trafic.ro ranking

trafic.ro Alimente interzise în sarcină | Nutritionist Cluj

Alimente interzise în sarcină

Alimentele sau componentele interzise sau care trebuie consumate cu atentie/moderatie in sarcina cuprind: alimente sau bauturi cu cafeina (cola, cafea, ceai), alimente care contin cacao, lactate si branzeturi nepasteurizate, ficat, fructe si legume insuficient spalate /prelucrate termic, alcool.

Aproape toate alimentele sunt permise în sarcină, urmând principiile alimentaţiei sănătoase. Unele alimente însă pun probleme particulare, şi din acest motiv se încadrează în categoria alimentelor de evitat în timpul sarcinii.

Majoritatea riscurilor legate de alimente se referă la riscurile infecţioase (contaminări biologice sau chimice), şi mult mai puţin riscurilor nutriţionale. Această categorie nu se referă la alimentele care îngraşă, ci la alimentele care, chiar in cadrul unei alimentaţii sănătoase (cu tot ce implică, inclusiv controlul greutăţii) pun anumite probleme.

Conform indicaţiilor Food Standard Agency, CDC (Centers for Disease Control and Prevention), şi OMS, alimentele sau componentele care pun probleme particulare în sarcină sunt:

Cafea, Ceai, Cacao, Cola. Cafeina conţinută în aceste produse (în cantitate dublă în cafea comparativ cu celelalte) poate fi asociată cu anumite riscuri (ex. greutate mică a copilului) , atunci când este consumată în cantităţi mari (de exemplu mai mult de 3-4 ceşti/zi sau mai mult de 200 ml de suc tip cola). O alimentaţie echilibrată permite însă evitarea riscurilor asociate, care sunt, în general, considerate mici.

ALCOOL. Faptul că nu există o limită până la care alcoolul să fie considerat sigur în timpul sarcinii explică de ce alcoolul nu este recomandat în această perioadă.

Lapte nepasteurizat, brânzeturi din lapte nepasteurizat / brânzeturi moi, pateuri, fructe de mare afumate. Acestea pot conţine o bacterie numită Listeria, care poate cauza probleme atât mamei, cât şi copilului (ea putând trece prin placentă).

Ouă crude sau moi, carne crudă, crustacee. Prepararea termică insuficientă a acestor alimente poate expune gravida la riscuri infecţioase (ex. salmonelloză, toxoplasmoză). Pentru evitarea acestui risc, se recomandă ca atât albuşul cât şi gălbenuşul ouălor consumate să fie solide, iar carnea să fie gătită.

Ficat, uleiuri de peşte gras. Ficatul, în mod special pateurile de ficat, constituie o sursă importantă de vitamina A, al cărei exces este considerat riscant în sarcină.

Anumiţi peşti. Riscurile legate de consumul de peşte se referă atât la riscurile infecţioase, cât şi la riscurile contaminării industriale a apelor din care provin (ex. mercur).

Arahidele. Din 2009, recomandarea de evitare a arahidelor, justificată prin riscul de alergie la copil, se limitează la gravidele care au un istoric personal sau familial de alergii

Alimente insuficient spălate (fructe, legume). Recomandarea consumului de alimente fără a respecta măsurile obişnuite de igienă nu diferă în sarcină, dar atenţionările din partea instituţiilor medicale sunt de fiecare dată reiterate, ţinând cont de riscurile infecţioase mai mari în perioada de sarcină.

Acestor atenţionări li se adaugă recomandarea de întrerupere a fumatului.

În recomandările cele mai largi pentru populaţie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii precizează 3 substanţe care pot face rău copilului, împreună cu câteva indicaţii generale:

1. Alcoolul. Consumul de alcool trebuie evitat în special în primele 3 luni, când efectele toxice sunt mai puternice (alcoolul trecând prin placentă). Un pahar de vin, în ocazii speciale, este acceptabil.

2. Fumatul. Dacă oprirea fumatului nu este realizabilă, chiar şi reducerea numărului de ţigări aduce beneficii semnificative pentru copil.

3. Cafeina. Este indicată limitarea cafelei la 3-4 ceşti pe zi, dar şi a substanţelor care conţin cafeină (ceai, băuturile pe bază de cola).

Există anumite particularităţi privind alimentaţia şi anumite aspecte sau simptome în perioada de sarcină, inclusiv constipaţia, refluxul acid, stările de rău de dimineaţă, bolile metabolice (diabetul zaharat, obezitatea), discutate în articolul Nutriţia şi problemele medicale în sarcină.FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters