trafic.ro ranking

trafic.ro Organismul vârstnicului: particularităţi | Nutritionist Cluj

Organismul vârstnicului: particularităţi

Pentru a avea un reper precis atunci când se vorbeşte despre ‚vârsta a III-a’, medicina a ales graniţa de 65 de ani. Cu toate acestea, multe persoane sunt încă ‚tinere’ din punct de vedere al vârstei biologice, deşi depăşesc graniţa “demografica”, în timp ce altele sunt ‚bătrâne’ la vârste mai mici. Tendinţa epocii moderne, la care contribuie esenţial dezvoltarea medicinii, este de creştere a speranţei de viaţă, context în care graniţa de 65 de ani nu mai delimitează o singură grupă. Astfel, se discută despre ‚vârstnicii tineri’ (65-74 ani), vârstnici (75-84 ani) şi ‚vârstnicii bătrâni’ (85 de ani sau peste). Studiile de metabolism tind să nu confirme graniţa de 65 de ani, modificările biologice fiind mai accentuate după 70 de ani, vârstă care va reprezenta, în curând, noua graniţă formală.

Modificările ce apar odată cu înaintarea în vârsta se explică prin uzura firească a organismului, pe care ştiinţa modernă se străduie să o contracareze, studiind procesele de oxidare, apoptoză (moarte programată a celulelor), genetica, şi nu în ultimul rând soluţiile posibile pentru menţinerea unei cât mai lungi tinereţi biologice. Ştiinţa se inspiră de cele mai multe ori din viaţă, şi constată că, de multe ori, alături de factorii biologici există importanţi factori psihologici legaţi de longevitate. Spre exemplu, recordurile de vârstă sunt atinse cel mai adesea în casele de bătrâni sau la bătrânii care locuiesc cu familiile, şi se explică prin viaţa în comunitate şi prin îngrijirea medicală.

Aceste observaţii explică şi de ce nutriţia este unul din factorii care contribuie la o îmbătrânire ‚mai sănătoasă’, atunci când alimentele necesare sunt disponibile, pregătite, puse pe masă sau chiar ‚hrănite’ vârstnicului. De asemenea, nutriţia este adaptată nevoilor, gusturilor şi poftelor, precum şi limitărilor digestive care se accentuează în timp. Observaţiile sunt valabile atât în cazul persoanelor sănătoase, cât şi celor bolnave, situaţie în care alimentele constituie o parte a tratamentului bolilor (diabet zaharat, boli de inimă, boli de rinichi etc.).

Privite în ansamblu, există numeroase modificări fiziologice (naturale) ce caracterizează înaintarea în vârstă, şi care constituie baza recomandărilor nutriţionale pentru această grupă de vârstă:

modificarea compoziţiei organismului: scăderea masei musculare, creşterea masei grase, scăderea densităţii oaselor, scăderea cantităţii de apă;

funcţionarea mai puţin eficientă a tubului digestiv, capacitatea mai mică de mestecare (dantura), scăderea activităţii unor enzime (lactaza, enzimă necesară pentru prelucrarea produselor lactate); alterarea senzaţiilor de sete, alterarea gustului (de multe ori datorită medicamentelor necesare pentru diferite afecţiuni);

funcţionarea mai puţin eficientă a rinichilor şi ficatului;

scăderea rezistenţei la infecţii.

Aceste modificări contribuie la creşterea unor riscuri pentru sănătate, riscuri care diferă şi în funcţie de greutatea persoanei: persoanele slabe sunt mai expuse la riscuri infecţioase (scăderea imunităţii), osteoporoză, constipaţie, tulburări de memorie, in timp ce persoanele supraponderale sau obeze prezintă un risc crescut pentru diabet tip 2, hipercolesterolemie, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare (cardiopatie ischemică, accident vascular cerebral), boli ale vezicii biliare (colecist), anumite tipuri de cancer. Alimentaţia are şi rolul de a influenţa pozitiv apariţia sau îngrijirea acestor afecţiuni. Activitatea fizică, partenerul etern al nutriţiei, joacă, de asemenea, un rol deosebit de important în menţinerea sănătăţii, sub orice formă este indicată şi tolerată la vârstnici (în limitele impuse de afecţiunile prezente: boli osteoarticulare, cardiovasculare etc.). Nu în ultimul rând, deficitele nutriţionale apar mai uşor la vârstnici, şi trebuie prevenite sau remediate prin alimentaţie, la care se pot adăuga suplimente de vitamine şi minerale.

Cuvinte cheie: alimentatie, nutritie, varstnici, inaintare in varsta, modificari biologice, afectiuni, longevitateFORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters