trafic.ro ranking

trafic.ro Amaryl (glimepirid): informatii utile | Nutritionist Cluj

AMARYL (glimepirid)

Cuprins : glimepirid (Amaryl) – generalitati, mecanism de actiune, indicatii si contraindicatii, prospect, precautii, atentionari si efecte secundare, forum.
! DACA MEDICUL V-A PRESCRIS ACEST MEDICAMENT, INSEAMNA CA AU FOST LUATE IN CONSIDERARE TOATE ELEMENTELE PE CARE LE GASITI IN PROSPECT. NU INTRERUPETI TRATAMENTELE PRESCRISE DE MEDIC DATORITA INFORMATIILOR PE CARE LE OBTINETI DIN ALTE SURSE!

INFORMATII UTILE PENTRU PACIENTI (PROSPECT, DOCUMENTATIE MEDICALA).

Generalitati. Amaryl (glimepirid) este un medicament indicat si utilizat in diabetul zaharat tip 2. Face parte din categoria sulfonilureice (sinonim: sulfoniluree, sulfamide antidiabetice), o clasa de antidiabetice orale.

Dozaje: Amaryl 1 mg, Amaryl 2 mg, Amaryl 3 mg, Amaryl 4 mg (+Amaryl 6 mg)

Aspect: Comprimate de culoare roz (1 mg), verde (2 mg), galben pal (3 mg), albastru deschis (4 mg) (+portocaliu, Amaryl 6 mg).

Compozitie. Substanţa activă este glimepirida. Fiecare comprimat conţine 1 mg, 2 mg, 3 mg, 4 mg şi 6 mg glimepiridă, în funcţie de concentraţia indicată pe blister şi pe cutia de carton. Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, amidonglicolat de sodiu (tip A), stearat de magneziu, celuloză microcristalină, povidonă 25000. În plus, comprimatele conţin agenţi de colorare: comprimatele de 1 mg conţin oxid roşu de fer (E 172), comprimatele de 2 mg conţin oxid galben de fer (E 172) şi indigotină (E 132), comprimatele de 3 mg conţin oxid galben de fer (E 172), comprimatele de 4 mg conţin indigotină (E 132), comprimatele de 6 mg conţin galben amurg FCF (E 110). Întrucât Amaryl conţine lactoză, în cazul intoleranţei la unele categorii de glucide, trebuie întrebat medicul cu privire la acest aspect. În plus, Amaryl 6 mg comprimate conţine galben amurg FCF (E 110) care este un agent de colorare care poate cauza reacţii alergice.

Mecanism de actiune. Glimepirid (Amaryl) face parte din categoria sulfonilureicelor, antidiabetice orale care actioneaza asupra celulelor beta din pancreas, care produc insulina. Mecanismul exact este: inchiderea canalelor de potasiu, prin care se stimuleaza eliberarea de insulina din celula, si, prin aceasta, scaderea glicemiei. Din acest motiv, efectul tuturor medicamentelor din aceasta clasa depinde de capacitatea celulei pancreatice de a mai produce insulina. Atunci cand capacitatea de producere a insulinei scade foarte mult (in diabetul zaharat tip 2, dupa mai multi ani de evolutie), efectul sulfonilureicelor scade foarte mult, si, in cele mai multe cazuri, se indica tratamentul cu insulina.

Sulfonilureicele in istorie. Categoria de antidiabetice din care face parte si Amaryl (sulfonilureice) este cunoscuta si utilizata de peste 50 de ani, discutandu-se in cadrul acestei clase despre generatii. Generatia la care s-a ajuns in prezent este generatia a treia, care cuprinde si glimepiridul. Sulfonilureicele din generatia intai (clorpropamid, tolbutamid) nu mai sunt prezente decat in cartile de diabetologie.

Cui se administreaza Amaryl? (indicatii terapeutice): Diabet zaharat tip 2 (non-insulino-dependent), cand nu se poate realiza un control metabolic satisfacator numai prin dieta, exercitiu fizic si alte antidiabetice orale. Amaryl poate fi administrat in asociere cu alte antidiabetice orale tinandu-se insa cont de contraindicatii. Sulfonilureicele se asociaza cel mai frecvent cu metformin, dar asocierea cu toate celelalte categorii de antidiabetice orale este permisa. Se administreaza si impreuna cu insulina. In cazul initierii insulinei, deciziile medicilor diabetologi difera: o parte din medici intrerup sulfonilureicele, alta parte reduc doza, alta mentin doza curenta. Decizia depinde de situatia fiecarui pacient in parte.

Contraindicatii: Diabet zaharat tip 1 (insulino-dependent), alergie sau hipersensibilitate la glimepiridă sau alte derivate de sulfoniluree (medicamente utilizate pentru a scădea valorile zahărului din sânge, cum este glibenclamida) sau sulfonamide (medicamente pentru infecţii bacteriene, cum este sulfametoxazolul). De exemplu, alergia la BISEPTOL (trimetoprim + sulfametoxazol) este o contraindicatie pentru Amaryl.  Alte contraindicatii: cetoacidoza diabetică (o complicaţie a diabetului în care creşte aciditatea la nivelul corpului dumneavoastră şi puteţi avea câteva dintre următoarele semne: oboseală, senzaţie de rău (greaţă), urinare frecventă şi rigiditate musculară), coma diabetică, boală severă a rinichilor, boală severă a ficatului. Aceste situaţii trebuie discutate cu medicul. Alergie la celelalte componente ale Amaryl (rubrica: compoziţie). Amaryl nu trebuie luat în timpul sarcinii. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă sunteţi, credeţi că aţi putea fi sau plănuiţi să rămâneţi gravidă. Amaryl nu trebuie luat în timpul alăptării. Medicamentul poate trece în laptele mamei. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Atenţionări şi precauţii. Perioada de convalescenţă după o rană, operaţie, infecţie cu febră sau după alte forme de stres (poate fi necesară o schimbare temporară a tratamentului), tulburare severă a ficatului sau rinichilor. Scăderea valorilor hemoglobinei şi distrugerea celulelor roşii (anemie hemolitică) poate apărea la pacienţii care nu au enzima glucozo-6-fosfat-dehidrogenază. Informaţiile disponibile privind utilizarea Amaryl la persoanele cu vârsta sub 18 ani sunt limitate. De aceea, utilizarea Amaryl la aceşti pacienţi nu este recomandată. Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor. Capacitatea dumneavoastră de a vă concentra sau de a reacţiona poate fi afectată dacă valorile zahărului din sângele dumneavoastră sunt scăzute (hipoglicemie), crescute (hiperglicemie) sau dacă aveţi tulburări de vedere datorate acestor stări. Ţineţi minte că vă puteţi pune în pericol pe dumneavoastră sau pe alţii (de exemplu, când conduceţi o maşină sau folosiţi utilaje). Vă rugăm să-l întrebaţi pe medicul dumneavoastră dacă puteţi conduce o maşină în cazul în care faceţi episoade frecvente de hipoglicemie, aveţi semnale de avertizare ale hipoglicemiei mai puţine sau absente.

Interacţiuni. Trebuie discutate cu medicul specialist care a indicat tratamentul. Medicul dumneavoastră poate dori să vă modifice doza de Amaryl dacă luaţi alte medicamente, care pot slăbi sau mări acţiunea Amaryl asupra valorilor zahărului din sângele dumneavoastră. Pentru detalii cititi articolul: interactiuni dintre sulfonilureice, alte antidiabetice orale, si alte medicamente.

Doze si mod de administrare. Amaryl se administreaza oral (per os) chiar înainte sau în timpul primei mese a zilei (de obicei, micul dejun). Dacă nu luaţi micul dejun, trebuie să luaţi medicamentul după programul prescris de medicul dumneavoastră. Este important să nu excludeţi nicio masă cât timp luaţi Amaryl. Înghiţiţi comprimatul întreg, cu cel puţin o jumătate de pahar cu apă. Nu spargeţi sau mestecaţi comprimatele. Doza de Amaryl depinde de nevoile dumneavoastră, starea şi rezultatele testelor de determinare ale valorilor zahărului în sânge şi urină, şi este stabilită de către medicul dumneavoastră. Nu luaţi mai multe comprimate decât v-a prescris medicul dumneavoastră. Doza iniţială obişnuită de Amaryl este 1 mg o dată pe zi, dacă este necesar, medicul dumneavoastră poate creşte doza la fiecare 1 – 2 săptămâni de tratament. Doza maximă recomandată este 6 mg Amaryl pe zi. Poate fi iniţiată o asociere de glimepiridă cu metformină sau de glimepiridă cu insulină. Într-un astfel de caz, medicul dumneavoastră vă va stabili dozele adecvate de glimepiridă, metformină sau insulină pentru dumneavoastră în mod individual. Dacă suferiţi modificări ale greutăţii corporale sau vă schimbaţi stilul de viaţă sau sunteţi într-o situaţie stresantă, aceasta poate necesita modificarea dozei de Amaryl, de aceea informaţi-l pe medicul dumneavoastră. Dacă simţiţi că efectul medicamentului dumneavoastră este prea slab sau prea puternic, nu modificaţi doza singuri, întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră. Consumul de alcool poate creşte sau micşora efectul Amaryl de scădere al valorilor zahărului din sânge într-un mod imprevizibil.
!Dacă uitaţi să luaţi o doză, nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. !Dacă întrerupeţi sau opriţi tratamentul, trebuie să fiţi avertizat că efectul dorit de scădere al valorilor zahărului din sânge nu este atins, sau boala dumneavoastră se va agrava din nou. Continuaţi să luaţi Amaryl până când medicul dumneavoastră vă spune să opriţi.

Reactii adverse. Hipoglicemia (scăderea glicemiei sub valoarea minimă a normalului: 70 mg/dl). (>>>detalii despre hipoglicemiile din diabet: simptome, cauze si tratament). In cazul tratamentului cu Amaryl, urmatorii factori pot creşte riscul de hipoglicemie:
-Subalimentaţia, orarul neregulat al meselor, omiterea sau întârzierea unei mese sau perioadă de post alimentar;
-Modificarea dietei dumneavoastre;
-O doza mai mare de Amaryl decât cea prescrisă;
-Dacă aveţi o scădere a funcţiei renale;
-Dacă aveţi o boală severă a ficatului ;
-Tulburări induse de hormoni (tulburări ale funcţiei glandei tiroide, ale glandei hipofizare anterioare sau ale cortexului glandei suprarenale);
-consumul de alcool (mai ales atunci când omiteţi o masă);
-anumite medicamente (rubrica INTERACTIUNI).
-Dacă efectuaţi un efort fizic mai mare şi nu mâncaţi suficient sau mâncaţi alimente cu un conţinut mai scăzut de carbohidraţi decât de obicei.

Alte reacţii adverse posibile: reacţii alergice (incluzând inflamaţia vaselor de sânge, însoţită frecvent de erupţie trecătoare pe piele) care pot evolua către reacţii grave; anomalii ale funcţiei ficatului. Unele reacţii uşoare pot evolua către reacţii grave. Hipoglicemie severă incluzând pierderea conştienţei, convulsii sau comă. Alte reacţîi adverse sunt rare (mai mult de 1 pacient din 10000 şi la mai puţin de 1 pacient din 1000 ) (anemie, trombocitopenie, leucopenie: reversibile la întreruperea tratamentului), şi foarte rare (afectează mai puţin de 1 pacient din 10000): reacţii alergice (incluzând inflamaţia vaselor de sânge, însoţită frecvent de erupţie pe piele) care pot evolua către reacţii grave cu dificultate la respiraţie, scăderea tensiunii arteriale şi evoluând uneori către şoc. Senzaţie sau stare de rău, diaree, senzaţie de plin sau balonare şi dureri abdominale, hiponatremie. Alte reacţii adverse includ: probleme de vedere la începutul tratamentului, datorate modificării valorilor zahărului din sânge (ameliorare rapidă), valori crescute ale enzimelor ficatului.

Supradozaj. Dacă se întâmplă să luaţi prea mult Amaryl sau o doză în plus, există pericolul unei hipoglicemii şi, de aceea, trebuie să consumaţi imediat suficient zahăr (de exemplu, un mic baton de cubuleţe de zahăr, suc dulce, ceai îndulcit) şi să spuneţi medicului dumneavoastră imediat. Nu trebuie administrate alimente sau băuturi persoanelor aflate în stare de inconştienţă. Deoarece starea de hipoglicemie poate dura pentru un timp, este foarte important ca pacientul să fie monitorizat cu atenţie până când nu mai este niciun pericol. De asemenea, ca măsură de precauţie, poate fi necesară internarea în spital. Arătaţi medicului ambalajul sau comprimatele rămase, astfel încât doctorul să ştie ce medicamente au fost administrate. Cazurile severe de hipoglicemie însoţite de pierderea conştienţei şi afectare neurologică severă sunt cazuri considerate urgenţe medicale care necesită tratament medical imediat şi internare în spital. Trebuie să vă asiguraţi că întotdeauna există o persoană anterior informată şi care poate chema medicul în caz de urgenţă.

Păstrare. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. Nu utilizaţi Amaryl dupădata de expirare înscrisă pe cutie/blister după „EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. Amaryl 1 mg, 2 mg, 3 mg şi 4 mg: a se păstra la temperaturi sub 30oC. Amaryl 6 mg: a se păstra la temperaturi sub 25oC. A se păstra în ambalajul original. Nu folosiţi Amaryl dacă observaţi semne vizibile de deteriorare. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Producător: Sanofi-Aventis România.
Alte medicamente cu aceeasi substanta activa (glimepirid): Amyx, Glimeran, Gliprex, Glimepirid LPH, Meglimid, Oltar, Dibiglim.
Alte denumiri, în Europa: Amarel: Franţa, Amaryl: Austria, Danemarca, Finlanda, Germania, Islanda, Irlanda, Italia, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania, Swedia, Marea Britanie; Amarylle: Belgia, Luxemburg; Solosa: Grecia

RESURSE, BIBLIOGRAFIE, LINKURI UTILE:
-Agentia nationala a medicamentului: AMARYL
-Prospect Amaryl (producător: Sanofi-Aventis)
-Farmacologia diabetului zaharat, autori: Nicolae Hancu, Ioan Andrei Veresiu, Gabriela Roman, catedra de Diabet zaharat, Nutritie si Boli Metabolice, Cluj-Napoca
-Antidiabetice orale disponibile în România

Autor: Dr. Adrian Copcea, @ www.nutritionistcluj.ro. Publicat: 04/02/2011 • PVALY07 ::: comentariu pe forum :

  fara nici un tratament ,(dar nu consum zahar) si consumand fructe de sezon (pepeni.struguri} glicemia dimineata pe nemancate e 350-345 .am inceput sa iau siofor 850mg jumatate dim si jumatate seara.. acum la trezire glicemia e undeva la 245-250 regim alimentar nu prea tin ,nu mananc regulat , as putea sa iau dim o pastila amaryl de 1mg ? si daca da cum sa-mi verific glicemia? dupa cate ore de la micul dejun? sau de cate ori pe parcursul unei zile? si in ce conditii?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @PVALY07. In primul rand, cu aceste glicemii suntei foarte expus(a) la complicatiile diabetului. Doza de Amaryl si de Siofor de care aveti nevoie este mai mare de 1 mg si mai mare de 850 de 2 ori pe zi. Glicemia o puteti verifica dimineata de 2 ori pe saptamana, dar cel mai bine este sa va faceti la un laborator o dozare de HEMOGLOBINA GLICOZILATA HbA1c. Daca aceasta depaseste 9%, se prescriu doze mari de Amaryl si Siofor, si deja se discuta pentru viitorul apropiat posibilitatea de a incepe insulina. Daca mancati cu zahar, momentul in care se incepe insulina este foarte aproape, pentru ca va epuizati ‘stocul’, si asa foarte mic, de insulina din pancreas. Sfatul meu este sa mergeti cat de repede la medicul diabetolog, si sa nu va tratati singur(a), diabetul este o boala serioasa, chiar daca va simtiti bine, in ciuda glicemiilor extrem de periculoase pe care le aveti.

 • raznic celina ::: comentariu pe forum :

  Buna dimineata . Am diabet descoperit din 2003 , i-au siofor 850 de trei ori pe zi si amaryl 1 pe zi dar in ultimul timp am slabit foarte mult , am 55 de ani si 55 de kg la 162 inaltime , nu stiu care poate fi cauza . Mentionez ca aveam 65 de kg . Va multumesc !

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Celina R. Daca ati slabit 10 kilograme si nu stiti cauza, adresati-va medicului de familie pentru a va face o trimitere la un medic internist (medicina interna). Un set de analize, si alte investigatii propuse, pot stabili daca este o cauza medicala pentru slabire, sau sunt factori psihologici, sunt multe cauze posibile. Probabil ca ati dori o opinie legata de implicarea sau nu a diabetului in aceasta slabire, nu imi pot forma o parere pe aceasta cale, de aceea sfatul meu este sa solicitati o consultatie de medicina interna. Daca cautati internisti in Cluj, va pot recomanda cu caldura pe colegii mei de la Centrul Medical Asteco (www.astecomedical.ro), puteti chiarsolicita o consultatie integrata – daca optati pentru o varianta in care sa va consulte mai multi medici simultan – gasiti aici detalii: http://www.astecomedical.ro/consult-medical-integrat

 • panorica mihai ::: comentariu pe forum :

  buna ziua DL.DOCTOR,va rog sa.-mi dati cateva explicatii ce priveste pericolul de diabet ptr mama mea,in varsta de 74 de ani,are diabet de vreo 7 ani,gicemia oscileaza intre 185 -250-si 300 a avut.ea amaryl una dimineata,si siofor 2 pe zi amiaza.de la siofor ii vine greata,vomita.dar problema care ma framanta pe mine este….in talpa picioarelor arde ce foc simte si impungituri cum ar fi ace …nu poate dormi noaptea de aceste ace care le simte in picioare.acum de 2 zile a schimbat cu glicazide care ea 2 la pranz…..de 30mg.a zis ca dupa o ora de cand a luat glicazide ia scazut glicemia de la 185 la 170.speram bine……dar ce pericol mai poate avea aceste ace in talpa piciorului?va multumesc anticipat din suflet….ce sfat ne dati?

 • panorica mihai ::: comentariu pe forum :

  am uitat sa specific are diabet tip 2 mama mea,amaril ea in continuare una dimineata si glicazide 2 la masa de la amiaza…..are hipertensiune arteriala,tensiune oculara,…eheeeee….saraca.a ajunso toate.multumesc inca o data.o zi buna va doresc.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Mihai Panorica. Sunt 2 probleme diferite: pe de o parte tratamentul diabetului (nu este normal ca la un tratament sa vomite!, trebuie gasite solutii), aici probabil ca insulina ar fi cea mai buna solutie; a doua problema este NEUROPATIA, care nu are o legatura directa cu tratamentul, dar este agravata de glicemiile mari. Deci, 2 sfaturi: de discutat insulina cu medicul diabetolog, si al doilea: de discutat cu medicul diabetolog si eventual cu neurologul cu privire la simptomele de NEUROPATIE (senzatiile de arsuri etc.), si tratamentele care ar putea fi indicate. Exista multe tipuri de medicamente cu acest scop, trebuie doar sa le prescrie cineva si sa urmareasca efectele. Sfatul principal este discutia cu medicul diabetolog care o are pe lista.

 • Oprica Nica ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua d-le Dr,am diabet de 10 ani,urmez tratament cu amaryl 6mg pe zi +metfogama1000mg-unul dimineata unul si jumatate seara dupa masa +liraglutid(in cercetare)al 3-lea an sant in lotul de cercetare,primele 6 luni am slabit 21 kg,in prezent am revenit la situatia dinnainte +semne care nu le-am avut:oboseala,insomnii stare de spirit destul de proasta.Mentionez ca dorm ft.putin cu lexotan iau numai seara 3 mg,am 65 ani-cu respect si consideratie.O.N.

 • mihart ecaterina ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua,D-le Dr.sunt diabetica de aprox 9 ani,am tratam Amaryl 2mg/zi De cateva zile glicemia dimineata este 160,180,in cursul zilei creste pana la 200,240 M-am ingrasat 10-12kg,eu nu sunt in tara si nu stiu ce medicament sa-mi cumpar si ce doza sa iau Multumesc mult

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Oprica N. Fiind inclus intr-o cercetare, este indicat sa urmati toti pasii din cercetare, tratamentul este bun si va intra si in Romania in curand, el se foloseste deja de mai multi ani in alte tari. Daca acest tratament nu aduce efectele scontate, se va discuta insulina, aceasta este situatia cea mai obisnuita.

 • dan.mda ::: comentariu pe forum :

  Am diabet 2 din 2010 fac tratament cu bydureon o injectie pe saptamana,amaryl de 6mg.in fiecare zi dimineata inainte de m.d. iar dupa metformin de 1000mg si seara dupa cina cate o pastila. Au trecut vreo 4 luni in care nu a scazut glicemia mai mult de 130 o data sau maxim de 2 ori in rest am seara 180 aprox. iar dimineata in jur de 240. In tot acesr timp am mai luat in plus si naturiste diabetico forte si ceva de la plantavorel ,tapinambur parca. Va rog sa-mi dati un sfat . Am o activitate zilnica statica si stresanta,taxi si am 150 kg.la o inaltime de 190 cm cu respect mda

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters