trafic.ro ranking

trafic.ro ÎNGRIJIREA DIABETULUI | Nutritionist Cluj

ÎNGRIJIREA DIABETULUI

[PAGINA MEDICULUI] GHIDURILE ADA 2011: INGRIJIREA DIABETULUI

5. Monitorizarea glicemică: de cel puţin 3 ori pe zi la pacienţi cu injecţii multiple de insulină; în rest, monitorizarea glicemică se realizează la indicaţia medicului specialist, inclusiv monitorizarea pacienţilor cu 2 sau mai puţine injecţii de insulină, situaţiile în care este necesară măsurarea glicemiei postprandiale. Monitorizarea glicemică continuă (CGM, continuous glucose monitoring) poate fi indicată la anumiţi pacienţi cu diabet tip 1, după vârsta de 25 de ani, ca intervenţie complementară insulinoterapiei intensive; ca instrument suplimentar la pacienţii cu hipoglicemii asimptomatice sau frecvente, şi, eventual, la copii, adolescenţi şi adulţi tineri.

6. Hemoglobina glicozilată HbA1c. În cazul diabetului echilibrat: 2/an, dezechilibrat sau la modificări de tratament: 4/an.

7. Ţintele glicemice. HbA1c sub sau în jurul valorii de 7%, în special la debutul diabetului; valori mai scăzute în cazuri individuale, dacă se obţin făra hipoglicemii severe sau efecte secundare ale tratamentului. Valori mai puţin stricte, în situaţii de tipul complicaţiilor avansate sau comorbidităţilor multiple.

8. Educaţia. Pacienţii cu diabet trebuie să fie instruiţi atât la diagnostic, cât şi pe parcurs, după nevoi.

9. Intervenţia nutriţională în diabet. Persoanele cu prediabet şi diabet trebuie să primească indicaţii nutriţionale individualizate, în mod ideal de la un medic calificat. Nota: în S.U.A., acest serviciu poate fi furnizat de dieteticienii licenţiaţi, în România: de medicii nutriţionişti (diabetologi). Intervenţia are ca obiective: scăderea în greutate, inclusiv prin restricţie glucidică, lipidică sau dietă mediteraneană (până la 2 ani). În cazul dietelor hipoglucidice (low-carb), trebuie verificate periodic: profilul lipidic, funcţia renală, aportul de proteine (în cazul nefropatiei), şi trebuie ajustată terapia. Activitatea fizică şi modificările comportamentale sunt cele mai utile intervenţii în cadrul menţinerii. Monitorizarea ingestiei de carbohidraţi este cea mai eficientă intervenţie pentru echilibrul glicemic. Utilizarea indicelui glicemic şi a încărcăturii glicemice nu influenţează decât modest glicemiile, comparativ cu monitorizarea cantităţii totale de HC/zi. Grăsimile saturate trebuie reduse la sub 7% din totalul caloric, iar grăsimile trans minimizate. Consumul de alcool, la persoanele care aleg să consume alcool, trebuie să fie moderat. Nu se recomandă suplimentarea cu vitamine C, E şi caroten. Activitatea fizică: 150 min/săpt aerobă de intensitate moderată (50-70% din frecvenţa cardiacă maximă). Pentru pacienţii cu diabet tip 2: exerciţii de rezistenţă de 3 ori pe săptămână, în absenţa contraindicaţiilor.

10. Hipoglicemia. Hipoglicemia trebuie corectată cu orice formă de glucid care furnizează 15-20 g de glucoză, administrat din nou din 15 în 15 minute până la normalizarea glicemiei, moment în care se indică o masă sau gustarea pentru prevenirea recurenţei. Glucagonul trebuie prescris tuturor pacienţilor expuşi riscului de hipoglicemie severă, persoanele din anturaj instruite, iar administrarea nu se limitează la specialişti. În cazul hipoglicemiilor frecvente sau asimptomatice, o perioadă de câteva săptămâni se indică ţinte glicemice mai puţin stricte.

11. Chirurgia bariatrică. Chirurgia bariatrică poate fi avută în vedere în cazul DZ tip 2 la pacienţi cu IMC peste 35, şi presupune o urmărire pe termen lung.

12. Imunizarea. Vaccin antigripal anual (începând cu vârsta de 6 luni). Cel puţin o administrare de vaccin anti-pneumococic, la vârsta de 2 ani sau peste, şi la vârsta de 65 ani sau peste. Mai multe administrări: în cazul sindromului nefrotic, bolii cronice de rinichi, imunodepresii (ex. transmplant).

<<< DIAGNOSTICUL SI PREVENTIA DIABETULUI

>>> COMPLICATIILE DIABETULUI SI BOLILE ASOCIATE

>>> DIABETUL LA COPII, ADOLESCENŢI ŞI VÂRSTNICI

REFERINTA: GHIDURILE ADA 2011, DIABETES CARE: http://care.diabetesjournals.org/content/34/Supplement_1FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters