trafic.ro ranking

trafic.ro “Variabilitatea glicemică ar putea fi o cauză a fenomenului dawn” | Nutritionist Cluj

“Variabilitatea glicemică ar putea fi o cauză a fenomenului dawn”

Am avut deosebita plăcere să asist astăzi la prezentarea lucrării de doctorat a colegei mele Dr. Mihaela Gribovschi (foto), medic primar diabetolog. Lucrarea, efectuată sub coordonarea Prof. Dr. Nicolae Hâncu, a abordat monitorizarea glicemică continuă (CGMS) în diabetul zaharat tip 2. Conceptul de fenomen al zorilor (fenomen dawn), cu recent-descrisa sa evoluţie de “dawn extins” au fost asociate, conform studiilor realizate de Dr. Mihaela Gribovschi, cu variabilitatea glicemică. Estimată prin 3 parametri, variabilitatea este, conform acestor cercetări, cel mai bine reflectată pentru activitatea practică în deviaţia standard, ceilalţi 2 indicatori (MAGE şi nMAGE) fiind laborioşi şi utili mai degrabă în cercetare.

Membrii comisiei de doctorat au intervenit în sesiunea de discuţii pe teme privind utilizarea practică a monitorizării glicemice continue, Prof. Dr. Nicolae Hâncu fiind unul dintre specialiştii cu o largă bază de pacienţi ce optează pentru această investigaţie, nerambursată de sistemul de stat. “Sunt pacienţi care vin la monitorizare şi a 4-a sau a 5-a oară”, a afirmat Dr. Gribovschi. La întrebarea adresată de Conf. Dr. Gabriela Roman: “ajută în practică monitorizarea continuă?” răspunsul Dr. Gribovschi a fost afirmativ, menţionând că odată cunoscut acest instrument, pasul înainte este deja făcut faţă de monitorizarea glicemică în 7-8 puncte. Conf. Dr. Ioan-Andrei Vereşiu a prezentat cuvinte de apreciere în mod special cu referire la prelucrarea statistică a unor informaţii extinse şi complexe.

“Pacienţii sub monitorizare continuă au o mai bună aderenţă la tratament” este opinia Dr. Gribovschi. “rezultatele în timp real, de asemenea, sunt mai eficiente decât analiza retrospectivă a evoluţiei glicemice”.

În aceeaşi sesiune de prezentări a fost obţinut titlul de “doctor în ştiinţe medicale” de către Dr. Mirela Oprean (Florea) de la Centrul de Diabet, cu o lucrare referitoare la caracteristicile clinico-biologice ale pacienţilor cu diabet zaharat nou depistat. Dincolo de analiza transversală a cazurilor, s-a desprins o concluzie încurajatoare: pacienţii îngrijiţi la Centrul de Diabet Cluj au avut la 2 ani de la depistare o hemoglobină glicozilată medie de 6.9%, 72% dintre pacienţi situându-se sub pragul de 7% pentru HbA1c, considerat indiciu al unui tratament eficient.

Intervenţiile comisiei au făcut referire la unicitatea cercetării Dr. Mirela Oprean, ce a urmat tiparul studiului EPIDIAB iniţiat în anii 2000, oferind date locale extrem de valoroase care, în opinia Prof. Dr. Nicolae Hâncu “ar trebui să stea pe masa ministrului sănătăţii”. Prof. Dr. Amorin Popa de la UMF Oradea a subliniat faptul că doar 30% din pacienţi sunt investigaţi pentru complicaţiile microvasculare la debutul diabetului, şi a subliniat valoarea studiului EPIDIAB. Prof. Dr. Nicolae Hâncu a menţionat că şi cifrele cazurilor noi de diabet s-au modificat de-a lungul anilor. În timp ce numărul anual de cazuri noi se situa în jurul cifrei de 25.000 pacienţi annual, în anii 2000, într-o cercetare recentă iniţiată de Prof. Dr. Maria Moţa, numărul este în jur de 75.000.

În România sunt înregistrate peste 800.000 de persoane cu diabet în evidenţele centrelor şi cabinetelor de diabet, dintre care peste 200.000 de pacienţi urmează tratament cu insulină.

Autor: Dr. Adrian Copcea, medic specialist diabetolog, Centrul Medical ASTECO – Diabetologie Cluj-Napoca. Publicat: 2 octombrie 2013. @NutritionistCluj.Ro

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters