Cum să identifici o dietă proastă?
Episodul 6: Cum să identifici o dietă proastă
Există un termen pentru toate dietele proaste: FAD diet. În nutriţie, fad (moft) defineşte acele diete miraculoase, al căror sprijin ştiinţific sunt câteva mărturii şi anecdote, şi al căror final de tip yo-yo, în eventualitatea că “au funcţionat”, este complet ignorat mai ales de cei ce au ţinut dieta şi au pus câteva kilograme cu ea (cei adica au pierdut x kilograme, şi au pus x+5, de exemplu…).
Pentru a nu crea polemici cu promotorii combinaţiilor (nu că nu ar exista combinaţii proaste, dar nu la aşa nivel încât să se creeze o isterie naţională în a nu combina carnea cu cartofii), m-am gândit să strâng din surse străine (citate în referinţe) câteva modalităţi de a repera o dietă proastă.
Aşadar…
13 indicii că o dietă este proastă:
1. Slăbeşti mult şi repede! Până la x kilograme în y zile!
2. Trebuie eliminate din alimentaţie anumite grupe de alimente: de exemplu: fără pâine, cartofi, orez, paste făinoase…
3. Dieta este fixă, nu ţine cont de orar, preferinţe, timp disponibil pentru bucătărie etc. Mai mult, este şi trasă la xerox, eventual deja tuşul nu se mai vede pe alocuri…
4. Nici vorbă să fie nevoie de vreo discuţie cu un medic, cu un psiholog…
5. Dieta funcţionează şi fără mişcare!
6. Caloriile sunt de departe foarte puţine: în orice caz mai puţine decât ar trebui pentru o funcţionare normală a organismului. Eventual atât de puţine cât să poţi ameţi şi cădea.
7. Dieta contrazice intenţionat ceea ce ştiu medicii, bazându-se pe „alte ipoteze”, mai miraculoase, mai revoluţionare. Sau, în cazul cel mai fericit, se citează o concluzie simplă dintr-un studiu complex. Şi cu toate acestea: e „recomandată de medici”…
8. Argumentul major sunt convingătoare mărturii şi anecdote despre cum au funcţionat de minune dietele, la multă lume…
9. Necesită cumpărarea unui produs: un supliment, un praf, o carte, un CD. Daca e un produs, atunci „mănânci orice…”, sau nici măcar nu se mai pomeneşte ce să manânci….
10. Cuprinde liste de alimente bune şi alimente rele. Cuprinde combinaţii bune şi combinaţii rele. Cuprinde ore bune şi ore rele.
11. Arde grăsimea şi blochează digestia…
12. „Money-back guarantee”…
13. 100% sigură, eventual 100% naturală…
Referinţe:
Health Castle (website redactat de RD, registered dietitians): How to spot a fad diet
WebMD: Weight loss: spotting fad diets
Autor: Dr. Adrian COPCEA, medic specialist diabetolog-nutriţionist, Centrul Medical ASTECO, Cluj-Napoca
De acelaşi autor:
NutritionistCluj.Ro: Spune NU dietelor! – episodul 1: de ce şi cum ne îngrăşăm cu dietele de slăbit?
top
Ionna ::: comentariu pe forum :
Dle Copcea,
Admir cunostintele dumneavoastra temeinice si rationamentele echilibrate pe care le prezentati pe acest site. Tocmai de aceea, sunteti primul nutritionist caruia ma adresez cu incredere pentru o sugestie. De curand, am inteles si eu mai conturat – de fapt, am reusit sa-mi asum aceasta conceptie – ca dietele nu au niciun rost, ca silueta e un bun de o viata, pe care il pastrezi prin masura si rezonabilitate. Totusi, am si eu un mic tel in legatura cu aspectul meu fizic, pe care nu reusesc sa-l ating. Conform calcului greutatii ideale prezentat si in unul din articolele dvs, ar trebui sa cantaresc aproximativ 54.5 kg. Eu am cam 2,3 kg in plus. Sunt studenta si desfasor si o lucrare de voluntariat, activitati ce ma mentin ocupata fizic si intelectual intreaga zi. Mentionez ca merg pe jos in ritm sustinut in medie cam 5 km pe zi. Am o alimentatie echilibrata, din care fac parte legumele si fructele in mod curent, iar aportul caloric este uneori chiar mai mic decat stiu ca ar fi necesar (nu consider, insa, ca metabolismul meu ar fi incetinit din acest motiv). Cu toate acestea, nu reusesc sa ajung la greutatea dorita. Nu realizez ce ar trebui sa schimb in stilul meu de viata pentru a elimina grasimea inutila. Caci, da, este vorba de o grasime inutila, nu de un moft, grasime dispusa in special in zona soldurilor cu aspect de celulita, deoarece am si o constitutie in forma de para. Trebuie sa adaug faptul ca singura perioada de pana acum cand am fost satisfacuta de greutatea mea a fost dupa Bacalaureat, cand, fara niciun efort in acest sens, corpul meu s-a subtiat odata cu concentrarea maxima a gandirii si a memoriei. Exista, insa, si o alta metoda? Astept recomandarile dvs documentate.
Va multumesc mult pentru dispozitia de a-mi raspunde!
Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :
@Ionna. Sarut mana, Ionna. Pentru celulita cele mai eficiente sunt, totusi, masurile locale (masaj anticelulitic, impachetari, electrostimulare). Legat de alimentatie, sunt mai multe aspecte de luat in seama, inclusiv tipurile de proteine si carbohidrati din alimentatie (daca alegeti multe cereale rafinate, flugi, muesli, spre exemplu, rezultatele nu vor fi foarte bune; daca sunt multe fructe, s-ar putea sa depasiti uneori la calorii – nu pot estima din mesaj). Cele 2 kg se pot obtine prin ALERGARI, care si actioneaza bine pe zona soldurilor, combinat cu anumite exercitii fizice. Din ce spuneti, exista si conotatii psihologice legate de greutate, este bine sa fiti relaxata si linistita cand incepeti un program de slabit. Legat de diete, inteleg ca ati incercat unele, cele mai bune sunt cele in care exista mese la ore fixe, si in care exista o diversitate de alimente, in special legume (ati spus ca le includeti zilnic, ceea ce este foarte important). Din ce ati semnalat, efortul intelectual este mare, si sunt si activitati fizice, acest tip de orar poate deregla ORARUL MESELOR, care este deosebit de important daca urmarii -2-3 kilograme. Sfatul meu este sa tineti un jurnal, mai intai penru a observa singura daca sunt elemente care nu sunt in regula, in primul rand cu orarul (sunt mesele regulate? urmeaza anumite reguli?). Un nutritionist poate identifica usor intr-un jurnal daca sunt elemente care nu sunt in regula (proteinele? lactatele?). In rezumat, daca doriti sa slabiti, exista mijloace foarte clare, ele tin in cazul Dvs. de 4 elemente: 1) aliemntatia (ar fi bine sa discutati cu un nutritionist, cel putin pentru a structura mesele) 2) miscarea (tipurile de miscare influenteaza anumite zone) 3) factorii psihologici (daca e mult stres in actiivitatea Dvs., se slabeste greu) 4) remodelarea (metodele de tratamente local pentru celulita, in special masajul manual, impachetari, electrostimulare, pot da rezultate bune daca sunt facute in mod sustinut). Sper ca ati gasit cateva sfaturi utile aici. Alte metode, la modul general, dar nu este cazul Dvs., ar putea tine de domeniul chirurgiei estetice sau a unor terapii moderne din domeniul remodelari cu ajutorul aparaturiii (mezoterapie fara ace, Eximia etc.)
raluca ::: comentariu pe forum :
Felicitari.Imi place foarte mult cum si ce scrieti.
FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)