trafic.ro ranking

trafic.ro Spune NU dietelor! | Nutritionist Cluj

SPUNE NU DIETELOR! (serial)

Episodul 1: de ce si cum ne ingrasam cu dietele de slabit?

Principala inverventie pentru ingrasare in zilele noastre este constituita din DIETELE PENTRU SLABIT. Alintatul efect yo-yo este in realitate o agresiune adusa organismului, prin distrugerea masei musculare in timp rapid, cu recuperarea previzibila, la finalul dietei, a kilogramelor, dar sub forma de grasime, deseori la un nivel superior greutatii dinainte de dieta. Si, desi prescriptorul de diete xerox aplica metode de succes prin care pune esecul pe umerii persoanei care “n-a mai tinut dieta”, aceasta evolutie are o explicatie logica: metabolismul bazal scade odata cu modificarea compozitiei corporale, facand imposibila scaderea dincolo de o limita (atinsa repede), dupa care urmeaza stagnarea si recuperarea kilogramelor, cu aceeasi dieta minune, si fara vina persoanei in cauza, desigur bine intentionata cu privire la aspectul si sanatatea sa.

…dar vreau sa slabesc repede! Desigur, oricine vrea sa slabeasca repede. Si, mai ales, oricine POATE sa slabeasca repede. Acesta este de fapt si secretul “dietelor de succes”, daca prin succes se intelege ca “x a pierdut 5 kg intr-o luna cu dieta, si nu s-a miscat cu nimic mai mult ca inainte”. CE nu stie lumea in general este ca exista un ritm de scadere a greutatii pe care organismul il suporta, si nu se va razbuna dupa (acest ritm este urmarit de medicii specialisti) si un alt ritm, rapid, cat de rapid, urmarit de alti specialisti fara parafa, in goana dupa victorii rapide si iresponsabile. Sub palaria unei pacaleli simple: “eu te-am slabit, sunt bun, mai departe tu ai gresit…”.

Si totusi nu exista si diete bune? Cum sa nu. Am intalnit in clinica numeroase diete prescrise de antrenori de fitness, consultanti de nutritie, sau “nutritionisti” pur si simplu, dintre care unele chiar bune dupa 2 criterii: dieta moderat hipocalorica, echilibrata in macronutrienti, cu ritm al alimentatiei conform recomandarilor actuale oficiale. Dar asta se intampla doar la anumite persoane la care dieta se intampla sa se suprapuna peste ceea ce este necesar la momentul respectiv. Aceeasi dieta la aceeasi persoana in alt moment, precum si aceeasi dieta la alta persoana in acelasi moment este in cele mai multe cazuri chiar nereusita.

Si atunci cum aflu daca dieta pe care am primit-o e buna? Simplu. Intrebati-l pe furnizorul de diete ce dieta v-ar fi dat daca aveati cu 5 kg mai mult sau daca va miscati cu 30 minute/zi mai mult. Veti observa, in cele mai multe cazuri, o deruta fireasca. Sau veti primi o alta dieta xerox.

…va urma

Cititi si GREUTATEA OSCILANTA SI EFECTUL YO-YO • laughingsoalive ::: comentariu pe forum :

  Dle Copcea,

  De ce ii dezinformati pe cei care va acceseaza pagina si sustineti faptul ca nutritionistii sunt medici?
  Aceasta aberatie exista numai in Romania unde NU exista Facultate de Nutritie (sau ma rog se incearca ceva la Iasi).
  ORIUNDE IN LUME NUTRITIONISTUL SAU DIETETICIANUL ESTE ABSOLVENT DE FACULTATE DE NUTRITIE, IAR LA TERMINARE SE ACREDITEAZA PRIN EXAMINARE ADA (IN AMERICA DE NORD), ESPEN IN EUROPA, ETC.
  Medicii diabetologi ar trebui sa-si vada de pacientii bolnavi de boli metabolice si sa nu mai MINTA ca ei sunt autoritatea care se ocupa de elaborarea dietelor.
  Vorbiti de MONTIGNAC pe o pagina a site-ului dvs. Ei bine, a fost chimist sau biochimist si asta e motivul pt care a inteles atat de bine indicele glicemic al alimentelor.
  Atkins a fost cardiolog, etc.

  NUTRITIONISTUL nu trebuie sa fie medic, incercati sa acceptati. Intr-o zi se vor normaliza lucrurile si in Romania si absolventii de colegii de nutritie va vor arata obrazul.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Laughing… Domnule anonim, am mai discutat cazul dumneavoastra si pe alta pagina, in care va dadeati drept american, desi mesajul era trimis din zona Militari-Ghencea, si aveati aceeasi tentativa agresiva de a va promova meseria de dietetician, care nu din vina mea este in acest stadiu in Romania. Va multumesc pentru mesaje, va sfatuiesc sa luati legatura cu o agentie de publicitate pentru a gasi solutii mai eficiente de promovare, personal nu va pot ajuta in promovarea meseriei de dietetician decat prin tolerarea mesajelor Dvs. pe aceste site.

 • DanaP ::: comentariu pe forum :

  Totuși, aș vrea să întreb, la nivel celular suntem mai ales chimie, nu? Dar nici chimia asta nu o putem aborda rupți de realitatea individuală a fiecărei persoane: stil de viață, afecțiuni, psihologie, etc.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @DanaP. Si psihologia inseamna de multe ori chimie, se cunosc foarte multe mecanisme clare chimice in psihologie, de aceea functioneaza, de exemplu, antidepresivele (substante chimice care combat depresia). Este imposibil de gasit solutii universale, dar, in schimb, este usor sa identificam ce inseamna hrana proasta, si ce efecte are ea, impreuna cu sedentarismul, asupra noastra. Epidemia de obezitate din lume nu este un secret, si, intrucat genetic nu ne-am modificat prea mult in ultimele mii de ani, este clar ca factorii de mediu, in principal alimentatia, joaca rolul principal (negativ) in aparitia acestei boli, ca si a diabetului zaharat, dislipidemiilor, bolilor de inima etc.

 • gabriela ::: comentariu pe forum :

  e sau nu e Doctor nutritionist?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Gabriela. Medicii nutritionisti sunt medicii cu specializarea: DIABET ZAHARAT, NUTRITIE SI BOLI METABOLICE.

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters