trafic.ro ranking

trafic.ro Laptele de capră | Nutritionist Cluj

Laptele de capră

Laptele de capră diferă de laptele de vacă şi de cel uman prin anumite particularităţi de compoziţie, care constituie fie avantaje (digestibilitatea mai bună a grăsimilor, rata mai mică de alergie comparativ cu laptele de vacă), fie dezavantaje (conţinutul inadecvat în unele vitamine şi minerale).

Dezavantajele explică de ce laptele de capră ca atare nu este indicat înainte de vârsta de 1 an (similar laptelui de vacă) şi de ce în industrie este necesară adăugarea de vitamine pentru a compensa defectul natural al acestui tip de lapte. Utilizarea laptelui de capră în anumite ţări din Africa şi Asia are, în primul rând, o justificare economică.

Grăsimile din laptele de capră se găsesc într-o cantitate asemănătoare cu cea din laptele de vacă, dar într-o formă care permite o digestibilitate mai bună. Materia grasă este mai moale, se găseşte sub formă de globule mai mici (mai bine digerabile) şi conţine o cantitate dublă de trigliceride cu lanţ mediu şi scurt faţă de laptele de vacă. Trigliceridele cu lanţ mediu (MCT, medium-chain triglycerides), mai exact trigliceridele care conţin acizi graşi cu lanţ mediu (ex. acid caproic) sunt o componentă cu beneficii în diferite situaţii medicale: sindroame de malabsorbţie, litiază biliară, fibroză chistică, şi chiar în alimentaţia artificială a omului (emulsiile utilizate în nutriţia parenterală) sau în abordarea nutriţională a epilepsiei copilului (dieta MCT, subtip al dietei ketogenice). Laptele de capră este „omogenizat” în mod natural, atât prin dimensiunea mică a globulelor, cât şi prin absenţa substanţei (aglutinina) care face ca moleculele de grăsime să se grupeze şi să plutească în laptele crud de vacă.

Proteinele din laptele de capră sunt, ca digestibilitate, asemănătoare celor din laptele de vacă, prin proporţia similară cazeină/zer (80%/20%). În schimb alergia la lapte (atribuită proteinelor) este mai rară în cazul laptelui de capră comparativ cu cel de vacă.

Lactoza (principalul glucid) este prezentă în cantitate cu 10% mai mică în laptele de capră. Din acest motiv, laptele de capră nu reprezintă o alternativă la laptele de vacă în cazul intoleranţei la lactoză.

Vitaminele din laptele de capră nu corespund necesităţilor sugarului. Acidul folic (vitamina B9) se găseşte într-o cantitate de 5 ori mai mică iar vitamina B12 în cantitate de 4 ori mai mică decât în laptele de vacă. În laptele de capră industrial se adaugă acid folic pentru a compensa acest defect. Vitaminele liposolubile A,D şi E se găsesc în proporţie asemănătoare cu laptele de vacă. Vitamina A este reprezentată doar de retinol, lipsa beta-carotenului explicând culoarea albă a laptelui de capră.

Mineralele din laptele de capră sunt, în general, prezente într-o proporţie mai mare comparativ cu cel de vacă, la rândul său dezavantajat din acest punct de vedere faţă de laptele uman. Diferenţele de biodisponibilitate faţă de laptele uman sunt un dezavantaj comun.

Caloriile aduse prin laptele de capră sunt, comparativ cu laptele de vacă, la un nivel superior (69 faţă de 61 kcal/100 ml), fapt explicat prin conţinutul mai mare de grăsimi şi proteine, în timp ce conţinutul de glucide (lactoză) este similar.

Deşi laptele de capră ca atare nu este recomandat înainte de vârsta de 1 an, există formule (lapte artificial) pe bază de lapte de capră, care valorifică digestibilitatea mai bună a grăsimilor.

Pentru perioada de adult, consumul de lapte de capră poate fi integrat în cadrul unei alimentaţii sănătoase, ţinând cont de caracteristicile nutriţionale particulare (aport scăzut de vitamina B12 şi acid folic, aport mare de fosfat etc.). Pe plan mondial se comercializează o cantitate importantă de produse lactate (lapte, la un preţ de vânzare apropiat de cel al laptelui de vacă; brânză, iaurt etc.) pe bază de lapte de capră. Exemple de brânzeturi care conţin lapte de capră sunt: brânza feta (lapte de oaie+capră), sortimente franţuzeşti „fromage de chevre” (Crottin de Chavignol, Rocamadour etc.).

Cuvinte cheie: lapte de capra, proprietati, bebelusi, copii, adulti, grasime, proteine, glucide, calorii • lapte de capra ::: comentariu pe forum :

  vand lapte/cas/telemea de capra, livram la domiciliu in municipiul cluj-napoca

 • lapte de capra ::: comentariu pe forum :

  comenzi la numarul de telefon 0741324935 sau pe adresa de e-mail laptecapracluj@yahoo.ro

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Lapte de capra. Speram ca aceste date sa fie utile celor ce cauta lapte de capra in Cluj-Napoca. Am gazduit acest anunt publicitar pentru faptul ca mai multa lume m-a intrebat despre unde se poate cumpara lapte de capra in Cluj-Napoca.

 • lapte de capra ::: comentariu pe forum :

  va multumesc, pentru postarea comentariului, de aceea am postat si eu stiind ca mult lume cauta lapte de capra in cluj. daca va rog puteti sterge primmul comentariu pentru ca nu contine date complete. multumesc

 • Distribuitor lapte capra Cluj ::: comentariu pe forum :

  Vizitati pagina noastra, un LIKE pe pagina, sau adaugati-ne la prieteni, si veti afla toate noutatile despre noi, veti gasi articole interesante despre laptele de capra si beneficiile unei alimentatii sanatoase. :)

  http://www.facebook.com/pages/DistribuitorLapteCapraCluj/436335483046996

  http://www.facebook.com/laptecapracluj

 • Lapte capra ::: comentariu pe forum :

  Va invitam sa vedeți ferma noastră si mediul in care cresc.

 • madalina raduc ::: comentariu pe forum :

  va rog frumos sa imi raspundeti si mie la o intrebare:ce cura cu lapte de capra poate tine un diabetic cu hipertensiune?va multumesc!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Madalina R. Un pacient cu diabet si hipertensiune poate urma orice alimentatie ii este potrivita, inclusiv poate include laptele de capra in alimentatie. Personal nu recomand niciun fel de cure, nimanui, ci o alimentatie echilibrata, diversa si ordonata.

 • Kapriflor ::: comentariu pe forum :

  Distribuim lapte de capra la domiciliul clientului in Cluj-Napoca pe baza de abonament, si nu numai, in limita stocului disponibil. Ocazional va oferim branzeturi, carne de ied, produse lactate.

  http://kapriflor.wix.com/lapte-capra#!stiati-ca/c21r

 • Cristina ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua. as dori sa stiu daca in timpul sarcinii este sanatos pentru bebe sa bem lapte de capra. Dar, din ce am citit, daca fierbem laptele nu mai este atat de benefic. Dar nici crud nu e voie….si atunci?
  Daca am fiert laptele, nu mi s-a mai parut atat de bun la gust…ce sa fac? Apoi incepe alaptarea bebelusului….in timpul alaptarii bem sau nu lapte de capra? fiert?crud?
  sunt constienta ca trebuie pasteurizat dar, repet, nu mai are gust bun si nici beneficiile nu mai sunt aceleasi…deci?
  va multumesc

 • Cristina ::: comentariu pe forum :

  inca ceva: unui copil de 3 ani i se poate da deja laptele nefiert pentru a beneficia de tot ce el ofera? Si asimilarea calciului din laptele de capra e mai buna decat din cel de vaca…Dar nu as dori nici sa aiba probleme copilul cum s-a intamplat dupa ce i-am dat cca 3 saptamani – lapte de vaca nefiert, pt ca il prefera si pt ca si eu la bunica mea beam imediat ce il mulgea si nu am patit nimic….copilul meu insa a avut cca 2 saptamani apoi diaree si doar cu tratament si analize am scapat…
  deci? ii dau sau nu lapte nefiert de capra? va multumesc

 • tarta ::: comentariu pe forum :

  Lapte capra

  Distribuim lapte de capra, cas, telemea, in localitatile Cluj si Dej, la domiciliul clientului. Produsele provin din ferma proprie. Comenzi pe adresa de e-mail: tartasilviaanisia@yahoo.com

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Cristina. In general, din motive de SIGURANTA, nu este indicat sa dati orice fel de lapte nefiert sau nepasteurizat. Deci nu va sfatuiesc pentru niciun motiv sa ii dati lapte proaspat, de vaca sau de capra, nefiert.

 • daria ::: comentariu pe forum :

  am si eu o intrebare..este vreo diferenta intre laptele de la o capra alba si cel de la una neagra??

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Daria. Sunt foarte multe specii de capra, inclusiv diferite specii africane negre, sau cele domestice obisnuite. Diferentele sunt minime intre diferitele specii.

 • oana ::: comentariu pe forum :

  stimata doamna,
  daca laptele de capra are asa putine proprietati nu vad de ce sa-l consumam. referitor la articolul dv privind proprietatile laptelui de capra sunteti singura care spune ca laptele de capra are putine proprietati. zi frumoasa.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Cristina. Laptele de vaca are o calitate nutritionala mai buna decat cel de capra, cel putin din anumite puncte de vedere (vitaminele, spre exemplu). Eu personal nu recomand laptele de capra, cei care il recomanda o fac pentru diferite motive (este mai usor digerabil, de exemplu). Crud in niciun caz, niciun fel de lapte. Fiert, da, pasteurizat, desigur ca da. Acestea sunt recomandarile mele, altii pot avea alte opinii sau recomandari.

 • Lactate capra Cluj ::: comentariu pe forum :

  Livram la domiciliu lapte, cas, telemea din lapte de capra. Toate produsele sunt 100% naturale si cu un gust deosebit. 0741324935 email: lactatecapracluj@yahoo.com

 • Ioana G ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua!am o fetita de 1 an si 4 luni care a mancat pana la 6 luni san ..apoi formula de lapte(humana).Am incercat sa i dau acum o saptamana lapte de capra simplu…fara nimic adaugat in el, dar l a refuzat. V as fi foarte recunoascatoare daca m ati ajuta cu un sfat! Va multumesc!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Ioana G. Sfatul e foarte simplu: daca refuza laptele de capra, nu i-l dati, nu aveti niciun motiv. Variantele sunt laptele de vaca si formulele pentru aceasta perioada (1-3 ani), e bine sa va sfatuiti cu medicul de familie si cu medicul pediatru.

 • ale ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua, sunt mamica unui baietel de 11 luni. Nu am avut nici o problema de sanatate cu el in afara unei alergii pe care o face de cand avea o luna de zile. Nu se stie de la ce face aceasta alergie avand in vedere ca la vremea aceea nu incepusem diversificarea si nici nu alaptam din cauza unuor probleme., am schimbat apa plata pe care o foloseam, etc. si tot apare.Dr. pediatru ne-a propus sa incercam laptede de capra deoarece este si un antialergenic foarte bun si…surpriza nu a mai facut acea alergie. Daca ii dau formula (chiar daca am schimbat marca) face iar si nu este de la lavtoza de vaca deoarece de la branza sau iaurt nu face nimic. Eu acuma ii dau lapte de capra indoit cu apa (50-50). Intrebarea mea este daca ar trebui sa ii dau si un supliment de acid folic. Va multumesc.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  Nu este necesar sa ii dati supliment, odata cu diversificarea apar pe parcurs si toate celelalte surse de acid folic si se compenseaza acest neajuns care are importanta DOAR in perioada in care laptele este singurul aliment.

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters