trafic.ro ranking

trafic.ro Siofor (metformin): informatii utile | Nutritionist Cluj

SIOFOR (metformin)

Cuprins : metformin (Siofor 1000, Siofor 850, Siofor 500) – generalitati, mecanism de actiune, indicatii si contraindicatii, prospect, precautii, atentionari si efecte secundare, forum. Siofor este un antidiabetic oral din clasa biguanidelor, care actioneaza prin scaderea rezistentei la insulina, corectand unul din principalele defecte din diabetul zaharat tip 2.

! DACA MEDICUL V-A PRESCRIS ACEST MEDICAMENT, INSEAMNA CA AU FOST LUATE IN CONSIDERARE TOATE ELEMENTELE PE CARE LE GASITI IN PROSPECT. NU INTRERUPETI TRATAMENTELE PRESCRISE DE MEDIC PE BAZA INFORMATIILOR PE CARE LE OBTINETI DIN ALTE SURSE!

INFORMATII UTILE PENTRU PACIENTI (PROSPECT, DOCUMENTATIE MEDICALA).

Generalitati. Siofor (metformin) este in prezent principalul medicament indicat si utilizat in diabetul zaharat tip 2. Face parte din categoria biguanide, o clasa de antidiabetice orale.

Dozaje: Siofor 500 mg, Siofor 850 mg, Siofor 1000 mg.

Mecanism de actiune. Metforminul (Siofor), utilizat din 1957, actioneaza prin reducerea rezistentei la insulina (amelioreaza actiunea insulinei), avand, astfel, efect de scadere a glicemiei. Substanta pe baza careia a fost conceput metforminul, guanidina (care da si numele clasei, biguanide), este cunoscuta inca din Evul Mediu, si se gaseste in planta Galega Officinalis (cunoscuta in popor ca ciumare, bobitel, sau iarba ciumei). Metforminul reduce productia excesiva de glucoza de catre ficat, lipotoxicitatea in tesutul adipos, creste preluarea glucozei in muschi. Numeroase alte efecte benefice ale metforminului sunt cunoscute, cele mai recent documentate stiintific sunt cele anticanceroase.

Cui se administreaza? (indicatii terapeutice): Diabet zaharat tip 2 (non-insulino-dependent), in special la pacientii supraponderali, cand nu se poate realiza un control metabolic satisfacator numai prin dieta si exercitiu fizic. Siofor poate fi administrat in asociere cu alte antidiabetice tinandu-se insa cont de contraindicatii. Se administreaza si impreuna cu insulina. La pacientii supraponderali cu diabet zaharat de tip II la care nu s-au obtinut rezultate prin dieta, s-a demonstrat reducerea complicatiilor diabetului zaharat atunci cand sunt tratati cu metformina ca prima linie terapeutica .

Compozitie. Un comprimat filmat de 500 mg contine clorhidrat de metflormina 500 mg si excipienti : nucleu – hidroxipropilmetilceluloza, povidona, stearat de magneziu , film – hidroxipropilmetilceluloza, macrogol 6000, dioxid de titan ( E171).

Contraindicatii. Siofor nu se administreaza in urmatoarele cazuri : afectarea severa a functiei renale, afectarea functiei hepatice, acidoza metabolica decompensata, boli pulmonare severe cu disfunctii respiratorii, afectiuni cardice severe si tulburari circulatorii arteriale periferice, retinopatie diabetica in stadii avansate, tulburari hipoxice diverse (de exemplu prin anemie, soc-colaps), alcoolism, hipersensibilitate cunoscuta la clorhidrat de metformina sau la oricare dintre excipientii produsului, diabet zaharat insulino-dependent (diabet zaharat de tip 1– diabetul juvenil ), dezechilibrul metabolismului glucidic cu sau fara pierderea cunostintei cu sau fara acidoza ( decompensare metabolica cu acidoza , precoma, coma diabetica hipersmolara sau cu cetoacidoza), boli infectioase severe, interventii chirurgicale, sub anestezie generala, examene radiologice effectuate cu substante de contrast injectabile intravascular, procese catabolice intense (stari catabolice ) in cadrul bolilor tumorale, in cusul curelor de slabire cu mai putin de 1000 Kcal pe zi sau 4200 Kj pe zi. Siofor nu trebuie utilizat in timpul sarcinii si alaptarii.

Atentionari si precautii. Tratamentul cu siofor se va intrerupe cu doua zile inainte si se va relua la doua zile dupa examinarea radiological efectuata su substante de contrast injectabile intravascular sau interventii chirurgicale sub anestezie generala. Consumul ocazional sau regulat de alcool creste riscul reactiilor adverse, de aceea se recomanda evitarea consumului de alcool in timpul terapei cu Siofor. In cazurile de insuficienta renala, datorita acumularii clorhidratul de metformina si cresterii consecutive a riscului de acidoza lactica, verificarea functiei renale este o preconditie a tratamentului cu Siofor. de asemenea, se recomanda prudenta in special in tulburari ale functit hepatice , deoarece cleaeance-ul lactatului poate fi afectat. Varstnici. La pacientii in varsta functia renala trebuie investigata regulat. In acest caz, tratamentul cu Siofor poate fi continuat numai daca functia renala este in limite normale. Daca este necesar, doza poate fi redusa. Creatininemia trebuie determinata inaintea initierii terapiei si la intervale de 6 luni (in anumite cazuri mai devreme , de exemplu in cazul infectiilor intercurente sau al pacientilor varstnici). In special in cazul pacientilor varstnici trebuie avut in vedere ca numai valoarea creatininemiei nu este intotdeauna concludenta in ceea ce priveste functia renala, motiv pentru care, daca este necesar, se determina clearance-ul creatininei inainte de inceperea tratamentului cu Siofor. De asemenea, testele functionale hepatice trebuie effectuate atat inaintea cat si in timpul tratamentului. In cazuri izolate in care nu pot fi excluse tulburari ale metabolismului vitaminei B12 trebuie determinate anual hemoleucograma pentru fiecare pacient. In cazul aparitiei unui dezechilibru, modificarile hemoleucogramei pot fi rectificate prin administrarea suplimentara de vitamina B12. Deoarece, doza necesara de Siofor poate fi scazuta cu timpul datorita imbunatatirii controlului glicemiei se va monotoriza regulat necesitatea administrarii Siofor si se va reduce doza corespunzator pana la intreruperea tratamentului daca este cazul. Acest lucru se aplica in special la pacientii varstnici pentru a reduce riscul de acidoza lactica. Daca monoterapia cu Siofor nu este suficienta pentru normalizarea glicemiei pot fi asociate alte antidiabetice orale.

Interactiuni. Trebuie discutate cu medicul specialist care a indicat tratamentul.

Doze si mod de administrare. Tratamentul se individualizeaza in concordanta cu rezultatele investigatiilor de laborator (glicemie, glicozurie). Tratamentul trebuie initial treptat, incepand cu doze mici (500-1000 mg/zi). Doza zilnica se creste treptat, sub stricta supraveghere medicala, la intervale de cate o saptamana pana la atingerea doxei terapeutice. Comprimatele filmate se inghit intregi, nemestecate, cu un pahar de lichid (ex apa), in timpul mesei. Daca doza zilnica necesara este mai mare de un comprimat filmat, atunci se va administra divizata in 2-3 prize , in timpul meselor. In general, efectul maxim se otine cu doza zilnica de 6 comprimate filmate de Siofor 500.

Reactii adverse. La inceputul tratamentului pot sa apara simptome gastro-intestinale cum sunt greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree si gust metalic. Intreruperea tratamentului nu este, in general , necesara deoarece simptomatologia mai sus mentionata se remite in general spontan, chiar daca doza administrara ramane neschibata. Diareea persistenta cedeaza la intreruperea tratamentului. Freceventa si severitatea simptomelor gastro-intestinale poate fi redusa prin utilizarea unor doze initiale mici si administrarea Siofor in timpul meselor. In cazuri rare pot sa apara reactii de hipersensibilitate.  cutanata. Ocazional , survin cefalee, vertij si fatigabilitate. In cazuri isolate sunt posibile tulburari hematologice cu anemie megaloblastica , prin redicerea absorbtiei de vitamina B12. foarte rar , se produce acidoza lactica care poate avea consecinte grave (coma). Simptomele de inceput ale acidozei lactice sunt : greata, varsaturi, diaree , dureri abdominale. In continuare pot sa para dureri musculare , hiperpnee , pierderea cunostintei. Daca apar reactii adverse va rugam informati de urgenta medicul.

Supradozaj. In caz de supradozaj trebuie solicitat de urgenta consult medical.

Pastrare. A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25 °C, in ambalajul original.

Producator: Berlin-Chemie-Menarini.

Alte medicamente cu aceeasi substanta activa (metformin): Glucophage, Metfogamma, Meguan, Metformin.

RESURSE, BIBLIOGRAFIE:

-Prospect medicament, producator Berlin-Chemie-Menarini.

-Farmacologia diabetului zaharat, autori: Nicolae Hancu, Ioan Andrei Veresiu, Gabriela Roman, catedra de Diabet zaharat, Nutritie si Boli Metabolice, Cluj-Napoca. • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  Ca raspuns la una din intrebari, Siofor se utilizeaza si in tratamentul Sindromului de Ovare Polichistice (cunoscut si ca PCOS, SOP, sau sindrom Stein-Leventhal), tocmai datorita legaturii dintre aceasta afectiune si rezistenta la insulina (care este ameliorata de metformin).

 • florentina ::: comentariu pe forum :

  BUNA ZIUA,AM 29 DE ANI,AM PRIMIT TRATAMENT CU SIOFOR 1000,GLICEMIA A FOST 96,la INSTITUTUL DE ENDOCRINOLOGIE “C.I.PARHON”,ESTE CHIAR ATAT DE MARE INCAT SA NECESITE TRATAMENT?LA UN ECO ENDOVAGINAL MI S-AU DESCOPERIT OVARE MICROPOLICHISTICE.Am mai citit despre astfel de cazuri,unde s-a administrat tratament cu siofor in cazul de ovare micropolichistice.Va multumesc anticipat.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Florentina. Din ceea ce ati mentionat in mesaj, rezulta ca tratamentul prescris (Siofor 1000) nu este destinat glicemiei, ci tocmai sindromului de ovare polichistice, in care se administreaza cu foarte bune rezultate. Probabil ca un medic specialist v-a formulat acest diagnostic si v-a prescis, in mod corect, acest tratament.

 • anca ::: comentariu pe forum :

  buna ziua!
  este vorba despre tatal meu ,care are urmatoarele probleme:
  in noiembrie 2010 a fost diagnosticat cu diabet zaharat tip II. i s-au recomandat SIOFOR si DIAPREL. am mers la un alt medic, care i-a recomandat insulina(12 UNIT DIMINEATA SI 12 SEARA) SI DIAPREL, spunand ca SIOFOR este afecteaza ficatul.
  tata are neoplasm rectal inferior, std. IV, metastaze hepatice si pulmonare.
  in prezent face chimioterapie.
  astazi am fost la doamna doctor si ne-a recomandat SIOFOR, pentru ca a auzit la un congres ca ar scade markerii tumorali.
  mentionez ca a facut doar 10 unit de insulina dimineata si 10 seara, si a avut mereu glicemia buna.
  ce sa fac cu acest SIOFOR?
  MULTUMESC ANTICIPAT!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Anca. Foarte tarziu am vazut comentariul dumneavoastra. Sioforul s-a dovedit de curand ca are si efecte antitumorale, este corecta informatia. Depinde foarte mult de analize, decizia de a pastra Sioforul se ia in functie de analizele de ficat. Niciuna din variante nu este gresita (a pastra, sau a continua). Daca analizele de ficat sunt bune, ar putea continua acest tratament.

 • ZAJZON- FELICIA ::: comentariu pe forum :

  eu am primit medicamentul acesta METFORMIN500 si sint derutata pentru ca am citit despre el si imi doresc copii ce sa fac?sa continui sal mai iau sau …..inca nu sint insarcinata dar daca o sa fiu ….?multumesc

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Felicia. Depinde in ce scop ati primit metformin, pentru diabet?, pentru ovare polichistice? etc. Daca ati programat o sarcina, si sunteti sub tratament, se indica sa intrerupeti, oricum aveti o doza mica, oprirea nu va va modifica semnificativ niciuna dintre afectiunile pentru care este posibil sa fi primit acest tratament. Desigur, decizia de a intrerupe sau nu se discuta cu medicul care a indicat tratamentul, dar intreruperea, in cazul unei sarcini programate, si la aceasta doza, nu poate pune probleme semnificative.

 • Constantin ::: comentariu pe forum :

  Pot să întrerup tratamentul cu siofor 1000 dacă la ultima analiză mi-a scăzut glicemia de la 140 la 82

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Constantin, nu aveti niciun motiv sa intrerupeti tratamentul cu Siofor, faptul ca glicemia a fost 82 este o veste foarte buna.

 • Cristina ::: comentariu pe forum :

  Acum o luna am fost internata la spitalul Parhon pentru mai multe investigatii unde s-a descoperit ca am hipotiroidism si SOPC. Doctora mi-a dat -pe langa eutyrox- metformin 500, explicandu-mi ca se aplica si in cazul persoanelor cu acest sindrom si sa nu imi fac griji daca mi se spune ca este pentru diabetici. Dar se pare ca de cand iau acest medicament nu am mai avut mentruatie. Desi eu nu o aveam regulata, totusi venea pana in 40 de zile, de fiecare data, insa acum vad ca au trecut mai mult de 50 si nu stiu ce sa fac. Tin sa mentionez ca in zilele 38-40 am avut sintomele specifice dar apoi totul a revenit la normal si nu s-a intamplat nimic. Stiam ca acest medicament este pentru a ma ajuta in aceasta probleme, dar el actioneaza invers. Ma poate lamuri cineva?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Cristina. Nu exista nicio legatura intre metformin si cicluri, in niciun caz nu este metforminul de vina pentru intarzierea ciclului. S-a explicat corect si diagnosticul, si este adevarat faptul ca este un tratament atat pentru diabet, cat si pentru SOPC. Exista alte cauze, care coincid cu acest tratament. Trebuie sa discutati din nou cu medicul de la Parhon, care va cunoaste cazul.

 • Beatrice ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua!
  Din octombrie anul trecum iau Siofor 500 in fiecare seara avand diabet. maxim am avut 132, dar am valori intre 112-125. Cand am fost prima data medicul mi-a spus ca nu se poate administra in timpul sarcinii, dar acum cand l-am intrebat a ras de mine si a spus ca nu-i doza mare, sa nu-mi fac griji. Nu stiu ce sa cred… Nu vreau sa fac rau la bebe.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Beatrice. Intrebarea este foarte buna, pana in prezent nu sunt date conform carora Siofor in sarcina ar putea afecta pe bebe, dar nici nu este trecut oficial pe prospect faptul ca Siofor este permis in sarcina. Nu va mai dura , cred, mai mult de cateva luni – poate 1 an pana cand se va mentiona si pe prospect ca Siofor este indicat si in sarcina. Deja datele care s-au strans sunt favorabile in acest sens, dar pozitia oficiala nu a fost luata inca cu privire la acest aspect.

 • Catalina ::: comentariu pe forum :

  Buna seara!
  Am 3 ani de cand i-au AVANDAMENT, acum 3 luni mi s-a recomandat SIOFOR 1000 si nu mi s-a facut nici-o analiza. Inca nu am inceput sa i-au SIOFOR.Am auzit ca AVANDAMENT ar fi cancerigen: e adevarat?Ce m-ati sfatui sa incep a lui SIOFOR inainte de face analize?
  Va multumesc!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Catalina. Pe Internet nu se pot lua in calcul toate datele de care tine cont un medic cand ia o decizie. Va recomand sa urmati sfatul medicului, asa cum l-ati primit. Inceperea Sioforului in loc de Avandamet nu inseamna altceva decat oprirea rosiglitazonei, o substanta care nu mai este aprobata in Romania.

 • cecilia ::: comentariu pe forum :

  buna ziua.ma numesc cecilia si vreau sa va povestesc ce am patit.la data de 16 mai am fost internata la spital cu biabet depistat recent.am avut glicemia 297 si mi sa administrat insulina actrapid 6unitati de doua ori si lantus 20unitati de trei ori pezi plus siofor1000 de trei ori.am venit acasa de la spital si dupa trei minute ca imi faceam insulina nu mai vedeam.am anuntat medicul si mia spus sa renunt la insulina si sa iau numai siofordar eu ametesc daca iau de trei ori si asa iau numai un siofor seara si am glicemia mereu intr 97/si 108.spunetimi cesa fac

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Cecilia. Daca luati un Siofor seara si glicemia este buna, si va simtiti bine, nu este niciun motiv sa faceti altfel. Va trebui sa discutati la urmatorul control cu medicul optiunile de tratament pe viitor.

 • popescu gabriela ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua.
  Ma confrunt cu urmatoarea situatie:
  sotul meu a fost diagnosticat in martie 2011 cu diabet tip II in urma unor analize cand a avut glicemia 229.I s-a dat ca tratament SIOFOR de 1000(una dimineata si una seara).In prospect scrie ca este contraindicat la cei cu probleme renale(are un rinichi care functioneaza 15% din capacitate si este de 4 cm).Medicul nu s-a pronuntat in nici un fel in aceasta problema.Ce ne sfatuiti? Multumesc

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Alina. Trebuie sa va adresati medicului care v-a prescris tratamentul, ca sa va schimbe cu un tratament care sa nu va dea aceste efecte secundare.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Gabriela P. In aceasta situatie, valoarea creatininei este decisiva. In general, daca creatinina este peste 1.5, ar fi mai indicate alte medicamente, sau insulina. Daca creatinina este sub 1.3, atunci poate lua Sioforul. Daca aveti valoarea, si imi puteti scrie, va voi trimite opinia mea.

 • aurica bouariu ::: comentariu pe forum :

  sotul are diabet tip 2 are 63 ani si ia siofor 1000ml de 3 ori pe zi si diaprel una pa zi de 2 saptamini nu poate sa mai respire si noaptea este nevoit sa stea in fund ,simte ca se sufoca,se simte slabit si face atac de panica.tot acest disconfort se datoreaza tratamentului pe care il ia de 9 luni dar de 2 saptamini are aceste simtome?

 • Iulia ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Aurica B. Sunt sanse foarte mici ca simptomele sa fie de la acest tratament, din mai multe motive: Sioforul si Diaprelul nu dau acest tip de reactii secundare, in plus daca tratamentul a fost bine suportat 9 luni, nu are de ce sa aiba simptome de la tratament cu 9 luni mai tarziu de la inceperea lui. Este foarte important sa il vada un medic, poate fi atac de panica si/sau, de asemenea, poate fi o problema cardiaca. Va recomand sa cautati un cardiolog, cat de repede.

 • emil ::: comentariu pe forum :

  buna ziua as avea si eu o intrebare iau siofor 1000 de o luna si am tot timpul gaze ar trebui sa merg sa-mi schimbe tratamentul va multumesc

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Emil. Inainte de a merge, incercati sa impartiti doza in doua jumatati de SIofor 1000, luate dupa masa de dimineata si cea de seara. Daca persista balonarile, luati doar jumatatea de seara, urmariti reactia, si semnalati medicului diabetolog la urmatoarea vizita simptomele pe care le-ati avut. Este de analizat daca aceste simptome au sau nu au legatura cu tratamentul cu Siofor.

 • emil ::: comentariu pe forum :

  va multumesc ptr.raspuns eu am avut un infarct si mi sa montat un stent iar medicul cardiolog a spus ca simtomele pe care le am nu sint de la medicatia ptr.inimaiar la centrul de diabet nu trebuie sa merg decit peste 6 luni deci sint nedumerit ce sa fac va rog sa ma scuzati si va multumesc ptr. timpul acordat

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Emil. Daca sunteti din Cluj-Napoca si doriti, puteti veni la o consultatie (gratuita) la Centrul Medical ASTECO, cu bilet de trimitere si dovada de asigurat, va pot vedea intr-una din zilele de luni, marti sau miercuri, dimineata sau dupa-amiaza, cu programare la 0364.26.00.34. Decizia legata de tratament, doze, se ia in functie de mai multi factori, dar cu siguranta un factor major este toleranta la medicamente. Daca glicemiile sunt bune si cu o jumatate de Siofor 1000, se poate ramane pe aceasta doza, sau, daca glicemiile sunt mari, si Sioforul nu este tolerat la aceasta doza, se poate adauga alt medicament, din alta clasa.

 • naie ::: comentariu pe forum :

  am diabet tip II mi s_a recomandat siofor de 1000 searai dimineata si amaril de 2 la fel.CGlicemiile sunt in jur de 180 fac acest tratament de un an,nu ar trebui sa fie pana in 120.Ce ma ivatati?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Naie. Din punct de vedere al tratamentului medicamentos, pasul urmator este cresterea dozei de Amaryl la 3 sau chiar 4 miligrame/zi, pas pe care il va face medicul dumneavoastra diabetolog.

 • racovita ::: comentariu pe forum :

  sotul meu are 62 de ani si acum 2 ani i-a fost implantat un stent.de 4 ani face trat cu siofor 850 2/zisi amaryl 1/zi.in nov 2011 facind analizi,hemoglobina glicozilata a fost 7.i s-a schimbat trat cu glibomed,3/zisi in acest timp a crescut glicemia la 290,hemogl. la 9.i s-a schimbat trat cu siofor 850 3/zi si 40u insulina la ora 22.suntem pe o cale buna?mentionez ca nu avem in oras diabetolog sau nutritionist.ce ne sfatuiti,sa incepem deindata trat. sau sa mergem intr-o clinica de specialitate pt, investigatii si stabilirea trat.

 • naie ::: comentariu pe forum :

  multumesc Dr. A Copcea, am sa contactez medicul.,dar te rog spunemi durerile de cap fregvente mi le da gligemia mare.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Naie: nu, durerile de cap nu sunt de la glicemii, la aceste valori.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Racovita. Tratamentul cu Siofor si insulina este foarte bun, ceea ce mai ramane de facut este reevaluarea periodica a dozei de insulina. Medicul care i-a eliberat reteta de insulina il va ghida in continuare, sigur ca trebuie sa inceapa tratamentul cu insulina, pentru a duce glicemiile sub 130 si hemoglobina glicozilata sub 7%. Aceasta necesita nu doar inceperea tratamentului, ci si reevaluarea dozei de insulina necesara pentru a aduce glicemia in limitele normale.

 • naie ::: comentariu pe forum :

  multumesc pt. raspunsuri. asi dori sa stiu daca glicemiile in jur de 170 sunt periculoase

 • racovita ::: comentariu pe forum :

  MULTUMESC PT. RASPUNS.ASA AM SI FACUT,IN 7 ZILE DE LA TRATAMENT AM AJUNS CU GLICEMIA LA 113 ..INCA ODATA MULTUMIRI.

 • bordea lucian ::: comentariu pe forum :

  am diabet tip2 si glicemia ce mare mia fost de 437 acum iau gibomet 1 dimineata si masot glicemia odata la saptamina si valorile sint intre100 si 128 130 ce ziceti sa iau 1 si seara tin si regim adegvat mai am si hiper tensiune si fac tratament cu prestarium jum dimineata

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Lucian B. Daca medicul diabetolog v-a prescris o tableta, inseamna ca a considerat ca este suficient. Tratamenul cu prestarium nu interfera in niciun fel cu tratamentul de diabet, se prescriu foarte frecvent impreuna.

 • bordea lucian ::: comentariu pe forum :

  VA MULTUMESC DE RASPUNS DAR PUTETI SAMI SPUNETI DE CE CRESTE GLICEMIA MAI TARE ATUNCI CIND SINT STRESAT SAU SINT NERVOS PENTRU CA ATUNCI AM OBSERVAT CA ESTE MAI MARE VALOAREA

 • sarca alexa ::: comentariu pe forum :

  am fost la centrul de diabet cluj marti 31 ianuarie 2012 .Dupa verificari am diabet zaharat. Sa prescris insulina si cum sa iau , vineri am fost la control si nu scade glicemia.Trebuie sa imi injectez seara insulina 18 unitati si sa iau si siofor 850 una bucata.Daca dimineata am avut glicemia 167mg/dl nu o va scadea prea tare o tableta de Siofor 850. Mentionez caci nu mi-a stabilit ce fel de diabet am , acum sint intro perioada de testare pina joi 9 februarie 2012. cu multumiri Alexa Sarca.

 • elena ::: comentariu pe forum :

  mama mea, in varsta de saptezeci si ceva de ani,a fost diagnosticata cu noduli tiroidieni inainte de Craciun,i s-a prescris tratament cu prednison de medicul endocrinologic pe o perioada de 6 saptamani,prima saptamana cate 6cps/ zi,a doua saptamana 5cps/zi,a treia 4cps/zi si tot asa descrescator pana la ultima saptamana cu 1cps/zi.S-a simtit foarte rau de la prednison si dupa tratament a mers la operatie,dar surpriza neplacuta inainte de operatie i se descopera glicemia de 500in prag de coma diabetica.vreau sa va spun ca inainte de tratament a avut glicemia normala ea nefiind diabetica.A facut insulina pentru a putea fi operata,iar acum cu siofor are in jur de 120.dar ii este greata si nu poate manca,poate sa fie de la siofor ?poate sa ajunga vreodata la valori normale cum era inainte?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Elena. Nu am inteles daca are si insulina si siofor, sau doar siofor. Poate lua siofor, chiar daca nu se alimenteaza foarte bine. Sunt aspecte de discutat cu documentele medicala in fata, cu un medic diabetolog.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Alexa S. Nu am inteles intrebarea Dvs., pe 9 februarie medicii care va urmaresc la Centrul de Diabet Cluj va vor indica, cu siguranta, cel mai bun tratament. Doza de insulina prescrisa este o estimare, dozele se ajusteaza in functie de evolutia glicemiei (daca glicemia nu a scazut suficient, se creste doza de insulina, sau doza de Siofor de la 850 la 2 x 850 sau la 2000 mg/zi).

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Lucian B. Da, explicatia este ca hormonii care se elibereaza cu ocazia stresului sau atunci cand va enervati sunt hormoni care cresc glicemia. Este o situatie tipica si extrem de frecventa.

 • Amy ::: comentariu pe forum :

  Am varsta de 25 de ani si am fost diagnosticata in prezent cu Insuficienta ovariana.
  Prima menstruatie a fost la varsta de 20 de ani (sub tratament hormonal cu utrogestan, vit E si Lady 4), fiind diagnosticata de medicul meu endocrinolog cu amenoree primara si insuficieta luteineara pe baza examenelor de sange, iar la efectuarea unei ecografii mi s-a spus ca as avea si ovare micropolichistice.
  Dupa ce mi-a aparut menstruatia…tot timpul am fost pe anticonceptionale (diane35, yasmine, yaz – schimbate la sfatul medicilor endocrinolog respectiv ginecolog.
  In prezent,dupa 6 luni de absenta a menstuatiei (in primele 2 luni in care nu am mai avut menstruatie eram sub tratament cu anticonceptionale YAZ), am stopat administrarea Yaz-ului, la recomandarea medicului endocrinolog si am facut tratament 10 zile cu Utrogestan. Insa, nimic…nici in momentul de fata nu am menstuatie. Avand in vedere ca nu am raspuns la tratamentul cu Utrogestan medicul endocrinolog mi-a recomandat sa iau din nou Yaz asociat cu Siofor 500( luat in 2 reprize – dim. si seara dupa ce mananc). Acesta mi-a spus ca sufar de insuficienta ovariana.
  Mentionez ca examenele de sange hormonale, facute in luna ianuaroe sunt bune (cortizol 12,2; estradiol 65,8; FSH 5,41; progesteron 1,28; prolactina 8,14; testosteron 47,2; LH 4,62).
  Am observat ca tratamentul cu Siofor este recomandat in special pacientilor cu diabet tip II non-insulinodependent. In cazul meu, credeti ca tratamentul cu Siofor mi-ar putea diminua problema Insuficientei ovariane? La ecograful facut acum, recent nu mi-a mai iesit ovare micropolichistice…dar,..nici precizia ecografului nu poate fi optima, pentru ca sunt aparete vechi, neperformante.
  Avand in vedere starea mea de sanatate la acest capitol, voi reusi sa concep copii?
  Va multumesc frumos anticipat!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Amy. Am citit cu atentie mesajul Dvs, foarte bine formulat. Nu va pot raspunde la intrebarea referitoare la posibilitatea de a avea copii, nefiind de competenta mea, in schimb, va pot spune ca medicul endocrinolog v-a facut recomandari bune, introducand Sioforul in aceasta situatie, alaturi de Yaz. Sioforul se prescrie in insuficienta ovariana, cu sau fara aspect de ovare polichistice la ecografie, dar cu argumente din analizele medicale (testosteronul, LH, FSH), si in functie de experienta medicului. Cred ca Sioforul va avea efecte benefice asupra insuficientei ovariene, dar mai mult de atat nu pot prezice. Doza se va putea chiar mari la 2 x 850 /zi (in loc de 2 x 500), in functie de ceea ce se va constata la dozarile hormonale, si in functie de evolutia ciclurilor. Endocrinologul si ginecologul va pot spune mai mult din experienta lor cu privire la sansele de a avea copii. Va multumesc pentru intrebare, si va doresc sanatate!

 • Amy ::: comentariu pe forum :

  Va multumesc frumos pt raspunsul acordat.
  Tratamentul in momentul de fata care il urmez este Yaz + Siofor (250 mg. siofor dimneata si 250 mg. seara).
  Asa mi-a prescris dna doctor enocrinolog.
  Dar daca voi mari doza, la 500 mg. siofor dimineata si 500 mg. seara,…nu exista nici un fel de risc, pericol?!
  Va multumesc inca o data! Sanatate multa!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Amy. Nu sunt riscuri la cresterea dozei de la 500 la 1000, doza de 250 x 2 este destul de mica. Trebuie discutat si cu medicul endocrinolog care v-a prescris daca aceasta modificare de doza este indicata, din punct de vedere endocrinologic.

 • naie ::: comentariu pe forum :

  va rog spuneti-mi daca glicemiile sunt in jur de 170 sunt asa periculoase,multumesc.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  Da, glicemiile in jur de 170 sunt periculoase pentru ochi, rinichi si picioare in primul rand.

 • camelia ::: comentariu pe forum :

  buna ziua
  de curand am fost diagnosticata cu sindromul ovarelor polichistice si obezitate si mi sa recomandat siofor de 1000 , crom forte . vreu sa stiu daca ma poate ajuta sa slabesc si ce dieta trebuie sa urmez

 • Ioana ::: comentariu pe forum :

  Tatal meu are diabet zaharat de tip 2. I s-a prescris Siofor de 1000, doua tablete pe zi + regim alimentar.
  Are insuficienta cardiaca. Poate lua acest medicament ?

  Multumesc pt raspuns

 • nicoleta ::: comentariu pe forum :

  pot sa iau siofor daca sunt insarcinata?
  multumesc

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Nicoleta. Ultimele cercetari arata ca Sioforul nu este periculos in sarcina, insa oficial medicii nu pot prescrie Siofor in sarcina. De aceea, in aceasta situatie se recomanda oprirea Sioforului, si inlocuirea cu insulina, pe perioada de sarcina. Este important sa discutati cu medicul Dumneavoastra.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Camelia. Da, Sioforul ajuta in majoritatea cazurilor si la slabit, in sindromul ovarelor polichistice. Trebuie sa faceti multa miscare pentru a slabi, mersul pe jos este cel mai bun tip de miscare pentru scaderea rezistentei la insulina, in aer liber. O activitate de gimnastica – sau orice activitate care pune in miscare si muschii este, de asemenea, indicata. Regimul pentru slabit trebuie sa fie echilibrat, cu reducerea/selectarea/eliminarea dulciurilor cu zahar si miere. Pentru un program de nutritie este bine sa discutati cu un medic nutritionist (diabetolog) in orasul Dumneavoastra.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Ioana. Oficial, Sioforul este contraindicat in insuficienta cardiaca de la stadiul NYHA III in sus, ceea ce inseamna ca daca exista simptome de insuficienta cardiaca la eforturi mici (de exemplu lipsa de aer), atunci ar fi indicata alegerea unui alt medicament. Depinde de ce grad de insuficienta cardiaca, de parametrii masurati la ecografia cardiaca. Nu cunosc vreun caz in care Sioforul sa fi cauzat probleme in cazul insuficientei cardiace, dar trebuie discutat foarte clar cu diabetologul si cu cardiologul, pentru ca depinde de starea inimii.

 • Laura ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua,

  as avea o intrebare vis-a-vis de Metformin. Mi-a fost prescis de catre Endocrinolog Metformin de 500, pentru SOP, care m-au dereglat destul de tare si pe langa chisturi si altele am inteles ca ar rezolva si problema greutatii corporale.
  La farmacue mi-au dat Meguan, pe care scrie intr-adevar clorhidrat de metformina, dar pe prospect nu am vazut sa scrie ceva despre SOP. Mi-a dat ce trebuie da la farmacie? E aceeasi Marie cu alta palarie?

  va multumesc!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Laura. Da: Meguan este un preparat de metformin, vi s-a dat corect de la farmacie. Chiar daca nu scrie de SOP pe prospect, este un medicament foarte bun pentru aceasta afectiune, si eu il prescriu foarte frecvent in SOP.

 • Laura ::: comentariu pe forum :

  OK, va multumesc mult de info.
  Dupa trimiterea articolului ma luminasem si eu, citind prospectul…:)

 • ANDREEA ::: comentariu pe forum :

  Buna!Am fost diagnosticata de curand pt ca aveam ciclu neregulat cu ovare micropolichistice si mi sa dat tratament cu metformin(3*500).Dar eu imi doresc un bebe.Cat de repede as putea ramane insarcinata?Afecteaza pe bebe daca raman insarcinata sub tratament?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Andreea. Sfatul meu este sa luati tratamentul, acesta va creste si sansele de a ramane insarcinata. Din experienta mea si toate datele, nu cunosc cazuri in care metforminul sa fi afectat bebelusii, dar si oficial, si in practica, atunci cand aflati ca ati ramas insarcinata, metforminul se intrerupe.

 • Anda ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua,
  am fost diagnosticata cu sindromul ovarelor polichistice de vreo 3 ani dar nu mi-am dat seama ce inseamna pana acum cand imi doresc un copil! sunt sub tratament cu metformin 500 3×1/zi de 2 saptamani. In primele zile mi-a fost rau (greata, diaree, somn) dupa aceea mi-am revenit pana saptamana aceasta miercuri cand am lesinat (nu stiu din ce cauza – dar tin sa mentionez ca de cand am inceput tratamentul cu metformin am renuntat la dulciuri). Astazi a inceput CM si bineinteles ma simt rau! Inainte de a incepe tratamentul cu metformin am facut o serie de analize in care testosteronul era ridicat, din aceasta cauza doctorul mi-a prescris dianee 35 pe care ar trebui sa le incep azi! intrebarea mea este: pot lua dianee 35 cu metformin??? multumesc anticipat pentru raspuns!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Anda. Poate ca doza de metformin a fost prea mare, sau metforminul nu s-a introdus treptat (de exemplu 500 mg initial, apoi crestere cu 500 saptamanal). Se pot asocia cele 2, nu exista nicio contraindicatie pentru aceasta. Din ce semnalati, tratamentul a fost corect indicat, dar trebuie vazut ce anume a cauzat acele probleme pe care le-ati semnalat, de obiceti metforminul poate da diaree sau dureri de burta, dar lesinul nu este o manifestare a acestui tratament.

 • ANDREEA ::: comentariu pe forum :

  Multumesc pentru raspuns!Exista sanse sa nu raman ovulez chiar daca iau tratamentul cu metformin?Daca nu raman insarcinata dupa 3 luni de tratament sa merg din nou la medic?Mentionez ca am contact sexual cu sotul meu zi de zi pentru ca nu stiu exact perioada fertila avand ciclu neregulat.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Andreea. Este bine de discutat cu medicul ginecolog, care va cunoaste cazul, acest aspect.

 • Mihaela P. ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua,
  Am probleme menstruale de 6 ani iar pt a avea ciclu luam anticonceptionale Iasmyn.Din luna ianuarie a acestui an am intrerupt tratamentul cu anticonceptionale si de 4 luni iau metformin 500mg si inca nu am ciclu. Ce sa fac? Trebuie sa merg la endocrinologie? Multumesc.

 • felicia ::: comentariu pe forum :

  buna ziua eu sunt diabetica de cca 8 ani am 45 ani cand mi sa descoperit diabetul aveam glicemia 327 si luam siofor impreuna cu novonorm eu acum traiesc in italia si aici se gaseste metformina dar imi provoaca diaree mi santrimis din romania siofor si merge foarte bine de ce nu imi merge bibe cu metformina din italia??

 • ada ::: comentariu pe forum :

  Buna! am avut cm pe 23 aprilie dupa o pauza de 3 luni si de pe 5 mai iau metformin pentru ovare micropolichituri. Acum sunt la sf lunii mai si ar cam trebui sa imi vina cm daca iau pastile astea si nu a venit.E normal?posibil sa fiu insarcinata?

 • ada ::: comentariu pe forum :

  aaa sunt tot ada… si am uitata sa va zic ca am dureri de cateva zile in partea de jos(ovare) si greata

 • Gabriel ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua,

  In urma cu o luna de zile mi s-a descoprit o glicemie de 180. doctorul de familie ( generalist) m-a sfatuit ca dupa 3 saptamini sa ma prezint din nou pt o analiza mai competenta in depistarea diabetului numita HbA1C(glykirtes hemoglobin). In urma analizei , o valoare de 7,8% s-a gasit si s-a confirmat diabetul typ 2 ( max normal 5,8). Mi s-a recomandat tratamentul cu Metformin 1000, 1 tableta pe zi. De o luna de zile imi testez singur glicemia in fiecare dimineata inainte de masa si gasesc valori cuprinse intre 100-117 tinind de o luna de zile diet si activitate sportiva si slabind 7 kg( de la 109 la 102 Kg). INTREBARE
  1. este necesar sa iau metformin daca resusesc sa imi mentin glicemia sub 120 cu dieta si exercitii fizice?

  2. se poate renunta vreodata la tratament daca nu se vor exceda limitele maxime ale glicemiei?

  Multumesc in avans.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Gabriel. Va felicit pentru rezultate. Raspunsurile punctuale sunt: 1. Tratamentul se stabileste impreuna cu doctorul Dvs., care v-a tratat absolut corect, foarte probabil medicul dumneavoastra va mentine tratamentul. 2. Raspunsul este acelasi, tratamentul se reevalueaza periodic. Raspunsul la ambele intrebari este ca este recomandat in prezent, ca tratamentul cu metformin sa fie mentinut pe termen lung, pentru multiple avantaje, legate si de glicemie si de alte efecte benefice. Practic, variantele pe viitor sunt: doar dieta (se poate mentine glicemia in limite, daca slabiti mai mult), dieta+metformin (aceasta este varianta cea mai buna, pe termen lung).

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Ada. Nu va pot raspunde la aceasta intrebare pe Internet, sfatul meu este sa discutati cu medicul care v-a prescris tratamentul.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Felicia. Sunt mai multe preparate de metformin, daca il suportati pe cel din Romania este foarte bine, vi se poate trimite din tara, nu este un medicament scump. Si in Italia sunt mai multe preparate de metformin, daca vi se da reteta de acolo, puteti spune medicului sa va schimbe preparatul.

 • ioana neagu ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua,
  Acum un am am fost depistata cu diabet tip 2.. am ca si tratament: siofor 1000 dimineata si 1000 seara… atat cat am avut grija la dieta si am mers pe jos zilnic 30 min in pas alert am tinut glicemiile sub control (valori intre111-126)…de cand am mers mai rar si am mai gustat ceva peste limitele dietei ca si cantitati, cat si o prajitura cand si cand valorile glicemiei sunt intre 134-161…iau si tinctura de nuc si afin,1 diaprel dimineata cat si diavil si glicemonorm dar tot nu scade… ma gandeam sa iau diabetico am inteles ca are efecte miraculoase… nu stiu daca e bine sa le iau concomitent cu sioforul….cu deosebita consideratie
  va multumesc anticipat!

 • trifa viorel ::: comentariu pe forum :

  Va rog sa precizati, daca e posibil prin acest site, care sunt fructele permise si care sunt cele interzize in DZ2. Daca lista e prea lunga, imi puteti indica o sursa de pe net?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Viorel T. Lista este scurta, nu exista fructe interzise in diabet. Cele foarte dulci pot provoca anumitor persoane cresteri mari de glicemie (evaluarea se face, in acest sens, masurand glicemia inainte de consumul de fructe, si la 2 ore dupa) – lista “clasica” cuprinde strugurii, perele, prunele, caisele, ciresele, si bananele in situatia in care sunt foarte coapte.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Ioana N. Puteti lua suplimentele impreuna cu Sioforul. Cel mai bine este in aceasta situatie sa faceti o dozare de hemoglobina glicozilata (HbA1c), si in functie de rezultat medicul Dvs. va decide daca si ce este de modificat in tratament.

 • harman37arun ::: comentariu pe forum :

  In cazul tumorilor hepatice multiple se mai poate continua tratamentul cu Siofor?Va multumesc.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Harman37arun. Nu va pot raspunde la aceasta intrebare pe Internet, va pot spune doar ca in majoritatea afectiunilor in care exista o afectare semnificativa a functiei ficatului se recomanda tratament cu insulina.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Mihaela. Am vazut tarziu mesajul Dvs., da, trebuie discutat cu un endocrinolog.

 • AndreaNc ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua am fost diagonosticata cu SOP, urmez un tratament cu siofor si yasmin in prezent. As dori sa stiu daca sioforul afecteaza actiunea contraceptivelor.
  Va multumesc!

 • sebastian ::: comentariu pe forum :

  Buna domnul doctor am o intrebare urinez destul de des de mult timp si am facuut anul trecut in vara analize si ama vut glicemia dimineata 97 si in ianuarie am repetat si am avut 106 si nu stiu d eunde proviine urinatul acela ca eu urinez si la glicemie de 75 si 113 si de 92 si am facut si un test de toleranta am avut 112 dimineat din vena si dupa mia dat sa beau glucoza si la 2 orea am avut 100 medicii miau zis ca nu am nimica ,mi sa loat si seara la 2 3 ore dupa ce am mancat si era 75 dimenata mi sa loat iara si am avut intro zi 92 in alta 75 si nu am mai mancat nimic cu o zi inainte dupa 8 seara doar apa am baut ,nu stiu d eunde provin urinariile astea medicii din sibiu la acre am fost au zis ca nu e diabet dar simt nevoia sa urinez duupa fiecare masa si am fost la un medic diabetolog si iamz is ca urinez dupa ce mananc si am mancat 2 felii de paine cu sunca d e porc si am baut un ceai cu 2 lingurite de zahar si mia loat la o ora si am avut 121 si la 2 ore 132 ,nu stiu care i motivul ptr care eu urinez am mancat 2 sarmale care au orez in compozitie si atunci parca am urinat mai des ,dar nu urinez mult iasa putin alteori mai mult cam un sfert dintrun paharel de suc d e unica folosinta medicul mia zis ca nui vb de diabet si eu am simtomele astea de foarte mult timp si multi medici miau spus ca daca eu aveam diabet ar fi dat semnee de atata timp dar tin sa mentionez ca am slabit mult ca am facut sport si dieta i posibil ca sa fi scazut glicemia si eu totusi sa am ceva si sa nu il depisteze ,toti medicii miau spus ca lar fi depista daca era ceva datimi un raspuns va multumesc .

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Sebastian. Tot ce relatati confirma ca problemele de urinat nu au legatura cu un diabet. Trebuie sa luati legatura cu un MEDIC UROLOG.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Andrealic. Nu, Sioforul nu afecteaza actiunea contraceptivelor, dimpotriva cele 2 actioneaza bine impreuna in SOP, asa cum reflecta si tratamentul pe care l-ati primit.

 • AndreeaNc ::: comentariu pe forum :

  Va multumesc pentru raspuns!

 • ANDREEA ::: comentariu pe forum :

  Buna!am luat 1 luna tratament cu metformin pt ca am ovare micropolichistice si am ramas insarcinata(sarcina dorita)dar am pierdut sarcina la 2 luni.A trecut o luna de la eveniment.E bine sa reiau din nou tratamentul cu metformin si acid folic ?AS vrea dupa 3 luni sa ne apucam iar de treaba cu acordul medicului.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Andreea. Acest tip de recomandare nu se poate face pe Internet. Cel mai bine este sa discutati cu ginecologul, inclusiv despre tratamentul cu metformin.

 • laluciu dorin ::: comentariu pe forum :

  buna ziua.am diabet tip 2 ,am fost depistat acum 8luni si tratamentul care i-l iau e siofor de1000 dimineata si seara am ajuns cu glicemia dimineata 90-98 si seara100-118 de vreo 4 luni ,inteleg ca e bine dar eu ma simt de ceva vreme slabit fara vlaga,e cumva prea mare doza de 1000?ce ma sfatuiti,am facut toate analizele si sunt bune in urma cu 1zi glicemia 98 din vena la laborator.poate afecta viata sexuala situatia descrisa?de cand a aparut starea asta(molesit,fara vlaga,oboseala,)viata sexuala a scazut e ceva grav? va multumesc anticipat

 • Claudia ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua,
  Mi-a fost recomandat de medicul endocrinolog Siofor cate jumatate de pastila dimineata, la pranz si seara pentru SOP. Cum sa procedez dat fiind faptul ca imi provoaca o stare permaneta de rau si greata? Sa-l intrerup? Sa micsorez doza? Sa iau si alt medicament care sa-mi amelioreze starea de rau?
  Va multumesc anticipat

 • ioan ::: comentariu pe forum :

  Buna seara!Am 52 ani,95 kg,178 cm si mi s-a pus diagnostic
  de diabet in urma unui test de rezistenta la glucoza,la care am avut 124,dupa o ora 201 si dupa doua 211 cu proba din deget.Dupa test mi-a crescut si tensiunea la 160/100.
  Medicatia recomandata de medic a fost siofor 1000 cate 1/2
  dimineata si seara trei zile si ulterior cate 1 comprimat.
  Mentionez ca nu am simptome de sete.Ce parere aveti este vorba de diabet?cu respect

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Claudia. Medicul endocrinolog ar trebui, in acest caz, sa aleaga alte preparate, exista cel putin 4 preparate, dintre care unele dau mai mult sau mai putin sau deloc greata. Pe site nu le pot mentiona, din motive de deontologie. Una din solutii este sa discutati cu un medic DIABETOLOG care cunoaste foarte bine preparatele. Exista numeroase preparate de metformin: Siofor, Glucophage, Metfogamma, Meguan etc.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Dorin I. Din tot ce semnalati, diabetul merge foarte bine, in niciun caz diabetul sau tratamentul nu explica oboseala. Trebuie vazut daca nu sunt alte cauze: stresul, in primul rand. Referitor la viata sexuala, este bine de discutat cu un urolog, iar cu privire la starea generala, cu medicul de familie sau cu un medic internist in prima etapa. .

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Ioan. Va sfatuiesc sa mergeti la un medic specialist diabetolog (MEDIC SPECIALIST DIABET ZAHARAT, NUTRITIE SI BOLI METABOLICE), nu am inteles ce fel de medic v-a efectuat testul, dar cu siguranta nu un medic specialist diabetolog, pentru ca testul nu se face cu 3 valori, si, in niciun caz, din deget. Daca este diabet, trebuie sa fiti luat in evidenta, si sa primiti recomandarile necesare. Chiar daca se va confirma diabetul, la aceste valori (124 dimineata), nu apar simptome.

 • ANDREEA ::: comentariu pe forum :

  Buna!daca iau metformin pt ovare micropolichistice afecteaza o posibila sarcina?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Andreea. Desi metforminul nu este indicat in sarcina, nu sunt date concludente care sa indice un pericol semnificativ. Deci, daca apare sarcina, medicul care v-a prescris metformiul va va recomanda, probabil, intreruperea lui. Acest subiect trebuie discutat la cabinet.

 • adi ::: comentariu pe forum :

  Acidoza metabolica

  Acidoza metabolica reprezinta tulburarea echilibrului acido-bazic cu predominanta aciditatii,rezultand din formarea excesiva ori eliminarea insuficienta a acizilor.
  Unitatea de masura a gradului de aciditate sau alcalinitate este ph-ul,adica puterea sau potentialul de a elibera ioni de hidrogen (H)..Diferenta dintre un acid si o baza consta in capacitatea acestora mai mica,in cazul bazelor,sau mai mare,in cazul acizilor,de a elibera ioni de hidrogen.
  Organismul nostru functioneaza la parametrii optimi cand mediul intern,in totalitatea sa,are un ph de 7,39,deci usor alcalin.Variatiile normale ale acestui ph sunt foarte slabe:pana la 7,36 in partea acidificarii si pana la 7,42 in partea alcalinizarii.Daca aceste cifre sunt depasite avem de-a face fie cu acidoza (de la 7,36 la 7).fie cu alcaloza (de la 7,42 la 7,8 ).
  Zona de sanatate se intinde de la un ph de 7,36 la un ph de 7,42,iar starea de bolala se instaleaza cum apare acidoza sau alcaloza.
  Valorile si intervalele descrise sunt valabile pentru sange,limfa,lichide intracelulare si extracelulare.Exista insa numeroase lichide (urina) si organe al caror ph este foarte departe de valoarea ideala,fara ca acest lucru sa fie anormal.
  De exemplu,sunt cu adevarat acide :mediul interior al intestinului subtire (ph=6),straturile de la suprafata pielii (ph=5,2),mediul gastric (ph=2).Si,dimpotriva,sunt foarte bazice sucurile pancreatice (de la 7,5 la 8,8) si interiorul colonului sigmoid (ph=8).
  Aceste valori sunt normale si corespund unor nevoi precise ale organismului.De exemplu,digestia proteinelor in stomac,distrugerea microbilor de la suprafata pelii.
  Acidifierea organismului genereaza numeroase disfunctii si afectiuni care se manifesta in moduri diferite :oboseala accentuata,sensibilitate,irascibilitate,stari depresive,sensibilitate ridicata la frig,hipotensiune,hipoglicemie,sistem imunitar slabit,infectii recidivante,artroza,osteoporoza,cancer.
  Factori favorizanti ai acidifierii organismului :-alimentatia bogata in carne,E-urile,lactatele pasteurizate,iaurtul pasteurizat,prajelile,zaharul,faina alba,produsele de patiserie si cofetarie,alimentatia fast food,sosurile,sucurile din comert pasteurizate,apa acida.
  -sedentarismul
  -exercitiile fizice extenuante
  -stresul,pesimismul
  -poluarea,fumatul
  -respiratia superficiala
  -somn insuficient
  Factori favorizanti ai alcalinizarii organismului :-alimentatia bogata in legume,in special cartofi copti,migdale,avocado,ardei,morcovi ;apele alcaline
  -exercitiile fizice moderate ,gimnastica,stretchingu-ul,alergarea usoara,pilates.
  -optimismul
  -respiratia profunda,oxigenarea celulara.
  Exista cateva suplimente alimentare care administrate consecvent,alaturi de celelalte aspecte favorizante, ajuta la echilibrarea acido-bazica a organismului :mineralele (magneziul,calciul,potasiu),bicarbonatul de sodiu,gemoderivatul din muguri de coacaz negru,gemoderivatul din muguri de stejar,gemoderivatul din seva de mesteacan,spirulina,urzica,zerul proaspat si multe alte plante.

  Pentru informatii suplimentare privind echilibrarea ph-ului organismului ma puteti contacta pe adresa plantevindecatoare@gmail.com

  Adrian,specialist in fitoterapie,nutritie,reflexoterapie,presopunctura.
  .

 • Elena ::: comentariu pe forum :

  Sufer de osteoporoza si fac tratament cu Actonel si calciu lactic iar pentru diabet iau Siofor 500, unul pe zi. Pot sa iau in continuare calciu lactic si siofor? Nu se intampa nimic? Nu au efecte negative?

 • Floarea ::: comentariu pe forum :

  Si eu am indicatia de a lua metformin pentru ovare chistice si obezitate. Eu am o intrebare mai mult legata de dieta, in ultimele 2 luni am slabit in jur de 6 kg dar regimul, dat de nutritionist incepe sa fie foarte restrictiv, alterneaza zile cu 600 cal, 800, 1100, astfel ca facand o medie sunt 900/zi,proteine,glucide lente, legume, f.putine grasimi, fara nici un fruct. Fac si miscare, mers pe jos, 12000 pasi-15000 pasi sau sala.Eu am acum 1.63 m si 85 kg.38 de ani Ce parere aveti, care poate fi minimul de calorii, in prospect scrie ca metformin nu se recomanda sub 1000 calorii.
  va multumesc anticipat

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Floarea. Inteleg ca ati slabit 3 kilograme pe luna in cele 2 luni, si asta cu un anumit regim (nu stiu exact ce intelegeti prin nutritionist). Situatia actuala inseamna ca metabolismul este foarte scazut (din moment ce 900 de calorii v-au condus la acest ritm de slabire), si asta se intampla de obicei la persoane care tin multe diete, probabil ati tinut multe diete si pana la actualul nutritionist. In acest caz este foarte indicat ca programul de miscare sa fie, daca se poate, punctul central al interventiei. Daca ar fi sa va raspund strict la intrebare, as urca meniul la 1000-1100, si miscarea as suplimenta-o cu inca 200-300 kilocalorii, asta ar permite si metforminul, fara nicio rezerva, mai ales daca aveti si glucide in alimentatie (paine, orez, paste etc., in anumite gramaje, pe care le-ati discutat, probabil). Desi este un element major, nu doar numarul de calorii conteaza, ci si alte elemente, de care sper ca a tinut cont nutritionistul (structura meselor, orarul, cantitatea de proteine etc.).

 • Floarea ::: comentariu pe forum :

  Va multumesc pentru raspuns.Nutritionist inseamna specialist in nutritie care a facut trei ani la umf. Regimul nu a fost restictiv de la inceput, am inceput cu 1650 cal, apoi am scazut pe la 1300, inca nu am trecut la cel cu 900 de calorii pentru ca il consider prea restrictiv si ma deranjeaza lipsa fructelor a si a unui minim de dulce.Oricum am si indoieli in privinta nutritionistului si a stilului sau care nu cred ca fac onoare intregii bresle. Ma gandesc sa va impartasesc experienta mea cu acest nutritionist si sa va rog sa-mi spuneti daca asta inseamna nutritie sunt extrem dezamagita.Dar poate nu aici ci pe e-mail.

 • Mihaela ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua,am si eu o intrebare,saptamana asta am fost la medicul ginecoloc,si mi-a spus ca am ovare micropolichistice,iar pe ovarul stang un chist hemoragic de 5.3cm.
  Mi sa recomandat tratament cu Meguan metformin 500 mg,1pe zi,timp de 2luni de zile,si supozitoare antiinflamatoare.Intrebarea mea este urmatoarea,am vazut ca aceste pastile sunt recomandate si diabeticilor,exista vro posibilitate sa patesc ceva de la acest tratament?Ce as putea pati,care ar fi repercursiunile?Va multumesc

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Elena. Le puteti lua fara nicio problema impreuna, mecanismele nu se intersecteaza in niciun fel.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Floarea. Personal nu sunt curios despre metodele altora, am auzit chiar de la medici prescriptii neprofesioniste, si uneori chiar de la medici cu specialitatea mea (mai sunt unii medici rezidenti care consulta prin oras, si in loc sa se perfectioneze prescriu diete in care interzic cartofii, orezul, pastele, combinatiile de carne + cartofi etc. Un nutritionist bun, fie el si absolvent de nutritie-dietetica la UMF, fie medic, fie orice alta persoana (care are rolul de a ajuta) trebuie sa inspire si incredere celui caruia i se adreseaza. Sincer, eu daca as merge la un medic si mi-ar spune sa nu mananc paine, dulciuri, si sa nu combin carnea cu cartofii, n-as mai pasi a doua oara la el in cabinet. Astfel de notiuni nu sunt medicale. Faptul ca totusi v-a pregatit un regim de 1600 si unul de 1300 este chiar foarte corect, ideal este sa se tina cont in aceste prescritpii de preferintele pacientului. Incape dulce in orice interventie nutritionala, asta v-o pot spune toti pacientii mei care au inregistrat rezultate foarte bune chiar cu 1-2 si uneori chiar 3 deserturi pe zi (desert insemnand cantitati mici, dar in momente potrivite).

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Mihaela. Nu va expuneti la niciun risc, singurele efecte adverse mai deosebite pot fi cele digestive: greata, diaree, durere de burta. Faptul ca se da si in diabet nu inseamna nimic deosebit pentru Dvs. Va recomand sa urmati prescriptia medicului, care v-a recomandat in cunostinta de cauza acest tratament.

 • iulian ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua ma numesc iulian sant in SUA si de curand am avut glicemia 600 sau aparatul de glicemie arata HI am fost de urgenta la spital si m-au bagat pe perfuzii pt a ma ajuta sa scada glicemia,tensiunea a fost 200 cu 110,intr-un final mi-au administrat si insulina 12 unitati ,in final am iesit din spital cu o glicemie de 320,deci ?am ajuns acasa si am inceput sa iau metamorfin de 500 dar glicemia a ramas la fel 320,printre medicamentele aduse din tara am gasit si SIFOR 850 am intrat pe net pt a vedea ce rezultate as putea obtine si am vazut pe forum destule descrieri ale acestor oameni care sufera ca si mine de diabet tip 2,ce sfaturi puteti sa-mi dati pt acest medicament…va multumesc frumos…iulian

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @iulian. Cel mai adesea, in aceasta situatie, se continua administrarea insulinei, chiar 2-3 saptamani, pana glicemia ajunge aproape de 100, abia ulterior se discuta despre medicamente. Ar trebui sa luati legatura cu un medic diabetolog in orasul Dvs., chiar la privat daca la stat nu reusiti, pentru ca trebuie luate masuri impreuna cu un medic, neaparat.

 • gigi ::: comentariu pe forum :

  Buna Seara, am fost diagnosticat cu DZ II. De mentionat este ca am 34 ani,171 cm si 103 kg(am avut 110 acum 5 luni).Dr.mi-a recomandat Siofor 1000 cate 500 x 3 = zi
  inainte de a lua siofor glicemia avea valorile de 146 dimineata sau in timpul zilei pana la 190.hemoglobina glicozil. a fost 8,2.Am urmat tratamentul cu Siofor dupa schema prescrisa de medic si glicemia a inceput sa scada binisor ajungand in cam 3 luni la valoarea de 90 – 103 dimineata pe nemancate, si 110 – 120 la 2 ore dupa masa.cu hemoglobina glicozilata de 6,1.De aproximativ 2 luni am intrerupt tratamentul cu Siofor trecand la pastile naturiste care se numesc Gymnema Sylvestre care iau conform prospectului adica 3 capsule de 3 ori /zi, mentionand ca valoarea glicemiei s-a schimbat foarte putin adica dimineata am 97 – 106 iar la 2 h dupa masa 117 -126. intrebarea este am procedat bine ceea ce am facut intrerupand tratamentul cu siofor? Sioforul l-am intrerupt de frica reactiilor secundare care se pot acumula in timp gandindu-ma ca este un medicament de sinteza.Ce reactii secundare pot apare dupa consum indelungat de siofor

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Gigi. Faptul ca aveti rezultate bune este cel mai important, ar fi foarte util de facut glicozilata si dupa 3 luni de la aceasta interventie. A contribuit mult faptul ca ati slabit. Efectele Siofor pe termen lung sunt foarte bune, exista inclusiv efecte anticanceroase. Sfatul meu este sa urmati recomandarile medicului, caruia ii puteti oricand comunica si aceste interventii complementare. Cu siguranta daca ati fi in urmarirea mea, la glicozilata in jur de 6.5% v-as recomanda sa reluati tratamentul, cu doze mici. Este de discutat cu medicul, temerea nu trebuei sa fie legate de faptul ca este “medicament de sinteza”, daca ati vizita tarile occidentale ati observa ca si cei care au varste de 95-100 de ani isi iau regulat tratamentele indicate de medic.Din ce ati observat, cu tratamentul (corect) indicat de medic ati coborat de la 8.2% la 6.1%, ceea ce este excelent. Mai aveti doar de comunicat cu privire la TOLERANTA MEDICAMENTULUI. Efectele secundare sunt inscrise in prospect, nu este obligatoriu ca o persoana sa le faca, daca ele apar se discuta cu medicul si se aleg alte solutii.

 • mihaela ::: comentariu pe forum :

  spuneti-mi va rog domnule doctor cu ce sa alternez tratamentul cu metformin pt ovare polichistice am 39 de ani si sunt fumatoare am inteles ca anticonceptionalele nu sunt recomandate in acest caz.ajuta cumva si la reducerea pilozitatii?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Mihaela, Mai degraba anticonceptionalele sunt indicate in loc de fumat…Practic, acestea sunt cele 2 grupe principale de medicatie in aceasta afectiunie: metforminul si anticonceptionalele, s-au mai testat si alte medicatii care actioneaza pe rezistenta la insulina, dar tot la metformin sunt cele mai bune rezultate. Este de discutat cu endocrinologul si cu ginecologul Dvs., dar si de facut miscare (mers pe jos/alergari: acestea au efecte spectaculoase) si de urmat o alimentatie cu putine dulciuri (alimentele care sunt de evitat in diabet ar fi de evitat si in aceasta situatie).

 • niki ::: comentariu pe forum :

  Buna seara,
  Domnule Doctor,Am 64 ani, hipertensiv, obezitate gradul II, am fost descoperit cu diabet zaharat II, acum o luna cu glicemie max. de 316. Am mers la medic diabetolog recomandandumi ca tratament:metfogamma 1000,(2 tablete zi) si amaril 6 o tabl pe zi.Dupa 2 sapt glicemia luata de mine a scazut dim 187. iar dupa masa la o ora val de 109. Pana voi merge din nou la control va rog recomanadati-mi ce sa fac in continuare sa reduc doza sau merg cu aceeasi. Imi este teama sa nu imi scada prea mult. Bineinteles ca sunt la dieta stricta pe care zic eu am respectat*o 90%.
  Cu stima, multumesc

 • Bianca ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua ! mi-a prescris endocrinologul jodid 100 si OBECON pt diagnosticul de gusa difuza si suprapondere.am trecut pe un regim alimentar dat de dansul dar nu reusesc sa slabesc deloc,iar dupa 3 luni am revenit la control si mi-a dat pe langa JODID si OBECON sa iau SIOFOR 500 de 2 ori pe zi. intrebandu-ma inainte daca OBECONUL a dat ceva rezultate.glicemia mi-a fost 81 iar insulina 10.imi puteti raspunde va rog in ce scop mi s-a prescris acest medicament daca analizele mi-au iesit in limite normale?M-ar putea ajuta la slabire?Mentionez ca am 23 de ani. Va multumesc

 • Nastasa V ::: comentariu pe forum :

  Dl. doctor Am 43 ani I-170 88 Kg si de doi ani fac insulina de patru ori pe zi dim 18U prinz 16U Seara la 20 12U actrapid si la ora 22-23 22U lantus si cu toate astea gicemia este intre 250 – 400 , hemoglobina glicozanata 12 mentionez sa sunt activ,lucrez fac miscare si din cele mai multe ori nu depasesc nr. de glucide consumate zilnic
  Dl. doctor va rog din inima poate ma puteti ajuta cu un
  sfat sau cu o alta chema de insulina ( orice )

 • Aghinitei Maria ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua
  Am diabet, depistat din 2006 si ma tratez cu Siofor 1000 2/zi (INST. ICC. Paulescu)
  Acum am creatinina: 1,2
  Este necesar sa schimb tratamentul si sa -mi fie indicate medicamente din noua generatie? Multumesc!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Maria Agh. Valoarea creatininei se judeca si in functie de kilograme, varsta, si starea de hidratare (inclusiv valoarea ureei). Creatinina de 1.2 in general nu este un motiv pentru a modifica tratamentul cu Siofor. Cu siguranta medicul Dvs. diabetolog nu va va schimba tratamentul pe acest considerent. Multa sanatate!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Bianca. Da, in acest scop v-a prescris, dar nu este un medicament puternic. Slabitul eficient se face cu MISCARE si cu mese ordonate si calculate.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Niki. Daca glicemiile scad, este neaparat sa luati legatura cu medicul, cu siguranta primul pas este scaderea dozei de Amaryl.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Nastasa V. E nevoie de doze mult mai mari, schema este FOARTE BUNA. Va sfatuiesc sa urcati Lantusul cu cate 2 unitati la fiecare 2 zile in care glicemia este mai mare de 130 la trezire, si chiar cu 4 UNITATI, daca 2 zile la rand va treziti cu glicemie peste 200. Practic sa urcati Lantusul pana la acea doza la care va treziti cu glicemie buna (sub 120-130). Apoi urmeaza rapidele, care trebuie sa fie intr-o doza mai mica (in paralel Lantusul trebuie sa fie intr-o doza mai mare). Neaparat sa discutati cu medicul Dvs, este extrem de important!!!

 • Niki ::: comentariu pe forum :

  Domnule Doctor, tin sa va multumesc foarte mult pentru sfatul dat. Am fost la medicul la care sunt inscris recomandandu-mi Amaril 2 mg pe zi ,metfogamma 2/zi.
  Multumesc mult, doresc sa mai solicit sfaturi dela dvstra in viitor. Cu deosebita consideratie.

 • vali ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua.mama mea in varsta de 83 ani cu pl cardiace hipertensiune cardiopatie ischemica dureroasa operata anul trecut de tumora vezicala dupa interventiea chirugicala am descoperit valori mari ale glicemiei175-200 cu medicamente naturiste am reusit sa o tinem sub control pana anul acesta cand dimineata are 200 dupa ce manaca are 230sau in alta zi 175 mentionez ca valorile sunt verificate cu aparat accucek am mers la medicul de familie si nea recomandat siofor de 850 1 pe zi dar de 2 zile se plange ca are arsuri pe piept si ca are dureri in piept ar putea fi cauza sioforul.mentionez ca valoarea glicemiei dimineata a fost 175 dupa ce Luat pastilala 3-4ore e 146sau in alta zi dimineata e180 si dupa amiaza 230 ar trebui schimbat tratamentul sa doza in prezent ia una pe zi .multumesc

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Vali. Mama Dvs. poate face un “test” si anume poate intrerupe 2-3 zile medicamentul, pentru a observa daca exista o legatura intre simptomele aparute si luarea sau neluarea medicamentului. Daca exista o legatura, si diabetologul o confirma, exista si alte alegeri foarte bune de medicatie, esential este sa discutati deschis cu diabetologul pentru a gasi cele mai bune solutii pentru glicemii bune. Aparatul este de incredere.

 • Maria.M ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua.Ma confrunt si eu cu o problema ce priveste sanatatea mamei mele.
  mama mea are 68de ani .din cauza une coxartroze si gonartroze avansate este imobilizata la pat(face miscari limitate -sta sezuta,pe burta ,pe spate,si se ridica 2 pasi pt nevoile zilnice . obeza de gr3.Cu
  hipertensiune,cardiopatie ischemica dureroasa , ulcer duodenal in trecut ,guta,si diabet zaharat II;
  tratamentul ei pt diabet ma ingrijoreaza.
  cu siafor(sau cateotada metformina -sunt acelasi lucru?)era controlat destul de bine :intre 100 si 200.cu siafor(metfomina)1000 x 3ori pe zi .
  mergand la controlul regular ,medicul care era (si de fiecare data e altul) decide de a suspenda Siaforul zicand ca pt bolnavii cu ulcer este contraindicat.(de cand a avut probleme cu ulcerul multi ani in urma continua sa ia un protector pt stomac ,in prezent Esomeprazol 20 mg.)
  asadar medicul ia prescris urmatoarea terapie :
  Glucobay 100mg dimin si seara
  amaril 3mg dimin si seara
  Januvia 100mg la pranz(un medicament despre care eu nu am prea auzit multe)
  dar cum cu terapia asta si cu dieta glicemia era peste 200(280 ,300) , speriata mama (fiind aproape tot timpul singura acasa)decide sa introduca pe langa cele de sus iarasi siaforul(metformina) cate 500mg de 3 ori pe zi.glicemia e destul de controlata:170, 150 ,130….
  problema mea este: terapia ce o ia acum e justa nu e toxica,e buna asa?siaforul e chiar contraindicat pt bolnavii cu ulcer?ar trebui chiar suspendat tinand cont si de faptul ca ea l-a tolerat bine….?
  hemoglobina glicozilata este 8 iar creatinina 1,18.
  va multumesc anticipat si imi cer scuze pt ca am fost cam ,,lunga,,. Maria.M

 • Mirela ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua,
  Mama mea, in varsta de 69 ani,sufera de o boala foarte grea, arteriopatie obliteranta st. III.Din pacate are si diabet si de ceva timp medicul nutritionost i-a schimbat unul dintre medicamente cu SIOFOR 1000mg, 1tb de 2 ori pe zi.Doresc sa va intreb daca acest medicament nu este contraindicat in arteriopatie? Va multumesc anticipat!

 • maria ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua, am fost diagnosticata cu SOP, vreau sa întreb daca pt analiza glicemiei are importanta data/perioada(gen faza luteala, de ex) Ginecologul a deschis discuţia despre “rezistenta mea la insulina”, dar am rămas la nivel de discuţie momentan, mergând pe stimulare ovariana, fara succes in prima luna(ovulatie da, sarcina nu) În speranţa ca nu am fost “off tipic”, aştept un raspuns, mulţumesc.

 • maria ::: comentariu pe forum :

  * off topic :) scuze.

 • Jenny ::: comentariu pe forum :

  Buna seara,
  Tatal meu ia Siofor, de curand a intrerupt tratamentul si i-a zis cineva ca daca l-a intrerupt nu trebuie sa il mai continuie ci trebuie sa mearga la medic sa ii recomande altceva, deoarece tratamentul cu siofor nu se mai poate continua dupa intrerupere.
  Este adevarat sau poate relua tratamentul?
  Va multumesc anticipat !

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Maria. Nu a fost deloc offtopic. Pentru glicemie nu are importanta perioada. Rezistenta la insulina este un fenomen general care are legaturi cu SOP, este o discutie oricand valabila in cazul acestei probleme. Va doresc sa reusiti ce va doriti, sanatate!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Maria. Eu in aceasta situatie nu as fi oprit Sioforul pe motivul unui ulcer bine controlat, si daca era bine tolerat. Dar fiecare medic are decizia sa, si procedeaza asa cum considera, tratamentul pe care vi l-a prescris este, de asemenea, un tratament pe care il utilizez frecvent, si este foarte bun. Ceea ce va sfatuiesc este sa tineti legatura cu medicul, si intotdeauna vor exista tratamente de diabet care sa tina glicemia buna (chiar si insulina, care este posibil sa apara in schema de tratament in urmatorii ani). Trebuie discutat si cu medicul gastroenterolog (pentru ulcer) macar o data la 1-2 ani. Pentru a verifica toxicitatea, ati facut deja analiza pentru rinichi, mai trebuie verificate periodic si analizele de ficat (TGO si TGP), daca cumva sunt usor modificate se indica hepatoprotectoare. Altfel, tratamentul mamei Dvs. este foarte utilizat, zeci de milioane de pacienti il iau pe plan international, si foarte multi si in Romania.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Jenny. Nu, tratamentul cu Siofor se poate intrerupe si se poate relua oricand, in functie de situatia pacientului. Sunt pacienti care nu au nevoie, daca slabesc mult, apoi au din nou nevoie, daca urca glicemiile. Deci poate relua, la indicatia medicului, desigur. Va sfatuiesc sa pastrati legatura cu medicul diabetolog, intalnirile periodice va aduc linistea si informatiile de care aveti nevoie.

 • paula ::: comentariu pe forum :

  Sotul meu are 67 ani. Face insulina Lantus si pentru controlul mai bun al glicemiei i s-a recomandat Siofor, pentru inceput 500 mg la masa de pranz.Are ureea o.83 MG% si creatinina 1.61 MG%.In conditiile date, poate lua Siofor dat fiind afectarea functiei renale? Multumesc.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Paula. Mai intai trebuie repetata creatinina. In general la astfel de valori nu se recomanda Siofor, sfatul meu este sa repetati creatinna si sa discutat cu medicul.

 • ancuta marin ::: comentariu pe forum :

  buna ziua! acum 1 luna am fost internata la parhon , m-au diagnosticat cu ovare polichitice si glanda , mi-au dat ca tratament euthyrox, siofor/meguan si anticonceptionale . ma simt rau de cand am inceput sa iau meguan, am stari de voma mai tot timpul , dureri de cap , lipsa poftei de mancare. Trebuie sa mentionez ca am luat meguan la o saptamana dupa ce am inceput euthyroxul si anticonceptionalele , deci nu are cum sa-mi fie rau de la ele.. ce se intampla daca renunt la meguan?

 • marchisgina@yahoo.com ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua.Am fost la spitalul PARHON pt ca in zona gitului am avut senzatia de strangulare.Am facut ecografie si analiza singelui. La ecografie am avut lb st de 5.93 si lb drept de 5.63.Iar la analize mi au iesit ; colestrolul 263 glicemia 140 ,iar trigliceridele 139…DR. mi a recomandat;SIOFOR 850…CRESTOR de 20…SI EUTHYROX…EU sufar de acest colesterol de 13 ani..am luat zocoordar mi a inflamat papilele care asa sunt si acum…am renuntat la el si am luat uleiul de cinepa si seminte…de la 297 am ajuns la 129 in 3 luni…iar pt glicemie am baut ceai de frunza de afine si am avut 80 ..90…nu am mai facut de 6 luni nimic si rezultatul analizelor este cel de sus…..CE MA SFATUITI SA FAC IN CONTINUARE SA IAU TRATAMENTUL DAT DE DR..SAU CEL NATURIT?………….VA MULTUMESC

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Gina. Daca ati reusit sa reglati colesterolul in acest fel, e minunat, la fel si glicemia. DAR: pentru faptul ca ati ajuns cu glicemia la 140 la un moment dat, inseamna ca exista posibilitatea (foarte mare) sa aveti diabet, pe care il tineti acum sub control prin metodele naturiste, si, in aceasta situatie, cu glicemii 80-90, arareori se prescriu medicamente. Este indicat sa luati legatura cu medicul diabetolog si sa ii spuneti ca ati oprit medicamentul, el va va recomanda cel mai probabil o analiza: hemoglobina glicozilata (HbA1c) si in functie de rezultat va va indica sau nu in continuare Sioforul. In general, daca se ajunge la glicemii de 80 fara medicatie, inseamna ca si aceasta varianta este buna: medicatia care vi s-a prescris are in primul rand acest rol, de a scadea glicemia, dar pe primul plan sunt masurile de stil de viata, pe care le-ati aplicat foarte bine. Deci e foarte posibil ca medicul Dvs. sa recomande sa continuati fara Siofor, este o decizie pe care v-o va si explica.

 • marchisgina@yahoo.com ::: comentariu pe forum :

  multumesc ff mult..pt sfaturile date…si pentru timpul acordat…sanatate multa va doresc

 • Cornelia Radu ::: comentariu pe forum :

  Domnule Doctor,
  Fetita mea de 12 ani a fost diagnosticata (la Budimex) cu diagnosticul de hirsutism sever (perisor exagerat pe gat-doar la spate, pe abdomen un pic,in jurul sfarcurilor, par pubian accentuat), pe spate – mai exagerat spre sezut, pilozitate foarte vizibila pe picioare; nu are perciuni si nici barba, doar un puf mai mai vizibil -ca mustata). Rezultatele analizelor de sange se afla in limitele normale (dozaj hormonal, colesterol total 200 (fetita e chiar slabuta -35kg si banuiesc ca e o eroare de laborator MEDLIFE). La Ecografie: glandele suprarenale au iesit OK, un oavar = normal iar celalalt nu s-a putut vedea deloc (probabil din cauza constipatiei). Mentionez ca acest puf l-a avut de cand era mai micuta, devenind mai vizibil odata cu cresterea copilului, mai ales in ultimii 2 ani. Pe gat, in fata, are o mica pata ca si cum pielea ar fi murdara cu ceva, abia vizibila ca diferenta de culoare. La inceput credeam ca e piele moarta care nu se curata bine la spalat. Doamna doctor endocrinolog i-a prescris Metfogamma 500 mg – 1 cp/zi ptr. 2 luni, urmand sa revina la control. Mentionez ca menarha i-a venit in 20 dec. 2013 si pana acum i-a venit menstruatia in ian, febr si aprilie. Nu am curaj sa ii dau acest medicament din teama ca ii va afecta echilibrul metabolismului,sa nu slabeasca prea mult si sa nu dea in hipoglicemie. La analize i-a iesit glicemia 75 (bunica materna a fetitei a fost insulino-dependenta si a intrat de vreo doua ori in coma de la hipoglicemie.O alta temere e ca nu cumva acest medicament sa-i creeze dependenta.
  Va multumesc anticipat pentru un raspuns care sa ma lamureasca cumva.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Cornelia. Am citit tot mesajul, s-a prescris o doza mica, si bine tolerata, si care nu are de ce sa deranjeze metabolismul (dimpotriva, sa il imbunatateasca), nici sa dea hipoglicemie si, nici vorba, dependenta. Deci eu va dau o a doua parere in sensul in care v-a dat si medicul endocrinolog, eventual puteti merge inca o data, avand in vedere evolutia, si puteti spune ca nu ati luat medicamentul, si rediscutati inclusiv aceste temeri. Eu cred ca ati fost la un medic bun.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Ancuta. Daca nu suportati tratamentul, ideal este sa spuneti medicului care l-a prescris, petnru a lua masurile necesare. Nu ati spus cu ce doza ati inceput, daca se incepe cu doza mare din prima e posibil sa apara astfel de efecte; daca se incepe treptat, si medicamentele se iau dupa masa, atunci sunt mai bine tolerate. Daca nu tolerati Meguan, sunt si alte preparate pe care vi le poate indica medicul.

 • Alexa ::: comentariu pe forum :

  Imi.raspunde.si.mie.cineva??

 • mirela ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua,
  Va rog sa-mi spuneti daca sioforul de 1000 afecteaza functia ficatului. sotul meu e diabetic tip II, insulino -dependent , are trigliceridele f.f. mari 1600, ia tratament cu siofor 1000 + insulina 76 u seara, crestor si lipantil. Tgp este 36. Noi ne-am gandit ca ficatul este afectat de la siofor.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Mirela. Cel putin 3 medicamente din lista, adica Siofor, Crestor si Lipantil sunt PRELUCRATE de ficat (nu AFECTEAZA FUNCTIA, ci sunt in “responsabilitatea” ficatului in mar parte), iar valoarea de 36 la TGP este chiar rezonabila, deci nu sunt probleme. Pentru si mai multa liniste, uneori suplimentarea cu silimarina (Lagosa) poate “usura” misiunea ficatului, dar in niciun caz nu se pune problema de “afectare a ficatului” la 36, in schimb imi dau seama ca sotul Dvs. a primit trtatament foarte bun, este de urmarit doza de insulina si efectele, echilibrarea diabetului va avea efecte foarte bune si pe trigliceride. La fel va avea un REGIM FOARTE BUN si echilibrat.

 • bledea daniel ::: comentariu pe forum :

  cam de aproape doua luni imi monitorizez glicemia si este de peste 300,ajungind pina la 503.dar eu ma simt bine,nu am nici un fel de symptom.anul trecut am avut un accident auto,fara traumatizme fizice,poate doar socul,fizic. am slabit 24kg in doar doua luni.am pus pe seama stresului,ca nu imi platea asigurarea dauna,dar am avut sete continuu si urinam des.cam 8 10 litri de apa pe zi.am fost la medic.aveam glicemia 500 cu 4 plusuri,doctorul a vrut sa imi dea insulina,dar am refuzat,spunind ca am simptome de diabet insipid.mi a dat glibomet pe care l am luat 2-3 luni.acum vad ca ori iau ori nu glibomet glicemia este tot peste 300.nivelurile de calciu,potasiu,natriu,sint normale.medicul mi a recomandat o internare pentru analize complete,dar nu pot,avind o mama paralizata supraponderala cu accese de dementa,si nu o pot lasa nesupravegheata.v-as ruga sa imi explicati cum pot sa am asa glicemie si sa nu am alte simptome.va multumesc mult.

 • LuciaB ::: comentariu pe forum :

  xilofor si siofor sunt unul si acelasi sau sunt chestii diferite?
  multumesc si iertati-mi ignoranta
  eu nu aud bine si nu-mi dau seama daca e pronuntie diferita pt acelasi lucru sau sunt chestii diferite

 • marian iorga ::: comentariu pe forum :

  Am HTA stadiul 3, diabet zaharat tip II , dislipidemie si am tratamentul urmator :Leridip,nebilet, tenaxum, aspenter, aspacardin , sortis si siofor,ultimul de 4 zile am inceput cu jumatate dimineata urmand sa iau progresiv pana la 2 capsule de 1000 /zi dimineata una si seara una.valoarea glicemiei la laborator am avut-o 180 dar niciodata nu am avut-o asa pana acum . ce ma sfatuiti sa fac ? in prezent sub tratamentul de inima am tensiunea 12-13/7-8 pulsul 65-75 iar glicemia 140 ,sa iau toate aceste medicamente ? nu interactioneaza intre ele ? Ficatul si rinichi le pot suporta fara sa apara alte complicatii ? va multumesc !

 • adela ::: comentariu pe forum :

  Buna am o intrebare care ma macina si nu stiu ce sa fac iau meguan 500 pt ovare polichistice d aproape un an nu am ciclu regulat dar imi vine pe fiecare luna de curand am avut a 5 zi a ci vb cicluli contact ne protejat si as vrea sa stiu dak cumva am ramas insarcinata si nu. Stiu metforminul imi poate afecta sarcina

 • ruxandra ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua…in urma cu aproximativ 1luna de zile,medicul meu ginecolog in urma unei eco transvaginale mi a gasit ovare polichistice,stiam ca am insa medicii la care am m ai fost mi au dat numai anticonceptionale care imi reglau problemele respectiv acneea o perioada scurta de timp.Acum am primit un tratament cu metformin spre surprinderea mea…an inceput sa iau dupa schema medicului meu,are niste efecte urate diaree dureri abdominale lipsa poftei de mancare gust metalic in gura..etc…culmea glicemia vad ca nu am facut pana acum hipoglicemie…intrebarea mea este daca efectele acestea adverse continua,tratamentul trebuie oprit?? mi e teama sa nu patesc ceva m ai grav!!!! Multumesc!!!!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  Sarut mana, in general daca un preparat nu este tolerat trebuie reluata legatura cu medicul care l-a prescris. La sindromul ovarelor polichistice ideal este sa se inceapa cu doze mici – de exemplu 500 mg/zi si apoi sa se urce la doza indicata de medic care poate fi 1000, 1500 sau 2000 in general. Daca un preparat nu este tolerat, se incearca altul. Daca efectele sunt severe, in general recomandam revenirea la doza anterioara (adica daca aveti efecte la 1500, incercam sa reducem la 1000). IN orice caz, acestea sunt sfaturi generale, recomandarea mea este sa reluati discutia cu medicul care a prescris tratamentul.

 • DANIEL ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua.Am DZ tip 2 depistat in oct.2013.Am fost internat in spital 8 zile,slabisem mult,aveam sete intensa,urinari frecvente,o foame de neoprit.Mi s-a stabilit tratamentul;amaryl,metformin si 10 unit lantus seara.Dupa un timp,cam cateva zile,am avut hipoglicemii si am renuntat la insulina,apoi am micsorat amarylul pana la doza minima.Mi s-a dat reneos 0,5*3/zi si metformin,a mers bine o perioada,chiar erau momente cand nu le luam si aveam glicemii majoritatea sub 100.De 6 luni iau Diaprel 30 mg/dim si siofor 1000*2 ori/zi.De la un timp glicemiile au crescut,nu le mai pot tine sub control nici cu 60 mg diaprel,Am venit astazi de la serviciu aveam 96 la 2 ore 211 dupa inca o ora 193.Ieri 174 la 2 ore 202.Ce se intampla?Poate fi diabet tip LADA?Sunt programat la doctor pe 1 sept,nu e loc mai devreme.Am cumparat o folie de reneos 0,5 si glicemiile scad la 128,134?Dati-mi un sfat.Multumesc.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Daniel Stroe. Trebuie verificata situatia cu o hemoglobina glicozilata si in functie de rezultat si de evolutia in timpul zilei (pe care deja o urmariti) se prescrie tratamentul. Diagnosticul de diabet LADA se refera la o situatie rara, nu am in mesaj suficiente informatii pentru a ma gandi la o astfel de posibilitate (varsta e una din ele, greutatea e alta). Din ce ati semnalat este o evolutie foarte frecventa a diabetului tip 2 care a fost corect tratat, dar tratamentul pe termen lung inseamna reevaluarea periodica a terapiei in functie de evolutie.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Adela. Nu, chiar daca ar surveni o sarcina si exista tratament cu metformin, el nu afecteaza sarcina. Chiar este indicat in sarcina cu diabet, atunci cand este cazul.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @M. iorga. Atunci cand prescriu tratamentele, medicii se asigura ca ele nu interactioneaza negativ sau, in cazul in care constata efecte secundare sau probleme de toleranta, le schimba. Tratamentul pe care il aveti este unul obisnuit care nu pune probleme de acest tip. Starea ficatului si rinichilor se monitorizeaza prin analize, daca acestea sunt bune inseamna ca nu exista nicio problema in a prelucra medicamentele. Foarte multe persoane din tarile civilizate au un astfel de tratament pana la varste inaintate si fara probleme.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @LuciaB Sunt acelasi lucru, multe persoane pronunta gresit, cu X, nu as putea sa va spun de ce.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Daniel B. Nu cred ca se pune in niciun fel problema altfel decat ca este un diabet pe care, din motive de neinteles pentru mine, refuzati sa il tratati. Medicul a facut tot ce trebuia sa faca, la orice alt medic ati fi mers, inclusiv la mine, ati fi primit recomandare de insulina iar refuzul de a o face este pur si simplu o greseala. Nu e obligatorie internarea pentru a incepe insulina, se poate incepe cu o singura injectie, glicemia se poate urmari usor acasa. E pacat ca nu ascultati de sfatul medicului.

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters