trafic.ro ranking

trafic.ro Lapte uman versus lapte de vacă | Nutritionist Cluj

Lapte uman versus lapte de vacă

Diferenţele de compoziţie dintre laptele matern şi cel de vacă sunt întotdeauna în favoarea laptelui matern şi a formulelor (inclusiv a celor pe bază de lapte de vacă).

Consumul de lapte de vacă nu este recomandat înainte de vârsta de 1 an, perioadă în care organismul sugarului nu este pregătit să îl prelucreze eficient, şi este expus la anumite riscuri sau neajunsuri.

Proteinele din laptele de vacă sunt prezente într-o cantitate de 3 ori mai mare şi diferă de cele din laptele matern prin cel puţin două caracteristici importante: digestibilitatea şi alergenicitatea. Proteinele din laptele de vacă au, comparativ cu laptele uman, un raport mai mare cazeină/zer, ce îl face mai puţin digerabil. În plus, acest raport influenţează negativ absorbţia fierului. A doua problemă legată de proteinele din laptele de vacă este capacitatea de a induce reacţii imunologice, situaţie numită alergie la laptele de vacă. Această situaţie impune alegerea altor formule, la indicaţia medicului. Categoria proteinelor cuprinde, în cazul laptelui de mamă, numeroase substanţe cu efecte benefice asupra sănătăţii copilului (imunoglobuline – anticorpi, enzime etc.), substanţe ce nu se regăsesc în nicio altă formă de lapte. Dealtfel, în medicină, aceste diferenţe sunt cercetate şi din prisma unor posibile corelaţii datorate interacţiunilor dintre sistemul imunitar uman şi substanţele din laptele de vacă (un exemplu din diabetologie fiind legătura dintre consumul timpuriu de lapte de vacă şi diabetul de tip 1).

Glucidele sunt reprezentate în principal de lactoză, în toate tipurile de lapte, inclusiv cel matern şi cel de vacă. Intoleranţa la lactoză impune alegerea unei formule special preparate (delactozată / fără lactoză), indiferent de tipul de lapte. Alte componente glucidice (oligozaharidele) prezente în laptele matern au roluri în dezvoltarea florei microbiene intestinale (lactobacillus bifidus). Pe de altă parte, unul din ‚ingredientele’ adăugate în formulele din lapte de vacă, zahărul (zaharoza), se asociază cu riscuri pentru sănătate (carii, obezitate).

Grăsimile diferă din punct de vedere calitativ între cele două tipuri de lapte, laptele matern oferind o cantitate/proporţie mult mai bună de lipide esenţiale (acele grăsimi obligatorii pentru buna dezvoltare a copilului, în particular a sistemului nervos). Cu toate acestea, deficitul de acizi graşi nesaturaţi esenţiali nu apare în primul an, datorită stocurilor pe care noul-născut le are, încă de la naştere.

Caloriile din laptele de vacă sunt similare laptelui matern, fapt ce rezultă din conţinutul mai mare în proteine, dar mai mic în glucide al laptelui de vacă, în timp ce conţinutul total de grăsimi este similar.

Fierul se găseşte într-o cantitate prea mică în laptele de vacă, deficit ce explică apariţia anemiei feriprive (anemia datorată lipsei fierului) la copiii hrăniţi prea devreme (de la 6 luni) cu lapte de vacă. Acesta este unul din motivele pentru care laptele de sân şi formulele sunt recomandate cel puţin un an.

Calciul se găseşte într-o cantitate mai mare în laptele de vacă, dar absorbţia este inferioară faţă de laptele matern.

Sodiul este prezent în cantitate mare în laptele de vacă, acest dezavantaj al laptelui de vacă fiind la baza unor probleme medicale de tipul deshidratării sau solicitării excesive a funcţiei renale în perioada de sugar, dar şi unor riscuri în perioada de adult (hipertensiune arterială).

Vitaminele sunt prezente în cantităţi diferite în cele două tipuri de lapte, în plus este diferită biodisponibilitatea lor (capacitatea sugarului de a prelua şi utiliza aceste vitamine). Anumite deficite vitaminice comparativ cu laptele matern (A,C,E) sunt considerate un neajuns al laptelui de vacă. Vitamina D este prezentă într-o cantitate mică şi similară în ambele tipuri de lapte, suplimentarea fiind astfel justificată în ambele cazuri.

Cuvinte cheie: lapte matern, uman, lapte de vaca, sugar, comparatie, compozitie, avantaje, dezavantaje, bebelusi, alergie, proteine, grăsimi, fara lactoza, calorii, fier, calciu, vitamineFORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters