trafic.ro ranking

trafic.ro Simptomele diabetului: explicatii | Nutritionist Cluj

Simptomele diabetului zaharat: explicatii

Pe scurt: principalele simptome in diabet sunt: consumul unor cantitati mari de lichide, cu urinare in cantitati mari, scadere in greutate, gura uscata. Alte simptome sunt: tulburarile de vedere, amortelile si furnicaturile la nivelul extremitatilor, vindecarea lenta a ranilor. Explicatiile pentru aceste simptome sunt prezentate in continuare.  

Foto: poster educational creat de IDF (International Diabetes Federation) in colaborare cu ISPAD (International Society for Pediatric and Adolescent Diabetes). Sursa / download: www.worldidabetesday.org

Diabetul zaharat ( in special diabetul zaharat tip 2) este cel mai adesea o boala fara simptome, motiv pentru care, pentru depistarea diabetului, se indica dozarea periodica a glicemiei, in mod special la persoanele cu antecedente de diabet in familie, suprapondere si obezitate, dislipidemii, hipertensiune arteriala sau alte boli cardiovasculare. Daca apar simptome, acestea se datoreaza unei glicemii mult mai mari decat glicemia de la care se diagnosticheaza diabetul zaharat (126 mg/dl, recoltat din vena, pe nemancate), in general simptomele fiind prezente de la glicemii peste 200 mg/dl. Dealtfel, prezenta simptomelor tipice, impreuna cu o glicemie de peste 200 mg/dl, in orice moment al zilei si indiferent daca a fost pe nemancate sau dupa o masa, este unul din criteriile de diagnostic ale diabetului.

SIMPTOMELE TIPICE cuprind:
-eliminarea unor cantitati mari de urina, numita medical poliurie. Cauza poliuriei este cresterea cantitatii urinare de glucoza, care atrage dupa ea apa. La randul ei, glucozuria (pierderea de glucoza prin urina) apare atunci cand valoarea glucozei din sange (glicemie) este prea mare, iar rinichiul este obligat, de la un anumit nivel (in jurul a 180 mg/dl) sa o elimine;
-consumul unor cantitati mari de apa (in general peste 3-4 litri/zi). Acest simptom apare si in diabetul insipid, o boala a rinichiului complet diferita de diabetul zaharat (o boala a metabolismelor si a sistemului cardiovascular datorata unei functionari deficitare a insulinei, un hormon produs de pancreas). Acest simptom se numeste medical polidipsie.
-scadere in greutate. Cauzele scaderii in greutate sunt, alaturi de deshidratare, pierderea de glicogen si distrugerea masei musculare, in scopul de a compensa problemele metabolice din diabet. Atunci cand exista scadere in greutate inexplicabila, si, in acelasi timp, sete intensa, urinare in cantitati mari, gura uscata, si un consum mare de lichide, orice medic se va gandi, in primul rand, la diabet zaharat, si va trebui sa indice dozarea unei glicemii, in cel mai scurt timp posibil (de preferinta chiar din deget, atunci cand pacientul descrie aceste simptome).
-gura uscata (xerostomie);
-sete intensa, in ciuda consumului unor mari cantitati de apa.

ALTE SIMPTOME:
-Tulburarile de vedere. Vederea incetosata-neclara este unul din simptomele posibile ale diabetului, si se datoreaza modificarii concentratiei de particule din lichidele oculare, cu efect asupra cristalinului si retinei; odata cu echilibrarea diabetului, aceste tulburari dispar, vederea revenind la starea anterioara. Aceste tulburari de vedere sunt cele datorate glicemiilor mari, si difera de acele probleme oculare care apar ca si complicatii ale diabetului (retinopatia diabetica, cataracta diabetica, alte probleme oculare).
-Oboseala, slabiciune. Uneori acest simptom apare in legatura cu distrugerea proteinelor musculare, atunci cand exista valori foarte mari ale glicemiei.
-Infectii ale pielii, mancarime, vindecarea lenta a ranilor. Aceste simptome pot avea legatura cu scaderea rezistentei la infectii si modificarea functionarii sistemului imunitar la valori mari ale glicemiei.
-Amorteli, furnicaturi, senzatie de intepatura, curent electric. Atunci cand aceste senzatii apar la nivelul picioarelor (in general sub glezna) sau mainilor, ele sunt fie o manifestare a dezechilibrului glicemic, fie a complicatiei neurologice a diabetului numita neuropatie diabetica.

SIMPTOMELE COMPLICATIILOR:
-scaderea vederii (retinopatie diabetica in stadii avansate, cataracta diabetica).
-amorteli, furnicaturi, scaderea sensibilitatii (neuropatie diabetica).
-probleme sexuale (afectarea vaselor sanguine in diabet)
-golire incetinita a stomacului (gastropareza diabetica)
-durere abdominala, greata, varsaturi, miros de acetona (cetoacidoza diabetica)
-deshidratare profunda (cetoacidoza, starea hiperosmotica)
-durere la mers (arteriopatia diabetica)
-durere cardiaca, manifestari ale accidentului vascular cerebral (complicatii care implica inima si vasele mari de sange in diabet)
-aparitia ranilor, in mad particular neobservate si/sau nepercepute (ulceratii, “picior diabetic”)
-usturimi la urinat, urinarea in cantitati mici si frecvent (infectii urinare);

Acestor simptome li se pot adauga simptomele complicatiilor tratamentului, in principal hipoglicemia. Invers, nu toate simptomele prezente la o persoana cu diabet se datoreaza diabetului. Din acest motiv, orice simptom aparut la un pacient cu diabet trebuie discutat cu medicul specialist, pentru a lamuri daca este vorba despre o manifestare a bolii sau despre o alta situatie medicala, care trebuie investigata si tratata.

Autor: Dr. Adrian Copcea, @ www.nutritionistcluj.ro, publicat: 26-01-2011.

 FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters