trafic.ro ranking

trafic.ro Glucobay (acarboza): informatii utile | Nutritionist Cluj

GLUCOBAY (acarboza)

Cuprins : acarboza (Glucobay) – generalitati, mecanism de actiune, indicatii si contraindicatii, prospect, precautii, atentionari si efecte secundare, forum.

! DACA MEDICUL V-A PRESCRIS ACEST MEDICAMENT, INSEAMNA CA AU FOST LUATE IN CONSIDERARE TOATE ELEMENTELE PE CARE LE GASITI IN PROSPECT. NU INTRERUPETI TRATAMENTELE PRESCRISE DE MEDIC DATORITA INFORMATIILOR PE CARE LE OBTINETI DIN ALTE SURSE!

INFORMAŢII UTILE PENTRU PACIENŢI (PROSPECT, DOCUMENTAŢIE MEDICALĂ).

Generalităţi. Glucobay (acarboza, denumire latina: acarbosum) este un medicament indicat si utilizat in diabetul zaharat tip 2. Face parte din categoria inhibitori de alfa glucozidaza, o clasa de antidiabetice orale.

Dozaje: Glucobay 50 mg, Glucobay 100 mg.

Compoziţie. Substanţa activă este acarboza. 1 comprimat de Glucobay 50 contine 50 mg acarboza. 1 comprimat de Glucobay 100 contine 100 mg acarboza. Excipienti: Celuloza microcristalina, dioxid de siliciu cu grad inalt de dispersie, stearat de magneziu, amidon.

Mecanism de acţiune. Glucobay (acarboza) face parte din categoria inhibitorilor de alfa glucozidaza, antidiabetice orale care actioneaza prin intarzierea absorbtiei glucidelor simple in intestin, printr-un efect inhibitor enzimatic, reversibil. Enzimele alfa glucozidazice sunt sucraza (zaharaza), maltaza, izomaltaza si glucoamilaza, si au rolul de a fragmenta glucidele din categoria dizaharidelor si oligozaharidelor in glucoza, galactoza si fructoza. Acarboza inhiba cel mai puternic zaharaza si glucoamilaza, si mai putin maltaza. Mecanismul se numeste „competitiv”, intrucat acarboza se leaga mult mai usor decat zaharul de enzima numita zaharaza, avand o afinitate de 11.000 pana la 15.000 ori mai mare decat a sucrozei (zaharului), rezultand o reducere a maximului glicemiei si nivelului insulinei serice dupa mese (postprandial).

Inhibitorii de alfa glucozidaza în istorie. Categoria de antidiabetice din care face parte si Glucobay (acarboza) a fost create dupa modele din natura, ca majoritatea antidiabeticelor orale. Acarboza a fost descoperita in urma cu peste 30 de ani, fiind extrasa din bacteria numita Actinoplanes. Alt derivat inrudit, miglitolul, a fost izolat dintr-o tulpina bacteriana din specia Bacillus.

Cui se administreaza Glucobay? (indicaţii terapeutice): Glucobay se administreaza ca adjuvant in diabetul zaharat tip 2 (non-insulino-dependent), impreuna cu masurile de regim alimentar, activitate fizica, si terapia cu alte antidiabetice orale sau insulina.

Contraindicaţii: Hiperensibilitate la acarboză sau la oricare dintre excipienţii produsului. Datorită faptului că informaţiile despre efectele şi tolerabilitatea la copii şi adolescenţi sunt încă insuficiente, acarboza nu trebuie să fie utilizate la pacienţii sub 15 ani. Tulburări cronice de digestie (inclusiv de absorbţie), boli inflamatorii cronice ale intestinului, antecedente de sindrom subocluziv. Stări care se pot deteriora ca rezultat al creşterii formării de gaze în intestin (de ex. sindromul Roemheld, hernii inghinale majore, obstrucţii intestinale şi ulcere intestinale). Tulburare severă a funcţiei renale (clearance-ul creatininei < 25ml/min/1,73 m2). Glucobay nu este indicat in sarcina si alăptare.

Atenţionări şi precauţii. Cresteri asimptomatice ale enzimelor hepatice pot sa apara in cazuri izolate in special la doze mai mari. De aceea, cand este necesar, valorile enzimelor hepatice ale pacientului trebuie monitorizate pentru primele 6 pana la 12 luni de tratament. Efectele sunt reversibile dupa intreruperea tratamentului cu Glucobay. La pacienţii cu insuficienţă hepatică, dozarea transaminazelor trebuie efectuată în mod regulat. În cazul în care se suspicioneză o subocluzie sau o ocluzie intestinală, tratamentul trebuie oprit. Produsul nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Interacţiuni. Sucroza şi alimentele ce conţin sucroză (zahăr) determină adesea disconfort abdominal sau chiar diaree în timpul tratamentului oral cu acarboză ca rezultat al fermentaţiei crescute a glucidelor în colon. Acarboza are un efect antihiperglicemic dar nu induce hipoglicemia. Dacă acarboza este prescrisă adiţional medicamentelor ce conţin sulfoniluree sau metformin, sau adiţional insulinei, o scădere a valorilor glucozei sanguine la nivel hipoglicemic va necesita o scădere recomandabilă a dozelor de sulfoniluree, metformin sau insulină, pentru a evita hipoglicemia. Dacă apare hipoglicemie acută trebuie avut în vedere că zahărul este descompus mai lent în fructoză şi glucoză în timpul tratamentului cu comprimate de acarboză; din acest motiv zahărul este nepotrivit pentru tratarea rapidă a hipoglicemiei şi trebuie utilizată numai glucoza. În cazuri individuale acarboza poate afecta biodisponibilitatea digoxinei, fiind nevoie de o ajustare a dozei de digoxină. Datorită posibilei influenţe asupra acţiunii acarbozei, administrarea simultană a colestiraminei, a adsorbanţilor intestinali şi a enzimelor digestive trebuie să fie evitată. Nu s-a observat nici o interacţiune cu dimeticon/simeticonul.

Doze si mod de administrare. Dozele trebuie să fie ajustate de către medic pentru fiecare pacient, deoarece eficacitatea şi tolerabilitatea variază de la un individ la altul. Cu excepţia altui mod de prescriere dozele recomandate uzual sunt următoarele: iniţial: 50 mg acarboză (1 comprimat Glucobay 50 sau 1/2 comprimat Glucobay 100) de 3 ori pe zi. Dozele pot fi crescute până la 100 mg acarboză (2 comprimate Glucobay 50 sau 1 comprimat Glucobay 100) de 3 ori pe zi. cazional poate fi necesară încă o creştere a dozajului până la doza maxima de 200 mg acarboză de 3 ori pe zi. Doza poate fi crescută după 4 – 8 săptămâni, dacă pacientul are o reactivitate clinică inadecvată în decursul tratamentului. Dacă apar tulburări în ciuda respectării stricte a dietei, doza nu trebuie crescută şi, dacă este necesar, trebuie redusă. Doza medie este de 300 mg acarboză pe zi (6 comprimate Glucobay 50 sau 3 comprimate Glucobay 100). Mod de administrare: Glucobay sunt eficiente numai dacă sunt înghiţite întregi, cu puţin lichid, înainte de masă sau dacă sunt mestecate cu primele înghiţituri de alimente. Peste varsta de 65 ani preparatul poate fi administrat, si nu necesita nicio schimbare a dozajului sau frecvenţei. Nu este necesară o ajustare a dozei la pacienţii cu o afectare pre-existentă a funcţiei hepatice (poate fi administrat si in afectiuni hepatice). 

Reactii adverse. Reacţii adverse observate în studii clinice controlate: foarte frecvente (peste 10%): flatulenta (cresterea continutului intestinal de gaze), frecvente (1-10%): diaree, dureri abdominale. Mai puţin frecvente: greaţă. Dacă nu se respectă dieta antidiabetică prescrisă, reacţiile adverse intestinale se pot intensifica. Dacă apar simptome intense de disconfort în ciuda respectării dietei antidiabetice prescrise, sau dacă reacţiile adverse descrise mai sus persistă, trebuie ca pacientul să se adreseze medicului şi doza trebuie temporar sau permanent redusă. La pacienţii cărora li se administrează doza zilnică recomandată de 150-300 mg acarboză pe zi, apar rar teste anormale ale funcţiei hepatice relevante clinic (de 3 ori mai mari decât limita superioară a nivelului normal).Valori anormale pot să apară tranzitoriu în timpul terapiei cu acarboză. Reacţii adverse raportate foarte rar: reacţii dermice de hipersensibilitate ca erupţii cutanate, eritem, exantem şi urticarie, edem, ocluzie/subocluzie intestinală, icter şi/sau hepatită şi afectarea funcţiei hepatice asociată (cateva cazuri severe au fost raportate in Japonia, insa nu este clara legatura cu acarboza). 

Supradozaj. Atunci cînd acarboza se administrează cu băuturi şi/sau alimente conţinând glucide (polizaharide, oligozaharide, sau dizaharide), supradozajul poate duce la meteorism, flatulenţă şi diaree. În cazul în care acarboza este administrată în supradoză independent de alimentaţie, nu trebuie anticipate simptome intestinale excesive. În cazurile de supradozaj pacientul nu trebuie să consume băuturi sau alimente conţinând glucide (polizaharide, oligozaharide şi dizaharide) în următoarele 4-6 ore.

Păstrare. A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Producător: Bayer AG, Germania.

RESURSE, BIBLIOGRAFIE, LINKURI UTILE:

-Agentia nationala a medicamentului: Glucobay 50
-Prezentare medicament Glucobay pe pagina producatorului
-Prospect Glucobay
-Dr. Livia Duma, capitolul „Inihibitorii alfa glucozidazei” in Farmacologia diabetului zaharat, autori: Nicolae Hancu, Ioan Andrei Veresiu, Gabriela Roman, catedra de Diabet zaharat, Nutritie si Boli Metabolice, Cluj-Napoca
-Dr. A Copcea: Antidiabetice orale disponibile în România

Autor: Dr. Adrian Copcea, @ http://www.nutritionistcluj.ro/. Publicat: 06/02/2011 • duduman maria ::: comentariu pe forum :

  daca la rezultate de analize mi-a iesit creatinina 2.80 pot lua pentru diabet glucobay?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Maria D. Nu este indicat. In aceasta situatie nu se recomanda niciun medicament, singurul tratament, atata timp cat creatinina este atat de ridicata, este insulina.

 • cioaca mihaela ::: comentariu pe forum :

  am stari de ameteala…e normal?

 • olga puscas ::: comentariu pe forum :

  buna ziua , de o saptamana iau glucobay 100 de 3 ori pe zi si ma simt foarte ametita , durere de cap ,greata iar valorile de glicemie 230 inainte de masa iar dupa 292 medical mi-a recomandat sa continui tratamentul este normal!ce mi se intampla.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Puscas. Nu sunt “normale” efectele secundare ale medicamentelor, ele totusi pot aparea, si doar medicul poate preciza daca e de asteptat ca acestea in timp sa se estompeze, sau e necesara intreruperea medicamentului etc. Daca medicul v-a recomandat sa continuati, este decizia lui, nu pot comenta pe un site de internet deciziile altor medici, nu stiu tot contextul, dar glicemiile par rele, dumneavoastra va simtiti rau, poate ca ati discutat deja de insulina, si ar fi o solutie foarte buna.

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters