trafic.ro ranking

trafic.ro Actos (pioglitazona): informatii utile | Nutritionist Cluj

ACTOS (pioglitazona)

Cuprins : pioglitazona (Actos) – generalitati, mecanism de actiune, indicatii si contraindicatii, prospect, precautii, atentionari si efecte secundare, forum.
! DACA MEDICUL V-A PRESCRIS ACEST MEDICAMENT, INSEAMNA CA AU FOST LUATE IN CONSIDERARE TOATE ELEMENTELE PE CARE LE GASITI IN PROSPECT. NU INTRERUPETI TRATAMENTELE PRESCRISE DE MEDIC DATORITA INFORMATIILOR PE CARE LE OBTINETI DIN ALTE SURSE!

INFORMAŢII UTILE PENTRU PACIENŢI (PROSPECT, DOCUMENTAŢIE MEDICALĂ).

Generalităţi. Actos (pioglitazona) este un medicament indicat si utilizat in diabetul zaharat tip 2. Face parte din categoria tiazolidindione (sinonim: glitazone), o clasa de antidiabetice orale.

Dozaje: Actos 15 mg, Actos 30 mg, Actos 45 mg.

Aspect: tablete albe, rotunde.

Compoziţie. Substanţa activă este pioglitazona (hidroclorid de pioglitazona). Alte componente: lactoza monohidrat, hidroxipropilceluloza, carboximetilceluloza, calciu si stearat de magneziu.

Mecanism de acţiune. Pioglitazona (Actos) face parte din categoria tiazolidindionelor, antidiabetice orale care actioneaza prin scaderea rezistentei la insulina. Mecanismul de actiune consta in cresterea preluarii de glucoza din sange, cu scaderea productiei hepatice de glucoza. Mecanismul de actiune nu implica cresterea productiei de insulina, iar efectul medicamentului este dependent de productia de insulina a orgranismului. Din punct de vedere biochimic, tiazolidindionele sunt agonisti PPAR-gama (Peroxisome Proliferator-Activated Receptor gama). Receptorii activati de inductorii proliferarii peroxizomilor (PPAR) de tip gama sunt prezenti in numeroase organe, tipul gama-2 fiind in principal prezent in tesutul adipos, tipul gama-3 in macrofage, intestinul gros si tesut adipos, iar tipul gama-1 in numeroase organe si sisteme, inclusiv in pancreas.

Tiazolidindionele în istorie. Prima tiazolidindiona, ciglitazona, a fost descoperita in Japonia, din intamplare, in cadrul unor cercetari pentru medicamente hipolipemiante, dar nu a fost utilizata in tratamentul diabetului zaharat. In schimb, troglitazona (Rezulin) a fost utilizata intre anii 1996-2000, fiind retrasa datorita efectelor secundare hepatice. In perioada 1999-2009, alte doua tiazolidindione au fost utilizate pe plan mondial de catre zeci de milioane de pacienti. Anumite cercetari (in principal o analiza statistica din 2007) au condus la retragerea de pe piata, in 2009, a rosiglitazonei (prezenta in medicamentele Avandia si Avandamet), fapt prezentat pe larg pe NutritionistCluj.ro. In prezent, singura tiazolidindiona utilizata este pioglitazona (Actos), prezenta si in produsul Competact (combinatie pioglitazona+metformin).

Cui se administrează Actos? (indicaţii terapeutice): Diabet zaharat tip 2 (non-insulino-dependent), cand nu se poate realiza un control metabolic satisfacator numai prin dieta, exercitiu fizic si alte antidiabetice orale. Actos se poate asocia cu toate celelalte antidiabetice orale si cu insulina. Prin mecanismul de actiune, tiazolidindionele ar putea fi indicate si in alte afectiuni de tipul sindroamelor de insulinorezistenta, sindromul de ovare polichistice, steatohepatita non-alcoolica, precum si in prediabet, insa, in prezent, singura utilizare oficiala este in diabetul zaharat tip 2. Alte afectiuni in care, in anumite cercetari, s-au obtinut beneficii sunt: autismul, psoriasis, sindroamele de hiperstimulare ovariana, si chiar stadiile initiale ale cancerului de san.

Contraindicatii: Diabet zaharat tip 1 (insulino-dependent), alergie sau hipersensibilitate la pioglitazona sau alte componente. INSUFICIENTA CARDIACA NYHA III – IV. Sarcina si alaptarea.

AVERTISMENT: INSUFICIENTA CARDIACA. Tiazolidindionele, inclusiv ACTOS, cauzeaza sau accentueaza insuficienta cardiaca la anumiti pacienti. Dupa inceperea ACTOS si dupa cresterile de doze, pacientii trebuie urmariti atent, monitorizand semnele si simptomele de insuficienta cardiaca – de exemplu crestere rapida sau importanta in greutate, dispnee (dificultati in respiratie), edeme (acumulare de lichid). Daca apare insuficienta cardiaca, ea trebuie tratata in mod obisnuit, iar oprirea sau reducerea dozei de Actos trebuie avute in vedere. Actos nu este recomandat pacientilor care au simptome datorate insuficientei cardiace, si este contraindicate pacientilor cu insuficienta cardiaca clasa III sau IV NYHA

ATENŢIONĂRI ŞI PRECAUŢII.

INSUFICIENŢA CARDIACĂ. In timpul tratamentului cu Actos poate aparea retentie de fluide, care poate cauza sau accentua insuficienta cardiaca. Riscul este crescut in cazul asocierii cu INSULINA si in insuficienta cardiaca clasa NYHA I si II. EDEMELE pot aparea, proportional cu doza prescrisa.

EFECTELE HEPATICE. Anumite cazuri de insuficienta hepatica au fost raportate in timpul tratamentului cu Actos, ceea ce nu implica dar nici nu exclude o relatie cauzala. Daca se constata disfunctii hepatice, se recomanda intreruperea Actos si investigarea cauzelor probabile. In cazul in care nu se identifica o cauza pentru disfunctia hepatica, Actos nu trebuie reluat.

FRACTURILE. Tiazolidindionele sunt asociate cu o incidenta crescuta, la sexul feminin. Metodele de evaluare si interventie pentru sanatatea osului trebuie aplicate dupa recomandarile obisnuite.

HIPOGLICEMIILE. Asocierea Actos cu insulina sau antidiabeticele care stimuleaza secretia de insulina poate necesita reducerea dozelor, pentru a scadea riscul de hipoglicemie.

EDEMUL MACULAR. Evaluarea oftalmologica obisnuita pentru pacientii cu diabet si evaluarea de urgenta in cazul modificarilor acute ale vederii sunt recomandate. Anumite cazuri de edem macular au fost semnalate postmarketing.

VÂRSTNICI. Nu exista date conform carora administrarea Actos ar trebui modificata la grupele de varsta >65, >75 ani.

INSUFICIENŢA RENALĂ. Dozele de Actos nu trebuie ajustate in cazul insuficientei renale.

CONTRACEPŢIA. Anumite cazuri de ovulaţie indusă de Actos au fost raportate, motiv pentru care se indică contracepţie adecvată în vederea prevenirii unei sarcini nedorite.

Interacţiuni. Trebuie discutate cu medicul specialist care a indicat tratamentul. Medicul dumneavoastră poate dori să vă modifice doza de Actos dacă luaţi alte medicamente, din categoria inhibitorilor sau inductorilor CYP2C8 (exemplu de inhibitor: gemfibrozil, exemplu de inductor: rifampicina).  

Doze si mod de administrare. Comprimatele de pioglitazonă se administrează oral o dată pe zi, cu sau fără alimente. Tratamentul cu pioglitazonă poate fi iniţiat cu doza de 15 sau 30 mg o dată pe zi. Doza poate fi crescută în trepte până la 45 mg o dată pe zi. În asocierea cu insulină, doza curentă de insulină poate fi păstrată după iniţierea tratamentului cu pioglitazonă. Dacă pacienţii raportează hipoglicemie, doza de insulină trebuie scăzută.

Reacţii adverse. Cele mai frecvente reactii secundare sunt: infectiile de tract respirator si sinuzitele, cefaleea (durerile de cap) si durerile musculare.  Reacţiile frecvente la administrarea Actos in monoterapie sunt: cresterea in greutate, tulburarile oculare, infectiile cailor respiratorii superioare, hipoestezie. Frecventa acestor efecte secundare, in studiile in care Actos a fost administrat singur (versus placebo) este: infectii de tract respirator superior > cefalee > sinuzita > dureri musculare > faringita. In asociere cu alte antidiabetice orale: anemie, tulburari de vedere, cefalee, artralgii, hematurie, disfunctie erectile (asociere cu metformin), flatulenta, ameteli (asociere cu sulfoniluree); tripla terapie cu metformin si sulfoniluree: cresterea CPK serice. In asociere cu insulina: foarte frecvent crestere in greutate, edeme; frecvent: hipoglicemie, artralgii, dureri de spate. Efecte secundare cu frecventa necunoscuta: edem macular. Frecventa si relatia cauzala cu tumorile vezicii urinare nu sunt cunoscute.

Pacientii care iau Actos sunt sfatuiti sa discute cu medicul diabetolog in urmatoarele situatii, care ar putea fi efecte secundare sau care ar putea influenta deciziile privind tratamentul cu pioglitazona: tulburari hepatice, fracturi ale membrelor, hipoglicemii, edem macular, ovulatie imprevizibila (in special in cazul ciclurilor neregulate), tumori ale vezicii urinare.

Supradozaj. Nu au fost raportate efecte la administrarea accidentala a unor doze mai mari.

Păstrare. Actos nu necesita conditii speciale de pastrare.

Producător: Takeda Global Research and Development Centre (Europe) Ltd.

Alte medicamente cu aceeasi substanta activa (pioglitazona): -

Alte medicamente care contin pioglitazona: Competact (pioglitazona+metformin).

Alte denumiri, în Europa: -

RESURSE, BIBLIOGRAFIE, LINKURI UTILE:

Rezumatul caracteristicilor produsului, EMEA (romana)

Prospect Actos (Medipedia)

Farmacologia diabetului zaharat, autori: Nicolae Hancu, Ioan Andrei Veresiu, Gabriela Roman, catedra de Diabet zaharat, Nutritie si Boli Metabolice, Cluj-Napoca

Antidiabetice orale disponibile în România

Troglitazone-history.net

Site oficial Actos (engleza)

Autor: Dr. Adrian Copcea, @ www.nutritionistcluj.ro. Publicat: 02/03/2011FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters