trafic.ro ranking

trafic.ro Laptele praf pentru sugari (formulele): clasificare | Nutritionist Cluj

Formulele de lapte

Formulele reprezintă variante de „lapte artificial” sau „înlocuitori de lapte”, cu alte cuvinte orice lapte diferit de laptele uman sau animal. Termenul francez pentru ‚formule’ este mai apropiat de sensul adevărat al termenului: „lapte maternizat”.

Necesitatea utilizării formulelor de lapte este o realitate, numeroase motive justificând această modalitate de nutriţie, niciodată ca prioritate, ci întotdeauna ca alternativă sau completare la laptele uman, în anumite situaţii:
-producţie insuficientă de lapte matern;
-capacitate redusă de hrănire a copilului (supt defectuos);
-precauţii sau contraindicaţii în cazul anumitor tratamente medicamentoase urmate de mamă (ciclosporină, ciclofosfamidă, metotrexat, litiu etc.);
-necesitatea înlocuirii unor mese, atunci când situaţia familială şi/sau economică impune absenţa mamei în anumite momente;
-opţiunea mamei, din diferite motive
-motive medicale.

Cu aceste observaţii, trebuie menţionat că există o varietate de formule, în funcţie de caracteristicile chimice, indicaţii sau momentul administrării.

O clasificare clasică a formulelor, în funcţie de momentul indicării lor, este:
-formule de start (0-6 luni);
-formule de continuare (6 luni- 1 an);
-formule pentru sugari şi copii până la vârsta de 3 ani.

Din punct de vedere al provenienţei, formulele se clasifică în:
-formule pe bază de lapte de vacă (majoritatea);
-formule pe bază de soia;
-formule speciale.

Din punct de vedere al proporţiei tipurilor de proteine din formule, se disting două categorii:
-formulele cu predominanţa zerului (60% zer / 40% cazeina);
-formulele cu predominanţa cazeinei (80% cazeina / 20% zer);

Fiecare din aceste categorii cuprinde particularităţi chimice şi biologice, pe baza cărora sunt şi indicate.

Formulele din lapte de vacă sunt cele mai utilizate, corespunzând nevoilor nutriţionale pentru majoritatea sugarilor.

Unele situaţii impun însă utilizarea formulelor fără lactoză (lactose-free): intoleranţa la lactoză, diareea (laptele fără lactoză fiind mai bine tolerat).

Utilizarea laptelui delactozat nu rezolvă problema alergiei la laptele de vacă, problemă care se datorează nu glucidelor (lactoza) ci proteinelor din laptele de vacă. Această situaţie impune uneori alegerea formulelor pe bază de lapte de soia, care, la rândul lor nu sunt întotdeauna tolerate (o treime din sugarii alergici la laptele de vacă sunt alergici şi la laptele din soia). În acest caz, se indică formule speciale – predigerate. Cu toate acestea, conţinutul de estrogeni (fitoestrogeni) din laptele de soia şi posibilele efecte asupra copilului îl clasifică în formulele „de rezervă” care se administrează doar la indicaţia medicului.

Alte formule speciale au diferite justificări medicale: formulele pentru prematuri, formulele din hidrolizate proteice (în cazul alergiei la proteinele din laptele de vacă), formulele „îngroşate” (în cazul refluxului), formulele hipercalorice etc. Unele tipuri de formule impun precauţii speciale (de ex. precauţii religioase în cazul hidrolizatelor de provenienţă porcină).

În toate situaţiile, medicul neonatolog/pediatru trebuie să decidă indicaţia fiecărui tip de formulă şi modalitatea de preparare/administrare, în acord cu compoziţia chimică şi cu situaţia biologică a copilului.FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters