trafic.ro ranking

trafic.ro Januvia (sitagliptin): informatii utile | Nutritionist Cluj

JANUVIA (sitagliptina)

Cuprins : sitagliptin (Januvia 100 mg) – generalitati, mecanism de actiune, indicatii si contraindicatii, prospect, precautii, atentionari si efecte secundare, forum.

! DACA MEDICUL V-A PRESCRIS ACEST MEDICAMENT, INSEAMNA CA AU FOST LUATE IN CONSIDERARE TOATE ELEMENTELE PE CARE LE GASITI IN PROSPECT. NU INTRERUPETI TRATAMENTELE PRESCRISE DE MEDIC DATORITA INFORMATIILOR PE CARE LE OBTINETI DIN ALTE SURSE!

INFORMAŢII UTILE PENTRU PACIENŢI (PROSPECT, DOCUMENTAŢIE MEDICALĂ).

Generalităţi. Januvia (sitagliptin) este un medicament de indicat si utilizat in diabetul zaharat tip 2. Face parte din categoria inhibitori de DPP-4, o clasă de antidiabetice orale inclusă în categoria “terapii incretinice”.

Dozaje: Januvia 100 mg (in România) (alte dozaje în alte ţări: 25, 50 mg)

Mecanism de acţiune. Sitagliptina (Januvia) este, în prezent, singurul reprezentant al clasei de antidiabetice orale “inhibitori de DPP-4” (inhibitorii enzimei dipeptid-peptidaza 4). Aceasta clasă este inclusă, alături de analogii şi agoniştii de GLP-1, în categoria terapiilor incretinice, bazate pe acţiunile hormonilor incretinici numiţi simplu “incretine”. Incretinele (reprezentate în principal de GIP – polipeptidul insulinotrop glucozo-dependent şi GLP-1 – peptidul 1 glucagon-like) sunt hormoni produşi în intestin, în cantităţi mai mari la mese, îşi exercită acţiunile (stimularea secreţiei de insulină în celulele beta pancreatice, scăderea secreţiei de glucagon în celulele alfa pancreatice), după care sunt inactivaţi de enzima DPP-4. Januvia (sitagliptin) inhibă direct şi selectiv această enzimă, proces prin care creşte concentraţia incretinelor active, şi, implicit acţiunile de scădere a glicemiei (prin creşterea producţiei de insulină în pancreas, scăderea producţiei hepatice de glucoză şi alte mecanisme, legate în principal de funcţionarea tubului digestiv). O particularitate a mecanismului de acţiune este aceea că efectele sunt dependente de glucoză, astfel încât la glicemii mici, efectele nu se mai exercită (acest mecanism contribuie la faptul că Januvia nu produce hipoglicemii). Toate aceste mecanism contribuie la scăderea glicemiei a jeun, glicemiei postprandiale şi a hemoglobinei glicozilate HbA1c.

Cui se administrează? (indicaţii terapeutice): Diabet zaharat tip 2.

Compoziţie. 1 comprimat filmat de Januvia 100 conţine 100 mg fosfat de sitagliptin monohidrat. Excipienţi: celuloză, hidrogenofosfat de calciu, anhidru, croscarmeloză sodică, stearat de magneziu (nucleu), polivinil alcool, macrogol, talc, dioxid de titan, oxid roşu de fier, oxid galben de fier (film).

Contraindicaţii. Hipersensibilitate la substanţa activă sau la oricare din excipienţi, diabet zaharat tip 1, cetoacidoza diabetică, sarcina şi alăptarea, copii şi adolescenţi sub 18 ani.

Atenţionări si precauţii. Atunci când se suspicionează pancreatita acută (dureri abdominale severe, persistente), atât Januvia cât şi alte medicamente la care există suspiciunea legăturii cu pancreatita trebuie oprite. Januvia nu produce hipoglicemie dacă este administrată împreună cu metformin sau tiazolidindione, însă, în cazul asocierii cu sulfonilureice sau insulină, dozele acestora trebuie ajustate pentru a diminua risculde hipoglicemie. În cazul insuficienţei renale, datorită lipsei datelor pentru insuficienţa renală moderată şi severă, Januvia nu este indicată, în prezent.

Interacţiuni. Trebuie discutate cu medicul specialist care a indicat tratamentul. Medicamentele din categoria inhibitorilor glicoproteinei p (ciclosporina) nu interferă semnificativ cu Januvia. Inhibitorii enzimei CYP3A4 (ketoconazol, itraconazol, ritonavir, claritromiciă) pot influenţa concentraţia sitagliptinei în cazul insuficienţei renale. În cazul administrării simultane de digoxină, doza nu trebuie ajustată, dar, în cazul unui risc crescut de intoxicaţie digitalică. Dozele nu trebuie ajustate în cazul vârstnicilor şi al insuficienţei hepatice uşoare şi moderate. Metabolizarea sitagliptinei se face hepatic în proporţie de 13%, şi renal 87%, sub formă nemodificată.

Doze şi mod de administrare. Januvia 100 mg se administrează cu sau fără alimente, o singură dată pe zi. Poate fi asociată cu metformin, sulfonilureice, tiazolidindione, insulina.

Reacţii adverse. Reacţiile adverse semnalate în studiile clinice au determinat întreruperea tratamentului cu Januvia în 0.8% din cazuri, comparativ cu 1.5% pentru alte tratamente. Cele mai frecvente efecte secundare sunt infecţiile respiratorii (nazofaringite). Alte reacţii adverse raportate, cu frecvenţă necunoscută: hipersensibilitate, erupţi cutanate, urticare, vasculită, pancreatită acută, insuficienţă renală, vărsături.

Supradozaj. O doză de 8 ori mai mare decât doza obişnuită a cauzat creşteri minime ale intervalului QTc. Sitagliptin se elimină într-o proporţie mică prin dializă (13.5% din doză într-o şedinţă de hemodializă).

Păstrare. Januvia nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Producător: MSD (Merck Sharp & Dohme).

Alte medicamente cu aceeaşi substanţă activă (sitagliptin): Xelevia. Medicamentele generice care vor conţine sitagliptin nu vor fi comercializate până în 2017.

RESURSE, BIBLIOGRAFIE:

-Pagina producatorului (Merck): Prescribing information (pdf, engleza)
-EMEA: Januvia (sitagliptin): rezumatul caracteristicilor produsului (pdf, romana)
-Farmacologia diabetului zaharat, autori: Nicolae Hancu, Ioan Andrei Veresiu, Gabriela Roman, catedra de Diabet zaharat, Nutritie si Boli Metabolice, Cluj-Napoca.
-eMED-TV Diabetes – generic Januvia
-Antidiabetice orale disponibile în România

Autor: Dr. Adrian Copcea, @ www.nutritionistcluj.ro. Publicat: 20/02/2011 • Victor Enache ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua,
  sunt diabietic gr2 cu trat. antidiabet orale.Recent am facut infarct miocardic si investigatie angiografica in urma careia am montate 4 stenturi cu substanta activa.PINA inainte de interventie aveam tratament cu siofor +glucotrol dupa interventie medicul diabetolog mi-a prescris si JANUVIA.Pentru inima iau:aspenter75mg, plavix 75mg,sortis 80mg,tritace 10mg1/2pastila de2ori pe zi.In aceste conditii
  JANUVIA este indicat???am citit prospectul lui si are interferenta cu digoxina,substanta care nu este in niciun medicament de inima prescris mie.pulsul il am zilnic 64-72batai/minut tensiunea 12-6,12-7, 13-6, 13-7,dimineata si seara.Dimineata iau plavixul ,aspenterul, tritace,1/2 pastila +januvia la prenz 1 pastila 1000mg siofor, seara sortis 1/2 tritace +10 mg glucotrol toate inainte de mes. victor.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Victor E. Da, tratamentul cu Januvia este corect indicat si in aceasta situatie, nu ati mentionat nimic despre glicemii, cu siguranta acesta a fost motivul pentru care s-a adaugat si Januvia. Tratamentul de inima este foarte bun, probabil aveti si metoprolol in schema, dar nu l-ati mentionat, daca nu aveti, este probabil din cauza pulsului. Legat de diabet, nici greutatea nu ati mentionat-o, dar daca este mare, este foarte util sa incercati sa slabiti.

 • Victor Enache ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua , va multumesc pentru raspuns,
  da am uitat, am si metoprolol in schema 100mg> 50 dimineata si 50 seara dar de curind , medicul cardiolog a inlocuit cu BETALOK100mg o data pe zi.
  Glicemiile sunt mai ridicate(dimineata-120 -130chiar si 105;DUPA CE MANINC LA PRINZ SAU SEARA -200 -180-160- 220) ATUNCI CIND NU TIN REGIM SEVER RECOMANDAT(total 180 HG in 5 mese) SI NU FAC EXERCITII FIZICE,se mai intimpla.In septembrie 2011 dupa iesirea din spital din augustam avut HEMOGLOBINA GLICOZILATA 6.0 iar la ultima analiza din ianuarie la centrul de diabet am avut8,4 dupa sarbatorile de iarna cind nu am tinut regimul recomandat dar tratamentul cu pastile l-am urmat corect cel recomandat.Inultimul timp simt o durere persistenta in inima, ca o apasare, care la glicemie mica normala in cazul meu 105- 120 imi dispare Am redus sortisul la 40 mg pe zideoarece HDL=40 LDL=77,Triglceride=112 Cretinina serica=0,82,TGO(AST)=49,TGP(ALT)=64,VSH=13,INR=0,9,Activitate protrombina=107, Timp de protrombina=10,1,Uree=28,Acid uric seric4,40, Bilirubina total =1,20.Va multumesc pentru intelegere si atentie, cu respect, victor enache.
  P.S.- Dna Medic primar nutitionist diabetolg Adriana Dumitrecu si Medic primar cardiolog Dna. doctor Dan Monica sunt f.f. competente si am incredere in dumnealor , nu cotest tratamentul,dar doresc sa va cer si parerea dumneavoastra ,tot adata sa va aduc la cunastinta si cazul meu mai special.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Victor E. Personal as fi recomandat ca Sortisul sa ramana inca la 80 mg, dar in plus sa se adauge si un hepatoprotector (de exemplu Lagosa), in contextul in care analizele de ficat sunt mai mari, si cel mai probabil acest fapt are legatura cu doza de Sortis (care s-a prescris nu doar pentru a mentine nivelele de colesterol, ci pentru efectul stabilizator asupra placilor de grasime, foarte important dupa un infarct). Tratamentul de diabet este, dupa cum am mentionat si anterior, foarte bine indicat, desigur ca si tratamentul cardiologic. Ce e deosebit este relatia dintre durerea toracica si glicemie, care este total atipica. In ansamblu, situatia este sub control, si va felicit pentru preocuparea pentru sanatate.

 • Victor Enache ::: comentariu pe forum :

  Buna seara,
  Va multumesc, foarte mult pt. sfaturi.TREBUIE SA FAC MENTIUNEA CA SORTISUL DE 80mg, L-AM REDUS LA SFATUL MEDICULUI DE FAMILIE CARE IMI COMPLECTEAZA RETETA LUNARA DESI ARE SCRISOAREA MEDICALA DE LA SPECIALISTI( DAR A VAZUT ULTIMELE ANALIZE SI A RECOMANDAT SA REDUC SORTISUL.DECI:AM SA REVIN LA CEL DE 80mg,PINA AM SA MERG LA CONTROL LA MEDICUL CARDIOLOG SI INTRVENTIONIST CARE MAU OPERAT FIINDCA TREBUIE SA FAC SI TESTUL DE EFORT SI O NOUA ECOCORD IAR IN APRILIE MERG LA CONTROLUL DE 3 LUNI LA DIABET.Eu mai folosesc ca suplimente SPIRULINA si SILIMARINA cite un flacon lunar dar la sfatul dv. am sa incerc si LAGOSA.IN CE DOZAJ??
  Cu privire la durerile din inima astazi am observat pe barometrul din casa(EU locuiesc in Bucuresti)faptul ca a scazut presiunea atmosferica la cca.752Hg. si au incetat durerile din inima progresiv.Pina astazi presiunea a fost peste765Hg odata cu viscolul ,gerul si plafonul de nori . Eu neschimbind medicatia.TREBUIE sa va mai spun ca la spital inainte de interventie si dupa la ecocord sa vazut o problema la peretele ventricului sting ,muschiul find nefunctional pe o portiune mica(VS nedilatat,cutulburare de cinetica segmentaraincel putin doua teritoriicoronariene,functie sistolica sever afectata, disfuctiediastolicagradul1, datorita faptului ca nu a fost alimentatcu singe oxigenat cum trebuie iar eu am ajuns la spital dupa doua saptamini de la infarct cind nu mai puteam sa respir si au vazut la EKG si analize de enzime.NU am simtit dureri cimd am facut infarctul.(Au explicat ca la diabetici nu prea se simte durerea de cord la infarct, cu toate ca eu aveam dureri specifice de angina )Acum faptul este consumat si vina este a mea ca nu m-am ingrijit si nu am facut analize, deoarece nu am vizitat prea des medicul meu de diabet(TREI ANI!!!)din cauze obiective si subiective,medicul de familie imi prescria tratamentul primar pe reteta ,in baza ultimei scrisoari medicale si atit.Acum ce credeti despre observatia mea cu variatiile de presiune daca au legatura cu durerile mele de inima???TREBUIE SA SPECIFIC CA LA internare,inainte de montare stenturilor, la ecocord aveam viteza de pompare a inimi de 25% la esire dupa 4zile de la interventie am avut39% iar acun in decembrie la control de ecocord am avut 45%, medicul cardiolog de la diabetcare a facut ecocordul spunindu -mi ca nu o sa mai anjung niciodata mai mult de 50% viteza de pompare(FRACTIA VENTRICULARA -FUNCTIA SISTOLICA-) a inimi in cazul meu.Va multumesc pentru sfat si intelegere deoarece am simtit nevoia sa discut si cu altcineva cazul meu, si nu datorita faptului ca nu am incredere in medicii mei curanti ,dar cautind pe internet despre JANUVIA am gasit site-ul dv.si am considerat eu nestiind nimic despre ea sa va intreb .SINCER mi-a fost rusine sa o intreb pe dna. dr.de diabet, eu crezind ca durerile de inima de la JANUVIA le am DAR ele au aparut la variatii mari de presiune care au inceput din toamna, cel putin asta am observat eu.Victor.
  P.S. daca imi transmiteti e-mailul dv. va transmit toate ecocordurile si ultimile analize de singe. Am redus PLAVIXULde la 2 pastile /zi la 1 la indicatile medicului cardiolg din decembrie anul trecut.Cu multumiri.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Victor E. Am parcurs cu atentie mailul Dvs., si este foarte bine ca ati intrebat, Januvia nu cauzeaza dureri de inima. Lagosa este un preparat de silimarina, deci il aveti deja in schema. Cred ca este de discutat cu cardiologul modificarea dozei de Sortis, oricare din doza nu este o greseala, doar se pune problema ca o doza mai mare protejeaza mai mult, in special in preajma unui infarct. Modificarile ecografice (tulburarile segmentare de cinetica) arata exact ceea ce aveti ca diagnostic. In loc de concluzie, vizitele periodice la medicii specialisti sunt foarte importante, chiar in contextul unui medic de familie foarte bun, intotdeauna sunt elemente pe care medicii specialisti le au in vedere din experienta (si cardiologii, si diabetologii, in cazul Dvs.).

 • Victor Enache ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua, domnule doctor,
  va multumesc pentru raspuns, am sa ramin un fidel vizitator al site-ul dv. iar de cite ori am sa am o nelamurire am sa ma consult si cu dumneavoastra.In plus cred ca este foarte util ceea ce faceti si prin creerea acestui forum.Cred ca stiti din experienta dv. ca deobicei bolnavii datorita suferintelor sunt si foarte curiosi,si doresc ca medicii sa le explice mai amanuntit cauzele si efectele(ar fi ideal),dar din lipsa de timp nu intodeauna se petrec astfel de situatii.Sa speram ca aparitia mai fregventa a cabinetelor particulare, si a preturilor mai accesibile pentru majoritatea pacientilor lucrurile se vor indrepta si in sensul mai ales al prevenirii prin vizite mai fregvente.SI MAI ALES LA CABINETELE STOMATOLOGICE ,nu inteleg de ce aceste cabinete nu fuctioneaza inca pe asigurari. AR trebuii facute proppuneri insistente la ministerul sanatatii pentru acest lucru, din partea noastra cit si a specialistilor.Controalele anuale la stomatolg, ginecolog(PENTRU FEMEI), si un micro anual la toata populatia ar trebuii dupa parerea mea sa fie atributul principal de scrining al populatiei,din parte unui stat RESPONSABIL,in primul rind pentru capacitatea lui DE IMAGINE>CRED CA AR COSTA IN TIMP MAI PUTIN SI CHELTUIELILE PENTRU SANATATE ALE STATULUI>
  Cu respect si multumiri pentru intelegere Victor Enache.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @ D-l Victor E. Va multumesc mult pentru mesaj! Este mult de discutat cu privire la organizarea sistemului medical, recunosc ca este peste asteptarile mele dezvoltarea serviciilor medicale private, in numeroase ramuri. Ceea ce mentionati ca serviciii medicale minime corespunde unui minim necesar pentru orice persoana, asa cum sunt si analizele periodice. In Romania suntem inca in epoca in care majoritatea populatiei nu are cultura serviciilor medicale, ca in lumea civilizata, si ajunge la medic doar in ultimul moment. Aceasta este o consecinta a faptului ca si sistemul de stat este atat de neprietenos, ca sa formulez elegant. Sunt convins ca daca medicii tineri care s-au specializat in strainatate (sunt mii de medici care s-ar intoarce) ar avea acces in sistemul de stat, si statul ar investi asa cum trebuie, lucrurile ar sta altfel.

 • BADICA MARIANA ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua am si eu o rugaminte la d-voastra,de astazi am si eu tratament cu Januvia de 100mg si siofor de 1000 de 2ori pe zi .Rugamintea mea mea este daca ma ajuta si la slabit.Mentionez ca am tot tinut cure si am luat si pastile dar fara nici un rezultat ,am 96 de kg si 162m sunt disperata am coxartroza,discopatie lombara,gonartroza si trebuie sa slabesc neaparat .va multumesc din suflet ca m-ati urmarit va doresc toate cele bune.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Mariana Badica. Januvia nu face minuni in ce priveste greutatea, ajuta la slabit, dar nu spectaculos. La slabit cel mai mult ajunta MESELE FIXE, PUTIN SI DES. De 5-6 ori pe zi, cantiati mici, multe legume si supe slabe + carne si branza slaba + fructe/paine/cartofi/orez/paste/mamaliga – acestea din urma in cantitati nu foarte mari, dar sa nu lipseasca.

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters