trafic.ro ranking

trafic.ro Vitaminele | Nutritionist Cluj

Vitaminele

Vitaminele sunt substanţe organice necesare organismului în cantităţi mici. Pentru o bună funcţionare, alimentaţia trebuie să aducă 13 vitamine, 9 hidrosolubile (8 vitamine din grupul B şi vitamina C) şi 4 liposolubile (A,D,E,K).

În sens larg, termenul de vitamină se mai aplică şi altor substanţe cu diferite roluri în organism, dar utilizarea termenului nu este larg acceptată. Astfel de termeni sunt: vitamina P (pentru bioflavonoide, „P” provenind de la polifenoli), vitamina Q (pentru coenzima Q10), şi chiar „vitamina F” – termen de la începutul secolului pentru grăsimile omega-3 şi omega-6 („F” de la „fat” = grăsime).

Diferenţierea vitaminelor în hidrosolubile şi liposolubile are implicaţii în metabolism: vitaminele hidrosolubile nu se pot depozita, pot fi eliminate excesiv în cazul tratamentelor diuretice, în timp ce vitaminele liposolubile se absorb împreună cu grăsimile şi pot fi stocate.

Deşi larg popularizat, rolul vitaminelor nu este amplificat de un consum mai mare, pentru că organismul îşi extrage din alimentaţie exact atât cât îi este necesar pentru procesele metabolice. Ţinând cont că vitaminele hidrosolubile nici nu se pot stoca, devine de înţeles faptul că suplimentarea vitaminelor nu are sens decât în situaţia în care există o lipsă a unei vitamine în organism. Astfel de situaţii există în medicină, dar nu într-o asemenea măsură încât să justifice atenţia acordată vitaminelor în mass-media.

Deficitul de vitamine hidrosolubile (exceptând vitamina B12) apare după săptămâni-luni de malnutriţie, în timp ce deficitul de vitamine liposolubile şi B12 apare în general după mai mult de un an de malnutriţie.

Dacă în ţările în curs de dezvoltare problema avitaminozelor reprezintă o preocupare de sănătate publică (de exemplu lipsa vitaminei A în perioada de sugar explică numeroasele probleme oculare în populaţia pediatrică din ţările subdezvoltate), în schimb, în ţările dezvoltate, hipervitaminozele sunt mai frecvente decât avitaminozele, şi se datorează în general excesului de vitamine sub formă artificială (A,C,D, altele). Situaţiile de deficit de vitamine sunt însă mai frecvente în anumite segmente de populaţie, justificând suplimentarea cu vitamine (în general polivitamine) – spre exemplu în cazul populaţiei vârstnice.

Anumite situaţii medicale sau nutriţionale sunt cunoscute pentru impactul lor asupra metabolismului vitaminelor, şi explică necesitatea suplimentării acestora.

Alimentaţia vegetariană strictă este deficitară în vitamina B12, o vitamină de origine animală, motiv pentru care se recomandă suplimentarea medicamentoasă sau consumul de preparate fortificate în vitamina B12 cu biodisponibilitate înaltă.

Persoanele care consumă excesiv alcool dezvoltă deficienţe vitaminice (grup B, inclusiv acid folic)– până la psihoza Korsakoff, o afecţiune a creierului datorată deficitului vitaminei B1 (tiamina).

Anumite tratamente interferă cu metabolismul vitaminelor, necesitând suplimentarea acestora – de ex. metotrexatul, antagonist de acid folic utilizat în boli reumatologice, neoplazii etc. Alte tratamente pot contribui la o eliminare excesivă (de exemplu diureticele pot exagera excreţia vitaminelor hidrosolubile).

Sindroamele de malabsorbţie, anemia pernicioasă şi alte afecţiuni digestive pot fi, de asemenea, la baza unor carenţe vitaminice.

Alte situaţii nu reprezintă carenţe propriu-zise, dar sunt situaţii în care nevoile organismului pentru anumite vitamine cresc – situaţia tipică fiind sarcina. În schimb, în anumite boli, pacienţii recurg la suplimente vitaminice fără ca acestea să fie necesare (spre exemplu diabetul zaharat în sine nu este un motiv pentru a lua vitamine).

În toate cazurile, este de recomandat ca vitaminele sub formă de suplimente să fie luate doar în acord cu medicul (de familie, pediatru, ginecolog, geriatru, diabetolog-nutriţionist etc)., pentru a preveni efectele adverse specifice unor componente vitaminice.

Cuvinte cheie: vitamine, deficit, exces, hidrosolubile, liposolubileFORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters