trafic.ro ranking

trafic.ro Retrospectiva 2010: Diabet, Nutritie, Romania si mapamond | Nutritionist Cluj

Retrospectiva 2010: Diabet, Nutritie, Romania si mapamond

In rezumat: evenimente diabet-nutritie 2010: noi antidiabetice orale, noi criterii de diagnostic pentru diabet (HbA1c), noi beneficii pentru metformin (efect anticanceros), personalitati ale caror nume sunt legate de anul 2010, tratamentul obezitatii in 2010, noutati privind tratamentul pentru diabet si obezitate in Cluj-Napoca.

Anul 2010 a fost pentru medicina şi diabetologia din România un an intens, atât din punctul de vedere al descoperirilor în domeniu, pe plan mondial, cât şi din punctul de vedere al particularităţilor sistemului medical românesc. O trecere în revistă a principalelor evenimente ale anului, însoţită de comentarii personale, este prezentată în continuare.

1. Retragerea de pe piaţă a rosiglitazonei. Anul 2010 este anul retragerii de pe piaţa din România a antidiabeticelor orale care conţin rosiglitazonă: Avandia şi Avandamet (rosiglitazonă+metformin), produse de GSK (Glaxo Smith Kline). Explicaţia oferită de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMEA) este raportul beneficiu/risc nefavorabil, prin afecţiunile cardiace legate de aceste terapii (detalii în articolul: Avandia şi Avandamet retrase de pe piaţă).

2. Noi criterii de diagnostic pentru diabet. Analiza HbA1c (hemoglobina glicozilată), utilizată până în prezent pentru monitorizarea glicemică pe termen lung, a fost inclusă în 2010 în criteriile de diagnostic pentru diabetul zaharat. Astfel, criteriile actuale de diagnostic pentru diabetul zaharat cuprind: glicemia, TTGO, tabloul clinic şi HbA1c. Stabilirea tipului de diabet nu este standardizată, deşi există, pentru majoritatea pacienţilor, criterii clinice fiabile pentru încadrarea în unul din cele 4 tipuri de diabet. (detalii în articolul Hemoglobina glicozilată şi media glicemiilor). Deşi România nu dispune de un sistem unitar de algoritmi pentru diagnostic şi tratament, adoptarea criteriului de diagnostic HbA1c a fost primită cu entuziasm în rândul diabetologilor din Cluj (personal o utilizez curent pentru diagnosticul diabetului zaharat, atunci când există dubii de diagnostic).

3. Legătura dintre diabet şi cancer. Anul 2010 a adus noi date statistice cu privire la riscul crescut al persoanelor cu diabet de a se îmbolnăvi de anumite tipuri de cancer. Dacă în ce priveşte tratamentul cu insulină, nicio dovadă împotriva unui anumit tip de insulină nu a determinat rezerve cu privire la utilizare, în schimb un medicament utilizat încă din 1957, metformin (în România disponibil ca Siofor sau alte preparate comerciale), a dovedit, dimpotrivă, beneficii noi, printre care şi efectul antioncogen (anticanceros).

4. Antidiabetice noi şi antidiabetice retrase. Anul 2010 a însemnat pentru România retragerea de pe piaţă a medicamentului Novonorm (repaglinida produsă de Novo Nordisk). Raţiunile retragerii sunt pur economice, neexistând probleme legate de medicamentul în sine, care se utilizează în continuare în toate ţările europene. În schimb, au primit aprobarea pentru piaţa din România antidiabetice noi, dintre care şi Victoza (liraglutid), un antidiabetic injectabil din clasa exenatidei (Byetta, produs de Lilly), cu care medicii diabetologi din România au deja o experienţă similară medicilor din Occident. Aceste antidiabetice injectabile fac parte din clasa agoniştilor de GLP-1, la rândul lor o parte a categoriei terapiei incretinice, care mai cuprinde şi agenţi cu administrare orală, din clasa inhibitorilor de DPP-4 (sitagliptina, Januvia, produsă de MSD). Deşi a primit aprobarea, Victoza nu este în prezent prescrisă în România. Pe plan mondial, o nouă clasă de antidiabetice orale se lansează în aceşti ani: inhibitorii co-transportorilor de glucoză-Na (SGLT-1 şi SGLT-2), având ca prim reprezentant dapaglifozin (nedisponibil, în prezent, în România). (detalii in articolul: o nouă clasă de antidiabetice orale)

5. Diabetul în spaţiul public. Unul din evenimentele nefericite ale anului 2010, decesul poetului Adrian Păunescu, a fost comentat în presă şi din punctul de vedere al diabetului tip 2 şi obezităţii care i-au afectat progresiv sistemul cardiovascular, culminând cu o cardiomiopatie dilatativă ce a cauzat o insuficienţă cardiacă ce nu a mai putut fi compensată. Legătura dintre diabetul zaharat tip 2 şi bolile cardiovasculare este bine cunoscută, iar pacienţii cu aceste afecţiuni trebuie să fie în mod special atenţi la regimul alimentar, activitatea fizică, stres, şi tratamentele prescrise de medic (în mod special cele pentru colesterol). În alt registru, optimist, un spectacol de zile mari a fost susţinut la Cluj-Napoca de 3 coloşi ai vieţii artistice din România (după cum i-a numit profesorul de diabetologie Nicolae Hâncu din Cluj), pentru susţinerea reabilitării Centrului de Diabet Cluj. Florin Piersic, Johnny Răducanu şi Dumitru Farcaş sunt personalităţi care au susţinut cu fiecare ocazie comunitatea persoanelor cu diabet din România, şi, în mod particular, din Cluj-Napoca. Centrul de Diabet Cluj, un centru cu recunoastere internationala, este condus din 2010 de Prof. Dr. Ioan Andrei Veresiu, actualul presedinte al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

6. Diabetul şi sistemul medical românesc. Sistemul medical românesc s-a confruntat în 2010 cu numeroase probleme, unele înscriindu-se în tendinţele deja conturate (şi aparent de neoprit) ale ultimilor ani (subfinanţarea, exodul medicilor şi asistenţilor), altele purtând emblema „2010”: trecerea spitalelor în subordinea primăriilor, reducerea numărului de paturi în secţii, modificarea sistemului de compensare a medicamentelor, tăierea salariilor medicilor şi asistenţilor cu 25% (alături de celelalte categorii de bugetari). Un alt eveniment public impresionant a fost incendiul de la maternitatea Giuleşti, în care şi-au pierdut viaţa 4 nou-născuţi (alţi 7 fiind salvaţi după transferul la Spitalul Grigore Alexandrescu). Tragedia din august 2010 a reprezentat cel mai vizibil semnal de alarmă cu privire la deficitul de personal din sistemul medical românesc, în care angajările au fost interzise de ani de zile prin lege.

7. Diabetul şi nutriţia în Cluj-Napoca. Anul 2010 a fost marcat de o premieră, atât pentru Cluj-Napoca, cât şi pentru România: deschiderea unui centru medical integrat dedicat exclusiv diabetului, nutriţiei şi bolilor metabolice, ce reuneşte două tipuri de activităţi ce decurg cel mai adesea separat în România: bilanţul şi intervenţia medicilor specialişti pe de o parte, şi intervenţiile complementare pe de altă parte (psihologie, kinetoterapie, gimnastică medicală, remodelare). Conceptul de diagnostic integrat presupune consultul pacienţilor într-o comisie medicală (diabetologie, nutriţie, endocrinologie, psihologie şi kinetoterapie) şi realizarea unui program corelat de nutriţie, activitate fizică şi tratament medical pentru afecţiuni metabolice: obezitate, diabet zaharat, tulburări de comportament alimentar, dislipidemii etc. (detalii în articolul „premieră în România: consult integrat de nutriţie”).

8. Modificări în tratamentul obezităţii. În 2010 a fost retrasă de pe piaţă sibutramina (comercializată în România ca Reductil sau Lindaxa de 10 şi 15 mg). Decizia a avut în vedere riscul cardiovascular crescut al persoanelor sub acest tratament, unul din cele mai eficiente tratamente pentru scădere în greutate utilizate până în prezent. Deşi medicii nutriţionişti experimentaţi cunosc foarte bine modalitatea de utilizare a acestui medicament şi contraindicaţiile/precauţiile luate în considerare la persoanele cu risc cardiovascular crescut, hipertensiune arterială, antecedente coronariene, stroke, anevrism aortic etc., măsura retragerii a avut în vedere balanţa globală între riscuri şi beneficii, care a fost considerată defavorabilă, inclusiv prin prisma efectelor constatate la întreruperea tratamentului. Retragerea sibutraminei reprezintă o a doua retragere a unei terapii pentru obezitate în ultimii ani, după ce medicamentul Acomplia (rimonabant) a fost interzis în urma unor efecte secundare psihiatrice severe. Pe piaţă rămâne în prezent un singur medicament pentru obezitate (orlistat, comercializat ca Xenical), ce poate fi prescris doar de medic (cu reţetă). Există pe piaţă, alături de tratamentele medicale, numeroase suplimente pentru slăbit, în administrarea cărora medicii avertizează la precauţie, pentru a evita efectele nocive ce pot fi asociate cu aceste substanţe (adesea etichetate ca „tratamente naturiste”), în care se pot strecura medicamente. Dealtfel, unul din cazurile celebre care au desconspirat misterul eficienţei unor „tratamente naturiste” a fost cazul fotbalistului Adrian Mutu, care a fost depistat pozitiv pentru sibutramină, deşi a urmat un autotratament pentru greutate cu produse „naturiste”, care nu menţionau în compoziţie medicamentul sibutramină. In mod similar, produsele comercializate sub denumirea „capsula de slăbit” este posibil să conţină medicamente, întrucât efectele secundare relatate la administrarea acestor produse coincid cu efectele secundare ale unor medicamente.

9. Nutriţia şi diabetul pe plan mondial. Anul 2010 a însemnat un nou an de extindere a epidemiei de obezitate şi diabet zaharat tip 2 (afecţiune în apariţia căreia obezitatea joacă un rol important). Pentru Statele Unite, estimarea actuală este ca 1 adult din 3 va suferi de diabet zaharat tip 2 în 2050. În plan public, este de salutat succesul mediatic al cardiologului Mehmet Oz, a cărui emisiune (Doctor Oz), transmisă şi în România, constituie o sursă fiabilă şi plăcută de informare medicală pentru populaţie, inclusiv în domeniul nutriţiei. Într-o altă notă, 2010 a fost şi anul decesului scriitorului francez Michel Montignac, care a popularizat o metodă ce utilizează, printre altele, selecţia alimentelor pe baza indicelui glicemic, cunoscută de aproape 100 de ani, dar expusă pentru populaţie doar în ultimii 15 ani.

10. …şi, în final, anul 2010 este anul lansării acestui website de nutriţie şi diabetologie, NutritionistCluj.ro, cel mai amplu website redactat de un medic nutriţionist din România. Primul an, 2010, a fost dedicat nutritiei, iar in anul 2011,  subiectul principal al articolelor noi va fi diabetul zaharat. Vă mulţumesc pentru atenţia acordată articolelor pe care le semnez pe aceste pagini, pe care sper să le fac, în continuare, cât pot de utile şi de plăcute în acelaşi timp.

Dr. Adrian Copcea, medic specialist diabetolog şi nutriţionist, Cluj-Napoca. • simona ::: comentariu pe forum :

  DIABETUL LA INCEPUT POATE FI VINDECAT DACA ESTE TRATAT CORECT SI ALIMETATII SANATOASE????????????????????
  SI DAK NU CE AR FII BINE FACUT???????????????????????????

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  Diabetul nu se vindeca, in schimb o evolutie foarte buna se obtine la persoanele cu greutate mare daca se obtine o scadere sanatoasa si semnificativa in greutate.

 • frenti petru ::: comentariu pe forum :

  mdicamentele pentru tensiune si cele pentru colesterol influenteaza metabolismul in proportie de 70 -80% ? NEGATIV de ce?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @frenti. Nu am inteles foarte bine intrebarea Dvs. Medicamentele pentru colesterol influenteaza pozitiv metabolismul lipidic. Unele medicamente pentru tensiune sunt asociate cu anumite rezerve cu privire la metabolismul glucidic, la anumite grupe de pacienti. Toate influenteaza anumite linii metabolice, dar exista atatea clase medicamentoase antihipertensive si hipolipemiante, incat nu se poate formula un raspuns unitar cu privire la impactul asupra metabolismului (metabolismul insusi fiind o suma imensa de fenomene biologice).

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters