trafic.ro ranking

trafic.ro Pericol nuclear în Japonia: potenţiale implicaţii medicale | Nutritionist Cluj

Pericol nuclear în Japonia: potenţiale implicaţii medicale

Cutremur, tsunami şi pericol nuclear în Japonia, începând cu 11 martie 2011

Cutremurul care a avut loc vineri, 11 martie 2011, pe coasta nord-estică a Japoniei, la 380 km de capitala Tokyo, la ora locala 14:46, a fost evaluat la 8.9 grade pe scara Richter, fiind cel mai puternic cutremur din ultimii 140 de ani. Numărul de victime directe (decedaţi şi răniţi) depăşeşte la data scrierii acestui articol 10.000, dar numărul de victime potenţial este mult mai mare, în contextul în care distrugerea centralei nucleare de la Fukushima Daiichi pune în prezent problema unei potenţiale iradieri, cu consecinţe medicale grave.

Reacţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

În acest context, la 4 zile de la agravarea progresivă a situaţiei la cele 4 reactoare de la Fukushima (din cele 54 prezente în total în Japonia, a 3-a ţară din punct de vedere al numărului de reactoare nucleare după Statele Unite şi Franţa), Organizaţia Mondială a sănătăţii a caracterizat măsurile luate de guvernul japonez ca fiind corecte din punct de vedere medical: evacuarea locuitorilor aflaţi la mai puţin de 20 kilometri de centrala nucleară, şi închiderea în locuinţe neventilate a celor aflaţi la o distanţă între 20 şi 30 kilometri de centrală. Conform OMS, riscul este mai mic pentru cei aflaţi la mai mult de 30 kilometri de centrală.

Cazuri similare în istoria omenirii

Situaţia de expunere la radiaţii nucleare este cuantificată printr-o scală cu 7 trepte, elaborată de IAEA (International Atomic Energy Agency), prin care se stabileşte şi nivelul de măsuri impuse la nivel de populaţie. Pe această clasificare, denumită INES (International Nuclear Event Scale), la nivelele 0, 1 şi 2 (deviere de la normal, anomalie şi incident) nu se impun măsuri în afara locului exploziei, la nivelele 3-7, denumite accident cu consecinţe locale (3), accident cu consecinţe extinse (4), accident grav (6) şi accident major (7), se impun măsuri la nivel populaţional, de tipul evacuării, izolării la domiciliu, măsurilor de prevenţie anticanceroasă, şi alte măsuri medicale la scară populaţională.

Până în prezent, un singur accident nuclear a fost catalogat cu 7 pe scala INES: explozia de la Cernobâl, Ucranina, din 26 aprilie 1986. Următorul eveniment din punct de vedere al gravităţii a fost explozia din 1979 de la centrala nucleară Three Mile Island, din Pennsylvania, Statele Unite. Actualmente, explozia de la Fukushima este calificat oficial la nivelul 4 INES, în absenţa (în prezent) unei poziţii oficiale IAEA, şi sub contestaţiile anumitor experţi care propun clasificarea la nivelul 6.

Consecinţe pentru sănătate

Expunerea la radiaţii a fost cel mai bine studiată în medicină în raport cu explozia de la Cernobâl din 1986. În raport cu acest eveniment, principala afecţiune atribuită expunerii este cancerul tiroidian, atribuit nu expunerii aeriene ci consumului de lapte contaminat cu iod radioactiv 131-I. În cazul evenimentelor din Japonia, experţii estimează că riscurile sunt mult mai mici decât în cazul Cernobâl, datorită aporturilor corespunzatoare de iod în alimentaţia japonezilor, şi datorită suplimentării cu iod, în scopul unei preluări mai mici de către organism din atmosferă. Dovezile privind implicarea iodului radioactiv în creşterea frecvenţei cancerului tiroidian, în special la copii, au venit şi indirect, pe scară largă, prin comparaţiile directe între modificarea frecvenţei acestei boli în Polonia (unde s-a practicat suplimentarea la nivel de populaţie cu iodură de potasiu) comparativ cu Rusia şi Ucraina (unde nu s-au administrat astfel de suplimente). În primul caz (Polonia), ratele apariţiei cancerului tiroidian nu s-au modificat semnificativ, spre deosebire de celelalte cazuri.

Alte consecinţe pentru sănătatea populaţiei nu au fost confirmate prin date oficiale, dar numeroase cercetări documentează frecvenţe crescute pentru alte tipuri de afecţiuni în raport cu expunerea crescută la substanţe radioactive în aer, apă sau alimente. Afecţiunile citate ca asociindu-se cu astfel de expuneri sunt: leucemiile, cancerul de sân, accidentele vasculare cerebrale,  infarctul miocardic, precum şi îmbătrânirea prematură.

Autor: dr. Adrian Copcea @www.NutritionistCluj.Ro ::: publicat: 16 martie 2011

REFERINŢE

1. MEDSCAPE: What Will Japanese Near Reactors Face Long-Term?

2. World Health Organization: Health Action in Crisis: Japan nuclear concerns

3. About.Com: The Little Pill That Could Protect Your Health in a Nuclear Accident, and Why It’s NOT Readily Available to Everyone in the U.S.

4. Hotnews.Ro: Prima zi a catastrofei din Japonia

5. Le Figaro: Nucléaire : la situation reste critique à Fukushima DaiichiFORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters