trafic.ro ranking

trafic.ro Colesterol si trigliceride: valori normale | Nutritionist Cluj

Colesterol si trigliceride: valori normale

Valorile de dorit pentru colesterol si trigliceride nu corespund in mod universal cu valorile mentionate de laboratoare ca valori normale. Interpretarea analizelor trebuie facuta pentru fiecare persoana in parte, si nu doar pe baza buletinului de analize, sau a valorilor mentionate de laborator ca valori normale. Spre exemplu, prezenta unei boli precum diabetul zaharat tip 2 modifica substantial interpretarea acestor analize.

Colesterolul total poate fi mai mult sau mai putin riscant in functie de proportia dintre colesterolul rau (LDL-colesterol) si colesterolul bun (HDL-coelsterol), bolile prezente (in special boli cardiovasculare si diabet zaharat), riscul individual si caracteristicile fiecaruia (fumatul, bolile din familie etc.). Pentru o corecta interpretare a valorii colesterolului, cititi si articolul “care sunt valorile normale ale colesterolului?” de pe PAGINA PACIENTULUI.

Trigliceridele, la randul lor, pot creste riscul pentru anumite boli, sau, invers, pot fi crescute in cadrul altor boli. Din acest motiv, valorile crescute pentru trigliceride pot insemna un factor de severitate la anumiti pacienti (de exemplu cei care au avut un episod de pancreatita acuta) sau pot fi o dereglare metabolica tranzitorie in cadrul altei boli (de exemplu diabetul zaharat dezechilibrat).

In toate situatiile, discutati cu un medic despre semnificatia analizelor IN CAZUL DUMNEAVOASTRA, si nu luati singuri masuri. Tratamentele naturiste luate din proprie initiativa nu trebuie sa inlocuiasca tratamentul indicat de medic, dar pot fi utilizate ca adjuvant.

In continuare sunt prezentate valorile normale pentru profilul lipidic, conform ghidului american NCEP ATP III, principalul reper utilizat de medicii cardiologi, nutritionisti, diabetologi, medici de familie etc. in interpretarea valorilor profilului lipidic.  

1. LDL-COLESTEROL (“colesterolul rau”)

LDL-COLESTEROL*
Valoare optima <100 mg/dl
Valoare peste valoarea optima 100-129 mg/dl
Crescut, la limita 130-159 mg/dl
Crescut 160-189 mg/dl
Foarte crescut ≥ 190 mg/dl

*medicul poate calcula valoarea pentru LDL-colesterol pe baza unei formule matematice, daca sunt disponibile valorile pentru colesterol total, HDL-colesterol si trigliceride. 

2. COLESTEROL TOTAL

COLESTEROL TOTAL
Valoare de dorit <200 mg/dl
Crescut la limita 200-239 mg/dl
Crescut ≥ 240 mg/dl

3. HDL-COLESTEROL (“colesterolul bun”)

HDL-COLESTEROL
Valoare scazuta <40 mg/dl*
Valoare crescuta ≥ 60 mg/dl

*in cazul HDL-colesterolului, sunt de dorit valori mai mari. Valorile mici (in interpretarea NCEP ATP III sub 40 mg/dl, in conceptia actuala sub 40 mg/dl la barbati si sub 50 mg/dl la femei) sunt considerate anormale si legate de riscuri carriovasculare. Valorile mici pentru HDL-colesterol sunt incluse si in criteriile de diagnostic pentru sindromul metabolic, o asociere de factori de risc pentru diabet zaharat tip 2 si boli cardiovasculare.

4. TRIGLICERIDE

TRIGLICERIDE
Normal <150 mg/dl
Crescut la limita 150—199 mg/dl
Crescut 200-499 mg/dl
Crescut sever ≥ 500 mg/dl

Autor: Dr. A. Copcea, www.nutritionistcluj.ro @2011. Publicat: 31.01.2011.

REFERINTE / ALTE ARTICOLE RECOMANDATE:
[pentru pacienti] Care sunt valorile normale ale colesterolului?
[pentru medici] Ghidul ATP III – evaluare profil lipidic-dislipidemii, diagnostic, tratament • doka ::: comentariu pe forum :

  buna ziua , o intrebare … in tabelul de mai sus , specificati ca valori normale la trigliceride < 150 . Sub 150 sunt multe valori … si nu inteleg cand se considera ca sunt prea scazute . Ca si exemplu … la analize mi-au iesit acum un an trigliceride 80 , si anul acesta dupa ce am tinut regim mi-au iesit 9 . E o valoare ok sau sunt prea scazute ?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Doka. Va trebui sa repetati trigliceridele peste 3-6 luni, despre valori foarte scazute ale trigliceridelor se vorbeste foarte rar, si nu se considera riscante valori foarte mici, asa cum se discuta in cazul colesterolului. Va trebui sa dozati si HDL-colesterolul, si colesterolul total.

 • diaconu ::: comentariu pe forum :

  va rog frumos ce tratament imi trebuie pt caam fibrimogen 520

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Diaconu. Trebuie tratata cauza care determina cresterea fibrinogenului, in general o boala infectioasa sau inflamatorie. Trebuie sa discutati cu un medic internist, intr-o prima faza (medic specialist in medicina interna).

 • Midoschi ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua,va rog sa-mi ce tratament ar trebui sa urmez pt.valorile la colesterol serie total 330 mg/dl si trigliceride 134 mg/dl. Mentionez ca urmez un tratament cu Evista din nov.2010.Va multumesc pentru ajutor.

 • gurita madi ::: comentariu pe forum :

  am colesterol total 276, HDL 74,3 si LDL 182. Cum poate fi interpratat avind in vedere ca acum am constatat modificarea rezultatelor care au fost normale pina acum?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Ar merita repetate si la un alt laborator, daca diferentele sunt mari fata de ce ati masurat in trecut. Modificarile de alimentatie, miscare si greutate influenteaza cel mai mult valorile.

 • mihaela ::: comentariu pe forum :

  tatal meu a primis rezultatul la analize astazi
  hemoglobina glicolizata:5.3
  diabet dezechilibrat terapeutic>7.0%
  ce inseamna?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Mihaela. Daca HbA1c>7%, atunci diabetul este dezechilibrat, adica glicemiile au valori mai ridicate decat valorile dorite. Daca HbA1c este 5.3% si laboratorul este de incredere, acest rezultat este foarte bun.

 • Dan ::: comentariu pe forum :

  Despre trigliceride.Valorile oscileaza de cate ori imi fac analizele.Exemplu: acum un an le-am avut700,am luat medicamente prescrise de medic si au scazut,dar iar au crescut la 600 dupa ce am terminat tratamentul…(am tinut regim doi ani in acest timp,nu sunt o persoana grasa).Am inceput sa beau ceai de anghinare in fiecare zi si dupa 4 luni am repetat analizele si valoarea lor a scazut la 174.Deci in 4 luni de la 600 a scazut la 174…(asta a fost in octombrie 2011 cand au iesit 174).
  Anul acesta in ianuarie am repetat analizele(la 3 luni …din octombrie)si au iesit 355,9.Nu mai inteleg nimic.Gras nu sunt.Oare ce-as mai putea face?La medic daca merg iar o sa -mi prescrie reteta facatoare de minuni… doar ca aceste minuni nu dureaza mult.Si ,sincer ,chiar fac tot ce tine de mine in acest sens.Mai puteti sa-mi dati un sfat?
  Multumesc.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Dan. Primul sfat este sa aveti grija la regimul alimentar (dulciuri, grasimi si alcool) si la miscare. Al doilea este sa urmati tratamentele prescrise de medic, tratamentul pentru hipertrigliceridemie nu este pe termen scurt, si intotdeauna trebuie rediscutat cu medicul ce s-a intamplat in momentul in care ati oprit tratamentul (in cazul dumneavoastra, dupa ce s-au normalizat de la 700 sub tratament, au urcat din nou la 600, semn ca tratamentul a fost eficient si a tinut situatia sub control, ceea ce nu se mai intampla in prezent. Situatia pe care ati descris-o se intampla foarte frecvent, oscilatiile nu sunt extrem de mari, chiar si la o saptamana distanta se pot constata oscilatii de 150-200, la aceste valori. In majoritatea situatiilor de acest tip se prescrie Lipanthyl, pe termen lung, pentru a reduce riscurile legate de aceste valori ale grasimilor.

 • ioana_g ::: comentariu pe forum :

  colesterol total 151
  trigliceride 75
  hdl colesterol 35
  ldl colesterol 90
  Ce inseamna?
  Multumesc

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Ioana G. Colesterolul bun (HDL) este mic. Scos din context, inseamna o valoare anormala a colesterolului bun. Interpretarea depinde de varsta, greutate, afectiuni prezente, afectiuni in familie. IN general, un colesterol bun (HDL) mare inseamna un risc cardiovascular mai mic, iar un colesterol HDL scazut, un risc cardiovascular mai mare. LDL-colesterolul (colesterolul rau), parametrul cel mai important din ce ati semnalat este normal.

 • Rusu Gabriela ::: comentariu pe forum :

  Mi-am facut analizele si mi-a iesit :sex feminin
  – colesterol total 182
  – trigliceride serice – 112
  – HDL – 40
  – LDL – 120,9
  Mă îngrijorează HDL scăzut. Ce riscuri există în această situaţie?

 • Delia ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua! Sotul meu,de 65 de ani a fost operat in iunie 2011 pe cord deschis. I s-a facut bypass. A tinut regim si colesterolul este: LDL 58, HDL41,3, VLDL 15, Colestrol total 115,4. Cum trebuie interpretate rezultatele? Multumesc

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Gabriela R. HDL scazut sub 50 la femei inseamna ca nu exista o suficienta cantitate de “colsterol protector”. Interpretarea se face doar in functie de istoriul familial (rude cu infarct, accident vascular etc.), greutate proprie, tensiune arteriala etc. Din datele expuse (lipesc varsta, afectiunile prezente etc.), tot ce se poate spune este ca exista un nivel mai mic de “colesterol bun”, daca exista multi astfel de factori nefavorabili (greutate mare, fumat, sedentarism), atunci se pune problema de a creste activitatea fizica si a avea grija de regim, pentru a proteja sistemul cardiovascular.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Delia. Rezultatele sunt excelente, tratamentul cu statina (atorvastatina sau rosuvastatina, cel mai probabil) este foarte eficient, si il va proteja in continuare.

 • Mioara ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua,
  va deranjez cu urmatoarea situatie. La sfarsitul lunii martie am facut un set de analize la medicul de familie si la colesterol total mi-a iesit 238,4,iar trigliceridele 134,7. Ieri 22.05 am repetat colesterolul total si a iesit 225,iar din proprie initiativa am facut LDL SI HDL.La LDL am valoarea de 130,iar HDL 70.
  Mentionez ca am 48 ani, nu sunt grasa , uneori mai fumez si am munca de birou(deci, un pic sedentara).Intre analizelele initiale si cele de ieri, am renuntat la cartofi prajiti, maioneze si dulciuri.
  Ce ma sfatuiti in continuare sa fac? Sa merg la un doctor pentru tratament medicamentos sau sa merg pe o dieta echlibrata?
  multumesc anticipat,

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Mioara. La aceasta valoare, prescrierera unui tratament medicamentos depinde de urmatoarele: prezenta bolilor cardiovasculare in familie (infarct, accident vascular la rude de gradul I), fumat (daca da, mai degraba ar fi necesar tratament), probleme de greutate (nu aveti), diabet (nu aveti), stil de viata (aici e de vazut ce se poate imbunatati). LDL-colesterolul este la limita (nu pune probleme daca nu sunt boli cardiovasculare in familie), iar HDL-ul este foarte bun. Sfatul meu este sa incercati sa mergeti pe jos un pic mai mult, si sa repetati analizele peste 6 luni.

 • Marinela ::: comentariu pe forum :

  Buna seara,
  Am si eu un baiat care are 8 ani si diabet insulino-dependent de la 2 ani jumate.I-a iesit colesterol total 210.Nu inteleg cum,deoarece mananca sanatos, nu mananca nimic prajit, gratar de porc o data pe luna, numai carne de pui fiarta sau gratar, fara piele, 2-3 iaurturi de 140g pe zi.Oare din cauza asta?Mananca numai pastrama de pui si doua feliute de cascaval pe zi. Ce as putea sa fac?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Mariana. Sfatul meu este sa nu modificati alimentatia din cauza acestei valori a colesterolului. Valoarea se interpreteaza diferit la aceasta varsta, nu este nimic alarmant, va trebui peste cativa ani, la pubertate, sa repetati dozarile, inclusiv cu valorile HDL-colesterolului si trigliceridelor, un medic pediatru va poate explica interpretarea acestor analize.

 • corina ::: comentariu pe forum :

  Doamna doctor. Am primit analizale si pina sa ajung lamedic sunt convinsa ca dvs., citind cele de mai sus, puteti sa.mi dati un prim sfat. Trigliceride 88, LDL 165, Colesterol, 279. Aceste analize intervin dupa o stare proasta soldata cu pierderea cunostintei. Faptul acesta il pu pe seama acestui dezechilibru al colesterolului. Am 59 ani, hipotensiva. Va multumesc.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Corina. Nu, aceasta valoare a colesterolului nu poate explica pierderea cunostintei. Sfatul meu prinicpal este sa discutati cu un medic cardiolog si cu un medic neurolog.

 • mihaela badea ::: comentariu pe forum :

  buna ziua,d-le dr.A.Copcea

  din Craiova, va scriu, si ma bucur sa vad ca sunt medici binevoitori, cu suflet, si timp,alocat pt. a raspunde intrebarilor persoanelor suferinde..

  am 57 ani, 76kg-cam mult!!!-dar,asta este nu prea reusesc sa scap de cateva din ele, si am :diabet tip 2 dezechilibrat,am si ceva probleme cu tensiunea, nu mari, dar iau ceva tratament-nebilet si prestarium;

  problema este colesterolul, de ale carui valori acum sunt multumita:HDL-49,3;total-178;VLDL-62-nu prea imi este clar ce inseamna;LDL-67;trigliceridele in schimb-309,in situatia in care am luat 3 luni 1 capsula de Omacor;am inteles ca trebuia sa continui si cu lypanthil..asa este?am luat crestor de 20mg. 3 luni, dar daca ma opresc aici, va creste iar valoarea…ce ma sfatuiti sa fac? si ca alimentatie?la noi, cab. particulare in problema bolilor de metabolism,diabet si nutritie nu prea dau rezultate…eu iau glibomet, si januvia, dar nu pot respecta intotdeauna cantitatea prescrisa, caci am diferente mari ale valorilor glicemiei..multumesc mult, pentru rabdare, pentru sfat, si pentru ca exsta un medica, ce ne poate ajuta..chiar si la distanta..multumesc

 • Luminita ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua, de ceva timp se mentin urmatoarele rezultate
  colesterol total 369
  LDL 282
  HDL 47
  P-fibrinogen 337
  trigliceride 161
  proteina C reactiva 3,2
  am 29 ani, ar trebui sa iau tratament medicamentos, sau schimbarea dietei, efort fizic e suficient
  Multumesc anticipat.

 • Luminita ::: comentariu pe forum :

  am 1,80m si 85 kg.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Luminita. Da, in cele mai multe situatii, la aceste valori se prescriu medicamente, alaturi de regim si activitate fizica. De asemenea, este foarte indicat ca parintii si rudele de gradul I sa isi efectueze analizele, in mod special colesterolul, HDL, trigliceride. Este bine sa discutati cu un medic specialist in diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, care s-ar putea sa va indice si o ecografie abdominala si un consult cardiologic, pentru a avea o imagine mai larga asupra problemelor. Valori atat de mari ale colesterolului se transmit, de obicei, in familie.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Mihaela B. Am citit cu atentie mesajul, si valorile care sunt mari acum sunt la trigliceride, medicul v-a prescris tratamentele care se utilizeaza in mod obisnuit in aceste probleme, si, cu siguranta, periodic ati putut observa cu ce tratament si ce valori s-au obtinut. Partea de regim care influenteaza cel mai mult trigliceridele se refera la a nu utiliza cantitati mari de: ulei, snitele/pane-uri/prajeli, seminte, nuci si alte alimente din care se poate face ulei, de asemenea la mezeluri – cele mai rele fiind cremvurstii, parizerul, polonezii – in general cele care arata ca o “pasta”. Dulciurile cu siguranta le selectati dupa cum v-a explicat medicul diabetolog (respectiv variantele de dulce care se pot utiliza in diabet: gem de diabet, budinca cu indulcitor etc.).

 • Marian ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua, am efectuat niste analize si au iesit urmatoarele rezultate:
  Colesterol total – 156 mg/100ml
  Trigliceride – 41 mg/100ml
  Glicemie – 84mg/100ml
  Am 25ani, fac sport regulat (cel putin 2,3 ori pe saptamana) si nu tin nici un fel de regim legat de alimentatie sau de ora zilei (mananc mancarea cu multe sosuri de la fast food si in general mai grasa).
  Vreau sa stiu daca valorile trigliceridelor sunt in regula si chiar daca nu am probleme acum, este posibil sa am pe viitor din cauza alimentatiei?

  Multumesc.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Marian. Aceste analize sunt bune, trigliceridele sunt normale (chiar mici) – doar daca sunt mari sunt probleme. Alimentatia nesanatoasa poate da consecinte pe termen lung, spre exemplu grasimile nesanatoase din fast-fooduri pot sa se depuna pe peretii vaselor de sange. Acest fenomen nu se vede in analize. Starea noastra de sanatate depinde mult si de miscare, stres, predispozitii genetice etc., nu se pot face previziuni universale, dar este de intuit ca persoanele care mananca nesanatos sa aiba mai multe probleme decat persoanele care se straduie sa manance mai sanatos.

 • Gabi Pops ::: comentariu pe forum :

  Buna . cu formula friedwalder am Ldl 160 (col total 230, hdl 52. trigliceride 90) iar Ldl obtinut de aparat este 204. Care ldl este cocorect?

 • paveliuc ::: comentariu pe forum :

  colesterol total-172.4
  colesterol Hdl-38.3
  colesterol VLDL-33
  trigliceride -163.1
  lungimea distributiei trombocitare-18.8
  baiatul are 19 ani,1,90 inaltime si 85 kg

 • GABRIEL POPS ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua, am efectuat niste analize
  Colesterol total – 230 mg/100ml
  Trigliceride – 90 mg/100m
  HDL – 52 mg/100ml
  LDL – 204 -DE LA ANALIZOR

  am 47 ani si fac miscare regulat.

  CU FORMULA Friedewald (1972) Formula: LDL = TC – HDL – TG/5.0 (mg/dL VALOAREA IESE UNDEVA LA 160 . Care LDL este CORECT?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Gabi. In aceasta situatie, personal m-as orienta dupa profilul clasic, nu dupa LDL-ul masurat de laborator (nu este compatibil cu colesterolul total si cu HDL-ul, care in general se masoara, ambele, cu o precizie foarte buna, spre deosebire de LDL, pentru care nu pot garanta ca si fiabilitate, in multe laboratoare). Pentru pura curiozitate, puteti repeta LDL la alt laborator, dar nu cred ca este necesar. Colesterolul total, HDL, si trigliceridele aduc suficienta informatie, si un medic poate sa le interpreteze foarte usor, fara LDL-ul masurat de laborator.

 • GABRIEL POPS ::: comentariu pe forum :

  Colesterolul total este peste limita normala (160-220). Deci formula friedwalder este mai corecta fata de rezultatul analizoarelor?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Gabriel. In situatia pe care ati semnalat-o, este improbabil sa fie corect si colesterolul total, si LDL, deci am presupus ca este mai de incredere colesterolul total i aceasta situatie. Eu personal nu cer LDL masurat decat rareori, cand nu se poate aplica formula. In Franta, de asemenea, rareori se cere dozare de LDL in mod uzual. Da, asa consider, ca formula este mai de incredere decat majoriatea analizoarelor.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Paveliu Colesterolul HDL (colesterolul bun) este un pic scazut. In general aceasta componenta este determinata de factori genetici, dar sunt si factori (sportul) care pot imbunatati valorile.

 • maria ::: comentariu pe forum :

  buna ziua va rog si eu daca vreti sa ma ajutati cu niste informatii desprea urmatoatrle analize 1.limfocite 40.5 valoarea 20,00-40.oo 2.hemoglobina eritrocitara medie 31.9 valoarea 27.00- 31.00 3.plachetrocrit 0.179 valoarea 0.190-0.360 4. calciu ionic seric 3.5 valoarea 3.8-3.8 5.calciu seric total 8.55 valoarea 8.62-10.31 6. colesterol seric total 224 valoarea 0-200 va multumesc

 • vasile ::: comentariu pe forum :

  buna ziua in urma unor analize efectuate imi ies urmatoarele valori ma puteti ajuta si pe mine cu niste explicatii ma pe intelesul tuturor am 39 de ani;plachetrocrit 0.176 val.normala 1.19-0.36;latimea distrib. trombocitara 14.3 val.normala 15.50-17.10;bilirubina directe 0.23 val normala0-0.20;corpi cetonici+5 val normala negativ trigliceride 273 val normale60-200 va multumesc daca ma jautati

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Maria. Valori un pic scazute pentru calciu, si un colesterol peste limita superioara, in rest modificari nesemnfificative. Corpii cetonici insa trebuie sa aiba o cauza (daca nu sunteti insarcinata) – alimentatie cu prea putine glucide etc. Puteti discuta analizele cu medicul care le-a indicat, sau cu medicul de familie.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Vasile. Trigliceridele mari inseamna dislipidemie (o boala metabolica), despre care trebuie sa discutati cu medicul de familie, uneori medicii de familie trimit si la specilist (diabetolog) aceste cazuri. Este necesar un regim alimentar cu unele modificari (in ce priveste grasimile si dulciurile, eventual alcoolul, daca este cazul), miscare, si, daca este cazul (in functie de numerosi alti factori, care nu se pot “trimite” pe Internet) de medicament. Situatia nu este urgenta, puteti discuta la urmatoarea vizita la medicul de familie.

 • mihaela2006 ::: comentariu pe forum :

  In urma analizelor:colesterol seric total 208,4(A FOST 300 ANTERIOR), HDL COLESTEROL 60,7; LDL 112,2;ALFA2 GLOBULINE 14,0.CUM POT FI INTERPRETATE?

  VA MULTUMESC!

 • oana ::: comentariu pe forum :

  buna ziua ,
  eu am :
  trigliceride serice – 31 mg/dL (in loc de 150-199);
  HDL Colesterol – 38 mg/dl (in loc de 40 – 90),
  Ce inseamna asta ?
  Va multumesc.
  Oana

 • oana ::: comentariu pe forum :

  Am 31 de ani, am slabit vre-o 8 kg
  am 55 kg si 1,63 m…
  Va multumesc si va apteciez pt bunavointa si timpul acordat!

 • elena tataru ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua,
  Sotul meu a fost diagnosticat cu dislipidemie mixta severa de circa 4 ani. Rezultatul ultimului buletin de analize (martie 2013)imi arata urmatoarele valori:
  uree serica-20
  creatinina serica-0,8
  glicemie -170
  trigliceride serice-981
  coloesterol seric total -856
  TGO-11
  TGP-26.
  Fac precizarea in momentul in care i-a fost descoperita aceasta boala ,valoarea trigliceridelor era de 2896 ,analiza repetata la un alt laborator. Sotul meu nu este o persoana supraponderala,are 75 Kg.la varsta de 45 ani,din alimentatia noastra am scos tot ce tine de prajeli,nu consumam preparate incerc pe cat posibil sa-i construiesc o dieta cat mai stricta dar cu siguranta nu ma pricep foarte bine. Va rog daca ma puteti ajuta cu un sfat sau daca este necesar putem solicita o programare la Dvs. Va multumesc.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Elena T. Va sfatuiesc sa nu ii alcatuiti nicio dieta inainte de a discuta cu un MEDIC SPECIALIST IN DIABET, NUTRITIE si BOLI METABOLICE, pentru ca din ceea ce semnalati sotul dumneavoastra are diabet (daca analiza s-a facut in conditii normale), ceea ce inseamna ca trebuie luat in evidenta. In aceasta situatie, este recomandat sa obtineti bilet de trimitere de la medicul de familie pentru cabinet de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice (la stat sau la privat, unde considerati, oricum consultatiile sunt gratuite cu acest bilet). Ca urmare a consultului, sotul va primi si recomandari cu privire la alimentatie, si la diabet, daca un medic specialist confirma aceasta suspiciune (o glicemie de 170, in conditii normale de recoltare, este o glicemie care semnifica diabet). Daca sunteti din Cluj, medicul de familie va poate trimite la orice cabinet, inclusiv la cabinetul meu il pot primi, desigur. Daca doriti sa il programati, colegele de la receptie va pot da mai multe detalii si pot stabili o data si o ora penru programare: 0364.26.00.34, 0751.631.688. La cabinetul meu nu se achita absolut nimic pentru consultatiile de diabet, exact ca la Centrul de Diabet sau alte cabinete private de diabet din Cluj (statul deconteaza consultatia prin Casa de Asigurari).

 • badulescu ::: comentariu pe forum :

  buna ziua,
  am aceste analize pe care le-am facut azi 21.03.2013,ce puteti zice?alimentatie buna nu fumez in schimb efort fizic mai deloc.multumesc
  colesterol total 215mg/dl
  colesterol hdl-34mg/dl
  colesterol ldl-155mg/dl
  Trigliceride 132 mg/dl

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Badulescu. Depinde si de varsta, greutate, bolile din familie. Este o situatie de urmarit pe termen lung, si de discutat, la aceste valori, cu medicul de familie.

 • baldean teo ::: comentariu pe forum :

  am 53 de ani, 1,60 inaltime si 76 kg; glicemie 90,0 mg/dl;
  colesterol total 203,0 mg/dl;trigliceride 148,0 mg/dl;HDL colesterol 31,0 mg/dl;LDL 142,4 mg/dl; hemoglobina MCH 29,1 pg;MCHC 31,9 g/dl in rest in valori normale; ce inseamna analizele care sunt mai mari/respectiv mai mici?
  Va multumesc.

 • Balan Dorina ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua!
  Am urmatoarele analize:
  Colesterol 263
  HDL72
  LDL 170
  Trigliceride serice 104
  Uree serica 13.80
  Am varsta de 42 de ani, 76 kg si 1,68 inaltime.
  Am descoperit ca detin aceste valori in decembrie. Dupa trei luni de tratament cu sortis as dori sa fac analize. La cat timp dupa intrerupere se pot face?
  Cat de grav este si care pot fi urmarile? cat timp trebuie sa urmez tratamentul?
  Va multumesc anticipat pentru raspuns!
  Cu tot respectul.

 • Horia ::: comentariu pe forum :

  Buna seara am aceste analize avand varsta de 36 ani si sunt fumator:
  colesterol seric total 181.00
  colesterol ldl 96.00
  colesterol hdl 68.70
  trigliceride serice 80.00
  Pe buletinul de analize apare ingrosat valoarea colesterolului hdl iar valorile de referinta arata 35.00-55.00 mg/dl.Doctorul meu de familie mi a spus ca e putin mare colesterolul hdl si mi a prescris Omega 3 timp de 3 luni cate o pastila seara inainte de culcare si sa ma las de fumat.Dupa cele 3 luni sa revin sa facem din nou analizele.Ce parere aveti dumneavoastra?Va multumesc frumos!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Oana. Scaderea colesterolului bun (HDL) este determinata in cea mai mare parte de genetica si de lipsa miscarii. Persoanele cu acest profil sunt mai vulnerabile la boli cardiovasculare, pe termen lung. La aceasta varsta, sfatul este legat de activitatea fizica, ce poate creste, intr-o oarecare masura, HDL-ul. Nu este o boala aceasta problema a colesterolului bun, analiza trebuie interpretata in context (sunt boli cardiace in familie? fumati? sunteti sedentara? etc.). se poate repeta analiza peste 3-6 luni pentru a urmari posibilele modificari.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Horia. Sunt analize perfecte, este foarte bine ca HDL este mare, este chiar de invidiat. Omega-3 nu strica, dar nu se indica pentru a scadea colesterolul HDL, acesta este foarte bun, nu necesita tratament, dimpotirva HDL-ul MIC este o problema, nu HDL-UL CRESCUT.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Dorina. Si daca luati, si daca intrerupeti, este bine de lasat un interval de 6-8 saptamani pentru a putea face o reevaluare corecta. Daca tot ati luat tratament, eu as face SUB TRATAMENT reevaluarea, pentru a vedea cat de mult va influenteaza tratamentul valorile. Ceea ce urmeaza se decide de catre medicul care v-a indicat prima data Sortisul, deci va sfatuiesc sa nu intrerupeti, si sa faceti analizele sub tratment. 3 luni sunt suficiente pentru a urmari efectele. Totusi, aceste tratamente sunt pe termen lung. Chiar daca ele scad colesterolul, apoi el nu va ramane scazut, si va necesita tratament in continuare, pentru ca organismul va relua productia crescuta de colesterol.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Teo B. HDL-colesterolul, adica colesterolul bun, este scazut. Aici sunt de dorit valori mai mari, dar aceasta valoare, este, in cea mai mare parte, determinata genetic. O influenta buna o are miscarea. celelalte analize nu au semnificatie, MCHC este chiar la limita (normal este peste 32, ceea ce inseamna ca 31.9 nu are nicio semnificatie aparte).

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Mihaela. Sunt valori bune, doar in cazul in care sunt afectiuni de inima, sau un risc pentru astfel de afectiuni, valoarea ar putea fi si mai buna (LDL sub 130 este normal la persoane care nu au afectiuni cardiovasculare sau diabet, daca exista astfel de boli, este de dorit sub 100 pentru LDL, colesterolul rau).

 • Dionisie ::: comentariu pe forum :

  La analize sunt gasit cu valori mari al colesterolului. Am cumparat un aparat care masoara si colesterolul . Intr-o dimineata (nemancat , nebaut )am avut vaoarea 219 , a doaua dimineata in aceleasi conditii am avut 174mg/dl. INTREBAREA …. este posibil asa oscilatii in 24 de ore

 • Cristina ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua. Am 40 ani,85 kg, nefumatoare si cu un regim de viata cam sedentar, singurul ,,sport,, practicat fiind mersul pe jos la birou. In decembrie am inceput un tratament pentru dislipidemie cu Atoris si Lipantil (am avut trigliceridele-259, colesterol-257, GGT-56,glu-109, CHE-11625, TGO-32, TGP-49. Acum 2 saptamani am plecat in concediu si am uitat sa imi iau medicamentele cu mine, urmand in aceasta perioada doar regimul alimentar. Mi-am refacut astazi analizele, din proprie initiativa pentru a vedea cum stau, si m-am ingrozit de-a dreptul : trigliceride-413, colesterol-251,TGO-48, TGP-72, GGT-80. Este normal acest lucru, cresterile se datoreaza intreruperii tratamentului sau tratamentul si regimul urmat nu este corect? In speranta unui raspuns cat mai urgent, va multumesc

 • claudia ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua.As dori sa stiu cat de grav este situatia:sotul meu are 160 kg si mu slabeste si din vina lui dar analizele au iesit asa:colesterol seric total-257mg/dl,trigliceride serice-276mg/dl,TGP-51U/L,si acid uric de care stim din 2009 ca e mare-8.3mg/dl.Problema e ca eu nu-l vad facand ceva in acest sens adica sa ai ambitia de a face miscare de a se abtine sa manance ce e interzis.In cazul asta vreau sa stiu ce se poate intampla sau ce pot sa fac.

 • claudia ::: comentariu pe forum :

  Am lasat un mesaj ieri si acum cand intru nu il mai vad.De ce?

 • claudia ::: comentariu pe forum :

  Poate sa-mi explice cineva de ce nu vad mesajele nu postez eu unde trebuie poate se sesizeaza adminul.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  Adminul sunt chiar eu, Dr. A. Copcea, periodic actualizez mesajele, dar nu fac aceasta zilnic, cel mai adesea le actualizez saptamanal;. Daca sunt probleme urgente puteti lua legatura la CEntrul Medical Asteco, semnaland problema. Imi pare rau ca nu pot fi mai prompt in intretinerea siteului.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Claudia. Trebuie gasita o motivatie, chiar si vizita la un cardiolog poate fi astfel de motivatie. Motivatiile pot fi si negative (daca reactioneaza la teama de boli) dar si pozitive (daca rezultatele obtinute, in urma unor interventii, sunt bune). Cea mai buna varianta este discutia cu un psiholog. iIn general psihologii insista asupra problemelor de fond: ce motiveaza o persoana, ce considera acea persoana valoros in viata. Un sfat util ar fi sa mergeti cu sotul la un consult cardiologic si la o ecografie abdominala. S-ar putea ca anumite cuvinte ale medicilor sa il motiveze. Un lpsiholog va poate raspunde mai bine la intrebare, respectiv cum sa motivati o persoana sa ia masuri legate de sanatate.

 • Elena ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua,

  am 38 ani, 167 cm, 54 kg si am urmatoarele rezultate:
  colesterol seric total: 218 mg/dl;
  trigliceride: 70 mg/dl;
  glicemie: 115 mg/dl.
  Va rog sa-mi spuneti daca trebuie sa tin un regim alimentar.Mentionez ca mananc dulciuri in fiecare zi.
  Multumesc.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Elena. glicemia de 115 este un semnal important de alarma, arata un risc crescut de diabet. Pentru a preveni diabetul, ar fi indicat sa reduceti consumul de dulciuri cu zahar, se pot gasi variante dulci care sa aiba un impact mai slab pe glicemie. Sfatul este totusi sa discutati si cu un medic diabetolog, cel putin in ce priveste prevenirea diabetului, riscul fiind mare la 115.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Cristina. Tratamentul este corect, trebuie vazute efectele SUB TRATAMENT (deci nu dupa intrerupere), pe de alta parte, ar fi indicat sa mergeti si la gastroenterologie, referitor la valorile analizelor de ficat (inclusiv ecografie abdominala), acestea ar putea fi in cadrul bolii grase a ficatului (steatoza hepatica), dar pot contribui si medicamentele si alte cauze. Medicul Dvs. va va indica, cel mai probabil, reluarea tratamentului si un tratament hepatoprotector + consult gastroenterologie (ficat). NU este o situatie de “ingrozit”, dar este un semnal ca trebuie sa reluati tratamentul si sa discutati cu medicul care v-a indicat regimul si medicamentele, s-a procedat corect din tot ceea ce povestiti.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Dionisie. Cele mai bune metode de determinare a colesterolului sunt laboratoarele, noi medicii care lucram in domeniu nu utilizam astfel de aparate, ci realizam dozarile la laborator. Nu, nu este posibil ca un colesterol real sa fie 219 intr-o zi si 174 in ziua urmatoare.

 • ratea adriana ::: comentariu pe forum :

  copilul meu in varsta de 10 ani are colesterolul 258, iar eu 278, ce-mi recomandati sa fac?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Adriana. in primul rand: un profil lipidic complet (Colesterol Total, HDL-Colesterol, Trigliceride) si restul analizelor de baza (prin medicul de familie). Eventual, daca medicul de familie considera, va indruma catre un medic specialist (Diabet, nutritie si boli metabolice). In general, aceste forme de dislipidemie se trateaza in perioada de adult cu medicamente (!), regimul are efecte relativ modeste fata de medicamente, in schimb activitatea fizica si scaderea in greutate (daca e cazul) au efecte foarte bune. Decizia de a lua sau nu medicament se ia in functie de factorii de risc prezenti (greutate, diabet, hipertensiune, boli cardiace sau accidente vasculare in familie, starea de fumator sau nefumator etc.).

 • LiviuVL ::: comentariu pe forum :

  Intreb ceva: Tatal meu era asistent medical si studia permanent; de la el au ramas niste carti de medicina, de laborator, etc, carti de prin anii 60-70-80.
  Ei, bine, in toate apar valori NORMALE ale colesterolului seric total 180-280 mg/dl. Cum s-a ajuns ca acum valoarea normala sa fie reduse la 180 mg/dl?
  CIrcula diverse informatii pe net, gen, presiunea vinzatorilor de medicamente asupra doctorilor ca sa scada “limita normala” la mai putin sa-si vinda ei chimicalele.
  Nu mi se pare de neglijat ideea, mai ales ca nu exista alta explicatie logica.
  Poate stie altcineva alta explicatie logica?
  Nu gen “e-uri si alte alea”, alea pot cel mult sa creasca VALOAREA efectiva a CT/LDL, nu sa il faca mai periculos la valori mai mici.

 • ONIGA VERONICA ::: comentariu pe forum :

  buna ziua

  tatal meu are urmatoarele valori ale : CHOL=130,5mg/dl , HDLC=34.8mg/dl si TRIG 112,5mg/dl , K+=*6,2 mmoli/l , CREA =*1.5mg/dl
  tratamentul cu SORTIS nu este prea dur?

 • inaelena ::: comentariu pe forum :

  buna ziua!in urma unor amalize mi au iesit urmatoarele rezultate,colesterol HDL 49.1mg/dl,colesterol total 121.1mg/dl,trigliceride44.7mg/dl.intrebarea mea este daca HDL este prea mare?va multumesc

 • cristina vladut ::: comentariu pe forum :

  am 1.73 inaltime, greutate 84 kg, am 43 de ani si urmatoarele rezultate : colesterol LDL-138.6
  colesterol HDL -50.6; colesterol total-21; colesterol VLDL-25.8; trigliceride-12
  Spuneti-mi va rog daca sunt rezultate normale. Multumesc

 • Sorin @ ::: comentariu pe forum :

  Am colesterol 270 trigliceride 120 nu fac tratament, alerg zilnic.
  Ce trebuie sa fac .
  Multumesc

 • Alex Luca ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua , ma numesc Alex si am aceeasi problema ca si a celor de mai sus … cred….

  La analizele de la Donare mi-a iesit :

  Glucoza – 109 mg/dl
  Trigliceride – 460 mg/dl
  VLDL -92 mg/dl

  Azi merg la medicul de familie cu rezultatele …si as fi curios de o comparatie a diagnosticului d-voastra cu al ei ….
  Cam ce ar putea fi , ce medicamente as putea sa iau , cei care au mai avut problema asta au zis ca e posibil ca medicamentele sa afecteze ficatul …e posibil ?

  Va Multumesc !

 • Marius C. ::: comentariu pe forum :

  Acum 2ani (iulie 2011) mi-au fost montate 2 stenturi activ farmacologic. De atunci am un tratament cu diferite pastile.
  Analizele pe care le-am facut luna aceasta sunt:
  * Colesterolul total 195
  * LDL 91
  * HDL 49
  * Trigliceridele 275
  * GOT 16/GPT 34/GGT 35
  * Fibrinogen 298
  Problemele cele mai enervante sunt ca de fiecare data in cadrul hemoleucogramei, intotdeauna Monocitele au valoarea 10, limfocitele peste 40, adica 42-45, segmentatele sub valoarea normala adica sub 50 (46), HEM 26/VEM 79,5, hemoglobina 13,8… care ar fi interpretarea dvoastra referitor la valorile acestor analize?!? Va multumesc anticipat pentru raspuns!

 • Marius C. ::: comentariu pe forum :

  Am uitat, am varsta de 41 de ani (peste 3 saptamani) si am o viata activa care implica si foarte mult stres…

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Marius C. Nu am o interpretare particulara legat de monocite si limfocite, e bine de facut si la un al doilea laborator, pentru a confrunta cifrele. Daca si mediul de familie considera ca valorile ridica o problema anume, medicul HEMATOLOG poate lamuri, dar, din experienta mea, aceste cifre nu semnifica ceva special, eu as astepta valorile celui de-al doilea laborator si as incepe discutia cu medicul de familie. Trigliceridele sunt destul de mari, aici as acorda o atentie mai mare regimului, in special dulciurilor si grasimilor.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Alex Medicamentele sunt “prelucrate” de ficat si de rinichi, de aceea majoritatea medicamentelor pot produce diferite grade de afectare a ficatului sau rinichiului. Din fericire aceste afectari se vad in analize, si nu este nicio problema ca, in cazul oricarui medicament, analizele uzuale de ficat si rinichi (TGO, TGP si CREATININA) sa fie verificate dupa o perioada de tratament. Medicamentul cel mai utilizat in aceasta situatie se numeste LIPANTIL / LIPANTHYL, si este prelucrat mai ales de rinichi, de aceea se indica verificarea CREATININEI la 2-3 luni de tratament. Cel mai adesea, mai ales tanar fiind (cred dupa felul in care e scris mesajul) nu se pun problemele efectelor secundare inaintea efectelor pentru care ar fi bine de luat medicamentele.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @In functie de varsta, si de bolile personale sau cele din familie, si dupa dozarea HDL-COLESTEROLULUI (colesterolul bun) se poate discuta daca este cazul sau nu de medicatie. O varianta buna este medicul de familie sau medicul specialist in diabet, nutritie si boli metabolice.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Liviu. S-a dovedit ca exista o legatura directa intre valorile colesterolului rau (LDL – deci nu ale celui total) si numarul si gravitatea problemelor cardiovasculare. Aceasta este explicatia, ea provine din stiinta, respectiv din 2 domenii: medicina + statistica. Exista, intr-adevar, aceasta teorie a conspiratiei legata de presiunea companiilor farmaceutice, aceasta presiune este posibila pentru ca terapiile care scad colesterolul au salvat vieti, redusc numarul de cazuri de infarct etc. Discutand la general, aceste teorii se pot prelungi la nesfarsit, dar intr-o situatie clara, decizia va fi a unui medic specialist, iar pacientul va lua sau nu tratamentul, pe raspunderea sa. Am trait eu insumi aceasta perioada a “scaderii valorilor normale”, si cunosc bine aceste teorii legate de companiile farmaceutice. Pe de alta parte, exact aceste companii ne dau tratamentele care au prelungit viata: insulinele, antibioticele, antiinflamatoriile, aspirina etc.

 • mariana v. ::: comentariu pe forum :

  am 44 de ani in urma unor stari de rau (ameteala ,oboseala)medicul de familie mi-a depistat o cardiopatie ischemica,o tensiune 16 cu 10,oglicemie 124 si un colesterol de 234 ,mi-a zs sa renunt la paine definitivsi un regim bogat in legume fructe ,carne de pui si peste.credeti ca situatia mea este grava?

 • royala ::: comentariu pe forum :

  buna ziua,
  va rog sa- mi spuneti ce presupune urm. rezultate:

  HDL-C mg/dL 59
  CHOL mg/dL 211
  TG mg/dL 184
  VLDL mg/dL 37
  Lipide totale mg/dL 749
  LDL mg/dL 115

  restul analizelor sunt in limite normale
  LDL mg/dL 115

 • Alex Luca ::: comentariu pe forum :

  Va multumesc de raspuns ! Doctorita mea de familie a zis ca nu e nici o problema cu trigliceridele la – 460 mg/dl , sa nu ma panichez ….. cu un regim mai atent o sa imi scada inapoi fara medicamente !
  Acum stau in dubii vad ca nu e chiar asa simplu dupa cum pare la doctorita mea de familie ! :(
  La Bistrita e jale rau de tot cu doctorii astia de aici …. cat despre tinerete [33ani]
  Se pare ca trebuie sa caut un alt doctor de familie …

  Va multumesc inca o data !

 • caty ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua. Sotul in urma recoltarii unor analize, rezultatele sunt:
  -colesterol total 269 mg/dL
  -HDL colesterol 42.8 mg/dL
  -LDL colesterol 122 mg/dL
  -TRIGLICERIDE 450 mg/dL
  -TGP 40 U/L
  -TGO 31 U/L. Ce ar trebui sa fac? Sunt speriata. Multumesc mult pentru sfat.

 • Marinela ::: comentariu pe forum :

  Am un baietel de 9 ani care are diabet si i-a iesit colesterol total 189,ldl 97,hdl 84, trigliceride serice 36.tin sa mentionez,ca mananca numai carne pe gratar si de pui si prajeli absolut deloc.Va rog sa imi spuneti daca sunt bune analizele.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Cristina. Colesterol total proabil 210, este un pic peste limita. Depinde ce alte probleme de sanatate aveti – de exemplu daca aveti hipertensiune, ar merita scazut sub 200, iar LDL-ul sub 130.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Inaelena. Nu, HDL 49 nu este prea mare, dimpotriva, HDL este colesterolul BUN, poate fi oricat de mare.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Veronica. Trebuie discutat cu NEFROLOG, neaparat. El va poate ghida si cu privire la potasiu, si la creatinina, care sunt AMANDOUA MARI. Doza de Sortis depinde de motivul pentru care a fost prescris, in general la colesterol 130 se poate reduce doza pentru mai departe. Deciziile trebuie luate de medicii care au prescris tratamentele.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Marinela. Da, sunt foarte bune analizele! Cu siguranta aveti grija, si va felicit. Multa sanatate baiatului!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Caty. E foarte usor: luati un bilet de trimitere de la medicul de familie catre un medic specialist de la Centrul de Diabet, sau de la un cabient de diabet care are contract cu Casa de Asigurari (daca sunteti din Cluj puteti veni gratuit si la mine, la Asteco – http://www.astecomedical.ro. Cel mai probabil veti primi un trtament cu LIPANTIL, acesta vi-l poate prescris un medic specialist sau medicul de familie. de asemenea, este nevoie de regim (mai putine dulciuri si grasimi, pentru trigliceridele mari).

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Alex. Trigliceridele de 460 coboara, in general, foarte bine cu REGIM, MISCARE si fenofibrat (LIPANTIL). Probabil asa v-a indicat si medicul de familie.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Royala. Este un profil lipidic satisfacator, depinde de alte probleme de sanatate aveti pentru a fi corect interpretat.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Mariana. Legat de glicemie, sfatul meu este sa repetati o glicemie VENOASA dupa 3 zile de mancat NORMAL. Daca iese din nou mare (peste 110) rugati medicul de familie sa va indrume la un medic diabetolog.

 • Maria@ ::: comentariu pe forum :

  Buna seara.Am si eu o curiozitate…in urma cu aproximativ un an jumate la un set de analize,in Romania mi-au iesit trigliceridele 560 si colesterolul aproape 300.(AM 27 DE ANI,67 kg,inaltime 1,68).Luna aceasta le-am repetat,in Germania,si mi-au iesit 36,iar colesterolul 174.Asta,cu toate ca nu am tinut nici un regim,si fara a lua medicamente.Ce era diferit…lucram intr-o fabrica de incaltaminte,si luam anticonceptionale.Acum nu mai iau,si traiesc intr-un mediu sanatos,la munte.Se poate sa scada asa drastic,fara tratament?(am uitat sa precizez,ca nici inainte si nici acum nu am mancat foarte multe grasimi,carne,oua sau lapte).Sunt foarte curioasa de raspuns,o seara frumoasa va doresc si multa,multa sanatate si o gandire pozitiva tuturor!!!

 • Maria@ ::: comentariu pe forum :

  O mica rectificare,colesterolul total este 174,colesterolul,LDL 89.

 • aurescu ::: comentariu pe forum :

  buna ziua!vimax contribuie la cresterea trigliceridelor,ultimele rezultate.
  -glicemie 84.6
  -colesterol 203.6
  trigliceride 260.8
  multumesc

 • SORIN ::: comentariu pe forum :

  Buna sunt Sorin,am colesterolul marit 258 si trigricelidele,am 113 kg si 183 inaltime si doctoral cardiolog nu mi a prescris niciun tratament.Ce recomandati? Multumesc frumos

 • Sorina pascu ::: comentariu pe forum :

  Colesterol Total185
  HDL 24
  LDL 78
  TRIGLICERIDE 343
  Am 46 ani .1.63 78kg sunt fumatoare ,parintiimei sunt insulinodependenti si cardiaci.In urma acestor rezultate mi s_au recomandat LIPANTIL NANO SICRESTOR DE 10 MG.AS DORII SA AFLU SI PAREREA DV.MULTUMESCS

 • Madalina ::: comentariu pe forum :

  Buna seara!
  La inceputul lunii iunie mi-am facut un set de analize.Am avut colesterolul 238,00,trigliceridele 143,60, lipde totale 769 si glicemia 83. Am urmat, la prescriptia medicului ,un tratament cu un produs naturist- cholestadyn. Saptamana trecuta am refacut aceste analize si am avut urmatoarele rezultate: colesterolul seric 277,29, HDL- 45,2, LDL-222, trigliceridele 219,72, lipde totale 933,62 si glicemia 85. Ce ma sfatuiti sa fac? Multumesc anticipat!

 • Madalina ::: comentariu pe forum :

  Buna seara!
  La inceputul lunii iunie mi-am facut un set de analize.Am avut colesterolul 238,00,trigliceridele 143,60, lipde totale 769 si glicemia 83. Am urmat, la prescriptia medicului ,un tratament cu un produs naturist- cholestadyn. Saptamana trecuta am refacut aceste analize si am avut urmatoarele rezultate: colesterolul seric 277,29, HDL- 45,2, LDL-222, trigliceridele 219,72, lipde totale 933,62 si glicemia 85. Ce ma sfatuiti sa fac? Multumesc anticipat!

 • preda liliana ::: comentariu pe forum :

  buna ziua,as vrea sa-mi dati un sfat va rog pt analizele ce le-am facut: glicemia 101 mg/dl,HDL 52mg/ld,LDL 118mg/dl,Trigliceria 68mg/dl,colesterolul total de 184 mg/ld iar la urina densitatea ii de 1030 ,ph 6.0 va rog sa imi spuneti daca sunt bune daca nu atunci spune-ti ce sa fac. multumesc

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Maria. Daca in mod repetat ies bune (ati mentionat doar un set), atunci a fost o intamplare (sau o greseala?) acea valoare de 560. Colesterolul in acea situatie are o valoare “falsa”, adica nu este real. Cel real este cel de 170-180, asa cum l-ati mentionat, iar trigliceridele pot avea oscilatii foarte mari. Uneori, dupa o nunta, valoarea poate fi 300-400, si la distanta de eveniment de 100-150. IN orice caz, nu ar strica sa refaceti cele 2 analize, si daca sunt din nou bune, atunci a fost o intamplare sau o greseala, si lucrurile sunt, in realitate, in ordine.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Sorin. Colesterolul se interpreteaza in functie de contextul global: sedentarism? boli cardiace in familie? greutate mare (! Da, aici trebuia luate masuri) etc. Ar trebui, in primul rand, facut un set de analize complet – adica Colesterol Total, HDL-Colesterol, Trigliceride, TGO, TGP, Glicemie, Creatinina, Acid Uric, Hemoleucograma completa. Apoi cu acest set de analize cel mai bine e sa discutati cu medicul de familie. Trigliceridele sunt cel mai mult influentate de alimentatie, iar colesterolul de genetica.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Madalina. Eu inteleg ca acel produs nu a functionat. Va sfatuiesc sa discutati cu un medic specialist in “diabet, nutritis si boli metabolice”, pentru ca se pare ca acel medic la care ati fost (ce fel de medic, nu am inteles din mesaj) nu a rezolvat problema. “Lipide totale”, in orice caz, nu se mai indica de foarte multi ani in lumea civilizata, nu stiu de ce cineva ar fi cerut aceasta analiza. In orice caz, la LDL de 222 este de discutat tratament cu statine, dar este bine ca un medic bun sa ia aceasta decizie (nu stiu ce varsta aveti, ce alte probleme medicale, daca fumati, cum mancati, cata miscare faceti etc.).

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Liliana. Sunt bune. Nu stiu varsta Dvs. si alte informatii, dar pentru majoritatea persoanelor, aceste analize sunt bune. Va sfatuiesc sa repetati glicemia peste un an (fiind “la limita” adica 101 – dar acest fapt poate fi influentat de mutli factori de moment).

 • maria ::: comentariu pe forum :

  buna ziua.am diabet inregistrata acum 3 luni cu glicemie 250.30 iar dupa 3 luni acum am repetat am glicemie 154.80 trigliceride acum 3 luni 270.14 acum 213.91 colesterol total 242.31 acum 240.27 hdl 43.30 ldl 154.00glucoza urina 4 acum 3leucocite3 acum 3.va rog sa mi spuneti daca este mai bine sau este mai rau,multumesc.ma pot vindeca de diabet?

 • maria ::: comentariu pe forum :

  ce este hematocrit hct mia iesit 34.94.

 • mariana ::: comentariu pe forum :

  am 6o ani si opt luni și am valorile HDL 82,LDL 179,colesterol totel 259
  trigliceride 113, glicemie 90.Vă rog să-mi dați un sfat dacă trebuie să iau pastile pentru reducerea colesterolului

 • Elena ::: comentariu pe forum :

  Rezultatul unei analize de rutina la un copil de aproape 10 ani ,arata colesterolul total ca fiind 326 fara a arata cat din colesterol este rău si cat bun.Luni vom repeta analiza și sper sa fi fost o eroare.Glicemia,tgo,tgp,acid uric,ureea,calciu,magneziu au iesit in limite normale .Trigliceridele nu stiu cat sunt pentru ca acelea nu apar in setul de analiza. Exista posibilitatea să revină la valori normale fara tratament?Fetita nu consuma grasimi sau produse de patiserie, nu bea sucuri din comerț ,cartofi prajiti foarte rar..carne grasa deloc. Mulțumesc!

 • Elena ::: comentariu pe forum :

  Am uitat sa menționez ca nu este grasa,35 kg,148 cm.Va multumesc!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Elena. Trebuie repetat colesterolul, eventual la un al doilea laborator, si eu sper sa fi fost o eroare.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Mariana. Depinde si de alti factori. Cel mai adesea se recomanda doze mici de medicament la acest profil, daca sunt probleme cardiovasculre in istoric sau in familie.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Maria. Hematocritul scazut semnifica anemie. Discutati cu medicul de familie.

 • Georgeta ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua. 44 ani, 1.70/63kg. ipotiridism acuistat dupa boala Basedow. rezultate actuale TSH-1,580 FT3-1,75 FT4-1,11. De vreo 2 ani colesterol total 245, cu dieta a scazut la 220. actual am colesterol total-245 HDL-57 trigliceride-42. Am o viata activa, muncesc mult si sunt mereu in moviment. Mai nou am si gonartroza/coxartroza dr. Va rog un sfat/ce fac pt a scadea colesterolul.

 • Georgeta ::: comentariu pe forum :

  … iau Eutirox 100/125 alternativ. DONA capsule 1500 pt artroza.

 • paulA ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua. Ma ingrijoreaza analizele. Am 31 de ani, 64 kg, 2 copii nascuti prin cezariana de urgenta (cu primul am avut tensiune mare, cu cel de al 2lea mica 70-40), fumez un pachet la 30 – 34 de ore, nu beau alcool, nu fac sport, sunt stresata in mare parte, plus mananc prost, mai nimic, sau mult la o masa, sau doar dulciuri intr-o zi…
  Analizele arata astfel:
  Trigliceride 40 ( mai mic de 150) ar trebui
  Colesterol total 133 (mai mic de 200)
  Colesterol ldl 87. (Mai mic de 160)
  Colesterol hdl 38 (mai Mare de 50)
  Va multumesc pentru disponibilitate

 • Cristina ::: comentariu pe forum :

  Am o nelamurire in ceea ce priveste raportul dintre colesterolul HDL si cel total. Mi-am facut analizele in strainatate si rezultatele sunt cele ce urmeaza:
  -colesterol total: 164 mg/dl (valori de referinta:130-220)
  -colesterol HDL: 44 mg/dl (v.r: > 45)
  -trigliceridele: 56 mg/dl (v.r: < 170)
  -glicemia: 81 mg/dl (v.r: 60 – 110)
  Trebuie sa precizez ca sunt vegana si aceste valori mi se par absolut normale in conditiile date. In general, toate valorile analizelor mele de sange se apropie de limita inferioara. Am fost diagnosticata cu Sarcoidoza mediastinica (la momentul de fata este in remisie). Sunt intoleranta la histamina si fructoza, deci am o dieta stricta, completata de multivitamine, minerale si un complex de acizi grasi esentiali Omega 3-6-7-9.
  As dori sa stiu daca trebuie sa ma preocupe valorile mici ale analizelor…
  Multumesc anticipat!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Cristina. Sarut mana, in general spunem ca valorile la femei pentru HDL e bine sa fie peste 50, dar este doar o cifra, ce e important e starea Dvs. de sanatate, care este, din cate pot deduce, bine gestionata. Deci, strict pe intrebare; nu e nicio problema cu aceste analize (singura mai deosebita fiind HDL-ul mai mic, dar aceasta desprins din context nu e un motiv de ingrijorare). Va multumesc pentru intrebare.

 • scanteiemaria ::: comentariu pe forum :

  in urma unor analize am urmatorii parametri care nu – i inteleg.
  Colesterol total 318
  VLDL 29,49
  trigliceride 147

  ph (urina) 6
  Asi dori sa stiu daca depasite aceste valori si ce pot sa fac.

 • Alexandra ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua la valori foarte mari ale trigliceridelor ce se poate face peste 1000 la analize? Va multumesc

 • DAMIAN ::: comentariu pe forum :

  Il Dottore *** – Policlinica drumul Taberei 34

  Un doctor nu te poate oblga sa iei pilule dar poate sa te determine spunandu-ti ca daca nu le iei vei face infarct si vei muri!
  Am fost pacientul medicului ,,IL DOTTORE *** de la policlinica *** – Bucuresti care mi-a recomandat statine la varsta de 37 de ani pentru un cholesterol de 220-240 timp de 3 ani.
  Am oprit acest tratament cu toate ca desteapta asta ma tot ameninta ca mor daca nu mai iau statinele.
  Cand m-am dus la ea aveam analize perfecte si ma simteam perfect.
  Dupa ce am luat porcariile astea de statine la recomandarea cretinei de mai sus,
  . Rezultatele au fost urmatoarele:

  1-Acidul uric a crescut
  2 – A aparut nisipul la rinichi
  3 – S-a marit ficatul
  4 – Transaminazele au crescut
  5 – Am facut reflux gastric
  6 – A aparut sindromul de colon iritabil
  7 – Am facut gastrita
  8 – A inceput sa m-i se umfle stomacul
  9 – A aparut anemia
  10 – Au aparut extrasistolele
  11 – A crescut nivelul de coagulare a sangelui
  12 – Au inceput sa se distruga globulele rosii
  13 – Mi-a fost afectata capacitatea de concentrare
  14 – Mi-a fost afectata vederea
  15 – Am facut osteoporoza la nivelul picioarelor si coloanei
  16 – Mi-am fracturat piciorul
  17 – Mi-a scazut capacitate la efort
  18 – Am probleme cu prostata
  19 – M-ai aveam un pic si faceam diabet.
  20 – Am facut steatoza hepatica
  21- Mi-au aparut chisturi pe ficat

  Concluzia?????

  Mentionez ca inainte sa iau aceste pilule nu am luat niciodata medicamente deoarece eram perfect sanatos. Acest fapt rezulta din analizele efectuate inainte de a lua statine.
  Toate analizele mele erau perfecte si ma simteam perfect. Colesterolul era 240 (dar sa nu uitam ca in toate cartile de medicina editate inainte de 1995 colesterolul avea valoarea maxima 280)
  Tin sa precizez ca luam pastille care scadeau colesterolul si-mi crestea alarmant trigliceridele si invers. Dupa ce am renuntat la aceste mizerii colesterolul a revenit la normal, trigliceridele la fel, ficatul s-a micsorat, transaminazele au scazut, anemia s-a ameriolat.
  Dar in continuare am ramas cu extrasistole, o usoara anemie., colon iritabil, gastrita, reflux gastric, osteoporoza iar capacitatea de concentrare imi este afectata, probleme cu prostate.
  Nimic nu mai este cum era inainte. Dintr-un om vesel si sanatos am devenit un om bolnav si trist.
  Absolut tot ce am patit rezulta din analizele medicale efectuate in tot acest timp.
  Toate discutiile sunt constructive mai ales cand se bazeaza pe fapte reale nu pe supozitii.
  Cu cat scriem si informam mai mult cu atat cei care citesc isi pot apara viata si sanatatea atat a lor cat si a celor dragi.

 • sumedrea elena loredana ::: comentariu pe forum :

  Am 30 ani, 70 kg, am fost diagnosticata cu dizlipidemie,sunt nefumatoare , nu consum cafea,alcool,mananc sanatos(foarte rar carne),fata prajeli,fac foarte multa miscare,am increcat sa tin sub control cu medicamentatie naturista(omega 3 si 6, retino fort)si nu a dat rezultate, pe o perioada de 6 luni am luat Ezetrol de 10 si cu Rosucard si imi mergea foarte bine ,aveam analizele in limite normale. Dupa ce am renuntat la medicamente au crescut.As dori sa stiu si eu daca exista un tratament pe cara pot sa il iau pe timpul sarcinii ,deoarece doresc sa fac un copil,dar fara sa existe riscuri (atat pentru mine cat si pentru copil). Rezultatul ultimelor analize 06 05 2014 (fara medicamentatie) Colesterol total -284- , HDL -37- ,LDL -166- ,Lipide totale -1145- ,Trigliceride -416- . Astept raspunsul dumneavoatra. Va multumesc anticipat !

 • delia ::: comentariu pe forum :

  Buna Seara.Numele meu este delia si am anumite nelamuriri:sotului meu in Vista de 29 de ani in urma unor analize i-au iesit urmatoarele rezultate:trigliceride:650,colesterol total :243,glicemia:91,hdlc:25,9,tens arteriala 110/75.I s-a dat tratament CU omega 3 si regim alimentar!VA Rog sa imi spuneti CE afecteaza aceste trigliceride mari,ce e de facut si unde sa mergem ptr o consultatie mai detaliata!VA multumesc!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Delia. La orice medic specializat in diabet, nutritie si boli metabolice si la medicul de familie se trateaza aceasta situatie. Tratamentul cuprinde regim specific (care se refera in principal la dulciuri, grasimi si alcool, ele influentand cel mai mult trigliceridele) si la tratamente medicamentoase, respectiv fenofibrat, sau, cum s-a prescris in acest caz, omega 3.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Elena Loredana. Sarut mana, problema Dvs. este o dislipidemie cel mai probabil familiala, si pentru care, pe termen lung, sunt de ajutor medicamentele, miscarea si regimul. In sarcina, in general, dislipidemia nu este periculoasa si tratamentele nu sunt indicate, efectele dislipidemiilor sunt pe termen lung. Tratamentul combinat: ezetrol + rosuvastatina e cel mai puternic, si e de asteptat sa dea roade, la fel ar putea fi chiar si tratmente mai uzuale si cu pret mai mic, de exemplu rosuvastatina + fenofibrat (Lipantil) dar indicate si verificate de un medic, ideal specialist diabetolog. Altfel, nu este o contraindicatie sarcina, si tot regimul si miscarea sunt demersurile principale.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Damian. Am pastrat comentariul, am eliminat totusi numele doctoritei, intrucat acest site este al unui medic, si nu este colegial sa public astfel de comentarii, exista alte siteuri si forumuri care permit astfel de comentarii. Opinia mea e foarte simpla: daca nu aveti incredere in opinia unui medic, puteti cere a 2-a opinie, a 3-a opinie, si tot asa. In mod normal trebuie sa investigati atent toata acea lista de simptome, pentru ca dupa oprirea tratamentelor (oricare ar fi ele, in acest caz ati legat anumite reactii de un tratament cu statine) este improbabil ca efecte secundare atat de numeroase sa persiste. Deci, si pe viitor, este bine sa solicitati mai multe opinii de la mai multi medici, mai ales daca nu aveti incredere intr-un anumit medic sau intr-un anumit tratament.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Alexandra. Se discuta atent regimul, miscarea, se face o evaluare medicala, si cel mai adesea se prescrie medicament (Lipantil in Romania).

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Maria. Da, este o valoare foarte mare a colesterolului. Discutati cu medicul de familie in primul rand, apoi, dupa caz, cu medicul diabetolog (specializat si in tratamentul dislipidemiilor) si cu un medic cardiolog, pentru a face o evaluare cu privire la riscurile acestei valori foarte crescute. In functie de varsta, de situatia medicala etc. cel mai adesea se presciu medicamente in aceasta situatie.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Paula. Valorile nu sunt deloc rele, singurul lucru rau este fumatul si absenta miscarii + stresul. Pentru stres cea mai buna solutie e sa discutati cu un psiholog, asta va imbunatati toate celelalte.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Georgeta. Variantele sunt: cu sau fara medicament. Variantele fara medicament cuprind regimul, miscarea. Medicamentele se prescriu daca este cazul, mai precis si in functie de toate celelalte afectiuni personale sau din familie, si contextul global (daca fumati, daca au fost cazuri de comotie cerebrala sau infarct etc.).

 • Sanda Maria ::: comentariu pe forum :

  Am 66 de ani, greutate 58 Kg, inaltime 1,65, nu am antecente cardiace in familie, fac gimnastice si inot (cam 4-5 ore pe sapamina) maninc normal, cu evitarea grasimilor (dar nu reducere la 0) si consum fructe multe. Sunt activa profesional lucrez 7-8 ore /zi

  Am repetat analizele de colesterol dupa 9 luni si valorile s-au modificat
  Colesterol total 240/225 (2013)
  LDL 173/145(2013)
  HDL 19/50(2013)
  trigliceridele 161/150 (2013)

  Ce credeti ca as putea sa fac? este grava situatia mea si daca da este reversibila?
  Va multumesc anticipat, daca dl doctor imi poate raspunde

 • mihaela ::: comentariu pe forum :

  Puteti sa imi spuneti si mie ce inseamna Tgo 103 Tgp 210 am 62 ani va rog sami aprobati si mie intrebarea.

 • mihaela ::: comentariu pe forum :

  Va rog frumos sami spuneti si mie ce inseamna Tgo 103 si Tgp 210.multumesc.

 • mihaela ::: comentariu pe forum :

  Ce inseamna Tgo 103si Tgp 210

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  Sunt valori extrem de crescute ale analizelor de ficat, ce necesita consult urgent la medicul gastroenterolog.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Sanda. Daca nu sunteti hipertensiva si nu fumati valorile colesterolului sunt considerate “la limita”, este bine ca un cardiolog sa decida daca este sau nu cazul unei mici doze de medicament de colesterol. Regimul este foarte bun, dar sunt situatii in care organismul produce mai mult colesterol chiar in conditiile cele mai bune de viata.

 • MARIA ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua,
  Am colesterolul total 161; LDL 107; HDL 32; trigliceride 93; fosfatasi alcalina 49; diag. discreta epatopatie steatosica. Sunt F, 50 ani, 1,70 cm, 88 kg.
  Care ar fi factorii care a declansat aceste valori, pe langa greutate (am inceput o dieta sa dau jos cateva kg). Stresul poate influenza toate acestea (cum e in cazul meu)?
  Multumesc anticipat

 • Lorena ::: comentariu pe forum :

  Buna seara!

  Sunt pacienta dislipidemica, si pentru a-mi mentine sub control grasimile din organism, m-am gandit la monitorizarea lor printr-un aparat, acasa. Deoarece sunt multe variante de astfel de aparate, mi-as dori, daca puteti, sa imi recomandati dvs, dle dr. un aparat care sa fie cat mai fidel valorilor reale, din organsim.

  Va multumesc!

 • adam Cecilia ::: comentariu pe forum :

  Buna zia am 52 ani 85 kg 1.71inaltime azi am facut analizele va rog sa mi spunti dava sunt bune menzionez ca fac de 4 ani trattament cu crestor de 10 mg .colesterol total203 trigliceridi 165HDL54 LDL116 SUNT BUNE? VA MULTUMESC

 • nelu ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua, nu stiu daca este potrivit sa va intreb aici: daca am colesterol total 295, HDL 46, LDL 198, testostron 7,06; am 60 de ani, este posibil sa se manifeste din aceasta cauza erectia f slaba, si daca da, se poate ameliora sau rezolva prin reducerea LDL-ului?
  Multumesc

 • iulian ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua!Mi-au iesit urmatoarele analize :……TGO=84,1….TGP=137,6………Trigliceride serice=182.Va rog frumos ce imi puteti spune?

 • carmen ::: comentariu pe forum :

  am 17 ani,sportiv ……..coleserol 138 ,trigliceride 160;ce rebuie sa fac si ce regim trebuie sa tin…..multumesc mult

 • Tinna ::: comentariu pe forum :

  Buna seara, ma bucur ca cineva isi mai face timp si pt noi, cei mai “bolnaviciosi”

  In urma analizelor :
  limfocite : 4.66×10^9
  neutrofile : 42% (valori normale 50-76%)
  trgliceride serice : 280mg/dl
  Am scris doar valorile iesite din normal de pe buletinul de analize.
  Am 27 de ani.

 • mirel ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua , am 49 de ani , 130 kg la 188 cm si urmatoarele rezultate .
  Trigliceride = 116.8
  Colesterol total= 217.4
  Colesterol HDL = 37.4
  Colesterol LDL = 157.8 trebuie sa ma ingrijorez .
  Va multumesc .

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Nelu. Este obligatorie scaderea LDL-colesterolului in aceasta situatie si sunt de asteptat efecte bune, dar situatia in general e mai complexa de atat si necesita discutia cu un medic specializat in aceste probleme.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Lorena. Nu se recomanda in dislipidemie monitorizarea acasa a valorilor, nu v-as recomanda niciun aparat, laboratoarele fac aceste testari, sunt ieftine, iar un interval de 3 luni este absolut rezonabil pentru a urmari profilul lipidic.

 • Lana Nana ::: comentariu pe forum :

  Mi-a crescut colesterolul de la 240 la 280, ce se poate intampla?

 • Cristina ::: comentariu pe forum :

  Care este valoarea in stare severa a colesterolului LDL?

 • Pop A. ::: comentariu pe forum :

  Buna seara, fiica mea in varsta de 15 ani si 10 luni are urmatoarele valori ale colesterolului:
  Apoliproteina A1=1.22 g/L
  Apoliproteina B=1.74g/L
  Colesterol total=284 mg/dL
  Trigliceride=94 mg/dL
  Colesterol LDL= 222 mg/dL
  Colesterol HDL= 46 mg/dL
  Lipide Totale= 823 mg/dL
  Este o problema genetica deoarece si eu am probleme de colesterol in special cu LDL-ul care este peste limite normale. Mentionez ca este normoponderala si aceste analize au fost facute in timpul unui regim alimentar (fara dulciuri, paine ,multe salate etc.)
  Va rog sa-mi spuneti daca este indicat sa urmeze de la aceasta varsta un tratament medicamentos sau ar trebui sa faca mai multa miscare. Va multumesc!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Pop A. Intrebarea e buna, sunt cazuri familiale in care indicam tratamentul de la varste mai mici, dar in acest caz punctual cred ca se mai poate astepta. Pentru a lua o decizie de acest gen trebuie vazut contextul mai larg, din ce spuneti este normoponderala, problema este in familie, depinde daca au fost sau nu in familie cazuri de complicatii ale colesterolului mare (accident vascular, infarct miocardic), daca nu are probleme cu tensiunea (si sigur nu are). E de urmarit in timp cativa ani, regimul in general nu reduce spectaculos colesterolul in aceste situatii, singurele ingrediente mai periculoase sunt grasimile de proasta calitate din produsele de patiserie, biscuiti, cofetarie etc., altfel eu recomand la varsta asta sa consume si oua (5-6 pe saptamana), unt, peste, carne grasa, branza grasa, sa nu le evite din motive de colesterol crescut. Paine poate manca iar dulciurile e bine sa fie de calitate. Activitatea fizica e una din cele mai bune interventii, dieta stricta nu ajuta ba chiar poate face rau. In concluzie poate repeta peste un an si se va rediscuta si atunci. Va recomand sa discutati cu medici din specialitatea mea (diabet, nutritie si boli metabolice), noi urmarim cel mai adesea cazurile de hipercolesterolemie familiala.

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters