trafic.ro ranking

trafic.ro Ghidurile ADA 2011 | Nutritionist Cluj

V.6. GHIDURILE ADA 2011

In ianuarie 2011, s-au publicat, în suplimentul Diabetes Care, ghidurile Asociaţiei Diabetologilor Americani (ADA guidelines, American Diabetes Association). Câteva din recomandările selecţionate pentru Pagina medicului (www.NutritionistCluj.ro) sunt prezentate în continuare în rezumat:

DIAGNOSTICUL ŞI PREVENŢIA DIABETULUI

1. Criteriile de diagnostic pentru diabet zaharat: Ac1 ≥ 6.5%, glicemie plasmatica venoasă a jeun ≥ 126 mg/dl, glicemie plasmatică venoasă la 2 ore în cadrul TTGO sau ocazională ≥ 200 mg/dl, în prezenţa simptomelor clasice sau hiperglicemiei acute.

2. Screeningul diabetului zaharat: adulţi cu IMC ≥ 25 kg/m2, care au cel puţin un factor de risc adiţional pentru diabet; în absenţa oricărui factor de risc, screeningul trebuie început la vârsta de 45 de ani, şi repetat la 3 ani dacă screeningul este negativ. Se pot utilize pentru screening: glicemia a jeun, A1c sau TTGO.

3. Screeningul şi diagnosticul diabetului gestaţional (GDM): la prima vizită prenatală, la pacientele cu factori de risc (după criteriile standard); în săptămâna 24-28, utilizând TTGO cu valorile prag de sarcină; screening postpartum, la pacientele cu GDM  la 6-12 săptămâni, şi la fiecare 3 ani.

4. Prevenţia diabetului zaharat. Toate formele de prediabet, incluzând valorile A1c între 5.7 şi 6.4%, justifică o intervenţie medicală prin care să se obţină o scădere de 7% din greutate, cu ajutorul unei activităţi fizice moderate precum mersul pe jos, cel puţin 150 minute/săptămână. Urmărirea medicală creşte probabilitatea prevenirii diabetului zaharat. Metforminul poate fi prescris pentru prevenţia diabetului, în special în cazul valorilor A1c peste 6%. În cazul prediabetului, screeningul pentru diabet trebuie realizat anual.

>>> INGRIJIREA DIABETULUI

>>> COMPLICATIILE DIABETULUI SI BOLILE ASOCIATE

>>> DIABETUL LA COPII, ADOLESCENŢI ŞI VÂRSTNICI

REFERINTA: GHIDURILE ADA 2011, DIABETES CARE:
http://care.diabetesjournals.org/content/34/Supplement_1FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters