trafic.ro ranking

trafic.ro Regimul vegetarian: variante | Nutritionist Cluj

Regimul vegetarian: variante

Numeroase tipare alimentare sunt afiliate conceptului de regimul vegetarian sau principiilor care stau la baza lui. Terminologia următoare descrie principalele subcategorii ale regimului vegetarian:

regim vegetarian = regim din care se exclud toate tipurile de carne, peşte şi fructe de mare, şi produsele care le conţin sau cele derivate din acestea (inclusiv gelatina), dar care poate include (alături de cerealiere, fructe şi legume), lactate şi ouă (Asociaţia Dieteticienilor Americani, Vegetarian Society)

regim lacto-vegetarian = care include produsele lactate

regim ovo-vegetarian = regim vegetarian care include ouăle

regim lacto-ovo-vegetarian = regim vegetarian care include laptele şi ouăle

pescetarianism = regim „vegetarian” cu excepţia includerii peştelui

pollotarianism (pollo-vegetarism) = alimentaţia ‚semi-vegetariană’ în care se permite consumul de carne de pasăre (poultry)

flexitarianism = variantă a regimului „vegetarian” în care se permit excepţii de tipul consumului ocazional de carne roşie

regim semi-vegetarian: regim ‚vegetarian’ cu excepţia includerii peştelui, cărnii de pasăre, lactatelor sau ouălor; termen atribuit in general regimului în care se exclude carnea de mamifer

regim strict vegetarian (sinonim: vegan, vegetalian): regim din care se exclud toate alimentele de origine animală: carne, peşte, fructe de mare, lapte şi derivate, ouă

fructarianism (engl. „fruitarianism”) = variantă a regimului strict vegetarian în care sunt permise doar acele componente vegetale care pot fi culese fără a afecta integritatea plantei: fructe, seminţe

regim macrobiotic = variantă a regimului vegetarian sau pescetarian, în care se consumă cereale nerafinate, legume şi fructe, după anumite reguli de combinare, ingestie (bine mestecate) etc.

veganism brut (engl. „raw veganism”) = regim strict vegetarian în care alimentele sunt consumate ca atare sau cu minimă preclurare termică (până în 48 grade Celsius)

Există, de asemenea, variante specifice anumitor populaţii. Pentru a îndeplini criteriul de vegetarianism în alimentaţia iudaică (care implică şi criteriile pentru a fi „kosher”), este nevoie de verificarea oficială a absenţei contaminării cu insecte, marcarea cu ‚D’ a produselor derivate din lapte (inclusiv cazeinatul din lapte, prezent în unele cafele) şi excluderea lor în cazul vegetarianismului strict etc. Adventiştii de ziua a 7-a sunt adepţi creştini ai vegetarianismului, reprezentând o populaţie reper pentru studierea impactului regimului vegetarian (de ex. creşterea speranţei de viaţă, documentată la această populaţiei). Celelalte diviziuni ale creştinismului adoptă, prin doctrină, reguli specifice vegetarianismului în perioadele de post. Celelalte religii includ (ex. jainism) sau nu (ex. islamism) vegetarianismul în principiile de conduită religioasă.

Alături de considerentele religioase, există numeroase alte justificări pentru aderenţa la vegetarianism, inclusiv filosofice (cu rădăcini în instoria antică greco-romană), ecologice, psihologice, culturale sau economice.

Cuvinte cheie: regim vegetarian, variante, vegan, pescetarian, varianteFORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters