trafic.ro ranking

trafic.ro CLASIFICAREA GREUTĂŢII LA COPIL SI ADOLESCENT (CDC) | Nutritionist Cluj

CLASIFICAREA GREUTĂŢII LA COPIL SI ADOLESCENT (CDC)

 

Interpretare şi comentarii:

-Clasificarea greutăţii la copil prin utilizarea IMC (BMI) se face, conform Centers for Disease Control and Prevention (CDC) şi Academiei Americane de Pediatrie (AAP, American Academy of Pediatrics) începând cu vârsta de 2 ani. În clasificarea originală, categoria ‚normopondere’ este desemnată prin termenul ‚greutate sănătoasă’ (healthy weight).

-Indicele de masă corporală (IMC, BMI) se calculează în mod similar adulţilor (greutate in kg împărţit la pătratul înălţimii în metri), dar interpretarea se face în aceşti termeni.

-Termenii corespunzători categoriilor, utilizaţi în alte clasificări (inclusiv OMS) sunt: „la risc pentru suprapondere” (at risk of overweight) pentru categoria delimitată de percentilele 85 şi 95 (suprapondere în această clafsificare), şi ‚suprapondere’ pentru categoria ≥ percentila 95 (obezitate în această clasificare). Aceste categorii sunt similare supraponderii (IMC: 25.0-29.9) respectiv obezităţii (IMC ≥ 30 kg/m2) în clasificarea adulţilor.

-Percentilele IMC sunt disponibile pe site-ul oficial CDC (referinţe).

-Pentru categoria copiilor sub 2 ani, se recomandă pentru evaluarea statusului ponderal curbele de creştere ‚greutate în funcţie de vârstă’.

-O clasificare mai precisă, realizată pe baza corespondenţelor cu categoriile de IMC la adult, definite astfel încât să nu se creeze un punct de inflexiune la vârsta de 18 ani, a fost realizată de Cole şi colaboratorii, şi adoptată de IOTF (International Obesity Task Force; referinţă: standardele IOTF). În această clasificare, valorile cut-off sunt specifice pentru diferite populaţii. Tabelul compozit rezultat (populaţia SUA, Marea Britanie, Brazilia, Hong-Kong etc.) stipulează diferite nivele ale IMC pentru diferite vârste, care corespund cut-off-urilor pentru adulţi, şi definind astfel supraponderea şi obezitatea. Spre exemplu la vârsta de 10 ani, o valoare a IMC peste 24.0 pentru băieţi şi 24.1 pentru fete desemnează obezitatea, având ca echivalent un IMC peste 30 la adult. Utilizarea acestor standarde în diagnosticul obezităţii elimină neajunsul tehnic al utilizării centilelor, şi este adoptată în multe cercetări.

REFERINŢE:

1. CDC (Centers for Disease Control and Prevention): clasificarea greutăţii în funcţie de percentilele IMC

2. CDC: Grafice de creştere, inclusiv percentile IMC pentru vârsta 2-20 ani

3. Standardele IOTF (Cole et al, Establishing a standard definition for child overweight and obesity worldwide: international survey; BMJ 2000;320:1240). • dan ::: comentariu pe forum :

  Interesant site-ul, insa sunt foarte multe traduceri. Articolele, statisticile sunt toate traduceri, Aveti si informatii originale, statistici pe romani? Eu traiesc in USA si aici un registered nutritionist se ocupa de diete, nu un medical dr. Dr aici se ocupa cu medicatia, consultatii pt bolnavi si te trimite la nutritionist, nu iti face el dieta, ca nu e treaba lui. Sau nu aveti destui diabetici poate. Cei care fac college de nutrition cu ce se ocupa in Romania? Regards, Dan.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Dan. Daca “articolele si statisticile sunt toate traduceri”, si eu nu am poate “destui diabetici”, atunci nu stiu de ce ati pierde timp sa scrieti un comentariu. V-as povesti care este situatia RD in Romania, dar nu cred ca va intereseaza cu adevarat.

 • Andrei R. ::: comentariu pe forum :

  Hai sa fim seriosi “domnul Dan”, cine v-a pus sa dati mesajul asta? cumva vreun dietetician care nu isi gaseste de lucru? Cei care stau in SUA nu dau astfel de mesaje penibile, cautati in forum si o sa vedeti multe comentarii de bun simt, de la persoane care nu prea se mandresc cu sistemul de sanatate american, cu atat mai putin sa “dea lectii” domnului doctor. Va doresc succes in cautarea unui serviciu bun in Romania, din pacate, asa cum ati observat in calitate de tanar absolvent de nutritie-dietetica la facultatea de farmacie, este cam greu.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  Multumesc, Andrei, pentru sprijin. Ca sa elucidam “misterul”, am luat legatura cu informaticienii care intretin siteul din punct de vedere tehnic, si mesajul asa-numitului Dan care “locuieste in USA” a fost trimis de pe un calculator din Bucuresti. Fara sa dau detalii pe mai departe, inclusiv faptul ca mailul este fictiv, numele este inexistent, este clar ca este un dietetician care incearca sa isi promoveze meseria, din pacate intr-o modalitate care face mult rau chiar imaginii dieteticienilor. Domnule “Dan americanul”, va sfatuiesc sa incercati macar sa scrieti un articol propriu, inainte de a va agata de notorietatea altora. Va doresc succes, si sper sa gasiti modalitati mai bune de a va fructifica pregatirea.

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters