trafic.ro ranking

trafic.ro Nutriţia vârstnicului: recomandări | Nutritionist Cluj

Nutriţia vârstnicului: recomandări

În acord cu particularităţile vârstei, legate de modificările biologice dar şi de contextul social, nutriţia vârstnicului trebuie să corespundă unor criterii generale care să asigure o bună stare de sănătate fizică şi psihică. Întrucât în această etapă bolile sunt mai frecvente, alimentaţia trebuie să fie adaptată şi acestora, conform recomandărilor medicale.

Câteva din regulile generale pentru o alimentaţie sănătoasă la vârstnici sunt:

criteriile pentru alimentaţia sănătoasă la adult se aplică şi la vârstnic.

alimentaţia trebuie să fie diversă, şi să cuprindă alimente cu densitate nutritivă bună (care conţin cât mai multe substanţe hrănitoare într-un volum cât mai mic sau corespunzător unui aport caloric cât mai mic). Alimentele care respectă aceste criterii fac parte din toate grupele alimentare: pâine şi cerealiere, carne, lactate, ouă, fructe şi legume.

alimentaţia este bine să includă alimente bogate în fibre. Ele au un impact favorabil asupra constipaţiei, diabetului tip 2, cardiopatiei ischemice, şi previn unele cancere. În alegerea pâinii se recomandă, din punct de vedere al conţinutului în fibre, sortimentele din făină cu grad mai mic de rafinare de ex. făina integrală, făina „neagră” – dacă acest fapt coincide cu un grad mic de rafinare, făina graham – un sortiment cu conţinut de componente integrale mai mare decât făina albă etc.). Alte surse de fibre sunt legumele (inclusiv mazărea şi fasolea) şi fructele. Întrucât un aport excesiv de fibre are efecte dăunătoare – de la simptome digestive (balonări) până la cu reducerea absorbţiei unor nutrienţi (de ex. calciu), aportul recomandat de fibre trebuie să se facă în cadrul unei alimentaţii echilibrate, şi treptat, la persoanele care au un consum mic de fibre în mod obişnuit.

alegerea sortimentelor de carne mai puţin grase. Îndepărtarea pielii contribuie la reducerea conţinutului în grăsimi saturate şi calorii. Nevoile calorice scad cu vârsta, iar ponderea grăsimilor saturate (animale) nu trebuie să fie prea mare. Alegerea cărnii slabe corespunde acestor criterii şi acoperă şi alte nevoi nutriţionale importante la această vârstă.

aportul adecvat de calciu, pentru prevenirea scăderii densităţii osoase şi tratamentul pierderii de masă osoasă (osteoporoză), frecventă la această vârstă. Doi factori importanţi afectează metabolismul calciului la vârsta a treia: consumul scăzut de produse lactate (metabolizate mai greu) şi deficitul de vitamina D. În acest context, este indicată suplimentarea cu vitamina D (şi eventual calciu), dar sub supraveghere medicală, datorită riscurilor unor doze prea mari (acumulare de vitamina D favorizată de creşterea depozitelor de grăsime, calculi renali etc.).

aport, adesea sub formă de suplimente, de vitamina B12 şi acid folic. La vârstnici se constată adesea un aport scăzut de vitamina B12, (legat de consumul redus de produse de origine animală), şi o frecvenţă mare a gastritei atrofice (afecţiune a stomacului legată de deficitul de vitamina B12). De asemenea, deficitul de vitamina B12 şi de acid folic contribuie, la creşterea concentraţiei unui aminoacid (homocisteina), cu impact negativ asupra bolilor de inimă, bolilor circulaţiei cerebrale, şi chiar asupra tulburărilor cognitive (boala Alzheimer). În acest context, dacă aportul alimentar nu este corespunzător, sunt indicate alimente îmbogăţite (fortificate) şi/sau suplimente.

consum corespunzător de apă, nu doar ca răspuns la senzaţia de sete, care, la această vârstă, poate fi alterată.

alegerea alimentelor care produc plăcere. Acest criteriu este valabil şi în cazul afecţiunilor cronice, în care trebuie discutat cu medicul care este nivelul de ‚stricteţe’ al regimului (spre exemplu, în diabetul zaharat tip 2, se permit anumite „abateri” de la regim, la indicaţia diabetologului).

Cuvinte cheie: nutritie varstnici, recomandari, fibre, grasimi, calciu, vitamina D, apaFORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters