trafic.ro ranking

trafic.ro Insulina Insulatard: final de drum in Romania | Nutritionist Cluj

Insulina Insulatard: final de drum în România

Cuprins: insulina Insulatard, retragere din România, 2011. Scurt istoric al insulinei NPH, argumente pentru alegerea unui tip de insulină.

Firma Novo Nordisk, producătoarea preparatelor de insulină Actrapid, Insulatard, Mixtard, NovoMix, Novorapid si Levemir, a început în 2011 demersurile pentru retragerea din farmacii a preparatului Insulatard. Această modificare nu are la bază probleme medicale, ci este un plan elaborat de firma de insulină pentru România, ca strategie pe următoarea perioadă, preparatul existând în continuare în celelalte ţări. Pacienţii in tratament cu Insulatard vor fi îndrumaţi de medicii specialişti diabetologi cu privire la tratamentul viitor, nefiind necesară prezentarea la medic pentru acest motiv, până la noua reţetă de insulină (peste 3 luni, în cazul reţetelor eliberate în ultima perioadă).

Insulatard este o insulină umană NPH, denumită în rândul pacienţilor “insulină lentă” sau cu durată lungă de acţiune, iar în rândul specialiştilor “insulină intermediară”. Insulatard s-a administrat de-a lungul timpului cu seringi, dispozitive preumplute (NovoLet) sau cu stilouri de insulină reîncărcabile (“pen”-uri), generaţiie NovoPen de la 1 la generaţia actuală, NovoPen4 (foto).

Scurt istoric şi terminologie

Insulina NPH, preparat din categoria căruia face parte şi insulina Insulatard, a fost creată în 1936 prin adăugarea, la insulina porcină din acea perioadă, a unei substanţe numite protamina (P-ul din NPH). H-ul din acronimul NPH este iniţiala numelui cercetătorului danez Hans Christian Hagedorn, fondatorul laboratorului Nordisk şi inventatorul insulinei NPH, iar ‘N’-ul din denumire desemnează caracterul neutru al insulinei (Neutral Protamine Hagedorn). Insulinele NPH se utilizează şi în zilele noastre, fiind produse în prezent prin tehnologie ce utilizează ADN-ul recombinant, utilizând ca multiplicator drojdia de bere (Saccharomyces cerevisiae). Spre deosebire de insulinele bovine şi porcine utilizate în trecut, insulina umană produsă prin tehnologie ADN este identică cu insulina produsă de pancreasul uman. Adausurile din preparate, precum şi combinarea tipurilor de insulină explică diferenţele de acţiune dintre insulinele umane. Există şi generaţii mai noi decât insulinele umane, denumite analogi de insulină, care prezintă diferenţe de structură faţă de insulina umană, diferenţe create în laborator pentru a obţine profilul de acţiune dorit. Din acest punct de vedere, reunind insulinele umane şi analogii de insulină, în prezent există insuline ultrarapide, rapide, intermediare şi lente, sub forma unui produs unic (insulină monofazică) sau a unei combinaţii între două insuline (insulinele bifazice, denumite ‘insuline premixate’, constând în amestecuri gata preparate între două tipuri de insulină, de obicei o insulină rapidă sau ultrarapidă şi una intermediară sau lentă, în diferite proporţii).

Alegerea insulinei

Alegerea insulinei este o decizie medicală complexă, care ţine cont de particularităţile, atât medicale (legate nu doar de glicemie, ci de bolile prezente, rezultatul analizelor), cât şi de viaţă (inclusiv posibilităţile de administrare) ale persoanei cu diabet. Contrar aşteptărilor generale, nu există insuline mai bune sau insuline mai rele, ci există numeroase preparate (în prezent 16 preparate comerciale de insulină), care se potrivesc în mod diferit persoanelor. Există persoane la care se obţin rezultatele dorite cu o singură injecţie de insulină, precum există şi persoane care fac 4 injecţii de insulină iar rezultatele sunt dezamăgitoare. Acest fapt nu se datorează in niciun caz insulinelor, ci doar unei insuficiente adaptări a tratamentului, ceea ce presupune nu doar intervenţia medicului ci şi cooperarea activă a pacientului, pornind de la respectarea regimului alimentar şi măsurarea glicemiilor, până la adaptările de doze, după un plan bine înţeles de pacient. Motivele pentru care se alege un tratament sau altul trebuie discutate la consultul de diabet, iar medicul diabetolog va alege întotdeauna tratamentul cel mai potrivit pentru pacient, care poate fi cu o singură injecţie sau cu mai multe, strict în funcţie de nevoile şi de obiectivele urmărite.  În general, orice tratament de diabet, inclusiv tratamentul cu insulină, are ca principal scop reducerea la minimum a riscului de complicaţii, ceea ce, desigur, este de dorit pentru orice persoană, inclusiv pentru pacienţii care refuză insulina din motive de temeri, uneori nu foarte bine formulate.

Autor: dr. Adrian Copcea, medic specialist diabetolog, Cluj-Napoca
Publicat: 9 mai 2011, Copyright @NutritionistCluj.Ro • erwin ::: comentariu pe forum :

  D-nul doctor Copcea si eu sant diabetic,dar incerc sa ma mentin undeva la valori de 95-177,fac actrapid de2 ori pe zi,dim 16unt,amiaza 14unt,iar seara 18 de mixtard,nu stiu as putea renunta sa nu mai fac la amiaza si sa fac numai dim si seara,am facut recent analizele si mi-au spus ca sant f bune,va multumesc

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Ervin Nu ati precizat ce varsta aveti si ce tip de diabet. In general se poate elimina acea injectie daca insulina care actioneaza lent (in cazul dumneavoastra, componenta “lenta” a mixtardului ) actioneaza bine si pe orele dupa amiezii, si daca masa de pranz cuprinde foarte putini hidrati de carbon (glucide). Ceea ce se poate discuta este modificarea tratamentului cu alte insuline, ceea ce poate face doar medicul dumneavoastra diabetolog. Este posibila o schema de insulina care sa cuprinda tot 3 injectii, dar altfel distribuite: o injectie lenta seara, si 2 injectii, dimineata si seara, de insulina rapida, cu conditia ca masa de pranz sa fie saraca in glucide. Ma bucur ca analizele sunt bune, si va multumesc pentru intrebare, ramane sa discutati si cu medicul dumneavoastra diabetolog, dar este de stiut ca modificarea schemei de insulina presupune si a va obisnui cu alte reguli noi, dedicate unei scheme noi de tratament. O seara frumoasa!

 • Catalina ::: comentariu pe forum :

  Buna seara!
  As avea si eu o intrebare in legatura cu cele prezentate in articol. Imi puteti spune, va rog, daca exista pe piata din Romania o insulina similara Insulatard-ului in ceea ce priveste efectele asupra glicemiei? Practic, care ar fi cel mai potrivit produs de acest tip care ar putea inlocui fara probleme aceasta insulina in tratamentul contra diabetului?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Catalina. Insulinele similare cu Insulatardul se numesc: INSUMAN BASAL si HUMULIN N. In functie de pacient, se poate avea in vedere si o insulina de generatie mai noua, respectiv LANTUS sau LEVEMIR, dintre insulinele cu durata lunga de actiune. Medicul va va ghida catre una din aceste 4 insuline.

 • Nedelcu Simona ::: comentariu pe forum :

  Am citit un articol intitulat Insulina Lantus monitorizată, în care se arată că anumite studii efectuate în străinătate au pus în evidență fapătul că acest tip de insulină ar fi generator de cancer. Este adevărat că articol este mai vechi, cam din 2005, dar privesc cu teamă deoarece și eu fac Lantus de 1 an și nu știu ce să cred, mă refer la o perioadele ce vor urma.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Simona Nedelcu. Intr-adevar, au existat anumite date, pe care noi medicii diabetologi le-am parcurs si discutat la mari congrese internationale, si aceste date sunt extrem de complexe, si doar in stadiu de ipoteze. Suspiciunile au plecat de la o rata mai mare a unui tip de cancer la soareci, numit histiocitom, dar aparut doar la locul injectiei insulinei. ulterior, alte cercetari au aratat ca exista o legatura intre un mediator numit IGF-1 si toate tipurile de insulina, iar cercetarile au demonstrat ceva ce se stia deja, si anume ca toate insulinele sunt hormoni care stimuleaza dezvoltarea anumitor linii celulare, prin urmare, si demonstrat in laborator, si a anumitor celule in anumite tipuri de cancere. De aici insa nimeni nu a putut ajunge la vreo concluzie legata de riscul de cancer al insulinelor (nu doar al insulinei Lantus), pana in prezent. Aceste riscuri, daca se dovedesc reale, din punct de vedere statistic, aceasta nu inseamna in niciun caz ceva pentru o persoana anume (cum ati fi dumneavoastra). Concluzionand, acestea sunt date de discutat cu mare finete stiintifica, si niciun medic diabetolog nu v-ar schimba insulina bazat pe aceasta ipoteze. Eu personal prescriu Lantus tuturor persoanelor carora consider ca li se potriveste acest tip de insulina, si, daca ati fi in urmarirea mea, nu v-as modifica tratamentul. Despre ce putem afla in viitor, nu stim niciodata, exista spre exemplu si surprize extrem de placute, spre exemplu faptul ca un antidiabetic larg utilizat (metformin) s-a dovedit anti-canceros.

 • ama ::: comentariu pe forum :

  Copilul meu de 9 ani si 8luni face levemir o unitate la ora22 si are glicemii intre 75-125.Ebine?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Ama. Glicemiile sunt bune, nu ma pot pronunta fara sa cunosc cazul, si motivul pentru care face aceasta doza (minima) de insulina, durata acestui tratament si alte date importante.

 • melania ::: comentariu pe forum :

  Buna seara,sunt darimata psihic,am facut coma diabetica in 9 ianuarie glicemia aproape 700,s-au mirat medicii ca eram cooperanta si constienta,am fost internata si am stat 10 zile in spital,de 4 ani i-au meguan de 500 dimineata si seara,la spital mi-a facut hemog;obina glicozanata si am avut 17%,doctorii s-au speriat si m-au trecut pe 3 insuline rapide si un lantus,sunt disperata.
  Analizele in rest sun ok,pancreas,ficat.
  Am 55 de ani si vreau sa stiu am sanse sa mai trec pe pastile sau nu.
  Am vazut ca sioforul se aplica.
  VREAU SA INTREB NOVO RAPID E TOTUNA CU HUMULIN R?
  Mi-a gresit reteta si nu stiu ce sa fac ca la spital mi-a dat humuluin si acum am novo rapid,nu stiu ce actiune v-a avea asupra organismului meu daca mi se termina humulinul :(
  Sunt coplesita si suparata ca mi-a gresit reteta si daca o sa-mi fie rau ?:(

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Din pacate destul de greu am reusit sa raspund la mailuri in ultima perioada. Nu, Humulin R actioneaza diferit de NovoRapid, in principiu actioneaza mai mult (6 ore comparativ cu aprox. 4 ore NovoRapid), si, in unele cazuri, este nevoie de gustari intre mese cu acest tip de insulina. Nu este o greseala majora, este doar un tratament diferit. Din ce spuneti, este un debut agresiv al diabetului, tratamentul este corect, si doar timpul paote sa spuna daca se poate trece sau nu la alte tratamente. Cu siguranta aceste decizii se iau doar cand hemoglobina glicozilata este sub 7%. Sunt convins ca in spital s-au discutat toate aspectele, este bine sa discutati la fiecare consultatie despre ce estimeaza medicul Dvs. ca urmeaza sa se intample in perioada urmatoare, si cand si daca este momentul sa se introduca si creasca doza de Siofor, in paralele cu scaderea dozelor de insulina, si, in unele cazuri, se merge si pe tablete daca evolutia este foarte buna, si doar debutul a fost atat de brutal. Teoretic se va putea discuta in viitor despre aceasta posibilitate, la acest moment este greu de anticipat (depinde de dozele de insulina si de glicemii, in primul rand).

 • Ramona_livia ::: comentariu pe forum :

  Am in baietel de 6 ani ,in 25 feb am aflat ca are diabet facandui glicemia avea 600 dar nici o stare de rau.acum facem 5 injectiii pe zi.am o singura întrebare”se întâmpla si minuni? Adică pancreasul se mai poate reface?am înțeles ca a avut predispozitie genetica

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Ramona. Din pacate minunile se intampla in sensul in care baietelul va creste normal, dar traind cu regulile acestei afectiuni. Nu va disparea diabetul, din pacate, cel putin in urmatorii ani nu se prefigueaza modalitatea de refacere a pancreasului. Nu ma pot pronunta, desigur, cu privire la anii care vin, baietelul Dvs. deja prinde o perioada exceptionala in tratamentul diabetului (sigur, putea sa nu il aiba, aici nu am ce sa spun…), dar, daca tot are aceasta afectiunie, se poate ingriji bine…Va recomand sa discutati si cu cei de la Asociatia de Diabet Cluj, gasiti exact pe Facebook un grup in care tineri cu diabet tip 1 discuta, stabilesc intalniri etc. Suportul psihologic, atat pentru el, cat si pentru Dv.s., este cel mai important. Cu siguranta stiti despre tabara de la Buzias, va recomand cu caldura sa luati legatura acolo. http://www.ccserban.ro/

 • ana ::: comentariu pe forum :

  buna ziua as avea o intrebare am o fetita de 7 ani cu diabet tip 1 de 3 ani schema noastra de insulina a fost 2 injectii actrapid la mesele principale si seara mixtard 30 noaptea aveam glicemii mari si prin urmare am schimbat mixtardul cu lantus dar parca este mai rau ce parere aveti care poate fi cauza in fiecare noapte facem corectii cate unitati de insulina sunt necesare in conditiile in care ea are 20 kg ma gandesc si la insulina levemir ce parere aveti va multumesc

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Ana. La schimbarea Mixtardului cu Lantus trebuie adaugata o INSULINA RAPIDA (inclusiv Actrapid) la masa de seara. Levemir este o alta insulina, din clasa insulinei Lantus, si aceasta trebuie folosita corect. Deci: daca in loc de Mixtard s-a prescris Lantus, nu este suficient fara RAPIDA. Practic la fiecare masa care contine glucide (carbohidrati) trebuie insulina! Acesta este diabetul de tip 1…Va recomand cu caldura sa o trimiteti pe fetita la BUZIAS la institutul CC Serba, in tabara de diabet! Gasiti pe net detalii: http://www.ccserban.ro/

 • erwin ::: comentariu pe forum :

  D-nule dr copcea va rog sa mi spuneti fac trei prize pe zi 2 rapide si 1 lenta,dar mia schimbat tipul de insulina,si nustiu daca este mai buna sau mai rea decat aia pe care am avuto,actrapid,si mixtard am avut,iar acum am novorapid si novolent este o insulina mai tare si mai buna sau mai proasta de calitate,va rog ajutati ma,va multumesc,ca nu as vrea sa am hipoglicemii ptr ca stiu cum sant,eu nu am facutam incercat sa am valori bune multumesc

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Erwin. Insulinele de tip analogi pe care le-ati primit au niste avantaje fata de insulinele umane, respectiv inta in actiune mai repede, se pot face imediat inainte de masa. Practic nu sunt nici mai bune, nici mai rele, ci mai potrivite pentru cei care au o viata mai flexibila, din cauza tipuli de actiune (mai rapid, pe o durata mai mica de timp). Veti urmari pe glicemii, si veti observa cum reactionati la ele. Probabil cand spuneti “novolent” va referiti la LEVEMIR. Orice insuline noi se prescriu, se urmaresc glicemiile, si la indicatiile medicului se fac ajustarile. Mai mult e greu de spus pe Internet, sunt mai multe aspecte de urmarit, cele mai importante tin de profilele glicemice (glicemii inainte de mese + daca a cerut medicul, si la 2 ore dupa mese) si ajustarile de doze.

 • CRISTINA ARNAUTU ::: comentariu pe forum :

  Am folosit 8 ani Actrapid iar acum mi s-a prescris Novorapid, insulina la care fac alergie. Ce pot sa fac sa obtin din nou prima insulina pe care am tolorat-o f. bine?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Cristina. Actrapid nu mai exista pe piata, in schimb exista insulinele similare: INSUMAN RAPID si HUMULIN R. Pentur ele se poate face, inainte, testare alergologica, de asemenea pentru celelalte insuline de generatie noua, colege cu Novorapid, si anume APIDRA si HUMALOG. Deci o discutie cu diabetologul (pentru a incerca diferite preparate) si eventual alergologul este solutia.

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters