trafic.ro ranking

trafic.ro Nutriţia şi problemele medicale în sarcină | Nutritionist Cluj

Nutriţia şi problemele medicale în sarcină

Constipatia, refluxul acid si ‘raul de dimineata’ apar frecvent in sarcina. Combaterea acestor probleme presupune in primul rand masuri privind alimentatia gravidei: mese mici si dese, evitarea excesului de grasimi, a alimentelor iritante pentru tubul digestiv, un consum adecvat de lichide etc. Survenirea unei sarcini pe fondul unei boli metabolice (obezitate, diabet, dislipidemie) impune cel mai adesea modificarea tratamentului.

Anumite situaţii frecvente nu sunt considerate boli, dar sunt simptome ce apar în contextul biologic particular al sarcinii: constipaţia, refluxul acid, „răul de dimineaţă” etc.

Constipaţia. Adaptarea hormonală la sarcină implică şi efectele miorelaxante şi încetinirea tranzitului intestinal prin hiperproducţia de progesteron, normală în sarcină. Ca efect, cel puţin o treime din gravide suferă de constipaţie.

Pentru a combate acest simptom, se recomandă un consum semnificativ de lichide (apă), consumul de alimente bogate în fibre (fructe, legume, cereale integrale – inclusiv pâinea din făină integrală), şi o activitate fizică zilinică. Ceaiul şi cafeaua, în cantităţi moderate, pot avea efecte benefice în combaterea constipaţiei.

De menţionat că suplimentele de fier pot accentua constipaţia, situaţie în care se indică avizul medicului.

Refluxul acid. Senzaţia de arsură care porneşte din dreptul stomacului şi urcă pe mijlocul toracelui se numeşte medical pirozis, şi se datorează ascensiunii acidului dinspre stomac spre esofag şi gât. În sarcină, acest simptom se datorează presiunii crescute asupra stomacului (datorită modificărilor de volum abdominal) dar şi modificărilor hormonale (care conduc la o capacitate mai mică a zonei dintre stomac şi esofag de a opri trecerea acidului).

Acelaşi efect de relaxare sfincteriană poate fi cauzat de anumite alimente, care, din acet motiv, sunt de evitat în cazul arsurilor: alimentele grase, ciocolata, alcoolul. Alte alimente pot afea efect iritativ (citrice, oţet, condimente), evitarea lor fiind un remediu util.

Pe de altă parte, lactatele pot avea un rol de diminuare a simptomelor. În general, în cazul refluxului acid, se recomandă mese mai mici cantitativ şi mese uşoare înainte de culcare.

Medicaţia antiacidă trebuie luată doar cu acordul medicului, anumite clase de antiacide nefiind recomandate în sarcină – sau necesitând anumite precauţii (ex. separarea în timp a antiacidelor care interferă cu absorbţia fierului de suplimentele de fier).

Greaţa şi vărsăturile de sarcină. „Răul de sarcină”, ce cuprinde şi starea de „rău de dimineaţă” se explică prin modificările hormonale, ce pot determina greaţă, şi uneori vărsături. Aceste simptome apar frecvent şi nu afectează sănătatea copilului.

Câteva măsuri nutriţionale sunt utile pentru ameliorarea simptomatologiei: alimentaţia sub formă de mese uşoare şi frecvente, evitarea alimentelor grase, dulci, şi a celor care accentuează (prin gust sau miros) starea de rău.

Dacă greaţa şi vărsăturile sunt semnificative, ele pot constitui o afecţiune numită „hyperemesis gravitarium”, care necesită tratamente medicale pentru combaterea modificărilor hidrice şi electrolitice, ce pot fi periculoase. În orice astfel de situaţie, este recomandat consultul medical, şi se contraindică auto-tratamentul cu orice fel de medicamente.

Bolile în timpul sarcinii impun colaborarea dintre medicii din diferite ramuri medicale şi medicul ginecolog care urmăreşte sarcina. Bolile metabolice impun particularizarea tratamentului în noul context biologic.

Diabetul zaharat tip 2 în tratament cu antidiabetice orale necesită iniţierea insulinei.

Diabetul tip 1 presupune programarea sarcinii, şi un bun echilibru al diabetului preconcepţional.

Dislipidemiile trebuie tratate doar prin terapie nutriţională, medicamentele hipolipemiante fiind interzise în sarcină.

Obezitatea impune doar o creştere ponderală controlată în sarcină, scăderea ponderală nefiind indicată. Indiferent de situaţie, dacă există probleme medicale este obligatoriu consultul medical, măsurile întreprinse fără avizul medicului fiind contraindicate.FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters