trafic.ro ranking

trafic.ro Diabetul la copii si adolescenti: ghiduri ADA 2011 | Nutritionist Cluj

DIABETUL LA COPII, ADOLESCENŢI ŞI VÂRSTNICI

[PAGINA MEDICULUI] GHIDURILE ADA 2011: DIABETUL LA COPII, ADOLESCENTI SI VARSTNICI

22. Copiii şi adolescenţii cu DZ tip 1.

Obiectivele glicemice se stabilesc în funcţie de vârstă.

Determinarea anuală a microalbuminuriei din eşantion întâmplător, cu calculul raportului albumină/creatinină (ACR), incepând cu vârsta de 10 ani şi la o vechime a diabetului mai mare de 5 ani. Confimarea în 2 probe adiţionale justifică tratamentul cu IEC, titrat, atunci când este posibil, după rata excreţiei de albumină.

Hipertensiunea (TA peste percentila 90) se tratează prin măsuri non-farmacologice, urmate de farmacoterapie după 3-6 luni sau de la debut, dacă valorile sunt peste percentila 95. Prima opţiune sunt IEC, situaţie în care se indică planificarea sarcinii ţinând cont de posibilul efect teratogen. Obiective tensionale: <130/80 mmHg sau <percentile 90 (pragul mai mic).

Dislipidemia. Istoricul familial de hipercolesterolemie (>240), evenimente cardiovasculare premature (<55 ani) sau necunoscut justifică efectuarea unui profil lipidic a jeun la diagnostic, începând cu vârsta de 2 ani, sau la pubertate (>10 ani) dacă nu există un istoric familial semnificativ. Profilul lipidic se efectuează în condiţii de echilibru glicemic, şi, în cazul valorilor în obiective (LDL<100 mg/dl), la fiecare 5 ani. Intervenţiile pentru dislipidemie cuprind echilibrare glicemică, regim alimentar cu restricţia grăsimilor saturate, statină dacă LDL este peste 160 mg/dl sau peste 130 mg/dl şi există factori de risc CV asociaţi.

Retinopatia. Screeningul se efectueaza de la vârsta de 10 ani, dacă vechimea diabetului depăşeşte 3-5 ani, urmat de testare anuală sau mai rar.

Boala celiacă. Copiii cu DZ tip 1 trebuie testaţi pentru boala celiacă prin dozarea anticorpilor transglutaminază tisulari sau anticorpilor anti-endomisium, în contextul unui nirvel seric normal de IgA. O testare iniţială negativă trebuie repetată în caz de tulburări de creştere, diaree, flatulenţă, dureri abdominale sau semne de malabsorbţie, la copii cu dezechilibru glicemic sau hipoglicemii inexplicabile. Testarea pozitivă trebuie urmată de consult gastroenterologic, cu endoscopie şi biopsie. În cazul confirmării diagnosticului de boală celiacă prin biopsie, se iniţiază regimul fără gluten, sub coordonarea diabetologului şi nutriţionistului.

HIpotiroidismul. La diagnosticul DZ tip 1 se indică dozarea anticorpilor anti-tiroid peroxidază (ATPO) şi anti-tireoglobulina, iar dozarea TSH se indică, în condiţii de echilibru glicemic, la 1-2 ani, sau în cazul simptomelor de disfuncţie tiroidiană, tireomegalie sau tulburări de creştere.

Îngrijirea preconcepţională cuprinde echilibrul glicemic (HbA1c<7%), consilierea în legătura cu sarcina (în cadrul consultului diabetologic) şi screeningul pentru retinopatie, nefropatie, neuropatie şi boli cardiovasculare. Reevaluarea tratamentului este necesară înainte de sarcină, în contextul în care terapiile non-insulinice, antihipertensive cu IEC şi ARB sunt contraindicate în sarcină.

23. Diabetul vârstnicului. Obiectivele glicemice se stabilesc individual, evitând hiperglicemia simptomatică sau complicaţiile hiperglicemice acute. Normalizarea tensională se indică tuturor vârstnicilor, iar statinele şi aspirina se indică în cazul unei speranţe de viaţă ce depăşeşte durata studiilor clinice de prevenţie primară şi secundară. Screeningul complicaţiilor diabetului se face ţinând cont de impactul funcţional.

24. Spitalizarea pentru diabet. Menţionarea diagnosticului de diabet, urmată de monitorizare glicemică sunt obligatorii. Obiectivele glicemice cuprind: pentru pacienţii critici <180 mg/dl, insulinoterapia având ca obiectiv intervalul de 140-180 mg/dl. Obiective mai stricte – 110-140 mg/dl, se stabilesc individual, evitând hipoglicemia. Pacienţii care nu sunt în stare clinică au următoarele obiective: preprandiale < 140 mg/dl, glicemii ocazionale <180 mg/dl, cu adaptare în funcţie de comorbidităţi. Se recomandă insulinoterapia bazală, prandială şi corecţiile preprandiale. Monitorizarea se iniţiază şi la pacienţii non-diabetici trataţi cu corticoizi în doze mari, octreotid, imunosupresoare, şi în cazul nutriţiei enterale şi parenterale. Hiperglicemia persistentă trebuie tratată cu aceleaşi obiective glicemice ca la pacienţii diagnosticaţi cu diabet.

<<< DIAGNOSTICUL SI PREVENTIA DIABETULUI

<<< INGRIJIREA DIABETULUI

<<< COMPLICATIILE DIABETULUI SI BOLILE ASOCIATE

REFERINTA: GHIDURILE ADA 2011, DIABETES CARE: http://care.diabetesjournals.org/content/34/Supplement_1FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters