trafic.ro ranking

trafic.ro Nutritia: definitie | Nutritionist Cluj

NUTRIŢIE

Cuprins: despre specializarea nutriţie, cabinet de nutriţie în Cluj-Napoca, titulatura medic specialist nutriţionist.  

Nutriţia este specialitatea care se ocupă cu diagnosticul şi tratamentul bolilor ce au ca şi consecinţă un dezechilibru între nevoile normale ale organismului şi starea actuală, precum şi cu elaborarea intervenţiilor de nutriţie pentru alte afecţiuni (gastroenterologice, cardiovasculare, renale etc.). Printre bolile de nutriţie care justifică solicitarea unui consult la cabinet se numara: supraponderea şi obezitatea, subponderea, diabetul zaharat (insulinotratat sau nu), dislipidemiile, bolile endocrinologice, cardiovasculare, reumatologice cu indicaţie de scădere în greutate, bolile hepatice si renale etc.

Finalitatea unei consultaţii de nutriţie la un cabinet privat sau în cadrul unei clinici de specialitate (diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice) constă în elaborarea unui plan de nutriţie personalizat, care ţine cont de situaţia globală a persoanei care solicită consultul. Aşa-numita “dietă personalizată”, după cum este pe larg promovată online, eventual sub forma unor sfaturi distribuite gratis, face parte din specialitatea oricărui medic specialist nutriţionist, motiv pentru care în foarte puţine cazuri un medic nutriţionist va menţiona în activitatea sa elaborarea dietelor personalizate (aceasta fiind de la sine înţeles, într-un cabinet serios de nutriţie-diabetologie).

Termenul de nutriţie nu este similar cu termenul de “dietetică”, acesta referindu-se la detalierea unui plan nutriţional elaborat de un medic după o evaluare medicală corectă, finalizată cu diagnosticul afecţiunii de bază şi al afecţiunilor asociate.

Nutriţioniştii sunt medici pe a căror parafă puteţi citi “medic specialist, diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice”. Pentru detalii referitoare la cabinetele de nutriţie din Cluj, puteţi accesa rubrica CABINET din meniul de sus.

Site-ul NutritionistCluj.Ro este dedicat in primul rand persoanelor interesate de nutriţie, de bolile în care nutriţia joacă un rol important (în primul rând diabetul zaharat), precum şi de cele care caută o informare din surse sigure, din numeroase alte domenii medicale.

Pentru întrebări, atat în domeniul nutriţiei cat si in alte ramuri medicale, puteţi utiliza acest forum, care nu necesită înregistrare prealabilă.

Dr. Adrian Copcea
medic specialist
Diabet zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice
Cluj-Napoca
www.nutritionistcluj.ro

Cele mai citite articole din domeniul nutriţie:

Greutatea la copii şi adolescenţi

Mic dicţionar de nutriţie

Alimente interzise în sarcină

Dietele: mic dicţionar explicativ

Calculator IMC

Laptele de capră

Nutriţie şi alimentaţie sănătoasă: emisiunea TV ‘Alo Doctore!’

Berea fără alcool

Dicţionar englez-român de alimente

Colesterol şi trigliceride: valori normale • Vali ::: comentariu pe forum :

  Foarte bun articolul …

 • Marius ::: comentariu pe forum :

  Ma puteti lamuri, va rog, care e diferenta dintre cafeina si cofeina si care e doza zilnica recomandata pentru cafeina? Multumesc

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Marius. Cafeina si cofeina sunt termeni sinonimi. Consum mic-moderat se denumeste un consum intre 130 si 300 miligrame de cafeina pe zi, consum mare este consumul a peste 400 miligrame pe zi. O cana mare de cafea – respectiv 200 ml are in jur de 150 mg, deci 1-2 cani de cafea se incadreaza la consum mic-moderat. Un expresso de 40 grame are cam 40 miligrame de cafea. Deci 2-3 expresso pe zi ar fi un consum normal. Gasiti mai multe detalii referitoare la intrebarea urmatoare: http://www.medicinenet.com/caffeine/article.htm

 • Eliza ::: comentariu pe forum :

  Nutritie si dietetica este o specializare in cadrul facultatii de medicina…dupa ce termini aceasta specializare,practic esti medic nutritionist sau mai trebuie sa faci ceva studii??

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Eliza. Nu, nutritie si dietetica este o specializare in cadrul facultatii de farmacie, la randul ei din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie din Cluj-Napoca, nu este in cadrul facultatii de medicina. Dupa aceasta specializare, calificarea este de dietetician, nu de medic nutritionist. Pentru a fi medic trebuie absolviti 6 ani de medicina, iar pentru a fi medic nutritionist trebuie 6 ani de medicina + 5 ani de rezidentiat in diabet, nutritie si boli metabolice (specializare), deci 11 ani de studii superioare. O facultate de 3 ani ofera ceea ce se poate oferi in 3 ani de studiu, mai mult teoretic, respectiv aceasta calificare in nutritie-dietetica, nu stiu exact ce titlu vi se ofera la final, s-a schimbat de 2-3 ori intentia Universitatii. Facultatea ofera posibilitatea de a lucra in domeniul nutritiei, deci ca ‘nutritionist’, un titlu pe care dealtfel il pot folosi si il folosesc multe persoane, deoarece nu este reglementat prin legi – oricine poate lua o diploma de undeva si se poate intitula ‘nutritionist’. Meseria de dietetician este, insa, oricunde un lume, o meserie serioasa si respectabila. Din pacate in spitalele din Romania nu sunt posturi de dieteticieni, inca.

 • Mihaela ::: comentariu pe forum :

  La ora actuala,daca termin o specializare de nutritionist ce sanse am sa lucrez in acest domeniu?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Mihaela. In domeniul comercial (Herbalife, Natur House) etc., sunt diverse persoane care lucreaza pe astfel de posturi, desigur aceasta meserie este practic similara uneia de agent de vanzari, mai mult decat de nutritionist, intrucat angajatii trebuie sa convinga potentialii clienti sa achizitioneze produse de la respectivele firme. Meseria de dietetician are ca scop principal activitatea in spital, dar este posibila si activitatea in cabinet privat, reglementarile legale insa nu le cunosc. Meseria de “nutritionist”, ca atare, are o deschidere foarte mare, insa nu stiu exact ce cerinte exista pe piata pentru aceste posturi. Deci, despre sanse, nu stiu sa va spun mai mult decat ca dupa specializare va trebui sa va trimiteti CV-ul in diferite locuri, cel mai bine este sa ii intrebati pe cei care va tin cursurile la specializare.

 • Ana ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua!

  Doresc sa va cer sfatul in ceea ce priveste alimentatia sanatoasa pentru ca, pe de-o parte, vreau sa mananc sanatos si, pe de alta parte, sa incerc sa slabesc.
  Inainte de a veni la cabinetul dumneavoastra as dori sa stiu de ce analize am nevoie pentru a veni pregatita(vreau sa incep un regim cat mai repede).
  Va multumesc!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Ana. Chiar si programele de slabit sunt alcatuite dupa tiparul unei alimentatii sanatoase (niciodata un medic bun nu va prescrie regimuri disociate, sau alte interventii care nu au de-a face cu alimentatia sanatoasa), insa cantitatile si orarul de mese sunt importante. Daca nu aveti probleme de sanatate, urmatorul set de analize este indicat pentru prima consultatie (puteti copia intr-un fisier): HEMOLEUCOGRAMA COMPLETA, GLICEMIE, COLESTEROL TOTAL, HDL-COLESTEROL, TRIGLICERIDE, ASAT, ALAT, GGT, ACID URIC, CREATININA, EXAMEN URINA. Daca nu ati verificat niciodata functia tiroidei, va sugerez sa va dozati si TSH-ul (analiza de sange). Pentru programari, puteti suna la 0364.26.00.34, va sfatuiesc sa sunati chiar inainte de a efectua analizele, este foarte aglomerat orarul in aceasta perioada.

 • Ionela ::: comentariu pe forum :

  Buna seara.Am citit comentariu referitor la specializarea nutritie si dietica din cadrul UMF Cluj si am o nelamurire: dupa terminarea celor 3 ani de studiu,specializarea este consultant in nutritie,dietetician sau nutritionist?Intentionez sa urmez aceasta facultate,insa dupa ce am citit cele spuse de dvs.,am indoieli.Mi.ati fi de mare ajutor.Multumesc anticipat.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Ionela. Titulatura cea mai corecta este de “dietetician”, dar s-au schimbat mai multe variante pentru diplomele celor ce termina aceasta facultate. Din punctul meu de vedere, oricare din acei 3 termeni de care ati intrebat poate fi folosit: dietetician (termenul corect), alaturi de celelalte 2 (consultant in nutritie si nutritionist) pe care le poate folosi orice persoana care are orice fel de studii in domeniul nutritiei. Cel putin asa se intampla in prezent, cand sunt “consultanti in nutritie” si “nutritionisti” peste tot. Ceea ce face diferenta este calitatea profesionala a persoanei ce se implica in domeniu. Am, la randul meu, masteranzi foarte buni la masterul de nutritie de la UNiversitatea Babes Bolyiai, a caror titulatura nu este clara, in prezent, dar care au fost foarte seriosi la cursuri, si s-au implicat in instruirea lor. Nu stiu ce sa prezic despre aceste domenii, personal nu cunosc prea multe despre dieteticienii de la UMF, carora nu am ocazia sa le predau, si carora, din cate stiu, le predau cei de la catedra de diabet, si cativa medici rezidenti.

 • Alina ::: comentariu pe forum :

  ..si la Babes este specializarea aceasta(nutritie si dietetica)?..sau vorbiti de cei ce au terminat medicina generala?

 • Alina ::: comentariu pe forum :

  Este nutritie la UBB?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Alina. Este master de nutritie la UBB, cel la care predau cursul de ‘nutritia starilor patologice’. Pentru mai multe detalii, puteti lua legatura in cele 2 locuri: la Universitatea de Medicina si Farmacie Cluj-Napoca, si la Universitatea Babes-Bolyiai.

 • andra ::: comentariu pe forum :

  Pai termini Nutritie si Dietetica dar esti doar dietetician? Pai din cite stiu eu Nutritia este pt un om sanatos iar dieta e pt un om ce sufera de o anumita boala, deci consider ca esti Nutritionist si dietetician.
  Pai faci 3 ani de facultate 2 de master si 4 de doctorat deci 9 ani in care inveti alimentatia unui om si fiecare aliment in parte ce substante contine multa chimie

 • geo ::: comentariu pe forum :

  Pai termini Nutritie si Dietetica dar esti doar dietetician? Pai din cite stiu eu Nutritia este pt un om sanatos iar dieta e pt un om ce sufera de o anumita boala, deci consider ca devii Nutritionist si dietetician.
  Pai faci 3 ani de facultate 2 de master si 4 de doctorat, 9 ani in care inveti alimentatia unui om si fiecare aliment in parte ce substante contine multa chimie

 • iusan monica ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua ma numesc Iusan Monica si am fost la dvs.si mia-ti spus ca potsa iau XENICAL,la sfarsitul luni am trei luni decad le iau, as dori sa stiu daca mai pot sa iau in continuare sau trebuie sa fac o pauza.As dori dori sa stiu deoarece nu prea mai gasesc si as vrea sa le cumpar daca mai gasesc.Va multumesc.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Monica. Va raspund acum pe e-mail

 • Andreea ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua, ma numesc Andreea am 21 de ani, inca nu am reusit sa fac o programare la cabinetul dumneavoastra,dar am facut setul de analize specifice pentru prima consultatie.Momentan sunt in vacanta as dori sa ne vedem dupa data de 15 august cand revin la Cluj,dar am o problema cand am terminat sesiunea de vara in data de 25.06 cantaream 73-74 de kg iar azi in data de 10.07 cantaresc 67 de kg tinand cont ca am 1.70m.analizele au iesit putin ciudate in sesul TRIGLICERIDE 33 fiind sub limita ,iar HDL colesterol 89 fiind prea mare, NEUTROFILE 43 mai mici,iar LIMFOCITELE 49 acestea fiind prea mari, nu ma simt rau inafara faptul ca sunt obosita si nu prea pot sa manac doar ciorbe, putine salate si multa apa,tinand cont ca in sesiune mancam si de 6 ori pe zi.Totusi mi se pare mult ca in 16 zile sa raman fara atatea kg,ar trebui sa ma fortez sa mananc un pic mai mult pana ce ajung la dumneavoastra?,medicul de familie mi-a zis ca nu am nimic totul e din cauza caniculei.multumesc anticipat, o zi buna

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Andreea. Partea de analize nu este alarmanta, HDL crescut este un semn bun. Din ce semnalati, pare sa fie o problema care are legatura si cu aspecte psihologice, de aceea dincolo de aspectele nutritionale, va recomand sa faceti si un consult psihologic. Daca nu v-ati facut niciodata o verificare endocrina, ati putea sa grupati aceste consultatii sub forma consultatiei integrate, la Asteco (www.astecomedical.ro). Ceea ce trebuie sa va straduiti sa mancati trebuie sa cuprinda alimente cat mai diverse, si intr-un ritm cat mai regulat. Cand ajungeti la consultatie, vom discuta in detaliu posibilitai de mese, gramaje, tipuri de miscare, si, sigur, alte indicatii legate de situatia Dvs.

 • florina ::: comentariu pe forum :

  buna seara.as dori sa stiu daca saptamana viitoare miercurî as putea sa umi incep analizelele pt a veni la dumneavoastra.multumesc.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Florina. Da, de luni se reia activitatea la cabinet. Programarile se fac ca si pana in prezent – http://www.astecomedical.ro.

 • Daniela ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua,
  Mama mea a fost recent diagnosticata cu insuficianta renala cronica. I s-au dat 2 optiuni dializa sau transplantul renal dar nimeni nu i-a vorbit despre dieta. De fiecare data cand intreaba doctorul despre o dieta i se spune ca trebuie se manance cate putin din fiecare. Mama este diabetica(nu este dependenata de insulina), are anemie si este si hipertensiva. Am tot citit ca ar exista o posibilitate ca prin dieta sa poate tine sub control aceste probleme.
  As fi foarte recunoscatoare daca mi-ati putea da un sfat.
  Va multumesc

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Daniela. Sfatul de a manca cate putin din fiecare este cel mai bun. Practic, pentru insuficienta renala un sfat este sa consume fara teama alimentele care trebuie urmarite mai atent in diabet: paste fainoase, orez, paine, mamaliga; si cantitati moderate de carne, branza, oua, lactate (in insuficienta renala trebuie sa nu existe o cantitate foarte mare de proteine, dar o cantitate moderata – spre exemplu 80-100 grame de carne de pui si 40-50 grame de branza si 1 iaurt in fiecare z)i se pot include) este chiar de dorit. Depinde foarte mult de analize pentru a discuta cat de mult este de insistat pe dieta, si cat de mult pe alte tratamente, dar in general, rolul dietei (la persoane care mananca echilibrat, divers) nu este cel mai important. Fructele si legumele nu trebuie sa lipseasca, iar anemia din insuficienta renala nu raspunde la dieta, are cauze mai complexe.

 • dana ::: comentariu pe forum :

  doamna dr va rog sa ma ajutati si pe mine.de cand ma stiu imi doresc sa slabesc.am 27 de ani,1,56 inaltime si 74,5 kg,mentionez ca am nascut prin cezariana acum 6 luni dar nu mai alaptez.ce ar trebui sa fac ca sa dau jos kg in plus?dintotdeauna am fost grasuta.multumesc

 • ramona ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua.As dori sa-l intreb pe domnul doctor ce parere are despre cromul luat pentru inhibarea poftei de dulciuri si daca se intrerupe sunt sanse de luare in greutate?

 • Radu ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua, am citit mai sus ca exista cateva nelamuriri pe tema calificarii de nutritionist. In cateva centre mari din romania In urma cu 4 ani s-a infiintat aceasta specializare. La Cluj e singurul centru unde acesta specializare apartine de farmacie! La Tg mures si Iasi specialiazarea apartine de medicina. Deocamdata meseria nu este foarte bine reglementata in Romania dar pe viitor lucrurile sigur se vor clarifica! In acest moment exista o asociatie profesionala cu sediul in Cluj. Iar dupa absolvirea facultatii primesti tilul de Licentiat in Nutritie si dietetica. Va multumesc

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Radu Multumim de detalii! Puteti lasa si mai multe detali pentru ceilalti interesati.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Ramona. Sunt cateva date pe pacienti chinezi cu privire la crom, eu nu am experienta cu aceasta interventie, nu recomand, dar exista doctori care recomanda, nu este gresit. Intrebarea este daca a avut efect asupra Dvs., daca da, atunci e foarte bine. Va recomand sa faceti periodic analize, si sa discutati cu un nutritionist (medic sau dietetician) despre aceasta pofta de dulce, de obicei ea se regleaza prin program de miscare si de mese ordonat, si de multe ori, prin discutie cu psihologul. Pofta de dulce are adesea conotatii emotionale (stres, depresie etc.).

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Dana. Trebuie luata legatura cu un specialist, daca doriti sa facetio interventie buna. Gasiti specialisti nutritionisti Cluj la Asteco. http://www.astecomedical.ro.

 • mihaela ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi pentru ca vreau sa fiu mai sanatoasa si sa slabesc vreo 7 kg. Daca urmez dieta daneza, imi poate afecta sanatatea stomacului avand in vedere ca deja am arsuri daca mananc alimente mai acre, sau daca nu mananc la timp. Alta intrebare foarte importanta este daca pot sa completez aceasta dieta cu mere, sau cu iaurt. Multumesc mult de tot si numai bine!

 • mihaela ::: comentariu pe forum :

  buna ziua

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Mihaela. Nicio dieta de pe net nu este exact cea potrivita, nici daneza, nici ne-daneza…Trebuie sa discutati cu un medic despre simptome, ideal cu un GASTROENTEROLOG. Ar putea sa fie o gastrita, sau chiar alte afectiuni, unele afectiuni ale stomacului se pot vindeca prin tratament de specialitate, daca este prezenta bacteria Helicobacter Pylor in stomac. Revenind la dieta, nu va recomand nicio dieta. Multa miscare, mese ordonate, cu alimente care sa va pice bine. Paine, supe, legume, oua, branza slaba, lactate slabe etc.

 • Feli ::: comentariu pe forum :

  Consultati un medic nutritionist inainte sa tineti o dieta luata de pe net sau mai stiu eu de unde,fiecare organism raspunde diferit la anumite diete “minune”,ceea ce gasiti pe net sunt doar cu titlu informativ,de aici va puteti face doar o idee de unde sa plecati la drum daca va hotarati sa tineti o dieta.

 • Deac Andra ::: comentariu pe forum :

  Buna, am si eu problema care se agraveaza odata cu trecerea timpului.Pana acum aproximativ doua luni eram o tanara de 21 de ani, inaltime 1,74 si greutate 50 kg, mancam ca si orice tanar “aiurea” insa niciodata nu am luat in greutate orice si oricat as fi mancat.In ultima luna si ceva nu stiu ce s-a intamplat, dar mananac foarte mult, imi este pofta de orice, nu ma pot abtine si am luat in greutate 11 kg.Ce ar trebui sa fac? Ma sperie cresterea mea continuua in greutate.
  Multumesc.

 • Roxana ::: comentariu pe forum :

  Buna seara, numele meu este Roxana si as avea mare nevoie de dumneavoastra. Inca de mica am avut o problema cu greutatea si inca o mai am. La inceputul acestui an am inceput cura de slabire Dukan si am dat jos in 2 luni si jumatate 12 Kg, nu am reusit sa o finalizez din cauza unor probleme cu stomacul. Am fost la medic am facut o gastroscopie si am avut gastrita, pe care am trata-o dupa indicatiile medicului. De atunci si pana acum am acumulat cele 12 kg. Tin sa mentionez (nu stiu daca conteaza)am fost operata de fiere la 16 ani (acum am 30 de ani) si de atunci pana acum am avut urcusuri si coborasuri in ceea ce priveste greutatea mea. In aceasta primava mi-am facut cateva analize si au iesit toate bune, cu exceptia ASLO. As avea nevoie de un sfat: cum sa slabesc sanatos si fara probleme? Va multumesc mult.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Roxana. Slabitul sanatos este cu alimente DIVERSE (nu doar cu carne, branza, lactate si oua), eu indic multe legume, si, moderat, fructe, de asemenea tot ce inseamna mancare “normala”: paine, paste, cereale, orez, cartofi, supe, mancaruri gatite (nu foarte gras!) etc. Secretul slabitului consta in MISCARE + MESE REGULATE (! ore fixe ar fi ideal) + STRES MAI PUTIN (uneori e nevoie de psiholog pentru asta) + CANTITATI CONTROLATE (aici difera de la o persoana la alta). Daca simti ca este cazul sa discuti cu un specialist (si eu cred ca intotdeauna este cazul), este cea mai buna solutie (la Cluj poti merge, pentru nutritionisti Cluj la Asteco – pe Brancusi nr. 105 – http://www.astecomedical.ro).

 • Petronela ::: comentariu pe forum :

  buna ziua , am si eu o intrebare am sarcoidoza plumonara , fac tratamen de 2 ani cu predison , as putea ramane insarcinata .

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Petronela. Nu stiu sa va sfatuiesc in aceasta situatie.

 • Mia Mihaela ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua! Ma gandesc sa dau admitere la aceasta specializare, cea de nutritie din cadrul UMF Cluj si as avea cateva intrebari legate de admitere.
  1. Media de intrare este media aritmetica dintre nota obtinuta la bacalaureat si examenul de admitere?
  2. Examenul de admitere este format din intrebari grila?
  3. Cum este la cursuri, examene, practica..?
  Va multumesc anticipat!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Miha. Nu stiu sa va raspund, trebuie cautata informatia legata de specializarea nutritie la UMF Cluj.

 • Mihaela Stoica ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua ! Sunt o eleva in clasa a XII-a si as vrea sa merg mai departe pe ramura de medicina , mai exact la nutritie si dietica. Dar am o nelamurire urmez 3 abi de facultate si doi ani de master,iar pe urma voi iesim medic specialist diabet zahar, nutritie si boli metabolice sau trebuie sa fac altceva pentru a ajunge aici? Multumesc frumos !

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Mihaela. Facultatea de nutritie si dietetica dureaza 3 ani si confera titlul de “nutritionist-dietetician” care nu este echivalent cu titlul de medic. Medicul face facultatea de medicina (6 ani) si rezidentiat (4-6 ani). Meseriile sunt diferite.

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters