemica, sub insulina). Astfel de cazuri se discuta doar cu medicul curant, nu va pot face recomandari pe Internet, daca ii veti expune situatia exact asa cum e (inclusiv teama de hipoglicemii!!!), atunci medicul va sti cel mai bine ce sa va recomande, tinand cont inclusiv de istoricul Dvs. Este clar ca tratamentul actual nu este suficient, daca rezultatul este atat de rau, si sunt multe variante de tratament, inclusiv multe feluri de insulina! Cam atat va pot spune pe aceasta cale, va doresc sanatate!

 • Diana ::: comentariu pe forum :

  Va multumesc din suflet DOMNULE DOCTOR si ptr sfaturi si ptr timpul acordat .
  S-aveti wk linistit !

 • Dorina 1956 ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua domnule doctor,va multumesc frumos pt.raspuns,completez la ce v-am scris despre problemele mele si a mamei mele.Tatal meu a murit la 65 ani cu diabet si tensiune mare,stiu ca se mosteneste de la tata la fiica,de aceea incerc sa previn cat se poate iar ce mi-ati scris despre regim si miscare ma tin de ele.Mama are 6 hemoglobina glicozilata dar ea ia zilnic 2 momordica,ar fi bine sa meareasca doza la 3? sa iau si eu sa mai scada de la 5,9?Va multumesc frumos.

 • nicoleta herea ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua
  Domnul doctor sotul meu are 58 ani si in 2008 a fost diagnosticat cu diabet tip 2,el mai are un AVC ischemic silvian drept cu hemipareza stang,a fost operat de 3 ori pentru o tumoare gigant faciala iar in prezent este in tratament cu GLUCOTROL XL 10 mg-2/zi dimineata si seara si SILUBIN tot 2/zi dimineata si seara dar glicemia nu-i scade sub 240-250. In August hemoglobina glicozinata a fost 10,6 iar medicul i-a recomandat insulina dar a refuzat.Cum as putea sa-l conving sa treaca pe insulina el fiind speriat de regimul alimentar, medicul i-a dat o lista cu restrictiile alimentare la tratamentul cu insulina,el nu prea tine regimul iar vecinii binevoitori i-a spus ca la insulina daca nu mananca cu cantarul si nu tine regimul alimentar intra in coma diabetica si moare iar de atunci nici nu pot deschide discutia despre insulina.Ce sa fac?Si eu am diabet din 2005 dar hemoglobina glicozinata a fost in Aug 5,9 si glicemia nu depaseste 96-100 cu DIAPREL 60 mg/1zi si SILUBIN 2/zi si regim.
  Va multumesc

 • adrian ::: comentariu pe forum :

  Stimate domnule doctor,
  Am 40 de ani. La ultimele analize glicemia mi-a ieșit 120,1 mg/dl. La analizele precedente aceasta avea valori 98 mg/dl, 113 mg/dl. La sugestia medicului de familie am făcut testul HbA1c cu rezultatele:HbA1c= 5.6%
  HbA1c=38mmol/mol
  Ar putea fi un început de diabet sau sa nu-mi fac griji.
  Va multumesc.

 • Dorina 1956 ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua domnule doctor,imi cer scuze ca va deranjez cu aceste randuri dar rugamintea mea nu a trecut de aprobare,am gresit cu ceva si nu se vede?este foarte important raspunsul dumneavoastra.Va doresc multa sanatate

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Dorina. Si la o hemoglobina glicozilata de 6%, la fel si la 5.9% sunteti in siguranta, nu va pot sfatui cu privire la Momordica, sunt numeroase suplimente bune pe piata, inclusiv ceaiuri, Diavit si altele. In alta ordine de idei, daca luati si tratamente medicamentoase, de exemplu pentru hipertensiune, se pot alege acelea care confera un risc mai mic de diabet. Practic mijloacele de preventie a diabetului cuprind: acvititatea fizica, alimentatia potrivita, alegerea medicamentelor, si, asa cum mentionati, a suplimentelor, precum si controlul stresului si al factorilor psihologici.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Adrian. Valorile de 113 si 120 nu sunt linistitoare, chiar daca la aceste valori, si la 5.6% (atentie! conteaza foarte mult laboratorul unde ati facut, dar aceasta valoare este compatibila cu valorile glicemiei), nu este diabet. Eu recomand deja de la aceste valori mai multa miscare, si o reducere a consumului de dulciuri.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Nicoleta H. Este foarte important sa mergeti cu sotul la doctor, pentru ca doctorul sa discute direct. Este foarte important sa inceapa insulina, iar reguli simple precum faptul de a manca la fiecare masa paine, sau garnitura de cartofi/orez/paste/mamaliga sunt mijloace simple de regim pentru persoanele care nu respecta foarte strict recomandarile. Deci, sfatul meu este sa discute din nou cu medicul, in niciun caz la aceste date nu este in pericolul de a intra in coma diabetica HIPOGLICEMICA, pentru ca acesta este riscul tratamentului cu insulina la pacienti care nu inteleg cum functioneaza tratamentul. Riscul este foarte mic la persoane carora li se explica, foarte simplu, in ce conditii exista riscuri, si in ce conditii nu exista aceste riscuri. Probabil daca as fi fata in fata cu domnul, l-as convinge foarte usor, din pacate Internetul nu este un mijloc bun de comunicare intre medici si pacienti. Transmiteti-i ca riscurile “comelor” sub insulina, in situatia Dumnealui, sunt foarte mici, si mai ales usor de identificat prin masurarea glicemiei, chiar si cu un regim mai putin “strict”, dar care respecta totusi niste reguli simple (precum aceea de a manca de cel putin 3 ori pe zi, si de a avea paine la mese).

 • gigi ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua d-le doctor.Am 72 de ani si la ultima analiza am avut urmatoarele rezultate:
  Glicemie 135mg/dl
  Colesterol total 172,21mg/dl
  Trigliceride 101,55mg/dl
  hemoglobina glicozilata 6,67
  Am fost diagnosticat cu diabet zaharat tip2 acum 15 ani ,valorile glicemiei s-au situat intre (125-183)mg/dl.pe aceasta perioada.Este alarmant faptul ca hemoglobina glicozilata are valoarea de 6,67 ?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Gigi. Nu, rezultatul este bun! Scopul tratamentului diabetului, pentru majoritatea persoanelor, este obtinerea unei hemoglobine glicozilate (HbA1c) sub 7 sau in jur de 7. 6.6% este un rezultat foarte bun!

 • marius ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua .Am 47 de ani si am fost diagnosticat cu diabet tip 1 in urma cu 5 ani . Valoarea glicemiei gasite a fost de ~400 mg/dl , pe fondul unei infectii dentare .Am 175 cm inaltime si aveam 92 kg .Tratamentul recomandat si urmat a fost Mixtard , 16 unitati dimineata si 12 unitati seara . Treptat , o data cu intensificarea efortului fizic (~12 km mers alert zilnic) am redus dozele de insulina pana la 8 cu 6 . De 1,5 ani am 73 kg , fac acelasi efort fizic , mananc echilibrat si din toate cate putin si nu mai fac insulina . Rezultatul HbA1c de acum 4 zile este 4,6 si sunt surprins . Va rog sa-mi spuneti daca pot spera la viata fara insulina .
  Va multumesc si va urez sanatate !

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Marius. Din datele pe care le prezentati pe site, medicul Dumneavoastra diabetolog ar trebui sa ia in considerare faptul ca ar putea fi, asa cum o evoca evolutia, un diabet tip 2, si nu tip 1, chiar daca a debutat cu glicemie mare, si poate chiar cu corpi cetonici in urina (aceasta situatie apare tipic in diabetul tip 1, dar poate aparea si in diabetul tip 2). Nu imi permit sa fac recomandari pe Internet, dar aceasta evolutie este mult mai sugestiva pentru diabetul tip 2 decat pentru tip 1. Practic diabet tip 1 care sa mearga fara insulina exista doar in perioada de “luna de miere”, pe care o au copiii, adolescentii si tinerii dupa ce se echilibreaza diabetul, la inceput, si nu dupa 5 ani de la debut. La consultatie, adresati medicului diabetolog urmatoarea intrebare: “domnule doctor, la aceasta evolutie credeti ca este intr-adevar diabet tip 1 sau este diabet tip 2?”. Problema care se pune nu este neaparat de “viata fara insulina” (chiar si multi pacienti cu tip 2 fac insulina pentru a avea glicemii bune), ci de a avea glicemii bune cat mai mult timp (indiferent ce tip de diabet apare pe fisa medicala), si cu tratamentele care sa fie si bune si confortabile. Tratamentul fara insulina, daca conduce la o hemoglobina glicozilata de 4.6% (trebuie vazut la ce laborator a fost facuta, este important sa fie un laborator de incredere), este, cu siguranta, si confortabil si eficient. Multa sanatate!

 • marius ::: comentariu pe forum :

  Va multumesc pentru raspuns .
  Sper sa fie un rezultat corect pentru HbA1c .
  Multa sanatate .

 • Mariana ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua d-le doctor, sotul meu (62 ani,1,65 m inaltime,greutate 68 kg)are diabet de tip II din anul 2006 si catva ani am reusit sa tinem diabetul sub control cu regim alimentar,iar din 2008 ia Siofor 1000de dua ori pe zi.La analzele efectuate acum doua zile avea glicemia 139, glicemia glicozilata 9,4,colesterolul seric total 58 (HDL),colesterolul 94(LDL),trigliceridele 81,hematocrit 38,1; variatia distributiei eritrocitare 11,3;volumul mediu trombocitar de 5,5.
  Se plange de picioare si maini inghetate.
  Va rog din suflet un fat pentru reducerea glicemiei si imbunatatirea circulatiei.
  Va multumin anticipat.

 • petrov adriana ::: comentariu pe forum :

  domnu dr am o fata de 15 ani are diabet de la 9 ani face 4 injecti cu insulina ultima hemoglobina afost 9,5 nustiu de ce asa mare deodata dimineata are glicemia 114 face 16 unitati de novorapid la ora 13 are glicemia 190 face 16 unitati novorapid la ora 19 are glicemia 140 face 16 unitati novorapid la ora 22 glicemia 140face 20 unitati de levemir iar de dimineata vine cu o glicemie de 280 creste foarte mult problema este ca acum are probleme cu inima lesina e al 2 lesin care a cazut jos de ajunge an spital iar dr din judetul tulcea zice ca analizele sunt buna si ca din cauzi calciului are lesina analizele facut sunt acum recente wbc 7,62 rbc 4,94 hct 40,8 mcv 82,6 mch 29,6 mchc 35,8 plt 210 rdw-sd 35,7 rdm -cv 12,1 pdw 12,7 mpv 10,8 p-lcr 32,7 pct 0,23

 • bianca ::: comentariu pe forum :

  Buna seara. Mama mea este in varsta de 63 de ani si a fost diagnosticata cu diabet de tip 2, iar la ultimele anazlize hemoglobina glicozilata a fost 8,6%. Glicemia este in medie 220. Ce parere aveti despre aceste valori? Aveti vreun sfat? Va multumesc anticipat!

 • hojda niculaie ::: comentariu pe forum :

  pentru dr A. Copcea Am 59 de ani si diabet zaharat de 9 ani .Pana in luna octombrie am luat glibomet 3 pe zi si aveam valorile glicemice mai mici decat in prezent cand din luna octombrie iau mixtard de 2 ori pe zi (cate 20 unitati seara si 20 seara) iar glicemia nu-mi scade sub 300.ce ma sfatuiti sa fac

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Mariana. Senzatia de maini si picioare reci este cauzata de SISTEMUL NERVOS, nu de circulatie. Ea se remediaza prin tratamente pentru POLINEUROPATIE, pe care i le poate scrie medicul diabetolog (sunt preparate pe baza de acid alfa lipoic, sau vitamine de grup B, sau chiar alte tratamente). Legat de glicemie, analiza de dimineata nu este atat de rea (139), ar putea fi si mai buna, prin adaugarea altui medicament la Siofor, iar hemoglobina glicozilata, care este foarte mare, trebuie verificata, eventual si la un alt laborator (este prea mare fata de glicemia de dimineata), de asemenea, daca se poate, este indicat sa se masoare si glicemiile pe parcursul zilei, inainte de mese si la 2 ore dupa mese, macar o data – de doua ori pe luna. Trebuie sa discutati cu medicul care il are in evidenta.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Adriana. NU ma pot pronunta cu privire la HbA1c decat la modul general, depinde foarte mult daca este facut la un laborator de incredere.. NU am inteles cand creste glicemia la 280, ati spus ca dimineata are 114. Trebuie discutat daca nu ar fi bine sa ia Levemir in 2 momente (dimineata si seara), sau alte ajustari de tratament. Din pacate pe internet nu va pot da astfel de sfaturi, trebuie discutat cu medicul diabetolog, ideal cu 3 profile lungi, respectiv glicemii dimineata, pranz si seara, inainte de mese si la 2 ore dupa mese, si glicemie la culcare (ora 22.00), si, macar o zi – doua, glicemie la ora 03. dimineata (noaptea). Legat de lesinuri, acestea trebuie investigate serios, discutand si cu cardiolog, si cu neurolog. O INTERNARE ar putea fi cea mai buna solutie.

 • Eliza ::: comentariu pe forum :

  Sotul meu are 62 ani si facand un accident vascular ischemic tranzitoriu si-a facut analizele si i-au iesit asa:hemoglobina glicozilata 6,7%,glicemia139,colesterol seric total219,trigliceride118.Acum ia tratament pentru accidentul vascular si tine regim.
  Va rog sfatuiti-ma ce trebuie sa fac?Este grav,va avea nevoie de insulina?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Bianca. Rezultatul este foarte rau, sfatul este sa discute serios cu medicul diabetolog care se ocupa de ea, pentru ca tratamentul nu este eficient (desigur, daca si regimul este respectat). Nu pot formula niciun sfat particular pe aceasta cale, medicul specialist care o are in evidenta are acest rol. Ii doresc sanatate, aceasta situatie se poate regla foarte bine (uneori este nevoie de insulina, daca i se propune, sfatul meu este sa nu o refuze).

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Niculaie. nu am alt sfat decat sa discutati cu medicul Dvs. diabetolog, cat de repede. glicemii peste 300 justifica prezentarea in orice moment la cabinet, chiar fara programare. Doza de Mixtard cu siguranta este prea mica fata de aveti nevoie, in general la glicemii mari pe parcursul tratamentului cu insulina este nevoie de doze mai mari de insulina. Deci sfatul meu este sa mergeti cat de repede la medicul Dvs. si sa ii expuneti situatia.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Eliza. Aceasta nu este o situatie in care se prescrie insulina, cel mai adesea in aceasta situatie se indica doar regim aliemntar. Va sfatuiesc in primul rand sa mergeti cu tatal la un cabinet de diabet, unde sa fie luat in evidenta, si sa aveti si oportunitatea sa puneti toate intrebarile legate de caz. Oricum, medicul va va da sfaturi cu privire la regim, evitarea dulciurilor cu zahar, miere, si alegerea alimentelor mai putin grase. In aceasta situatie, indiferent de regim, se recomanda tratament MEDICAMENTOS pentru scaderea colesterolului, nu datorita doar efectului de scadere a colesterolului ci si datorita altor efecte benefice cardiovasculare (simvastatina, atorvastatina, rosuvastatina sau orice alt medicament din aceasta clasa). De asemenea, i se va prescrie, foarte probabil, un tratament cu ASPIRINA, daca diagnosticul de accident vascular cerebral ischemic este clar stabilit (si din ce spuneti este foarte clar), si nu exista contraindicatii.

 • Nedelcu Simona ::: comentariu pe forum :

  Aş dori, cu permisiunea domnului doctor, să-i spun doamnei Petrov Adriana care are fiica bolnavă de diabet, că ar trebui să încerce să facă insulină proporţional cu cât mănâncă şi nu să manânce pt.16 ui insulină rapidă. Şi eu fac insulină şi rapidă (Novorapid) şi lentă (Lantus) dar pt. că şi au m-am confruntat cu aceeaşi problemă am făcut un experiment şi am ajuns la concluzia că la 22 HC pe care îi mănânc dimineaţa pe la 8,30 fac 4 ui, pt. că timpul e lung între 8,30 şi 13 când mănânc iar glicemile sunt 81-90-92-100-101. La 30 HC la prânz sau seara fac 8-10 ui rapidă iar la 40 HC am făcut şi 8 ui. Trebuie verificată glicemia la fiecare masă, şi înainte şi după, la 2 ore, adică glicemia să fie tot atât cât a fost înaintea mesei (de ex.110 înainte de masă-110-115-120 după masă). Eu am experimentat câteva luni până am ajuns la aceste valori. În felul acesta şi HbA1c a scăzut de la 8 la 5,53 în septembrie 2012 şi 6,23 în decembrie 2012. Cu privire la insulina lentă, am observat că dacă glicemia de la ora 22 este mică, de ex.140, dimineaţa este mare, 160-170-180, pt.că fac hipoglicemie peste noapte. Dacă glicemia este mai mare (170-180) dimineaţa este 100-110-115-119. Eu fac 28 ui Lantus seara. Am făcut şi mai mult, 32 ui când a fost mai mare.Azi dimineaţă, 19.02.2013, am avut 119. Ieri, 18.02.2013, am avut 115. În 17.02.2013 am avut 100 dimineaţa.Nu există limită superioară în ceea ce priveşte dozajul insulinei. Totul se ajustează în funcţie de necesitate. Încercaţi şi aşa şi urmăriţi în timp rezultatele.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Simona N.. Multumesc mult pentru interventie, experienta Dvs. este un exemplu foarte bun si pentru alti pacienti. Mi-a placut foarte mult cum ati formulat, aceast este regula de baza: nu trebuie sa mancati cat petnru doza de insulina, ci sa stabiliti doza de insulina in functie de ceea ce mancati. Aceasta presupune un proces de invatare, care nu este intotdeauna usor, dar care trebuie sa fie foarte clar din primul an de diabet. Pacientii care nu deprind aceste calcule este bine sa tina strans legatura cu medicul, cel putin la inceput, pana inteleg cum pot numara carbohidratii si ce doza se potriveste. Chiar pentru aceeasi cantitate de carbohidrati doza de insulina poate sa difere, chiar mult, intre dimineata si seara, de exemplu. De aceea e bine ca fiecare sa ajunga sa isi cunoasca propriul organism.

 • Andrei ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua. Sunt tatal unui baietel de patru ani, diagnosticat acum doua lui cu DZ1. In primele doua saptamani a mers cu 3xAR si 1xLevemir, apoi cu MIX 25, 3ui dimimeata si 2ui seara. In aceste conditii, dupa 3ui la 7AM, la 10AM avea glicemii mici, sub 80, chiar 50.
  Cititnd pe Internet, căci nimeni nu ne-a explicat decat ca trebuie să facem insulina, am facut o analiza de Peptid C. Valoarea a fost de 0.5, dar incercuita, intrucat intervalul era de 1.1-4.2. Pe toate site-urile din strainatate, intervalul corect la copii sub 15 ani este de 0.4-2.2. Acum, dupa doua luni, as dori sa repet analiza aceasta.
  Daca valoarea lui va fi mai mica, ne resemnam, dar daca va fi cel putin egala, ce trebuie sa facem? Daca eu, ca om fara diabet, incep sa-mi administrez insulina, putin cate putin, cat sa nu intru in hipo, in timp pancreasul meu va decide sa nu mai produca la turatie normala, daca tot primeste din exterior? Poate nu e cel mai bun exemplu, dar intelegeti la ce vreau sa ma refer. Multumesc frumos.

 • dana ::: comentariu pe forum :

  buna ziua , sotul meu cred ca are diabet , sau inceput , acum o luna a avut glu 450 , chol 284, si trig. 351 , a tinut o luna regim si azi analizele au fost mai bune , adica glu 109 , chol 243 , si trig 170 , a urmat si un tratament cu diaprel , una dimineata inainte de masa, tine si un regim hipocaloric de 180 hc , dar azi i am facut analiza hb1c care a indicat 10 . asi vrea sa stiu daca diabetul e instalat sau daca cu regim adecvat va intra in remisie . va multumesc

 • gheorghe ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua,

  In urma cu 10 zile fiul meu de 21 ani (181 inaltime, 81 kg) a fost descoperit cu glicemia de 320. Ii era foarte sete si mergea des sa urineze, in greutate nu scazut deloc. A fost internat la spital unde i s-a pus diagnosticul de diabet zaharat 1. A avut HbA1c (IFCC)6.58; peptidul C egal cu 1, valori de referinta 1.1 – 4.8 (facute la un laborator privat). Dupa 4 zile de spitalizare a fost exsternat si a primit sa faca o doza unica, dimineata, de 16 unitati insulina lunga durata. In prima noapte acasa a facut hipoglicemii (de doua ori a luat zahar) iar a doua zi doamna doctor i-a scazut doza la jumatate, adica la 8 unitati doza unica, de data aceasta la amiaza. In continuare a continuat sa faca hipoglicemie si asa cum i-a spus doamana doctor a continuat sa scada doza, acum la o saptamana de la externare face 4 unitati doza unica, glicemia este destul de normala(dimineata intodeauna a fost sub 100) si asteptam sa vedem daca mai face hipoglicemii (azi a scazut doza de la 6 unitati la 4 untati). Am refacut analiza de peptid C (luni in aceasta saptamana) la laboratorul MedLife din Cluj (prima data am facut la un alt laborator iar un prieten mi-a spus ca stie ca sunt probleme de seriozitate cu acel laborator) iar rezultatul este de 1.22ng/ml (valori referinta 0,78-5.19). Am fost informati ca este normal ca in prima faza, dupa inceperea tratamentului cu insulina, pancreasul sa produca din nou insulina pentru o perioada scurta (“luna de miere”)dar ca dupa aceasta perioada va creste doza de insulina din nou. V-as ruga sa ne spuneti (din experienta dumneavoastra) daca ati avut cazuri cand nu s-a renuntat la insulina pentru situatii similare cu a fiului meu.
  Va multumesc foarte mult.
  O seara placuta.

 • gheorghe ::: comentariu pe forum :

  O erata la comentariul meu anterior: intrebarea este daca ati avut cazuri cand s-a renuntat la insulina, in situatii similare cu ale fiului meu.
  Va multumesc

 • gheorghe ::: comentariu pe forum :

  erata la comentariul anterior: intrebarea este daca ati avut cazuri cand s-a renuntat la insulina (eronat am scris “daca ati avut cazuri cand nu s-a renuntat la insulina”).
  Va multumesc,

 • Alexandra ::: comentariu pe forum :

  Prietenul meu are varsta de 20 de ani si are 82kg iar diabetul este de tip I.El si-a facut hemoglobina si ia iesit 9,2% si a avut glicemii de 120, 140 foarte rar a sarit de 200. Ma puteti ajuta va rog frumos cu un sfat. Va multumesc mult.

 • lucian ::: comentariu pe forum :

  In luna iulie a anului 2012 am facut analize si glicemia era 162.Dupa 3 saptamani de dieta si efort fizic aceasta a scazut la 104.Tota atunci am facur si hemoglobina gliclolizata care afost 6,5.Am repetat analizele in luna noiembrie iar glicemia afost 105.
  Sufar de dislipidemie si iau ca tratament Lipantil si Pravator.Doctorul nutritionist mi-a prescris din luna iulie anul trecut Glucobay.
  Acum 2 zile am facut analizele din nou.Glicemia este 150, iar hemoglobina glicolizata 6,7.
  Va rog sa-mi spuneti este diabet tip II sau prediabet.
  Multumesc anticipat

 • Ninella ::: comentariu pe forum :

  am facut analiza hemoglobina glicozilata si a iesit 3,5 norma fiind de 4,7-10. Vreau ca medicul sa/mi spuna daca e ceva grav. Multumesc.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Ninella. Medicul care v-a indicat aceasta analiza va poate interpreta valoarea. Analiza arata probleme la valori mari (nu la valori mici). Chiar si medicul de familie va poate interpreta analiza, doar ca nu ati notat unitatile de masura, aceste unitati nu sunt obisnuite, nu imi dau seama ce metoda s-a folosit pentru aceasta determinare. Valorile uzuale normale sunt intre 4 si 5.7%.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Lucian. Toate datele indica diabet, medicul nutritionist (care este si diabetolog) v-a luat, cu siguranta, in evidenta, altfel nu se poate prescrie gratuit Glucobay. Desi tratamentul este atipic pentru un caz nou de diabet, probabil v-a explicat si afectiunea pe care o aveti, si ce este de facut, si a tinut cont de toate aceste iformatii.

 • Ninella ::: comentariu pe forum :

  În buletinul de analize este scris aşa- hemoglobina glicozilată 3,5% norma(4,70-7,00). Undeva am citit ca valorile scazute ale hem. glicozilate au careva legatură cu anemia hemolitica, adică nu e bine. Va rog frumos să-mi explicati. Medicul meu a zis că nu e rău rezultatul , dar nici că e bine. Referitor la unităţile de masură nu stiu de ce nu corespund cu cele obisnuite. Multumesc.

 • lucian ::: comentariu pe forum :

  Va multumesc pentru raspuns.Explicatia care mi s-a dat a fost ca este un diabet controlat de care trebuie sa am grija. Am renuntat la acel medic si am fost zilele trecute la un alt doctor, care mi-a confirmat ca este diabet, mi-a prescris dieta stricta timp de doua luni si miscare pentru reducerea greutatii corporale. Cat despre glucobay mi-a precizat sa continui sa iau.
  Spuneti-mi si mie ca rog de ce este acest tratament atipic si ce ar trebui sa fac in continuare.
  Va multumesc anticipat.

 • Crisan Mirela ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua.Am 43 ani.In luna noienmbrie 2012 am facut analize in urma carora glicemia a fost 135 mg/dl,ureea serica 43.2 ,colesterol seric total 207 mg/dl,trigliceride serice 77,restul fiind in limitele normale.Am facut si un test de toleranta la glucoza la care dupa o ra glicemia a fost de 354mg/dl iar dupa 2 ore 199 mg /dl.Medicul diabetolog m-a dignosticat diabet zaharat tipII si mi-a dat tratament cu siofor 1000 mg.Mentionez ca am avut o perioada stresanta cu 2 luni inainte de analize.Nu am urmat tratamentul ,am inceput un regim alimentar si in fiecare zi timp de o ora mers pe jos in ritm alert.Azi 14 martie am facut analiza hemoglobina glicozilata care a iesit 6.2 %iar glicemia 85mg/dl.Timp de 2 luni mi-am verificat glicemiile ,dimineata intre 95 si 110 si de putine ori a fost intre 115-120,iar in general dupa mancare pana in 140 ,iar seara de multe ori sub 100mg/dl si maxim 110mg/dl .Imi puteti spune daca este un prediabet sau diabet zaharat tip II? Va multumesc

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Mihaela C. Este diabet tip 2, nu este niciun dubiu. Faptul ca ati reusit sa obtineti aceste rezultate excelente si fara Siofor nu inseamna ca se schimba diagnosticul, ci ca ati fost mai atenta la alimentatie, miscare etc. Veti discuta la urmatorul consult la medic daca se va continua cu sau fara medicatie, important este ca aveti un diabet foarte bine tinut sub control.

 • talmaciu valerica ::: comentariu pe forum :

  buna ziua am un baiat de 18 ani care are diabet tip 1 de doua luni avea nivelul de zahar in singe 16 a inceput tratament cu inulina rapida trei ziua si seara lenta in general sunt bune glicemiile ziua nu a facut hipo decit o singura data in doua luni dar citeodata pe timpul noptii i-i urca glicemia adica dimineata se trezeste cu ia mare chiar daca seara la 9 jumate o are in limite normale face insulina seara 10 unitati face miscare el a facut fotbal de la 8 ani deci a avut o viata activa fara probleme de sanatte dar dintro data acu doua luni sa trezit cu diabet
  ave glicemia 3oo cind i sa depistat diabetul
  acuma acuma are glicemiile pina in 180 o singura data sa urcat la 220 intro seara in rest e in limite normale toata ziua tine regimul alimentar adica hidratii cintariti piinea si fructele dar cum va spuneam de trei nopti se trezeste cu glicemia mare dimineata 160 nu stim din ce cauza va multumesc frumos

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Alexandra. Sfatul este sa repete HbA1c la alt laborator. Trebuie sa existe o corelatie clara intre glicemii si HbA1c (inclusiv glicemiile pe care, poate, nu le masoara constant: noaptea, la 2 ore dupa mese etc.). Daca sunt valori surprinzatoare (cum este cazul acum, o valoare prea mare fata de glicemiile masurate), trebuie cautata sursa erorii, de obicei este laboratorul, si foarte rar glucometrul (si acesta trebuie verificat, comparand valorile cu alt glucometru sau cu laborator).

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Gheorghe. Foarte bine formulata problema. Din punctul meu de vedere, diagnosticul este clar, diabet tip 1, inca peptidul C este la valori normale, spre limita inferioara, in general la tipul 1 de diabet valorile la debut sunt aproape de 1 ng/ml. Dupa insulina exista, intr-adevar, luna de miere, cu o perioada variabila, de la saptamani la luni si chiar peste 1 an, in aceasta perioada medicii fie indica doze foarte mici (spre exemplu 2-3 unitati), fie deloc insulina, in functie de glicemii. Este totusi de asteptat ca, la un moment dat, dupa luna de miere, sa reapara glicemii mari, care sa necesite tratamentul complet (cel cu mai multe injectii, respectiv pentru doza de baza + pentru mese). Daca sunteti din cluj, puteti veni si GRATUIT la o consultatie, cu un bilet de trimitere, ceea ce inseamna doar sa va dau o opinie despre caz, el isi poate oricum continua urmarirea la medicul sau. Totusi, din ce mi-ati semnalat, datele sunt destul de clare, si a fost corect diagnosticat si tratat. Il sfatuiesc pe fiul Dvs. sa caute pe Facebook pagina “Asociatia de diabet Cluj”, acolo scriu mai multi tineri cu diabet tip 1, va putea lua legatura cu ei, au loc si intalniri.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Ninalla. Pentru a lamuri daca este sau nu anemie, este foarte simplu: se efectueaza Hemoleucograma completa. De aici, drumul se incheie daca nu este anemie (scadere a hemoglobinei, hematocritului). Daca ceva este anormal, drumul se continua. Nu stiu de ce ati efectuat hemoglobina glicozilata, dar daca v-a indicat un medic diabetolog, o puteti repeta la un alt laborator.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Lucian. NU este neaparat atipic tratamentul cu Glucobay, dar de obicei el se indica ca un al doilea medicament, dupa METFORMIN (SIOFOR…). Daca acesta nu a fost tolerat, atunci se poate indica un tratament cu orice alta clasa de antidiabetice, inclusiv aceasta. Cred ca legatura cu medicii este cea mai buna solutie, si discutia fata in fata. Nu imi apare, acum cand va raspund, mesajul anterior, dar ceea ce ati spus, referitor la ultima consultatie, nu imi pune niciun semn de intrebare, vi s-au facut recomandari clare, si urmeaza sa se evalueze situatia la 2 luni.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Valerica. Aceste oscilatii chiar nu sunt mari, cu timpul va experimenta diferite corelatii intre glicemie si diferite aspecte ale vietii: somnul, stresul etc. Uneori daca glicemiile urca si nu se cunoaste cauza, ar ptuea fi si o raceala, o infectie, inclusiv probleme dentare etc. Daca urca mult, si nu sunt cauze de diabet (nu s-au modificat dozele, alimentatia etc.), atunci este de verificat daca nu sunt alte probleme de sanatate care determina cresterea glicemiilor. Daca nu sunt alte probleme, pot fi efecte ale oboselii, stresului etc. Masurarea la 3 luni a hemoglobinei glicozilate HbA1c aduce multe raspunsuri. sigur medicul diabetolog i-a facut instructajul, si in perioadele in care urca glicemiile trebuie ajustate si dozele de insulina.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Dana. Da, diabetul este instalat, desigur. Aceasta inseamna ca evolutia buna se datoreaza masurilor luate, nu inesamna remisie sau vindecare, ci o evolutie foarte bune si o tinere foarte buna sub control a diabetului.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Andrei. Din pacate, desi cel mai uman este sa cautat solutii pentru “refacerea pancreasului”, si alte solutii decat cele clare, nu are niciun sens sa refaceti peptidul C, daca valorile ar fi bune nu ar fi diabet. Este mai important de discutat LUNA DE MIERE, o perioada tranzitorie in care pancreasul functioneaza normal, dupa care revin glicemiile mari. Este un caz tipic de diabet tip 1, este neaparat sa urmati indicatiile medicului. In orice tara ati merge, ati auzi aceleasi raspunsuri. Este diabet tip 1, si trebuie tratat ca diabet tip 1. Alte masuratori de peptid C nu schimba cu nimic situatia. Fiind o situatie speciala, si pentru copil, si pentru Dvs., se poate sa fie nevoie de ajutorul unui psiholog. Nu stiu daca “resemnare” este cuvantul, dar “acceptare” cu siguranta este ceea ce se va intampla, oricum, cu timpul…Este bine sa luati legatura cu parinti care au aceeasi problema, cel mai bine prin intermediul asociatiilor. Daca sunteti din Cluj, puteti lua legatura cu Asociatia de Diabet, gasiti datele si pe Facebook in grupul “Asociatia de Diabet Cluj”.

 • George ::: comentariu pe forum :

  Sunt in a patra saptamana de cand am fost diagnosticat cu diabet si urmez tratament cu insulina. Am plecat de la 412 glicemia si 14.8 hemoglobina si imi monitorizez glicemia de cca. 32-34 ori pe saptamana.
  In prima saptamana am avut o medie de 192, in a doua 125 iar in a treia 112. Totodata, in ce de a treia saptamana, nu am mai inregistrat glicemii care sa sara de 200 dar au fost trei cazuri cand la 1-2 ore dupa masa am inregistrat valori de 150-170 iar o data chiar 196.
  La doua ore au scazut drastic, inregistrand valori situate intre 92 si 132.
  E normal un astfel de “hopa-hopa”? Cam care ar fi maximum admis la o ora dupa masa? De fapt, cam care ar fi tinta la un diabetic (a se citi: valori maxime) dimineata, pe namancate, dar si in cursul zilei, la o ora si la doua ore dupa mese?
  Am 191 inaltime, 95,6 kg, usor supraponderal (26,1 Kg/m^2) limitele normalului incadrandu-se intre 18,5 si 24.9 Kg/m^2.
  Redau mai jos valorile glicemiei inregistrate in cea mai zbuciumata zi din ultimele 10 zile:
  ora 07: 125
  ora 09: 196 (cauza poate fi de la un covrig mancat la ora 08… ultimul pe care il voi mai manca vreodata)
  ora 11: 126
  ora 14: 110
  ora 17: 95
  ora 21: 165

  Multumesc anticipat!

 • lucian ::: comentariu pe forum :

  Nu mi s-a prescris inainte de Glucobay, METFORMIN (SIOFOR).
  Pur si simpli mi s- adat reteta cu Lipanthyl , Pravator si Glucobay. Nu a fost nicio problema de toleranta a METFORMINULUI.
  Intrebarea mea este daca cu o dieta drastica si efort fizic sustinut zilnic pot scapa in viitor de medicamentele de diabet?

 • George ::: comentariu pe forum :

  Aloooo! Mai este cineva pe aici?

 • coco ::: comentariu pe forum :

  buna ziua
  de curand mama mea a facut examenele necesare pt diabet cum se fac regulat si au descoperit hemoglobina glicata 11….
  ea se impacienteaza ca de aici este posibil si sigur sa dea in leucemie ………
  ce imi puteti spune vis a vis de acest rezultat ?
  nici glicemia nu este prea stralucita ,mai marite destul de des
  multumesc !

 • Dorina Ileana1966 ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua,
  Am 47 ani,si de 12 ani am fost diagnosticata ci DZ tip2.
  Am urmat tratament cu novoNorm 0,5 mg, dar pe motiv ca este prea scump medicul mi-a prescris diaprel MR 60mg, un comprimat pe zi, pe care eu l-am impartit 1/2 dimineata si 1/2 la pranz. De curand, am aflat de la alt medic diabetolog ca diaprelul nu mai este recomandat deoarece grabeste administrarea de insulina.
  Va rog sa ma sfatuiti ce ar trebui sa fac in acest caz.
  Va multumesc,

 • DODOI MARIA ::: comentariu pe forum :

  nu stiu daca am diabet anul trecut mi-a iesit la analize glicemia 145 am facut glicozilata hemoglobina si mi-a iesit 6, 19 credeti ca am diabet? doctorul de familie mi-a prescris un supliment alimentar glucolin forte si am mancat mult si bine fara regim si glicemiile erau 105 din vena apoi 96 iar hemoglobina 5,8, trigliceride 123 colesterolul mai mare 278 , daca renunt la accest supliment si tin regim si poate si slabesc scap de diabet? va multumesc mult,

 • MARIA ::: comentariu pe forum :

  am intrebat medicul diabetolog daca slabesc scap de diabet si a spus da daca slabesti 25 kg. poate fi asa sunt foarte nerabdatoare de raspuns

 • MARIA ::: comentariu pe forum :

  in anul 2012 am facut analize sa vad cum mai stau cu sanatatea si mi-au iesit unele bune altele nu de exep glicemia 145 si glicozilata 6,19 mi-a prescris medicul de familie un supliment alimentar glucolin forte si am mancat fara regim, si chiar dulce si mi-am facut analizele acum si am glicemie 96 glicozilata 5,8 , daca slabesc pot sa ma salvez sa nu se instaleze comod acceasta boala ? Adica sa scap de diabet daca este?

 • tatiana ::: comentariu pe forum :

  buna ziua tuturor prietenilor “dulci”. am si eu diabet zaharat tip 2,iau diaprel si siofor,iar mai nou cand am mers la nutritionist mi-a iesit HG 8,2 desi simpla glicemie a fost 1,10,medicul mai mi-a dat si seara un diaprel deci acum iau dimi.un diaprel si un siofor ,seara un diaprel.nu stiu daca nu sunt prea multe ,oare nu are cineva un remediu naturist?va multumesc anticipat

 • elena pastor ::: comentariu pe forum :

  buna ziua..mama mea diagnosticata si fiind sub tratament(nu cu insulina)a facut acum doua sapt un set de analize la care glicemia era 119 iar hemoglobina glicizilata 9.76.mentionez ca in decembrie a murit tatal meu si ea e foarte afectata…….Ce ma sfatuiti?Multumesc mult

 • Alin22 ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua am 22 de ani 171 cm 66kg in urma cu un an mam dus la spital pentru a ma vedea un medic imi era sete si slabisem in greutate aproximativ 12 kg in 2 luni mi sa gasit o glicemie de 670 si HbA1c >14% am fost internat in spital timp de 1 saptamana pentru reglarea glicemiei in acest tot timp nu am depasit glicemia de 240 am facut insulina timp de 1 luna Actrapid HM(3 prize) si Levemir la ora 21:30 iar acum de 1 an nu mai fac tratament prentru ca faceam hipo( imi ziceau ca intru in perioda remisie doar 1luna maxim 2 )dupa trei luni mi-am repetat analiza HbA1c 6,5% fara tratament la 6 luni 5,5% fara tratament intrbarea mea este tip 1 sau tip 2 sa ce anume ca nu mai inteleg nimik la rezultatul de 5.5 regimul nu sa prea tinut cu mesele si am manacat si dulce ast rasp va multumesc.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Maria Disparitia diabetului este mai mult o problema “filosofica”, la -25 kg evolutia poate fi atat de buna, inclusiv gllicozilate sub 6.5%, incat sa nu fie nevoie de medicamente, si glicemiile sa fie foarte bune, dar aceasta nu inseamna ca diabetul dispare, el trebuie urmarit in continuare, prin vizite la 6-12 luni. In orice caz, o astfel de evolutie ar fi de dorit in cazul tuturor. Termenul de “vindecare a diabetului:” s-a mai folosit la cazuri de obezitate extrema cu diabet, la care s-a facut operatie de slabit, iar acei pacienti au avut ani de zile glicemii normale, fara niciun tratament. In acest sens s-a folosit termenul “remisiune” a diabetului, sau, dupa cum spun altii “vindecare”. E o intrebare foarte buna, va multumesc ca ati adresat-o. Si va doresc aceasta evolutie care va va aduce multe satisfactii. .

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Maria. Daca glicemia a fost o intamplare (Stres la recoltare, oboseala la momentul recoltarii), atunci poate ramane diagnosticul de :”suspiciune diabet”, respectiv poate fi, sau poate sa nu fie diabet; criteriul hemoglobinei glicozilate trebuie utilizat de diabetolog. Eu as fi recomandat repetarea glicemiei sub regim normal si o discutie cu un diabetolog. Medicul diabetolog stie sa interpreteze corect datele, dar este necesara o discutie fata in fata, pentru ca sunt intrebari suplimentare de adresat.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Maria. La acea glicemie 145, ar fi fost indicat ca medicul de familie sa va trimita la medicul diabetolog, sau v-a trimis? Este important diagnosticul diabetului, pentru precautiile pe termen lung. Daca glicemia de 145 nu este o intamplare (ar fi meritat repetata, la acel moment), si nu este legata de anumite conditii de recoltare (stres la intapatura, somn dificil in seara dinainte, sau poate chiar prezenta zaharului la cafea, de exemplu), atunci este diabet, si diabetul merge bine. Cam atat se poate spune din aceste date, complicatiile specifice diabetului (cele referitoare la ochi, rinichi) se “instaleaza greu” la aceste valori, insa daca este diabet trebuie gandit si tabloul mai mare, care inseamna, in primul rand, sistemul cardiovascular: inima, vase, colesterol. Cam acestea ar fi opiniile mele, diabetul nu este o boala care dispare, dar care poate fi foarte bine tinuta sub control, asa cum este in prezent cazul Dvs.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Elena Pastor. Nu toate laboratoarele dau valori precise pentru hemoglobina glicizolata, exista o discordanta intre glicemia de dimineata, care este foarte buna, si media glicemiilor care ar corespunde la aceasta valoare, si anume 250-300. As repeta hemoglobina glicozilata la alt laborator, si ar fi de discutat cu medicul care o are in urmarire.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Tatiana. Cu siguranta daca v-a indicat medicul, nu sunt “prea multe”, sunt atat cat trebuie, practic valoarea de 8.2% nu este buna, si era nevoie de o intensificare a tratamentului. Exista numeroase interventii naturiste care ajuta in diabet: anumite ceaiuri, anumite supilmente, scortisoara etc., trebuie luate cu responsabilitate, alaturi, si nu in locul tratamentului. Daca acestea sunt eficiente, medicul diabetolog poate ajunge sa reduca din dozele de medicamente.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Coco. Nu se pune problema ca aceasta hemoglobina este un semnal de risc de leucemie, nu se pune problema deloc asa. Altfel, daca glicemiile sunt mari, este de discutat cu medicul daiebtolog despre ajustarea tratamentului. Valoarea de 11% este catastrofala si indica ca este nevoie de insulina, aceasta este interpretarea generala. Trebuie vazut si cazul particular, si este si in functie de laborator. Totusi, daca glicemiile sunt 250-300, nu este indicat sa mai astepte pana sa inceapa insulina, este timp pierdut inutil, si riscuri inutile pentru sanatate. (deci daca a refuzat insulina, este timpul sa regandeasca acest aspect, daca i-a indicat medicul). Cam atat se poate spune la modul general, discutiile fata in fata sunt cele mai bune solutii in aceste situatii,.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @George. Comentariile se actualizeaza periodic, dar nu zilnic, ci cu o anumita frecventa. Este un site personal, nu este un forum intretinut de profesionisti.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Lucian. Scopul in sine nu este de a scapa de medicamentele de diabet, si nici de a face diete drastice, dar, intr-adevar, daca reusiti o scadere in greutate, si greutatea este mare, rezultatele se vor resimti inclusiv in tratament, dozele de medicamente pot scadea, si chiar anumite medicamente pot fi eliminate din schema. In general, metofrimul este indicat pe termen lung, chiar si la glicemii foarte bune.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @George. Nu ati precizat varsta, ar fi fost importanta. Va felicit pentru evolutie, este exceptionala. Nu se intelege din mesaj cate injectii de insulina aveti, ce tip de diabet. INclusiv sunt cazuri in care se poate trace la terapie orala, daca este diabet tip 2, in functie de dozele de insulina. Daca este diabet tip 1, inseamna ca ati deprins foarte bine logica insulinelor. Strict referitor la intrebare: la 2 ore la persoana fara diabet este normal pana in 140, la persoana cu diabet pana la 160-180. Este indicat sa discutati din nou tratamentul cu medicul diabetolog, prin prisma acestei evolutii foarte bune, si sa discutati inclusiv numarul de determinari de glicemie necesare.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Alin22. Trebuie discutat cu medicul diabetolog, pentru ca in diabetul tip 1 luna de miere poate dura, uneori, si mult mai mult decat 1-2 luni, uneori si peste un an si jumatate. Trebuie urmarita evolutia, in permanenta, pentru ca va urma un moment cand glicemiile vor creste, si va fi din nou nevoie de insulina, exact ca pe perioada tratamentului initial. Nu este niciun argument sa ne gandim ca este altceva decat diabet tip 1 in remisie (in luna de miere), care, in cazul Dvs. dureaza mai mult. V-as recomanda sa luati legatura si cu alti tineri cu diabet tip 1, inclusiv din Asociatia de Diabet Cluj (cred ca exact asa este si numele grupului de Facebook), pentru a discuta astfel de experiente, de asemenea puteti discuta si cu cei care organizeaza tabara de la Buzias: http://www.ccserban.ro/

 • Mihai ::: comentariu pe forum :

  Buan ziua,

  Fetita noastra de 4 ani si jumatate a facut diabet. Dupa ce timp de o saptamana a baut multa apa (1-1.5 l/zi) si urina mai des (inclusiv o data pe noapte), joia trecuta i-am facut glicemia si avea 270. Vineri dimineata am fost la spital si ne-am internat si a avut urmatoarele analize la internare: Hemoglobina glicata: 9.71, KET=1+ 15 ml/dl, GLU=4+ mg/dl, glucoza serica 204 mg/dl, glucoza urina 468 mg/dl. Pe parcursul zilei de vineri i-a crescut glicemia progresiv pa la ora 7 seara cand a ajuns la 480 si i s-a administrat insulina. I s-a pus diagnosticul de DZ tip 1, a mai stat pana miercuri in spital pana i s-au reglat glicemiile si de miercuri este acasa. De miercuri pana astazi tot i-am redus insulina cu 0,5 unitati deoarece avea glicemiile mici (in general 90-100 dar a avut si 75) si astazi i-am dat 2.5 ui la 7, la ora 13 ii dam 2 ui, iar la ora 19 tot 2.ui, iat la ora 22 avem 4 ui Lantus. Noua tot ne este frica sa nu faca hipoglicemie pentru ca valorile sunt destul de joase. De exemplu astazi la 7 -92, la 8-121, la 10-75, la 11.15 – 93 (la o ora dupa masa). Este vreun motiv sa ne temem sau sa continuam tot asa? Credeti ca merita sa facem analiza Peptida C sa ne convingem ca este DZ de tip 1?

  Multumesc

 • Mihai ::: comentariu pe forum :

  Si mai am o intrebare – cum se face corect testul peptida-C? Se poate face la orice laborator? Pot sa il fac dimineata daca seara se ia Lantus la ora 10? Trebuie facuta in paralel si toleranta la glucoza?
  Multumesc

 • George ::: comentariu pe forum :

  Dl. doctor, am 45 ani iar tipul diabetului mi s-a stabilit destul de greu. Initial au crezut ca este de tip 1, insa ulterior mi s-a schimbat in tip 2 (sunt o groaza de stersaturi in fisa mea). Cred ca mi s-a pus initial tip 1 din cauza “furiei” cu care a evoluat boala in ultimele luni (am slabit peste 25 kg in 2-3 luni) dar, dupa setul de analize suplimentare, se pare ca dracul nu a fost chiar atat de negru cum s-a crezut initial. Probabil ca organismul mai are resurse iar pancreasul mai secreta si el ceva insulina.
  Toate rezultatele analizelor au fost bune spre foarte bune, exceptand hemoglobina glicozilata si HDL-ul (62,2) dar am inteles ca acesta din urma nu-i chiar rau sa fie putin “sarit” peste valorile de referinta.
  EKG-ul beton (tensiune: 120/70, puls: 80).
  AntiGAD: 4,2
  Peptid C: 2,1
  Fac doua injectii cu Levemir, una dimineata (initial 14 unitati, acum 12 unitati) si una seara (initial 10 unitati, acum 8 unitati) iar mediile saptamanale ale glicemiilor (folosesc doua glucometre) nu depaseste 110, la o medie de cca. 21 masuratori/saptamana.
  Dupa ultima vizita mi s-a dat de ales intre a reduce insulina de la 12/8 la 10/6 sau a suplimenta glucidele, iar eu am ales plusul de glucide. Nu ma deranjeaza ca fac acele injectii cu insulina pentru ca prefer fara ezitare o medie de maxim 120 mg/DL obtinuta cu insulina decat una >150 obtinuta cu pastile. Dl. doctor mi-a spus clar ca in primele 6 luni nici nu se pune problema schimbarii medicatiei si abia atunci, in urma analizarii rezultatelor monitorizarii si probabil a unui set nou de analize, vom vedea ce si cum.

  Am o viata foarte activa ziua asa ca doar accidental mai inregistrez valori peste 120 mg/dL pana in ora 18:00 iar dupa aceasta ora accept o glicemie de cel mult 140 mg/dL la doua ore dupa masa. Daca valoarea este mai mare, indiferent de starea de oboseala pe care o simt, dau o tura de alergare usoara pe un traseu de cca. 1.5 Km, traseu pe care il fac de regula in weekend sau in zilele in care duc o viata mai sedentara.
  In opinia mea, 1 km de alergare valoreaza cat un bax de ceaiuri si alte “minuni” care promit trai pe vatrai diabeticului fara ca acesta sa faca nici cel mai mic efort pentru sanatatea lui. Bineinteles ca nu le exclud dar nu vad ce minuni iti pot face daca duci o viata sedentara si mananci shaorme.
  Acum doua zile, la o ora dupa o cina ceva mai consistenta, m-am trezit cu glicemie 159 asa ca mi-am pus imediat echipamentul si mi-am facut traseul.
  Evolutia:
  20:30 – glicemie: 159
  21:20 (la 10 minute dupa revenirea in casa) glicemie: 74.
  22:30 – glicemie: 105
  23.30 – glicemie: 102

 • George ::: comentariu pe forum :

  Revin asupra comentariului meu, legat de Anti GAD. Din pacate, din ce am citit, prezenta acestuia indica diabet de tip 1 (LADA) iar sperantele mele legate de schimbarea medicatiei si – de ce nu? – o imbunatatire a raspunsului organismului in privinta autoreglarii concentratiei de glucoza in sange, sunt cam desarte. Tot ce pot face acum e sa intarzii cat se poate de mult, prin dieta riguroasa, stoparea totala a secretiei de insulina a pancreasului.
  Intrebarea mea ar fi, daca se poate: cam cat dureaza acest proces de distrugere al celulelor beta?
  Stiu ca acesta variaza de la pacient la pacient dar intotdeauna exista o varianta optimista si una pesimista. Din cate am citit, cea pesimista este de 3-5 ani.
  Nu mi-a spus nimeni de ce tip de diabet sufar…nici nu am intrebat… dar am apucat sa fac niste poze dosarului meu si le-am consultat dupa ce mi-au disparut tulburarile de vedere.
  La dl doctor nu am mai fost pentru ca nu au fost motive si abia luna viitoare mai trec pe acolo, pentru reteta si, probabil, alte analize.

  Va multumesc anticipat.

 • Carmen S ::: comentariu pe forum :

  Am 49 de ani si azi am primit analizele de laborato care arata astfel: Glucoza serica 280 mg/dL,Hemoglobina glicozilata (HbA1C) 10.8 %A1c,CRP cantitativ 24.01 mg/l, Densitate urinara – 1028 si in sumar urina Glucoza. – 1000 mg/dL ce sfat imi dati, ce trebuie sa fac? multumesc anticipat pentru ajutor. Sunt speriata pentru ca acum un am am fost operata de histerectomie totala.

 • nedelcu simona ::: comentariu pe forum :

  Beta talasemia minora poate influenta HbA1c, adica poate produce cresteri, avand in vedere faptul ca hemoglobina totala e mai mica decat cea normala? Eu am beta talasemie minora confrmata prin analize dar nu fac niciun fel de tratament insa Hb este de fiecare data mai mica decat valoatea minima. Am HbA1c 6,63. Multumesc

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Simona N. Daca valoarea Hemoglobinei totale nu este foarte scazuta (10.5 – 11.0 g/dl spre exemplu) atunci influenta nu este mare asupra HbA1c. Cel mai usor se judeca situatia comparand cu valoarea glicemiilor (spre exemplu un profil cu glicemii inainte si la 2 ore dupa mese, pentru a avea o informatie larga). In general, la 6.6% glicata, inseamna ca glicemiile sunt foarte bune, daca ati constatat asta si in realitate, inseamna ca influenta talasemiei este mica. Nu cred ca valoarea reala ar fi mai mica, si ar fi crescut in mod fals datorita talasemiei.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Carmen S. Cu siguranta intre timp v-ati prezentat la medicul diabetolog, si situatia acum este rezolvata, in sensul ca ati fost diagnosticata cu diabet, ati primit tratament si glicemiile, probabil, sunt bune acum.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @George. In tipul 2 de diabet, in functie de mutli factori (printre care si tratamentul si evolutia greutatii) durata in care se ajunge de la aproximativ 50% functionare a pancreasului la aproximativ 20%, cand deja este nevoie de insulina. In tipul 1 de diabet nu se pune aceasta problema, peste 80-90% din pancreas deja nu mai functioneaza atunci cand s-a diagnosticat diabetul. Eu in aceasta situatie indic dozarea peptidului C, o analiza care arata cata insulina produce corpul, depinde cum se situeaza valorile acestuia fata de limitele normale.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @George. Este o experienta exceptionala pe care ma bucur ca ati impartasit-o si cu ceilalti cititori! Va multumesc mult. Din cate ati semnalat, sunt cu totul de acord cu ce v-a indicat si explicat medicul Dvs. O HEMOGLOBINA GLICOZILATA este foarte elocventa in aceste situatii, cel putin o data la 6 luni, ba chiar si la 3 daca se poate.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Mihai. Chiar daca cu intarziere, este un diabet tip 1 tipic la debut, cu evolutie catre “LUNA DE MIERE”. In aceasta perioada, in care este posibil sa nu se foloseasca insulina, sau sa fie doze foarte mici, trebuie monitorizat atent, si atunci cand glicemiile revin la valori mari, reluata insulina corespunzator. Cu siguranta ati primit aceste explicatii si de la medicul diabetolog.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Mihai. E o intrebare foarte buna, in Romania se face peptidul C SERIC, in cazul fetitei Dvs. cu siguranta va confirma, din pacate, diabetul tip 1. In niciun caz nu este VOIE sa faceti test de toleranta, nu are niciun sens, testul se utilizeaza pentru diagnosticul diabetului, atunci cand exista dubii (dar aici nu este cazul, este o evolutie tipica spre luna de miere).

 • George ::: comentariu pe forum :

  Am cerut o copie a tuturor analizelor care mi s-au facut la diagnosticarea diabetului si TOATE, exceptand glicemia, hemoglobina si ANTIGAD-ul sunt in limite normale.
  Revin cu rezultatul Peptidului pentru ca nu este 2.1, cum eronat am scris, ci 2.81.
  Hemoglobina inca nu am facut pentru ca automonitorizarea cu glucomentru imi indica o valoare sub 6. Astept reevaluarea de 6 luni din septembrie (poate am dreptul la una gratuita) dar, daca nu se poate, o sa imi fac singur un grafic anual cu aceasta analiza destul de scumpa tinand cont si de celelalte cheltuieli pe care le implica aceasta boala.
  Decat accidental, si cand mai calc pe bec cu anumite alimente, am glicemie mai mare de 140 la 1-2 ore dupa mese. In general valoarea ei se situeaza intre 100 si 125 la cel mult doua ore dupa mesele principale iar inainte de mese doar dimineata este mai ridicata (100-115) la prinz si seara fiind chiar si sub 90, dar majoritate alor situindu-se intre 90-100.
  Eu zic ca stau foarte bine pentru un pacient cu LADA dar pana nu fac “glicozilata” pastrez o oarecare rezerva.
  Toate cele bune si va multumim pentru sfaturi. :)

 • Nedelcu Simona ::: comentariu pe forum :

  În situaţia unei beta talasemii, chiar minoră sau medie, mai este indicat tratamentul cu Metformină, nu ca monoterapie, ci asociat insulinei? Am făcut şi glocozo-6-fosfat dehidrogenază (G6-PDH) însă valoarea este de 10,5 iar pt. acest aspect nu am găsit nicio interpretare- nu are implicaţii clinice. Un deficit ar fi cauzat de (şi) de diabet. Dar un exces? Ori analiza trebuie repetată, rezultatul nefiind relevant? De asemenea, tratamentul cu Metformin mai poate continua? Mulţumesc

 • gina marcu ::: comentariu pe forum :

  Tatal meu care are 65 ani a fost diagnosticat recent cu retinopatie diabetica severa, in conditiile in care este diabetic de multi ani, corectat cu ADO si Insulina.I s-a recomandat de catre dr oftalmolog sa faca o hemoglobina glicozilata. rezultatul a venit :”valoare nedetectabila”. Dumneavoastra ce parere aveti? V-ati mai confruntat cu o asemenea situatie?
  multumesc

 • atp ::: comentariu pe forum :

  Ca teste de rutina, mi-am facut ieri analizele si mi-a iesit glicemia 89 bazala, iar hba1c 4,75. Mi se pare suspect de mica hba1c in conditile in care valoarea ar corespunde unei medii de fix 89, ceea ce am avut dimineata.
  Cu glucometrul pe care il am prin familie , postprandial, s-a intamplat sa trec si de 180, 190, deci mediile ar trebui sa fie mult mai mari. Sunt normale rezultatele sau glucometrele mai si mint? Corespunde posprandial glicemia luata cu gluconmetru, cu cea luata din vena. Dimineata corspunde, am observat. . Am colesterolul 195, ldl 146, hdl 28, trigliceridele 169

 • atp ::: comentariu pe forum :

  mentionez ca rezultatul la hba1c l-am primit in aceeasi zi , iar eu auzuisem ca se face in 3 zile, aparatele care le fac rapid fiind mai imprecise. Adevarat?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Gina. Nu, nu am mai auzit asa ceva. valorile la un laborator serios trebuie sa fie in general de ordinul 7-8%, sau mai mult. Va recomand sa faceti din nou analiza la un laborator mare, de incredere (medicul de familie va poate furniza acest tip de informatie).

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Simona. Imi amintesc ca am mai discutat cu Dvs., si este un caz deosebit. Va trebui sa ma documentez ca sa va raspund corect, nu am avut niciodata aceasta situatie in cabinet, dar in principiu, aceasta situatie nu este o contraindicatie pentru metformin, personal nu m-as gandi la intreruperea tratamentului.

 • mihaela CM ::: comentariu pe forum :

  Am diabet de tip I(mama a avut DZ tip II),de un an urmez tratament cu Novorapid 6-6-6 si Lantus 16 ui seara.hgb glicozilata oscileaza intre 6,05 si 6,8 %.Restul analizelor sunt in limite normale doar ATPO 75(restul hormonilor tiroidieni in limite normale).Am 41 ani,1,62 cm 50 kg.V-am mai scris,si ati avut un raspuns promt,pentru care va multumesc.Am 2 probleme!Sa ma ingrijoreze acea valoare a ATPO,are legatura cu DZ? A doua problema se refera la fetita mea care are aproape 12 ani si la glicemie a Jeune cu glucotestul are glicemie 107 mg/dl,postprandial la 3-4 ore 112.Vreau sa ii fac testul de toleranta la glucoza!!Credeti ca aceste valori ale glicemiei pot fi periculoase acum ca se apropie de varsta pubertatii? Mentionez ca fata este normoponderala si are 1,53 cm inaltime,face sport ,dar consuma cam multe dulciuri.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Mihaela. De aceasta data din pacate nu am reusit sa raspund prompt. Diabetul tip 1, o boala imuna, se asociaza cu tiroidita Hashimoto, alta boala imuna, care se diagnosticheaza inclusiv cu aceasta masuratoare de anticorpi ATPO. Aceasta boala nu este o compllicatie a diabetului, dar apare mai frecvent impreuna cu diabetul. Este o afectiune frecventa, pentru care trebuie sa mergeti anual la endocrinolog, si sa faceti si ecografie, si celelalte analize – inteleg ca TSH si fT4 sunt normale, pentru acest motiv ramane discutia privind urmarirea anuala. Se poate face testul de toleranta la glucoza, intr-adevar, pentru a va linisti. Daca ar fi diabet la varsta ei valorile nu ar fi 107 si 112, ar fi cu totul altele. De aceea cred ca testul va iesi foarte bine. Despre dulciuri, e de spus ce e de spus tuturor: daca pot fi mai putine, e mai bine…

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Atp. Da, aparatele care fac mai rapid au marja de eroare mare. Eu nu utilizez astfel de aparat, ci lucrez cu un laborator de incredere in Cluj.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Daca aveti si glicemii de 180 si 190 e improbabila valoarea de 4.75. Nu ati spus daca aveti diabet, dar deduc ca da, din faptul ca va masurati flicemiile. Glucometrele au o eroare acceptata de 10-15%.

 • Dorin Rada ::: comentariu pe forum :

  Am 46 ani,1,85 m,94 kg.Am fost diagnosticat cu noduli tiroidieni,operat si iradiat in anul 1992.De atunci iau Eutyrox 175mg,zilnic,mentionez ca am avut 104kg in iarna.In ultima perioada am dureri de cap,greata si ma simt balonat.Rez. analizelor sunt: glucoza serica 116,glicemie a jeun 116,dupa 1 ora 196,2 ore 208,hemoglobina glicozilata 6,6,colesterol total 223,calciu ionic 4,2,acid uric seric 7,68,tiroxina libera FT4 24,41. Tensiunea este buna. Credeti ca am diabet sau din cauza problemelor cu tiroida am aceste stari?Mentionez ca lucrez in mediu toxic si sunt agitat aproape tot timpul.Va multumesc si astept raspunsul dv.,domnule dr.Copcea.

 • Crista ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua , as dori sa aflu ce se poate face pentru a scadea o glicozilata mare de 10.4
  Multumesc.

 • hnatiuc rodica ::: comentariu pe forum :

  din 2009 am fost diagnosticata cu diabet am urmat timp de 2 ani trat cu maninil de 1.75 si siofor 500 de 3 ori pe zi.apoi val glicemiei nu au fost tocmai bune.de o luna urmez trat cu diaprel de 60 si 500 siofor dimineata si seara ,dupa o luna cu acest trat am urmat rezultate a analizelor:HbA1c-9.8%,glicemia-207,colesterol-176 HDL colesterol-52 mg,LDL colesterol direct-118mg,STGO-27,STGP-28trigliceride-69mg,creatinina serica-0.53mg,acid uric seric-2.80mg,uree serica-0.17g/l,as vrea sa stiu daca pot sa urmez in continuare trat cu diaprel de 60 si siofor 500 sau trebuie alt tratament

 • ARTZI HENRICH ::: comentariu pe forum :

  AM VARSTA DE 81 ANI SI DE 10 ANI DIABET 2.IN ULTIMA LUNA CONCENTRATIA I HMgA1c a crescut de 7.2 la 7.9. tratamentul este urmatorul:EUCREAS 50 mg/1000 mg de 2x/zi.intrebarea este daca concentratia de hemoglobina glicolizata este admisa la varsta mea sau trbuie sa iau masuri suplimentare pentru a reduce conc. mai sus mentionata.VA MULTUMESC ARTZI.

 • Alexandra ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua! Am 16 ani,mi-am facut analizele de sange si am glicemia 117,9 mg/dl..sper ca nu am diabet . Va rog sa-mi raspundeti.Multumesc!!!

 • dan m ::: comentariu pe forum :

  La ultimile analize facute cu o saptamina in urma au reiesit urmatoarele rezultate:glicemie 167;
  hemoglobina glicozilata 6,62; colesterol total 242;HDL 65,18;LDL 131,12;
  TGO 19,95;TGP 24,92; trigliceride 89,47 creatinina 0,74; uree serica 42,49.Cam aceleasi rezultate au fost si acum un an, la acelasi laborator, si medicul nutritionist mi-a recomandat Siofor 1000 mg seara si timp de doua luni Sortis 10 mg.Sub tratament analizele au fost in limite normale.Glicemia la glucometru este in generel dimineata inainte de masa 90- 105 si seara la doua ore dupa masa 125-135.Ocazional glicemia din vena la alte laboratoare nu a depasit 110 – 115.Mai am doua precizari: cu doua luni inaite de analize am luat numai 500 mg Siofor seara iar dimineata inaite de efectuarea analizelor am fost stresat ( frica).Am 59 ani, 176 cm si 85 KG. Am gresit ca am redus Siofor la 500 mg? Mai iau Sortis sau controlez colesterolul din regim?

 • George ::: comentariu pe forum :

  Am mai scris cate ceva aici, sub acest nume, revin doar sa va spun toate analizele facute la 6 luni au fost in limite normale, cu exceptia:
  * HDL – 64 mg/dl (totusi cica nu e de rau, ba dimpotriva)
  * Hemoglobina Glicozilata – 5,92 (pentru un diabetic dependent de insulina e totusi buna f. buna)
  * Glicemie – 125
  Stiu ca am glicemia mare dimineata dar totusi foarte rar o am peste 120. E posibil sa fie si de la faptul ca am uitat efectiv sa fac injectia de la ora 17:30 si am facut-o la ora 22:00, scazand totusi 25% din doza.
  Fac Levemir 12 ml dimineata (4 unitati insulina) si 8 ml seara (3,25 unitati insulina)

  Printre analize am vazut si una, denumita “Insulina” (AE016) care e si ea in limitele normale, incadrandu-se in marjele laboratorului si avand valoarea 16,11.
  Ce reprezinta?

 • Vali 67 ::: comentariu pe forum :

  AM 46 DE ANI, 1,80, 73 Kg, SUNT DIAGNOSTICAT CU DIABET II DIN 2011 (Hc A FOST 7,2). ÎN 2011 AVEAM 87 DE Kg, MI S-A RECOMANDAT SĂ SLĂBESC, AM CAM EXAGERAT ȘI AM AJUNS PE LA 67 DE Kg ÎN DEC 2012. ACUM E MULT MAI BINE DAR NU MAI REUȘESC SĂ TREC DE 73 kg (MI S-A RECOMANDAT SĂ AJUNG LA 78 Kg). INIȚIAL, DIETA PREVEDEA 220 GLUCIDE/ZI, TRATAMENTUL PREVEDEA SIOFOR 1500/ZI + PLAVIX 1 TABLETĂ 75/ZI + CRESTOR 1/ZI + ATACAND 1/2 16 mg/ZI + MILURIT 100 1/ZI.ULTERIOR EVOLUȚIA A FOST BUNĂ, ÎN SENSUL CĂ Hc MASURATĂ LA FIECARE TREI LUNI A FOST ÎNTRE 5,3 ȘI 5,8, DIETA A CRESCUT SUCCESIV NUMĂRUL DE GLUCIDE,INIȚIAL LA 250 ȘI ULTERIOR LA 300, SIOFORUL A FOST SCĂZUT LA 1000/ZI, 1/2 DIMINEAȚA ȘI SEARA, CRESTORUL A FOST ÎNLOCUIT SUCCESIV CU SORTIS /20 ȘI /10 mg, MILURITUL ȘI ATACANDUL NU AU FOST SCHIMBATE. TOATE CU ACORDUL MEDICULUI. TOTUȘI, MUREAM DE FOAME, NU AVEAM VLAGĂ, ERAM LA 67 Kg ȘI TOȚI ÎN JURUL MEU ERAU ÎNGRIJORAȚI. ÎN IANUARIE 2013 AM LUAT, ÎN MOD INDEPENDENT, DECIZIA DE A RENUNȚA LA SIOFOR, RESPECTÂND TOATE CELELALTE REGULI PRIVIND REGIMUL ALIMENTAR, MEDICAMENTAȚIA ȘI EXERCIȚIILE FIZICE (SPORTURI + FITNESS DE 3 ORI PE SĂTĂMÂNĂ) ÎN ACESTE CONDIȚII, Hc A FOST DE 5,96 ÎN MAI, 5,80 ÎN SEPTEMBRIE, IAR RESTUL ANALIZELOR AU FOST FOARTE BUNE. NU ÎMI MAI ESTE FOAME ȘI MĂ SIMT BINE ÎN PIELEA MA. AȘ DORI SĂ ÎMI SPUNEȚI DACĂ EXISTĂ EFECTE NEGATIVE PE TERMEN LUNG, CA URMARE A FAPTULUI CĂ AM ÎNTRERUPT SIOFORUL.

  VĂ MULȚUMESC!

 • Mihaela P ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua,

  Va rog sa-mi spuneti daca aceste urmatoarele rezltate de la analize ar indica anumite probleme:
  1. Glucoza (metoda enzimatica-colorimetrica)(ser) 97,64 Valori de refereinta 74-106
  2. Hemoglobina glicozilata (HbA1c) 4,9%

  Va multumesc,

 • Mihaela P ::: comentariu pe forum :

  Buna seara,
  Imi puteti spune daca urmatoarele valori la analize pun vre-un semn de intrebare?
  Glucoza 97.64 Valori de referinta (74-106);
  Hemoglobina glicozilata 4.9%

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Dorin R. Da, este diabet, asociat cu cateva modificari metabolice in afara problemelor de tiroida (colesterolul, acidul uric). Ati facut corect ivnestigatiile, pasul urmator este sa luati legatura cu un medic diabetolog pentru a discuta despre ce urmeaza: urmarirea diabetului, eventuale medicamente (poate nu in prima etapa). Stresul este o cauza a problemelor, intr-adevar, dar aceasta nu inseamna ca nu trebuie sa va ocupati si de noile probleme care apar pe parcurs (intre care si diabetul, care a aparut). Multa sanatate va doresc, si o lupta cat mai eficienta cu stresul: de cele mai multe ori ajuta si discutia cu un PSIHOLOG, ea poate rezolva PERCEPTIA LUCRURILOR si reorganizarea prioritatillor (!).

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Crista. Glicozilata mare inseamna diabet dezechilibrat, in aceasta situatie se indica tratamentul diabetului, cu toate armele: regim, miscare, insulina, medicamente etc. De multe ori este nevoie de insulina la aceasta valoare.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Rodica. In aceasta situatie trebuie tinuat in continuare legatura cu medicul, si, la indicatia lui, se mai pot creste dozele pana la maximum 2000 grame de Siofor (arareori sunt eficiente doze mai mar) si doua tablete de Diaprel de 60 mg, dupa care, cel mai adesea, se discuta despre tratamentul cu insulina. Tratamentul pe care il aveti este cel mai utilizat si eficient tratament din diabet, dar rezultatele lui depind de organismul fiecaruia, se pare ca in cazul Dumneavoastra pentru a ajunge la normal (sub 7%) e nevoie de tratament mai intens, si acesta este, cel mai adesea, in situatii similare, insulna. Sfatul meu este ca daca medicul va propune acest tratament, sa nu il refuzati. Lucrurile vor fi mult mai bune.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Dan. Din ce ati semnalat, tratamentul a fost eficient, medicul Dvs. v-a facut indicatii foarte bune, si merita sa le urmati in continuare. Daca si cu 500 mg se obtin rezultate bune, inseamna ca s-a putut face aceasta modificare de doza cu rezultate bune (doza este dictata de rezultate). Tratamentul cu Sortis si alte medicamente de acest tip se indica pe termen lung, deci tot medicul care prescrie reevalueaza de-a lungul timpului: doza, necesitatea etc. Depinde si de ce faceti cu kilogramele, regimul, miscarea etc. Daca puteti avea un colesterol bun si fara medicament, e mai bine. Daca nu, atunci e nevoie de medicament.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @George. Insulina pe buletin de analize inseamna “insulina in sange”, nu stiu ce motiv ar avea cineva sa ceara aceasta analiza la un pacient tratat cu insulina (??). La acest numar de unitati si la aceasta valoare se poate rediscuta tratamentul, in sensul de a vedea daca sunt si alte variante de tratament (de exemplu nu cu 2 injectii de insulina, ci doar cu una, sau chiar niciuna….Nu va cunosc cazul, dar puteti avea aceasta discutie cu medicul, avand in vedere ca este foarte buna valaorea de 5.92.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Mihaela. Nu sunt semne de intrebare, sunt analize perfect normale.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Vali Cred ca a fost de 2 ori mesajul Dvs., v-am raspuns un pic mai jos.

 • DONASERGIU ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua,GLICEMIE -283, HEMOGLOBINA GLICOLIZATA-13,16. Am 58 ani,anul trecut HG-5,88 .O concluzie,un sfat ? Multumesc anticipat!

 • Cristi M ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua. Azi 30.04.2014 am facut analize la sange si am urmatoarele valori: glicemie 230-260(am facut de doua ori in 2 zile diferite), hemoglobina glicozilata 12,1; colesterol 171 HDL 24 si LDL 120.8; trigliceride 131. Imi puteti spune o parere? Va multumesc

 • Vasi ::: comentariu pe forum :

  Buna seara,

  In urma cu 2 ani, sora mea a fost diagnosticata cu diabet de tip 1, in martie anul acesta valoarea hemoglobinei a fost 7, iar in mai a avut 8.4, care ar putea fi cauza, avand in vedere faptul ca tratamentul este lantus solo star , a fost crescuta doza de la 12 la 16 unitati, de asemeanea si apidra in functie de ce mananca? Astept raspunsul dumneavoastra.

  Va multumesc!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Vasi. Aceasta intrebare nu se poate elucida pe Internet, e nevoie de o discutie amanuntita cu medicul diabetolog, pentru a identifica cauzele. Nu ati precizat nici varsta pacientei, deci e foarte geru de raspuns, conteaza mult cum arata profilelel glicemice, si inclusiv la ce laborator s-a facut dozarea. Deci, simplificand, e nevoie de consult, astfel de date sunt complexe si necesita o discutie amanuntita.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Cristi. aveti diabet si este foarte dezechilibrat, este o situatie in care este obligatoriu consultul la diabetolog

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @DonaSergiu. Rezultatele fiind foarte rele, cu siguranta ati fost la diabetolog si lucrurile au inceput sa mearga mai bine.

 • Sergiu ::: comentariu pe forum :

  Am DZ II din 2006. HbA1c – 7,6. Medicamente: Siofor 1000mg, Glucobay 100mg, Diaprel 3mg. Cu medicamentatia si regimul corecte – glicemie 180 – 200 mg/l. In urmatoarea saptamana fara nici un medicament, doar cu regim alimentar – glicemie identica 180 – 200. A treia saptamana regim alimentar mai drastic si fara medicamente – glicemia identica 180 – 200. Care este explicatia ?.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Sergiu. Una din explicatii este ca SIOFORUL persista in organism, deci aceste modificari de la o saptamana la alta e posibil sa nu aiba efecte atat de brusc. Practic este de AJUSTAT tratamentul, intrucat tratamentul actual nu mai face fata, altfel, cu aceste variante pe care le-ati incercat, acestea sunt raspunsurile. Varianta corecta este: cu regim (nu drastic, ci un regim normal de diabet), miscare si medicamentele potrivite, se ajunge acolo unde trebuie, adica la glicemii 100-130 inaitne de mese, HbA1c sub 7, si glicemii pana in 180 dupa mese (nu ati spus cand ati masurat, daca e dupa mese, atunci efectele diferitelor variante incercate, in cazul Dvs., au fost asemanatoare).

 • Monica ::: comentariu pe forum :

  Sunt diagnosticata cu dz tip 2 de 6 ani. Medicamentatia de atunci si pana in prezent e: Januvia 100mg (1/zi) si Metfogamma 1000mg (2/zi). Am 41 ani, 156 cm, 56 kg.
  Recent am facut analize cu urmatoarele rezultate: HbA1C 9,1; HDL 40; LDL 159; Trigliceride 230; Peptid C 1,27.
  Intrebarile mele sunt:
  A) In ce fel as putea reduce colesterolul?
  B) Dat fiind faptul ca Peptidul C e de 1,27 se recomanda sau nu trecerea la insulina injectabila?
  C)Este sau nu reversibila metoda de tratare cu insulina?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Monica
  A) colesterolul se reduce prin regim in mica parte si prin medicatie in mare parte; LDL de 159 este mare si cel mai probabil medicul va va recomanda medicament;
  B) nu atat peptidul C cat mai ales evolutia si valoarea mare a hemoglobinei glicozilate, chiar utilizand un tratament cu doua medicamente diferite la doza lor maxima, arata ca este utila discutia despre insulina si foarte probabil medicul diabetolog va va prescrie intr-una din urmatoarele consultatii, asta daca nu va adauga un al treilea medicament.
  C) tratamentul cu insulina se prescrie atunci cand pancreasul nu produce suficienta insulina chiar cu ajutorul mai multor medicamente care incearca sa “optimizeze” productia si utilizarea insulinei proprii. In general acest proces nu este cu dus-intors, situatiile in care exista o evolutie foarte buna (de exemplu la persoane care scad mult in greutate, si mai sunt si alte situatii) pot permite drumul invers, dar nu se intampla frecvent tocmai pentru ca evolutia in timp este in directia de a se produce tot mai putina insulina in corp, asa cum o arata si valoarea peptidului C.

 • MONICA ::: comentariu pe forum :

  glicemie 435,5mg/dl; colesterol 378,9 mg/dl; trigliceride 1778,7 mg/dl; iar HbA1C- 13,81%. analizele tatalui meu-65 ani.cat de grav e?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  E un diabet la debut, cu siguranta a primit insulina, cu insulina isi va reveni foarte bine apoi pe termen lung e de urmarit la ce tratament reactioneaza cel mai bine – poate fi insulina sau pot fi medicamente, asta doar urmarind evolutia se poate afla.

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters