trafic.ro ranking

trafic.ro Dr. George Dorin Pop: "Aspecte endocrine ale osteoporozei bărbatului" | Nutritionist Cluj

Dr. George Dorin Pop: “Aspecte endocrine ale osteoporozei bărbatului”

Am avut deosebita plăcere să asist astăzi la prezentarea lucrării de doctorat a colegului şi prietenului meu Dr. George Dorin Pop, intitulată “Aspecte endocrine ale osteoporozei bărbatului”. Ceremonia a avut loc la Sala Multimedia a Universităţii de Medicină şi Farmacie ‘Iuliu Haţieganu’ din Cluj-Napoca, în prezenţa unei audienţe atente la rezultatele cercetărilor de extremă actualitate în domeniul osteoporozei, studiile cuprinzând, în mare parte, date ştiinţifice în premieră cercetate în România.

Lucrarea, desfăşurată sub coordonarea ştiinţifică a Prof. Dr. Ileana Duncea, a cuprins 3 cercetări:

1) Aspecte endocrine-metabolice ale osteoporozei bărbatului vârstnic: implicarea clinică a nivelului de hormoni sexuali în determinarea densităţii minerale şi a remodelării osoase;

2) Metabolismul osos în hipogonadismul secundar deprivării hormonale din terapia adenocarcinomului prostatic: microarhitectura osoasă, denistatea minerală osoasă şi compoziţia tisulară corporală pre- şi post-tratament;

3) Compoziţia tisulară corporală: influenţe asupra densităţii minerale osoase la bărbat.

Conform cercetărilor effectuate de dr. George Dorin Pop, vitamina D este un factor cu un impact mult mai mare decât nivelul testosteronului în determinarea densităţii minerale osoase (pe bază căreia se stabileşte diagnosticul de osteoporoză). În acelaşi timp, dintre metodele de evaluare a osteoporozei, ultrasonografia cantitativă periferică (QUS) nu pare să fie o metodă eficientă pentru depistarea osteoporozei în cazul bărbatului, spre deosebire de metoda DXA (absorbţiometria duală cu raze X).

Cercetarea detaliată a parametrilor anatomici ai osului, prin practicarea biopsiei osoase transiliace la bărbaţi cu hipogonadism, a obiectivat o tendinţă de scădere a grosimii trabeculare şi o alterare a microarhitecturii osoase, într-un mod similar cu fenomenele anatomice întâlnite la femeile la menopauză.

De un real interes pentru domeniile endocrinologie, nutriţie şi boli metabolice, au fost rezultatele cercetărilor privind relaţia dintre compoziţia corporală şi densitatea minerală osoasă. Astfel, o proporţie crescută a ţestutului adipos la bărbat s-a asociat, în mod invers, cu densitatea minerală osoasă, în timp ce proporţia ţesuturilor non-grase s-a corelat pozitiv cu DMO. Cel mai mic risc osos, în acest context, îl au pacienţii cu masă slabă crescută procentual, şi masă grasă scăzută. Aceste rezultate trebuie corelate şi cu alţi factori independenţi implicaţi în osteoporoza bărbatului: antecedentele de fracturi osteoporotice, activitatea fizică intensă cu o durată de minimum 1 oră/săptămână, tratamentul cu diuretice tiazidice, fumatul, şi aportul alimentar de calciu.

La eveniment a participat Prof. Univ. Dr. Georges Weryha de la Spitalul Universitar Nancy, Franţa, colaborator ştiinţific în proiectele de cercetare desfăşurate de Dr. George Pop şi co-autor în principalele iniţiative de cercetare în domeniul osteoporozei în Franţa si pe plan mondial. Prof. Dr. Georges Weryha semnează articole medicale pentru populaţie pe portalul “Osteoporoses.fr”, titrat “totul despre osteoporoză” (link în referinţe).

Deosebite felicitări pentru o activitate ştiinţifică de o reală valoare, care dublează o activitate clinică pe care, personal, cred că cel mai bine o definesc, în cazul Dr. George Pop, două calificative: profesionalism şi seriozitate. 

Publicat: 11/03/2011 @www.NutritionistCluj.Ro ::: website oficial Dr. A. Copcea

> > > galerie foto eveniment

> > > detalii Dr. George Dorin Pop

> > > rezumat teză de doctorat (pagina UMF Cluj)

> > > Osteoporoses.Fr: totul despre osteoporoză (limba franceză)FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters