trafic.ro ranking

trafic.ro Imagini de microscopie cu iPhone | Nutritionist Cluj

Imagini de microscopie optică cu i-Phone

Aplicaţia iMicroscope pentru iPhone (dispozitiv multitasking de telefonie-internet, din categoria “smartphone”, produs de Apple) permite utilizarea iPhoneului pentru obţinerea de imagini de microscopie optică clasică, prin simpla ataşare a obiectivului i-Phone în locul ochiului examinatorului.

Prin această metodă nu este nevoie de ataşarea unui adaptor special conceput, aşa cum este cazul dispozitivelor care realmente transformă iPhone într-un microscop cu zoom de 60 x. Adaptorul (referinta 2) este conceput pentru iPhone-4, a 4-a generaţie de iPhone, apărută în anul 2010, model ce a succedat modelele iPhone original (2007), iPhone 3G şi iPhone 3GS. Comparativ, majoritatea microscoapelor optice clasice permit obţinerea de imagini cu o putere de mărire de 5 până la 100 de ori (4x, 10x, 20x, 40x pentru diagnostic histologic, 60x, 100x pentru diagnostic citologic). Microscopia este utilizată în numeroase ramuri ale medicinii, în mod particular anatomia patologică şi hematologia.

În imaginile prezentate în acest reportaj NutritionistCluj.Ro sunt expuse: aspectul microscopic al pancreasului şi o imagine de frotiu sanguin periferic. Pe secţiunea de pancreas sunt vizibile 2 insule Langerhans, care conţin celulele beta producătoare ale hormonului insulină, a cărui absenţă sau scădere cauzează diabetul zaharat tip 1 respectiv tip 2.

Imaginile sunt obţinute cu iPhone 3G, prin ataşarea la un microscop binocular IOR, seria ML 4.

Autor: dr. Adrian Copcea ::: @www.NutritionistCluj.Ro. Publicat: 04/03/2011.
Cu deosebite multumiri: Ervin Molnar, student nutritie-dietetica, Targu Mures.  

REFERINŢE:
1. MEDGAGET.COM: iMicroscope turns your iphone into a practical lab tool
2. GEEKY GADGETS: IPhone 4 microscope adapter
3. SCRITUBE.COM:
Microscopul opticFORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters