trafic.ro ranking

trafic.ro Maninil (glibenclamid): informatii utile | Nutritionist Cluj

MANINIL (glibenclamid)

Cuprins : glibenclamid (Maninil) – generalitati, mecanism de actiune, indicatii si contraindicatii, prospect, precautii, atentionari si efecte secundare, forum.
! DACA MEDICUL V-A PRESCRIS ACEST MEDICAMENT, INSEAMNA CA AU FOST LUATE IN CONSIDERARE TOATE ELEMENTELE PE CARE LE GASITI IN PROSPECT. NU INTRERUPETI TRATAMENTELE PRESCRISE DE MEDIC DATORITA INFORMATIILOR PE CARE LE OBTINETI DIN ALTE SURSE!

INFORMAŢII UTILE PENTRU PACIENŢI (PROSPECT, DOCUMENTAŢIE MEDICALĂ).

Generalităţi. Maninil (glibenclamid) este un medicament indicat si utilizat in diabetul zaharat tip 2. Face parte din categoria sulfonilureice (sinonim: sulfoniluree, sulfamide antidiabetice), o clasa de antidiabetice orale.

Dozaje: Maninil 1.75 mg, Maninil 3.5 mg

Aspect: Comprimate mici, alb sau roz.

Compoziţie. Substanţa activă este glibenclamid (glibenclamidum). 1 comprimat de 1.75 mg conţine 1.75 mg glibenclamidum, 1 comprimat de 3.5 mg conţine 3.5 mg glibenclamidum Excipienţi: lactoza, amidon de cartofi, carboximetilceluloza sodica, dioxid de siliciu, stearat de magneziu, colorant Ponceau 4R (E 124).

Mecanism de acţiune. Glibenclamid (Maninil) face parte din categoria sulfonilureicelor, antidiabetice orale care actioneaza asupra celulelor beta din pancreas, care produc insulina. Mecanismul exact este: inchiderea canalelor de potasiu, prin care se stimuleaza eliberarea de insulina din celula, si, prin aceasta, scaderea glicemiei. Din acest motiv, efectul tuturor medicamentelor din aceasta clasa depinde de capacitatea celulei pancreatice de a mai produce insulina. Atunci cand capacitatea de producere a insulinei scade foarte mult (in diabetul zaharat tip 2, dupa mai multi ani de evolutie), efectul sulfonilureicelor scade foarte mult, si, in cele mai multe cazuri, se indica tratamentul cu insulina.

Sulfonilureicele în istorie. Categoria de antidiabetice din care face parte si Maninil (sulfonilureice) este cunoscuta si utilizata de peste 50 de ani, discutandu-se in cadrul acestei clase despre generatii. Maninil este un sulfonilureic de generaţia a doua. Sulfonilureicele din generatia intâi (clorpropamid, tolbutamid) nu mai sunt prezente decat in cartile de diabetologie.

Cui se administrează Maninil? (indicaţii terapeutice): Diabet zaharat tip 2 (non-insulino-dependent), cand nu se poate realiza un control metabolic satisfacator numai prin dieta, exercitiu fizic si alte antidiabetice orale. Maninil poate fi administrat in asociere cu alte antidiabetice orale tinandu-se insa cont de contraindicatii. Cel mai frecvent, glibenclamidul se asociaza cu metformin, inclusive sub forma unei combinaţii (glibenclamid + metformin, denumire comercială Glibomet). Asocierea cu toate celelalte categorii de antidiabetice orale este permisa. Se administreaza si impreuna cu insulina. In cazul initierii insulinei, deciziile medicilor diabetologi difera: o parte din medici intrerup sulfonilureicele, alta parte reduc doza, alta mentin doza curenta. Decizia depinde de situatia fiecarui pacient in parte.

Contraindicaţii: Diabet zaharat tip 1 (insulino-dependent), eşecul secundar complet al terapiei cu glibenclamid in diabetul zaharat de tip 2, in special in decompensarea metabolica acidozica, in precoma sau coma diabetica, in decompensarea metabolica in cursul bolilor infectioase, interventiilor chirurgicale, precum si in rezectia pancreatica. Alte contraindicatii sunt: tulburari hepatice grave, o alterare importanta a functiei renale cu clearance la creatinina sub 30 ml/min, o hipersensibilitate cunoscuta la glibenclamid sau la unul din excipienti. Este contraindicata administrarea in timpul sarcinii si a alaptarii.

Atenţionări şi precauţii. Capacitatea de a conduce autovehicule sau de a manipula utilaje. Maninil poate afecta capacitatea de a conduce autovehicule sau utilaje. Maninil poate produce hipoglicemii, in caz de supradozare, dieta inadecvata (absenta meselor, sau mese insuficiente), consum de alcool. Bulimia, transpiratia, agitatia, cefalee, capacitate redusa de concentrare sunt semne ale hipoglicemiei. Daca apar simptome ale hipoglicemiei, se recomanda ingestia a aprox. 20 g zahar. In cazul unei hipoglicemii severe cu pierderea cunostintei se impune asistenta medicala de urgenta.

Interacţiuni. Trebuie discutate cu medicul specialist care a indicat tratamentul. Medicul dumneavoastră poate dori să vă modifice doza de Maninil dacă luaţi alte medicamente, care pot slăbi sau mări acţiunea Maninil asupra valorilor zahărului din sângele dumneavoastră. Pentru detalii cititi articolul: interactiuni dintre sulfonilureice, alte antidiabetice orale, si alte medicamente.

Doze si mod de administrare. Doza de Maninil se va determina individual pentru fiecare pacient in functie de valorile glicemiei si reactivitatea pacientului. Tratamentul se poate iniţia cu 1.75-3.5 mg/zi, crescând ulterior. O doza zilnica de pana la 3.5 mg se administreaza nemestecate, dimineata inaintea micului dejun. Dozele mai mari se vor diviza in doua prize dimineata si seara. La o doza de 3 comprimate se recomanda o administrare de 2 comprimate dimineata si 1 seara. Efectul maxim se obtine de regula cu 10.5 – 14 mg/zi. Deoarece ameliorarea metabolismului glucidic este in corelatie cu o hipersensibilitate la insulina, doza necesara de glibenclamid poate scadea in cursul terapiei. Pentru a fi evitate hipoglicemiile se vor ajusta corespunzator dozele. La pacientii cu o greutate corporala sub 50 kg se incepe cu o doza zilnica cat mai redusa, de 1.75 – 2,5 mg glibenclamid/zi. Comprimatele omise nu se mai pot lua dupa 1-2 ore, iar greselile de dozare nu se compenseaza cu doze mai mari. Se poate combina cu insulina, metformina, acarboza si guar.

Reactii adverse. Hipoglicemia (scăderea glicemiei sub valoarea minimă a normalului: 70 mg/dl). (>>>detalii despre hipoglicemiile din diabet: simptome, cauze si tratament). Cauzele pot fi: supradozare, functii renala si hepatica alterate, consum de alcool , mese neregulate (in special omiterea meselor), solicitari fizice excesive, tulburari endogene ale metabolismului hidratilor de carbon cat si interactiuni medicamentoase. Cand hipoglicemia se instaleaza lent, simptomele unei dereglari adrenergice sunt minime sau lipsesc. Ocazional pot aparea tulburari gastrointestinale ca: greata, pirozis, alterarea simtului gustativ, epigastralgii, voma, dureri abdominale si diaree.

In cazul tratamentului cu Maninil, urmatorii factori pot creşte riscul de hipoglicemie:
- Subalimentaţia, orarul neregulat al meselor, omiterea sau întârzierea unei mese sau perioadă de post alimentar;
-Modificarea dietei dumneavoastre;
-O doza mai mare de Amaryl decât cea prescrisă;
-Dacă aveţi o scădere a funcţiei renale;
-Dacă aveţi o boală severă a ficatului ;
-Tulburări induse de hormoni (tulburări ale funcţiei glandei tiroide, ale glandei hipofizare anterioare sau ale cortexului glandei suprarenale);
-consumul de alcool (mai ales atunci când omiteţi o masă);
-anumite medicamente (rubrica INTERACTIUNI).
-Dacă efectuaţi un efort fizic mai mare şi nu mâncaţi suficient sau mâncaţi alimente cu un conţinut mai scăzut de carbohidraţi decât de obicei.

Alte reacţii adverse posibile:. Rareori apar reactii de fotosensibilizare. Izolat s-au observat: eritem polimorf, sindrom Stevens-Johnson, sindrom Lyell, dermatita exfoliativa, eritrodermie si eritem nodos, precum si colestaza, hepatita; cresterea enzimelor hepatice . De asemenea tulburarile hematopoietice sunt rare (trombocitopenie cu purpura), respectiv foarte rar (leucocitopenie, eritrocitopenie, pancitopenie si granulocitopenie pana la agranulocitoza). S-a observat un efect slab diuretic al glibenclamidului. Poate aparea o crestere in greutate. Dupa administrarea de durata se poate ajunge la hipofunctie tiroidiana.

Supradozaj. Dacă se întâmplă să luaţi prea mult Maninil sau o doză în plus, există pericolul unei hipoglicemii şi, de aceea, trebuie să consumaţi imediat suficient zahăr (de exemplu, un mic baton de cubuleţe de zahăr, suc dulce, ceai îndulcit) şi să spuneţi medicului dumneavoastră imediat. Nu trebuie administrate alimente sau băuturi persoanelor aflate în stare de inconştienţă. Deoarece starea de hipoglicemie poate dura pentru un timp, este foarte important ca pacientul să fie monitorizat cu atenţie până când nu mai este niciun pericol. De asemenea, ca măsură de precauţie, poate fi necesară internarea în spital. Arătaţi medicului ambalajul sau comprimatele rămase, astfel încât doctorul să ştie ce medicamente au fost administrate. Cazurile severe de hipoglicemie însoţite de pierderea conştienţei şi afectare neurologică severă sunt cazuri considerate urgenţe medicale care necesită tratament medical imediat şi internare în spital. Trebuie să vă asiguraţi că întotdeauna există o persoană anterior informată şi care poate chema medicul în caz de urgenţă.

Păstrare. A se pastra la temperatura camerei, in ambalajul original.

Producător: Berlin-Chemie Menarini.
Alte medicamente cu aceeasi substanta activa (glibenclamid) : Glibenclamid, gliburid  (Glyburide, Statele Unite), Daonil, Hemidaonil (Franta), Micronase, Glycron, Glynase, Diabeta.
Alte dozaje: glibenclamid 2.5 mg, 5 mg.
Alte preparate care contin glibenclamid:
Glibomet (glibenclamid + metformin, Romania), Glucovance (glibenclamid + metformin, Franta).

 

RESURSE, BIBLIOGRAFIE, LINKURI UTILE:

-Prospect Glyburide (echivalent Maninil în Statele Unite) – MedicineNet

-Farmacologia diabetului zaharat, autori: Nicolae Hancu, Ioan Andrei Veresiu, Gabriela Roman, catedra de Diabet zaharat, Nutritie si Boli Metabolice, Cluj-Napoca

-Antidiabetice orale disponibile în România

Publicat: 14/03/2011 @http://www.nutritionistcluj.ro::: website oficial Dr. A. CopceaFORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters