trafic.ro ranking

trafic.ro Doctor Menci fata in fata cu studentii clujeni | Nutritionist Cluj

Doctor Menci fata in fata cu studentii clujeni

 

Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi (foto), seful Institutului de Cercetari Alimentare, le-a vorbit , pe 19 noiembrie 2010, studentilor la nutritie-dietetica din Cluj-Napoca, in cadrul reuniunii “Generatia S” aflata la a II-a editie. “Doctor Menci” a subliniat importanta pastrarii matricii originale a alimentului, cea care poarta informatiile nutritionale naturale, si care pastreaza gradul mic de entropie ce trebuie sa caracterizeze un aliment sanatos. Combaterea nutritionismului, ideologie bazata pe componentele alimentare, si sublinierea beneficiilor abordarii holistice in alimentatie si medicina, au fost sustinute de metafore sugestive din viata de zi cu zi.

De asemenea, ca raspuns la una din prelegerile anterioare care a mentionat ca nu exista alimente specifice impotriva acneei, boala cu determinism predominent hormonal, Prof. Dr. Mencinicopschi a replicat ca tot ce suntem, inclusiv hormonii nostri, are legatura cu alimentatia. Un exemplu stiintific a fost adus cu privire la implicarea acizilor grasi omega 3 si omega 6, geneza eicosanoizilor si rolul antiinflamator al mediatorilor derivati. De asemenea, profesorul a oferit o explicatie stiintifica studentilor despre celulita, proces hipodermic inflamator favorizat de lipsa activitatii fizice.

Studentii la nutritie si dietetica s-au aratat interesati si de produsele din soia si fitoestrogeni, primind un raspuns sugestiv din partea Prof. Mencinicopschi, care a subliniat ca produsele din soia traditionale, precum tofu, pastreaza avantajele fermentarii naturale si aduc vitamina B12 (o situatie unicat in lumea vegetala), in timp ce multe produse moderne din soia sunt alimente inalt procesate, care nu mai au mare legatura cu produsele traditionale. Numeroase alte subiecte, precum autenticitatea produselor, aditivarea (E-urile), pastrarea sau modificarea « matricii informationale» initiale a alimentelor, probioticele, locul alimentatiei in viata omului, si locul speciei ‘homo sapiens sapiens’ in cadrul naturii, dar si rolul activitatii fizice in viata noastra au fost prezente in discursul Prof. Mencinicopschi. 

Fotografii de la intrunire: http://www.nutritionistcluj.ro/galerie-foto/prof-dr-mencinicopschi-la-cluj-noiembrie-2010/  • Simona Paval ::: comentariu pe forum :

    Care e legatura dintre hormoni si alimentatie? Cum influenteaza aceasta hormonii? Ce trebuie sa mananci in acest caz? Care sunt alimentele de asociat sau nu? Care e legatura dintre tiroidita Hashimoto si greutatea corporala? Cat de mult influenteaza hipotiroidita asupra greutatii? Atata timp cat tiroida nu functioneaza bine poti tine cate cure de slabire vrei, sau nu?

  • Dr. A.Copcea ::: comentariu pe forum :

    @S.Paval: legatura dintre hormoni si alimentatie este extrem de stransa, alimentatia fiind in principal determinata de senzatia de foame, sau (deseori) de senzatia de “pofta”, ambele fiind major influentate de hormoni. Tiroidita Hashimoto influenteaza greutatea doar atunci cand si functia tiroidiana este afectata. Persoanele cu hipotiroidism au in general greutate mare, si slabesc greu, in timp ce cele cu hipertiroidism au in general greutate mica si se ingrasa mai greu. Si la ultima intrebare, pentru persoanele cu probleme tiroidiene, este indicata intotdeauna echilibrarea functiei tiroidei pentru a obtine rezultate bune.

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters