trafic.ro ranking

trafic.ro O nouă clasă de ADO: inhibitorii co-transportorului 2 pentru Na-glucoză | Nutritionist Cluj

O nouă clasă de ADO: inhibitorii co-transportorului 2 pentru Na-glucoză

Dapaglifozin este reprezentantul unei noi clase de antidiabetice orale: inhibitorii co-transportorului 2 pentru sodiu-glucoză (SGLT-2, Sodium-Glucose Linked Transporter-2), ce acţionează prin promovarea glicozuriei la nivel renal. Inhibiţia reabsorbţiei glucozei este un mecanism antihiperglicemiant independent de secreţia/rezistenţa la insulină. Scăderea HbA1c la 6 luni este de 0.67%, 0.70% si 0.84%, pentru dozele de 2.5 mg, 5 mg respectiv 10 mg/zi, utilizate ca a doua linie terapeutică după metformin. Principalul efect secundar raportat constă in infecţiile uro-genitale, datorate cel mai probabil glicozuriei induse. Scăderea ponderală la 6 luni este de 2.2 kg, 2.5 kg respectiv 2.9 kg, corespunzător celor 3 dozaje[1].

O clasă înrudită de antidiabetice orale, inhibitorii duali SLGT-1 / SLGT-2, în prezent în stadiu investigaţional – fază 2, acţionează suplimentar prin inhibiţia SLGT-1 la nivel intestinal, cu posibil efect incretinic suplimentar. Studiul de fază 2 pe 36 de pacienţi (Lexicon Pharmaceuticals) arată o scădere a HbA1c de 1.5% respectiv 1.25% pentru dozele de 150 respectiv 300 mg, la 4 săptămâni (conform Medscape Diabetes)[2]

Referinţe:

[1] Medscape Medical News: New Class of Drug for Type 2 Diabetes Acts Independent of Insulin

[2] Medscape Medical News: Dual SGLT Inhibitor Causes Rapid Drop in Glucose ValuesFORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters