trafic.ro ranking

trafic.ro Diaprel MR (gliclazid): informatii utile | Nutritionist Cluj

DIAPREL MR (gliclazid)

Cuprins : gliclazid MR (Diaprel MR) – generalitati, mecanism de actiune, indicatii si contraindicatii, prospect, precautii, atentionari si efecte secundare, forum.

! DACA MEDICUL V-A PRESCRIS ACEST MEDICAMENT, INSEAMNA CA AU FOST LUATE IN CONSIDERARE TOATE ELEMENTELE PE CARE LE GASITI IN PROSPECT. NU INTRERUPETI TRATAMENTELE PRESCRISE DE MEDIC DATORITA INFORMATIILOR PE CARE LE OBTINETI DIN ALTE SURSE!

INFORMAŢII UTILE PENTRU PACIENŢI (PROSPECT, DOCUMENTAŢIE MEDICALĂ).

Generalităţi. Diaprel MR (gliclazid cu eliberare prelungita) este un medicament indicat şi utilizat în diabetul zaharat tip 2. Face parte din categoria sulfonilureice (sinonim: sulfoniluree, sulfamide, sulfonamide antidiabetice), o clasa de antidiabetice orale. Diaprel MR diferă de Diaprel, prin timpul de acţiune. Teoretic, puterea comprimatului de Diaprel 80 mg este similară cu cea a comprimatului de Diaprel MR, însă timpul de absorbţie şi acţiune este diferit. Termenul MR din numele produsului înseamna “Modified Release” (eliberare modificată), semnificaţia exactă fiind de “eliberare prelungită”.

Dozaje: Diaprel MR 30 mg (în curand, şi Diaprel MR 60 mg)

Aspect: Comprimate de culoare albă.

Compoziţie. Substanţa activă este gliclazid, 30 respectiv 60 miligrame.

Mecanism de acţiune. Gliclazida (Diaprel MR) face parte din categoria sulfonilureicelor, antidiabetice orale care actioneaza asupra celulelor beta din pancreas, care produc insulina. Mecanismul exact este: inchiderea canalelor de potasiu, prin care se stimuleaza eliberarea de insulina din celula, si, prin aceasta, scaderea glicemiei. Din acest motiv, efectul tuturor medicamentelor din aceasta clasa depinde de capacitatea celulei pancreatice de a mai produce insulina. Atunci cand capacitatea de producere a insulinei scade foarte mult (in diabetul zaharat tip 2, dupa mai multi ani de evolutie), efectul sulfonilureicelor scade foarte mult, si, in cele mai multe cazuri, se indica tratamentul cu insulina. Alte proprietăţi ale Diaprel MR. Diaprelul amelioreaza actiunea insulinei la nivelul ficatului si muschiului, diminueaza nivelul de colesterol si trigliceride plasmatice la diabetici, reduce adezivitatea si agregarea plachetara, micsorand turn-overul trombocitelor si normalizeaza activitatea fibrinolitica endoteliala in toate formele de diabet insulino si non-insulinodependent (efecte hemovasculare). La pacientii cu retinopatie diabetica, aceste proprietati pot intarzia evolutia retinopatiei.

Sulfonilureicele în istorie. Categoria de antidiabetice din care face parte si Diaprel MR (sulfonilureice) este cunoscuta si utilizata de peste 50 de ani, discutandu-se in cadrul acestei clase despre generatii. Diaprel este un sulfonilureic de generatia a doua, inclusiv in forma MR. Sulfonilureicele din generatia intai (clorpropamid, tolbutamid) nu mai sunt prezente decat in cartile de diabetologie.

Cui se administreaza Diaprel MR? (indicaţii terapeutice): Diabet zaharat tip 2 (non-insulino-dependent), cand nu se poate realiza un control metabolic satisfacator numai prin dieta, exercitiu fizic si alte antidiabetice orale. Diaprel MR poate fi administrat in asociere cu alte antidiabetice orale tinandu-se insa cont de contraindicatii. Sulfonilureicele se asociaza cel mai frecvent cu metformin, dar asocierea cu toate celelalte categorii de antidiabetice orale este permisa. Se administreaza si impreuna cu insulina. In cazul initierii insulinei, deciziile medicilor diabetologi difera: o parte din medici intrerup sulfonilureicele, alta parte reduc doza, alta mentin doza curenta. Decizia depinde de situatia fiecarui pacient in parte.

Contraindicaţii: Diabet infantil, diabet juvenil; cetoza grava, acidoza; precoma si coma diabetica; insuficienta renala severa; insuficienta hepatica grava; antecedente alergice cunoscute sulfamidelor; asocierea cu miconazol (cale orala si injectabila); sarcina si alaptare. Diaprel MR se administreaza doar adulţior.

Atenţionări şi precauţii. Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor. Aceste precauţii sunt valabile în cazul tuturor tratamentelor care pot cauza hipoglicemie. Capacitatea dumneavoastră de a vă concentra sau de a reacţiona poate fi afectată dacă valorile zahărului din sângele dumneavoastră sunt scăzute (hipoglicemie), crescute (hiperglicemie) sau dacă aveţi tulburări de vedere datorate acestor stări. Ţineţi minte că vă puteţi pune în pericol pe dumneavoastră sau pe alţii (de exemplu, când conduceţi o maşină sau folosiţi utilaje). Vă rugăm să-l întrebaţi pe medicul dumneavoastră dacă puteţi conduce o maşină în cazul în care faceţi episoade frecvente de hipoglicemie, aveţi semnale de avertizare ale hipoglicemiei mai puţine sau absente. Modificarea unui tratament anterior. Această situaţie impune discuţia cu medicul diabetolog pentru a evita suprapunerea acţiunii a două antidiabetice care au un timp de acţiune diferit. În mod particular, trecerea de la comprimatele de 80 mg sau alte sulfonilureice cu timp de acţiune mai scurt la comprimatele 30 mg în forma MR trebuie realizată după indicaţiile medicului specialist.

Interacţiuni. Trebuie discutate cu medicul specialist care a indicat tratamentul. Medicul dumneavoastră poate dori să vă modifice doza de Diaprel MR dacă luaţi alte medicamente, care pot slăbi sau mări acţiunea Diaprel MR asupra valorilor zahărului din sângele dumneavoastră. Pentru detalii cititi articolul: interactiuni dintre sulfonilureice, alte antidiabetice orale, si alte medicamente.

Doze si mod de administrare. Doza iniţială de Diaprel MR este de 1 sau 2 comprimate pe zi, dimineaţa. Doza se poate creşte pâna la doza maximă de 120 mg/zi (4 tablete). Diaprel MR se poate administra impreuna cu biguanide(metformin – Siofor), inhibitori de alfa-glucozidaza (Acarboza) si insulina. In cazul pacientilor varstnici sau cu insuficienta renala nu se indica modificarea dozei.

Reactii adverse. Hipoglicemia (scăderea glicemiei sub valoarea minimă a normalului: 70 mg/dl). (>>>detalii despre hipoglicemiile din diabet). In cazul tratamentului cu Diaprel, urmatorii factori pot creşte riscul de hipoglicemie:
-Subalimentaţia, orarul neregulat al meselor, omiterea sau întârzierea unei mese sau perioadă de post alimentar;
-Modificarea dietei dumneavoastre;
-O doza mai mare de Diaprel decât cea prescrisă;
-Dacă aveţi o scădere a funcţiei renale;
-Dacă aveţi o boală severă a ficatului ;
-Tulburări induse de hormoni (tulburări ale funcţiei glandei tiroide, ale glandei hipofizare anterioare sau ale cortexului glandei suprarenale);
-consumul de alcool (mai ales atunci când omiteţi o masă);
-anumite medicamente (rubrica INTERACTIUNI).
-Dacă efectuaţi un efort fizic mai mare şi nu mâncaţi suficient sau mâncaţi alimente cu un conţinut mai scăzut de carbohidraţi decât de obicei.
In cazul Diaprel MR, manifestarile hipoglicemiante sunt exceptionale si nu s-a semnalat nici un caz de coma.

Alte reacţii adverse: simptome gastrointestinale. Rar: reactii cutanate, modificari hematologice, anomalii ale testelor hepatice (in cazul aparitiei icterului, medicatia trebuie intrerupta), tulburari vizuale la inceputul tratamentului (in mod similar altor antidiabetice orale). O eruptie cutanata benigna sau un prurit moderat poate surveni in mod exceptional la pacientii cu intoleranta la sulfoniluree. Ca si alte produse din aceasta grupa terapeutica, actiunea hipoglicemianta poate sa potenteze administrarea simultana a altor medicamente: anticoagulante, cumarinice, fenilbutazona si derivati, salicilati, beta-blocanti, probenecid, sulfamide antibacteriene de lunga durata. Accidente toxice sanguine nu au fost relatate pana in prezent, dar pot fi intalnite ca si in cazul altor sulfamide.

Supradozaj. Dacă se întâmplă să luaţi prea mult Diaprel sau o tabletă în plus, există pericolul unei hipoglicemii şi, de aceea, trebuie să consumaţi imediat suficient zahăr (de exemplu, un mic baton de cubuleţe de zahăr, suc dulce, ceai îndulcit) şi să spuneţi medicului dumneavoastră imediat. Nu trebuie administrate alimente sau băuturi persoanelor aflate în stare de inconştienţă. Deoarece starea de hipoglicemie poate dura pentru un timp, este foarte important ca pacientul să fie monitorizat cu atenţie până când nu mai este niciun pericol. De asemenea, ca măsură de precauţie, poate fi necesară internarea în spital. Arătaţi medicului ambalajul sau comprimatele rămase, astfel încât doctorul să ştie ce medicamente au fost administrate. Cazurile severe de hipoglicemie însoţite de pierderea conştienţei şi afectare neurologică severă sunt cazuri considerate urgenţe medicale care necesită tratament medical imediat şi internare în spital. Trebuie să vă asiguraţi că întotdeauna există o persoană anterior informată şi care poate chema medicul în caz de urgenţă.

Producător: Lab. Servier

Alte medicamente cu aceeasi substanta activa (gliclazid): Diamicron MR (echivalentul Diaprel MR); produse generice cu gliclazid in articolul “Antidiabetice orale disponibile in Romania”

RESURSE:

-Prospect Diamicron MR (Diaprel MR), limba engleza
-Farmacologia diabetului zaharat, autori: Nicolae Hancu, Ioan Andrei Veresiu, Gabriela Roman, catedra de Diabet zaharat, Nutritie si Boli Metabolice, Cluj-Napoca
-Dr. A Copcea: Antidiabetice orale disponibile în România

Autor: Dr. Adrian Copcea, @ www.nutritionistcluj.ro. Publicat: 06/02/2011 • magazinhellokitty ::: comentariu pe forum :

  Cel mai complet loc unde poti gasi portofele Hello Kitty.

 • carutasul ion ::: comentariu pe forum :

  Diabet tip 2 ,medicatie de mai mult de 3ani cu urmatoarea scheme ,seara si dimineata :1 Diaprel 60 MR + 1 Glucophage 500 mg.Am constatat in mai multe dimineti in conditia A JEUNE glicemia a fost 140-150 ,s-a administrat Diaprel 60 MR si dupa cca 30 minute glicemia a fost 160-18o .A CRESCUT IN LIPSA MESEI DE DIMINEATA !!!!CE MEDICATIE ESTE ASTA ?.Se adreseaza cumva unor HIPOGLICEMICI ????

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Ion C. Este o situatie absolut normala. Nu cred ca v-a recomandat vreun medic sa faceti experimentul de a nu manca si a masura glicemia la 30 de minute, dar daca tot l-ati facut, si nu stiti cum se interpreteaza, nu este nici vina medicului, nici a tratamentului. Nu va pot da alt sfat pe Internet decat sa urmati recomandarile medicului, care cu siguranta nu v-a indicat acest experiment, care nu arata nimic deosebit.

 • carutasul ion ::: comentariu pe forum :

  Dl.doctor ma tem ca parerea dv nu este acceptata de alti specialisti ,fie din tara si cu permisiunea dv ,din afara.
  Intelegerea rolului si locului acestui medicament cu aceleasi urmari si asupra altor persoane diabetice tip 2 este mult mai complexa si cred ca pe undeva avem nevoie de o consultatie a fabricantului .Consultatie in folosul si unuia si altuia .Cu sinceritate I.Carutasul – un diabetic nelamurit.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Carutasul Ion. Va multumesc pentru comentariu. Sunt cateva precizari pe care doresc sa le si fac. In primul rand, Informatiile publice legate de medicamente sunt prezentate sub forma prospectelor, care sunt publice, deci aceasta este forma majora de comunicare intre producatori si pacienti. Legat de opiniile mele, nu este nimic gresit ca doi sau mai multi medici sa aiba opinii diferite, conceptul de “a doua opinie” exista in lumea intreaga, nu ma deranjeaza ca un medic de oriunde (Romania sau strainatate) sa aiba opinii diferite. Si la mine vin pacienti pentru a doua opinie, si, probabil, si pacientii mei cauta, uneori, o a doua opinie la alti specialisti. Mare parte din sistemele medicale din afara functioneaza foarte bine inclusiv prin faptul ca medici, chiar de aceeasi specialitate, se consulta intre ei cu privire la anumite situatii, si acest fapt se intampla inclusiv in Romania, si eu ma consult destul de des cu colegi de alte specialitati, si, in cazuri medicale dificile, cu medici de aceeasi specialitate cu a mea.

 • edi hazu ::: comentariu pe forum :

  Asadar, Dl. Dr.A.Copcea, sa intelegem ca glicemia poate avea o curba ascendenta dupa administrarea Diaprel, ca apoi sa isi modifice graficul cobor\nd spre limita acceptata? Asta ati vrut sa sugerati practic, sau ca nu este trecut in prospecte modul cum oscileaza glicemia dupa administrarea medicamentului, in prima jumatate de ora? Fiti va rog mai clar si mai focalizat pe raspunsul in sine si nu pe considerente de deontologie profesionala. Va multumesc, …cu stima!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Edi. Glicemia poate avea orice fel de curba, si sub orice tratament. TIPIC glicemia urca spre 1.5-2 ore de la inceputul mesei, cand se inregistreaza valorile cele mai mari (glicemia postprandiala), apoi, spontan, coboara. De asemenea, exista in diabet un fenomen prin care in primele ore ale zilei glicemia poate sa urce la personaele cu diabet, se numeste “fenomenul zorilor” (Dawn) si se datoreaza unui alt bioritm, al rezistentei la insulina. Medicamentele de diabet influenteaza si ele acest “ritm natural” in diferite feluri. Unele fac ca glicemia sa urce mai putin dupa mese, unele fac (ca si tratamentul despre care m-ati intrebat) ca pancreasul sa produca, atat intre mese cat si la mese, mai multa insulina, prin influentarea canalelor de potasiu etc.

  Sincer nu am inteles exact ce solicitari aveti de la mine, cerandu-mi sa fiu “mai clar si mai focalizat pe raspunsul in sine si nu pe considerente de deontologie profesionala”, eu v-am dat raspunsul pe care l-am considerat, atat de clar cat am putut si, ca si toate raspunsurile mele, foarte atent la aspectele de deontologie. In toate mesajele, ca si in acesta si in multe alte mesaje de pe site, indic persoanelor sa intrebe medicul despre tratamente, sa consulte prospectul, sunt lucrurile obisnuite din viata de zi cu zi ale oricarei persoane care are o afectiune si un tratament. Legat de oscilatiile de glicemie, ele in sine sunt mai putin legate de evolutia diabetului decat analiza hemoglobina glicozilata (HbA1c), daca aceasta o aveti sub 7%, atunci aceste oscilatii de glicemie practic au un impact minor, daca valoarea este crescuta, abia atunci se iau in considerare si alte aspecte pentru reevaluarea tratamentului, inclusiv tiparul glicemiei la fiecare persoana in parte (la Dvs. este intr-un fel, la alte persoane in alt fel etc.). Chiar si momentele de masurare a glicemiei sunt de discutat cu medicul specialist, ele sunt cerute si ele in functie de fiecare persoana in parte.

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters