trafic.ro ranking

trafic.ro Aminoacizii esenţiali | Nutritionist Cluj

Aminoacizii esenţiali

Toate proteinele conţin aceiaşi 20 de aminoacizi, dar în diferite combinaţii (inclusiv cu alte componente – glucide, lipide, elemente anorganice etc.) şi aranjamente chimice. Dintre cei 20 de aminoacizi, 8 trebuie furnizaţi prin alimentaţie, ceilalţi 12 putând fi produşi de organism chiar dacă ei nu au fost prezenţi în alimentaţie.

Cei 8 aminoacizi care nu pot fi sintetizaţi se numesc „esenţiali” sau „indispensabili”. Termenul de ‚esenţial’ se aplică în nutriţie pentru orice componentă nutriţională care nu poate fi produsă în organism, şi, în consecinţă, nu trebuie să lipsească din alimentaţie. Ea se referă nu doar la aminoacizi, dar şi la alţi nutrienţi: grăsimi (omega 3, omega 6), vitamine. Întrucât aminoacizii sunt, ca funcţie principală, componente ale proteinelor, lipsa aminoacizilor esenţiali împiedică producţia proteinelor care îi cuprind.

În metabolismul protidic, nu există modalităţi de stocare a proteinelor sau aminoacizilor (aşa cum există în cazul glucidelor sau lipidelor), astfel încât este important ca zilnic ‚materia primă’ să fie adusă în micul depozit mobil numit „pool metabolic de aminoacizi”. Acest depozit se reînnoieşte în permanenţă cu aminoacizi proveniţi din alimentaţie şi din metabolisme, dar nu atât de repede încât să fie nevoie ca la fiecare masă să se consume toţi aminoacizii esenţiali – o raţie zilnică minimă fiind suficientă pentru o funcţionare corectă a metabolismului.

Aminoacizii esenţiali sunt deosebit de importanţî în perioada de creştere (in mod special la sugari).

Evoluţia medicinei a adus cu sine un nou concept, referitor la aminoacizi care nu sunt clasificaţi ca esenţiali, dar devin indispensabili în anumite situaţii (creştere, insuficienţă hepatică, cicatrizare, infecţie etc.). Aceştia sunt ‚semi-esenţiali’ sau ‚condiţionat esenţiali’.

Cei 8 aminoacizi esenţiali sunt: Izoleucina (Ile), Leucina (Le), Lizina (Lys), Metionina (Met), Fenilalanina (Phe), Treonina (Thr), Triptofanul (Trp) şi Valina (Val). Acestora li se adaugă 2 aminoacizi semiesenţiali, dar care figurează adesea alături de aminoacizii esenţiali în terminologia oficială: cisteina (Cis) şi tirozina (Tyr), făcând ca lista aminoacizilor esenţiali să cuprindă şi combinaţii (Met +Cys, Phe + Tyr), cu semnificaţia urmatoare: atunci când sinteza celui de-al doilea aminoacid din primul nu este posibilă, atunci el devine esenţial, adică trebuie să fie adus prin alimentaţie (sau suplimentare, de ex. formulele utilizate în alimentaţia sugarului). Motivul pentru care lista cu aminoacizii esenţiali cuprinde adesea 9 aminoacizi este următorul: histidina (His), un al 9-lea aminoacid, este indispensabilă doar la sugari, adulţii fiind capabili să o sintetizeze, printr-un mecanism complex (ce parcurge paşi comuni cu metabolismul acizilor nucleici/purinelor).

Aminoacizii esenţiali sunt necesari pentru sinteza unor substanţe biologice importante în organism: hormonii tiroidieni, catecolaminele (fenilalanina/tirozina), serotonina (triptofan), histamina (histidina) etc. Această caracteristică nu îi diferenţiază de aminoacizii neesenţiali, care sunt, la rândul lor, importanţi în funcţiile organismului şi substanţele care le îndeplinesc: neurotransmiţători (glutamina), mediatori intracelulari – NO (arginina) etc.

Sursele de aminoacizi esenţiali sunt proteinele din alimentaţie. Proteinele cu înaltă valoare biologică sau complete conţin toţi aminoacizii esenţiali (ex. proteinele din lapte, ou) în timp ce în proteinele incomplete (proteinele vegetale) lipsesc unul sau mai mulţi aminoacizi esenţiali. Acest lucru trebuie avut în vedere în alimentaţia vegetariană, care, pentru a corespunde criteriilor nutriţionale pentru o alimentaţie sănătoasă, trebuie să îndeplinească (printre altele) anumite cerinţe cu privire la aportul de aminoacizi esenţiali.

Cuvinte cheie: aminoacizi estenţiali, semiesenţiali, neesenţiali, naturali, proteine animale, vegetale, complete, incomplete • hofer gheorghe ::: comentariu pe forum :

  soia are toti aminoacizii esentiali ?

 • hofer gheorghe ::: comentariu pe forum :

  cum imi pot procura toti aminoacizii esentiali din alimente vegetale

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Gheorghe. Meniurile vegetariene ofera solutii prin care, din combibarea alimentelor vegetale, sa se poata procura toti aminoacizii esentiali. O masa cu orez + mazare + porumb, alta masa cu Soia, o gustare cu alune/fistic ofera, spre exemplu, toti aminoacizii esentiali. Va recomand sa studiati site-urile cu meniuri vegetariene. Sfatul meu este sa includeti soia, concentratia in aminoacizi difera in functie de specie, dar, in mod normal, sunt prezenti toti; daca unii sunt in concentratie mai mica, sunt compensati de alti aminoacizi din cereale.

 • alex99mi ::: comentariu pe forum :

  AS vrea sa va intreb cum ma pot ingrasa … am 21 ani …1.84cm si aprox67 kg ..am inceput de curand sa fac exercitii fizice . si simt deja oboseala in muschi …as vrea daca puteti sami dati o dieta saptamanala ..daca e posibil .. sau nuj ce imi recomandati dumneavoastra …

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Alex. E nevoie sa vorbesti cu un specialist, pentru un meniu corect. Daca meniul este corect facut, se pot adauga si suplimente de proteine + carbohidrati.

 • elena ::: comentariu pe forum :

  buna ziua am un baietel de 7 ani si 9 luni care are methyil histidina marita si ornitina mica de asemeni acidul A-aminobutiric mic si cystina mica copilul varsa foarte mult intro criza de varsaturi 40 are nevoie de multe perfuzi si aminoacizi are corpi cetonici care persista multe zile de asemeni ige total 228,8
  stiiti cunva un medic care lucreaza pe aminoacizi sau aveti o parere cu siituataia asta multumesc

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  Sarut mana, in Cluj-Napoca va pot recomanda clinica Pediatrie I (de pe Motilor) sau pe profesorul Miu, dar cu siguranta ati avut un astfel de punct de plecare. Nu exista alti medici decat cei pediatri pentru acest tip de patologie, cu siguranta va recomand sa nu luati legatura cu niciun nutritionist, pentru ca nu exista niciunul calificat pe ceea ce mi-ati scris, in Cluj-Napoca. Mai exista si varianta consulturilor la distanta, am avut astfel de cazuri care au contactat clinici de boli metabolice din Statele Unite, discutia desfasurandu-se pe Skype si finalizandu-se cu recomandari scrise.

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters