trafic.ro ranking

trafic.ro Versiuni medicale: piramide şi ghiduri | Nutritionist Cluj

Versiuni medicale: piramide şi ghiduri

Achiziţiile ştiinţifice au de parcurs un drum lung de la teorie la practică. Reproşul adus ştiinţei pare firesc, în contextul în care există atâtea variante simple care par să rezolve problemele: „7 zile carne, apoi se introduc 2-3 fructe şi legume…”, în timp ce ştiinţa se cramponează în criterii aride, recomandând în mod repetat, de exemplu, mai puţin de 300 miligrame de colesterol pe zi, ca şi cum contorizarea colesterolului din alimente ar fi la îndemâna oricui. Pe de altă parte, nici ştiinţa nu poate cădea în superficialitatea dietelor, şi, în cele din urmă, sfârşeşte tot prin a se îndepărta, lăsând locul versiunilor simplificate, simple sau doar simpliste. Dacă o persoană complet neinteresată şi neinformată cu privire la nutriţie ar citi ghidurile pe care le citesc medicii, nu ar înţelege probabil mai mult de un sfert din conţinut. De aceea, instituţii medicale de anvergură, cărora li se alătură numeroase organizaţii, se străduie să facă nutriţia prietenoasă, prin site-uri, jocuri, piramide şi campanii („evitaţi consumul excesiv de zahăr, sare şi grăsimi”), fiecare cu beneficii sperate şi aşteptate.

Între timp, cele mai cunoscute şi „acoperitoare” versiuni prietenoase rămân piramidele şi ghidurile pentru populaţie, disponibile în numeroase variante, fiecare având locul ei în cadrul larg al corectitudinii ştiinţifice, depăşit, din păcate, cu atâta uşurinţă în epoca modernă:

- Piramida USDA: alimentaţia sănătoasă pentru populaţia generală

- Piramida USDA pentru preşcolari (2-5 ani)

- Piramida USDA pentru copii (6-11 ani)

- Piramida USDA pentru sarcină şi lactaţie

- Piramida Harvard

-Dietary Guidelines for Americans 2005 (engleză, 84 pagini)

-Ghidul Asociaţiei Dieteticienilor Americani pentru citirea etichetelor „shop smart, get the facts on food labels”FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters