trafic.ro ranking

trafic.ro Tratamentul diabetului: lista antidiabeticelor orale | Nutritionist Cluj

Antidiabetice orale disponibile în România

Tratamentul modern al diabetului zaharat cuprinde numeroase clase terapeutice, grupate în 2 categorii: insuline şi antidiabetice orale. Această împărţire bazată pe modalitatea de administrare: injectabilă (insulina) sau per os (antidiabeticele orale) este, deja, pusă în discuţie, întrucât au apărut şi tratamente injectabile care nu conţin insulină, clasificate, deocamdată, la „antidiabetice orale”.  Este posibil ca în viitor să apară şi preparate de insulină care să se administreze altfel decât injectabil, însă, în prezent, astfel de terapii nu se comercializează (în Europa occidentală, un preparat de insulină inhalatorie a fost prezent, temporar, pe piaţă, însă producţia a fost oprită, din motive de preţ).

În România sunt disponibile toate tipurile de insulină prezente în Occident, şi aproape toate tipurile de terapii non-insulinice. Următoarea grupare a antidiabeticelor orale are la bază lista de medicamente compensate din 19/07/2010, împreună cu denumirea comună internaţională, denumirea comercială, încadrarea în clasele de antidiabetice orale, şi dozajele disponibile:

Antidiabetice orale disponibile în România (august 2010):

I. BIGUANIDE
1. Metformin
Denumiri comerciale: Siofor, Glucophage, Meguan, Metfogamma, Metformin Arena, Metformin Teva, Metformin LPH, Metformin Bluefish, Metformin Aurobindo, Dipimet, Medifor, Formiran
Dozaje metformin: 500, 850, 1000 mg [>>>link Siofor: prospect si alte informatii utile]
2. Buformin
Denumiri comerciale: Silubin retard
Dozaje buformin: 100 mg

II. SULFONILUREICE (SULFONILUREE, SULFAMIDE ANTIDIABETICE)
1. Glibenclamid
Denumiri comerciale: Maninil, Glibenclamid LPH, Glibenclamid Arena, Glibenclamid ATB
Dozaje glibenclamid: 1.75, 3.5, 5 mg [>>>link: Maninil: prospect si alte informatii utile]
2. Glipizid
Denumiri comerciale: Glucotrol XL, Glipizid LPH, Glipizida ATB
Dozaje glipizid: 5, 10 mg
3. Gliquidona
Denumiri comerciale: Glurenorm
Dozaje gliquidona: 30 mg
4. Gliclazid
Denumiri comerciale: Diaprel MR, Esquel, Diabrezide, Gliclazid MR LPH, Gliclazida EP Antibiotice, Glitopp MR, Glyclada [>>>link prospect Diaprel MR si alte informatii utile]
Dozaje gliclazid: 30 mg
5. Glimepirid
Denumiri comerciale: Amaryl, Amyx, Tineril, Glimeran, Glimepirid LPH, Meglimid, Glimegamma, Glimepirida Accord, Glimepiride, [>>>link prospect Amaryl si alte informatii utile]
Dozaje gliclazid: 1, 2, 3, 4, 6 mg

III. MEGLITINIDE (GLINIDE)
1. Repaglinida
Denumiri comerciale: Repaglinida Farmal
Dozaje repaglinida: 0.5, 1, 2 mg

IV. INHIBITORI DE ALFA-GLUCOZIDAZA
1. Acarboza
Denumiri comerciale: Glucobay [>>>link prospect Glucobay si alte informatii utile]
Dozaje acarboza: 50, 100 mg

V. TIAZOLIDINDIONE (GLITAZONE)
1. Rosiglitazona
Denumiri comerciale: Avandia*
Dozaje rosiglitazona: 4 mg
2. Pioglitazona
Denumiri comerciale: Actos [>>>link prospect Actos si alte informatii utile]
Dozaje pioglitazona: 15, 30, 45 mg

VI. AGONIŞTI DE GLP-1 (/ INCRETINE)
1. Exenatid
Denumiri comerciale: Byetta
Dozaje exenatid: 5 mcg, 10 mcg/doza

VII. INHIBITORI DE DPP-4 (/ INCRETINE)
1. Sitagliptina
Denumiri comerciale: Januvia [>>>link prospect Januvia si alte informatii utile]
Dozaje sitagliptina: 100 mg

VIII. COMBINAŢII
1. Metformin + Glibenclamid
Denumiri comerciale: Glibomet, Glucovance, Bidiab, Gliformin
Dozaje metformin/glibenclamid: 400/2.5 mg, 500/2.5 mg, 500/5 mg

2. Rosiglitazona + Metformin
Denumiri comerciale: Avandamet*
Dozaje rosiglitazona/metformin: 2/1000, 4/1000
3. Rosiglitazona + Glimepirid
Denumiri comerciale: Avaglim*
Dozaje rosiglitazona/glimepirid: 4/4, 8/4
4. Pioglitazona + Metformin
Denumiri comerciale: Competact
Dozaje pioglitazona/glimepirid: 15/850

Alte clase de antidiabetice orale, nedisponibile în România în prezent:

IX. ANALOGI DE GLP-1 (/ INCRETINE)
1. Liraglutid
Denumiri comerciale: Victoza***

X. ANALOGI DE AMILINA
1. Pramlintid
Denumiri comerciale: Amylin***

Alte antidiabetice orale, nedisponibile în România în prezent:

(I – Biguanide) : fenformin*

(II – Sulfolnilureice) : acetohexamidă*, carbutamidă*, clorpromapidă*, tolbutamidă* tolazamidă*, glicopiramidă***

(III – Meglitinide): repaglinida (Novonorm)*, nagletinida***, mitiglinida***

(IV – Inhibitori de alfa-glucozidază): vogliboza***, miglitol***

(V – Tiazolidindione): troglitazona*, rivoglitazona**

(VI – Agonişti de GLP-1): albiglutid**, taspoglutid**

(VII –Inhibitori de DPP-4): vildagliptin***, saxagliptin***, linagliptin**, alogliptin**

XI. AGONIŞTI DUALI PPAR α/γ (GLITAZARI): aleglitazar**

XII. INHIBITORI DE SGLT-2: dapaglifozin**, canaglifozin**, remoflifozin**, sergiglifozin**

XIII. ANALOGI DE FENFLURAMINA: benfluorex*

XIV. INHIBITORI DE ALDOZO-REDUCTAZA: tolrestat*

*medicamente retrase de pe piaţă

**medicamente aflate în studiu

***medicamente comercializate în alte ţări

Update SEPT. 2010: Avandia, Avandamet, Avaglim, preparate ce contin rosiglitazona, au fost retrase de pe piata. • Antidiabetice orale folosite in Romania « Adrian Copcea’s Blog ::: comentariu pe forum :

  […] http://www.nutritionistcluj.ro/vi-pagina-pacientului/diabet-zaharat-simptome-tratament-tip-2-1-alime… […]

 • davenycity ::: comentariu pe forum :

  great blog thank you

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  Thank you!…Also, an English version, soon to be published.

 • Nedelcu simona ::: comentariu pe forum :

  Dar ACTOS-ul? Este pioglitazonă şi are aceleaşi efecte adverse. Eu am luat Actos 5 zile, timp in care mi s-au umflat mainile, picioarele, faţa şi imi dădea o stare de oboseală cumplită,nu puteam să merg pe stradă fiindcă simţeam că mă sufoc. Şi acum se administrează pacienţilor cu dz II. Nu are face parte tot din inhibitorii de tiazolidindione cu aceleaşi efecte ca şi rosuglitazona?De ce nu este retras de pe piaţă?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Simona N. O intrebare foarte buna, care necesita un raspuns un pic mai lung. Si anume. Exista, pentru fiecare medicament, atat efecte comune cu clasa din care fac parte, cat si efecte particulare ale fiecaruia. Atunci cand se retrage un medicament, nu se retrag toate medicamentele din aceeasi clasa. Spre exemplu, in anii trecuti s-a retras Vioxx, un antiinflamator selectiv, ceea ce nu inseamna ca toate medicamentele antiinflamatorii trebuie retrase (din aceeasi clasa fac parte medicamente larg utilizate, spre exemplu Celebrex). Un alt exemplu, poate si mai potrivit: insulinele. Insulinele care se utilizau acum 15 ani nu se mai folosesc astazi, ele puteau avea efecte secundare importante (hipoglicemii severe), ceea ce nu inseamna ca ar fi trebuit retrase toate insulinele de pe piata. Dimpotriva, daca apar preparate mai bune, dintr-o clasa, ele vor ramane, iar cele vechi vor disparea, fie prin retragere, fie prin faptul ca medicii nu le vor mai prescrie. Situatiile la scara globala sunt evaluate prin metode extrem de complicate, in schimb in cazurile individuale situatia este simpla: persoanele care au anumite efecte secundare la un tratament pot urma alte tratamente, iar raportul dintre riscuri si beneficii este analizat de medic pentru fiecare tratament in parte. In cazul dumneavoastra, v-ati numarat in cei care au avut efecte secundare, acest fapt se poateintampla oricui si cu orice tratament, pentru orice afectiune. Va multumesc pentru intrebare!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Simona N. Si un raspuns simplificat: nu este retras de pe piata, pentru ca in prezent se considera ca beneficiile administrarii sunt mai mari decat riscurile.

 • nedelcu simona ::: comentariu pe forum :

  Da, dar comparand prospectele celor doua medicamente se poate vedea ca efectele adverse ale celor doua medicamente sunt aceleasi. Si eu am luat Avandamet tot timp de o saptamana, dupa Actos, si l-am intrerupt tot din cauza efectelor adverse (edeme generalizate, oboseala la mers si stare de rau general). Cand ar putea sa-si dea seama pacientul de beneficii daca efectele adverse incep de la administrare si interuperea tratamentul se face din cauza acestor efecte? Este de vina substanta activa sau excipientii adaugati?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Nedelcu Simona. In cazul de fata, atat edemele cat si oboseala sunt efecte COMUNE tuturor medicamentelor din clasa tiazolidindionelor, si se datoreaza substantei active, si nu excipientilor. Daca efectele secundare sunt atat de severe, atunci tratamentul trebuie intrerupt, deci nu se mai pune problema de a astepta beneficiile (care, atat la Avandamet cat si la Actos se vad de obicei in 2-4 saptamani, mai repede la Avandamet datorita metforminului). Sunt alte tratamente la care anumite efecte secundare initiale sunt tranzitorii, nu este cazul edemelor si efectelor secundare pe care l-ati avut la aceste medicamente. Va multumesc pentru intrebari, foarte clare si la obiect.

 • Nedelcu simona ::: comentariu pe forum :

  Cred că metforminul rămane in continuare un antidiabetic eficient care poate fi administrat şi persoanelor nondiabetice deoarece nu produce hipoglicemie şi reduce grăsimile circulante

 • irina ::: comentariu pe forum :

  Ma surprinde faptul ca Rosiglitazona inca mai exista pe piata romaneasca ca si recomandare terapeutica pentru pacientii cu diabet din Romania, pentru ca a fost retrasa din Franta, Germania si Marea Britanie datorita efectelor secundare care au fost raportate.
  Exista suspiciuni ca Pioglitazona va fi curand extrasa de pe piata europeana pentru ca s-a analizat ca induce cancerul vezicii urinare.
  Pacientii cu diabet zaharat care sunt tratati cu antidiabetice orale din clasa tiazolidinelor li se recomanda verificarea cu regularitate a testelor hepatice si in special, femeilor predispuse la ostoporoza nu se recomanda pentru ca poate induce riscul de fracturi.
  Pentru persoanele care au complicatii cardiace trebuie sa nu li se recomande acest tratament, deoarece exista un risc crescut ca functia cardiaca sa se agraveze, datorita retentiei de apa.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Irina. Multumesc mult pentru opiniile bine documentate si clare!

 • nedelcu simona ::: comentariu pe forum :

  Am citit de curand pe o pagina de internet (am sa revin si am sa postez si numele site-ului) despre studiile efectuate cu privire la insulina Lantus, care ar fi învinuită de inducerea cancerului. Am discutat cu medicul diabetolog despre aceasta situatie, mi-a spus ca a citit si el despre aceste studii dar el nu ar renunta la a prescrie aceasta insulina deoarece studiile nu sunt confirmate. Eu, de exemplu, fac Lantus.

 • nedelcu simona ::: comentariu pe forum :

  Am revenit cu precizarile-
  1.este vorba despre http://www.drdv.de/lantus.html, un site al dr.Stirban
  2. un articol din ziarul Evenimenul zilei din data de 9.07.2009 ”Medicii romani sar in apararea tratamentului cu insulina Lantus”

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @N. Simona. Cu atat mai mult este bine ca ati trimis referintele. Colegul meu, doctorul Alin Stirban (medic roman stabilit in Germania), explica foarte clar in articolul la care va referiti cum s-a ajuns la aceste rezerve pe care le aveti. Aceste tipuri de cifre sunt preluate din cand in cand ca “stiri bomba”, desi in fiecare zi si la toate congresele noastre discutam date statistice, studii si cercetari de acest tip. Eu personal nu modific tratamentul cu Lantus pe aceste considerente. Daca apar date concludente cu privire la riscuri mai mari decat beneficii, legate de orice tratamente, ati observat referitor la rosiglitazona (Avandia, Avandamet) ce tipuri de masuri se iau: mentionare pe prospect, retragere. Toate acestea sunt reglementate foarte clar. Am la randul meu pacienti care isi formeaza rezerve si concluzii proprii referitoare la diferite aspecte medicale, in aceasta situatie le prezint toate alternativele, cu avantaje si dezavantaje. Spre exemplu, in cazul Dvs. v-as explica ca o alternativa este trecerea la 2 injectii NPH, insulinele de generatie mai veche, daca aveti rezerve la tratamentul curent. Sunt situatii in care pacientii refuza un anumit tratament, cel mai frecvent insulina (la modul general), aceste decizii sunt mentionate in fisa, iar pacientul isi asuma, sub semnatura, decizia. Medicul nu poate decat sa propuna varianta pe care doctorul/medicina contemporana o considera, la momentul respectiv, cea mai buna pentru pacient.

 • Nico R ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua Dl Dr Copcea,

  imi permit sa va solicit atentia pentru cateva momente cu o intrebare. Mama mea in varsta de 55 ani urmeaza incepand cu luna trecuta tratament cu *Glimeran* pt diabetul ei. La prescpriptia Doamnei Dr, dupa analizele aferente. Mama mea are obezitate morbida de gr 3 de mai bine de 10 ani. Capacitatea ei fizica la efort este foarte redusa. Problema mea consta in faptul ca mi- e frica de apetitul ei, de ‘foamea ei* mai ales pt !dulciuri!. Daca ea nu va respecta mai nimic din indicatiile regimului dat de d-na doctor ce se va intampla? Insulina injectabila, diabet gr 1?
  Mit freundlichen Grüßen

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Nico. Va multumesc pentru intrebare, trebuie in primul rand verificata periodic evolutia diabetului, prin masurarea analizei hemoglobina glicozilata (HbA1c), daca valoarea este sub 7%, atunci evolutia este buna. Da, daca exista consum de dulciuri, se epuizeaza “stocul” de insulina din corp, si va fi nevoie de tratament cu insulina mai repede decat in mod obisnuit. Diabetul nu devine tip 1, este tot diabet tip 2, dar care necesita acest tratament. Foamea ei si pofta de dulciuri ar trebui discutate atat cu nutritionist, cat si, probabil, cu un psiholog. Legatura cu medicul de diabet este cea mai importanta in aceasta situatie, orice sfat de la medic trebuie luat cu maxima seriozitate.

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters