trafic.ro ranking

trafic.ro Metabolismul energetic: caloriile | Nutritionist Cluj

Metabolismul energetic: caloriile

Caloria este o unitate de măsură a energiei. În nutriţie, ea măsoară atât energia adusă prin alimente cât şi cheltuielile energetice ale organismului. Corpul uman respectă, firesc, toate legile fizicii, inclusiv legea conservării energiei. Acest fapt este la baza mai multor realităţi care constituie baza prescrierii terapiei medical-nutriţionale. În primul rând, dacă energia adusă organismului este egală cu energia cheltuită de organism, atunci ‚nimic nu se pierde’, şi greutatea rămâne constantă. Daca energia (caloriile) furnizată prin alimente şi băuturi depăşeşte cheltuielie organismului, atunci excesul se depune, organismul uman fiind dotat genetic cu mijloace de a depozita energie – atât la nivel de celule (unde „unitatea de măsură” este molecula de ATP – adenozin trifosfat) cât şi la nivel de organe şi ţesuturi.

Glucidele se pot stoca sub formă de glicogen în muşchi şi ficat, iar lipidele sub formă de ţesut adipos. Excesul de dulciuri poate stimula, de asemenea, depunerea de grăsime, prin intermediul unor mecanisme hormonale (sinteza de insulină). Proteinele nu se stochează, dar organismul le poate utiliza ca sursă de energie în anumite situaţii (efort fizic, diete sau cure de slăbire greşite din punct de vedere medical etc.).

Gestionarea rezervelor de energie este secretul reuşitei atât în terapiile nutriţionale destinate îngrăşării, cât şi slăbirii. Acest lucru se realizează printr-o structură a alimentaţiei care să furnizeze materialul şi energia pentru o creştere armonioasă în greutate (care presupune în mod ideal formare de masă musculară şi nu depuneri de grăsime) , dar şi pentru o slăbire sănătoasă. Luând aceste repere, se poate constata că pseudo-nutriţia recurge la recomandări spectaculoase care dezechilibrează depozitele de energie, impresionând pe termen scurt persoanele, dar, în acelaşi timp, afectând, pe termen lung, sănătatea lor. Exemplul tipic, care apare în curele „cu efect rapid”, este depleţia depozitelor de glicogen, deshidratarea şi catabolismul de masă musculară. Cu această reţetă, se pierd garantat kilograme, rapid, spre satisfacţia de scurtă durată a persoanei care acceptă astfel de măsuri. Pe de altă parte, „reţeta” corectă din punct de vedere ştiinţific presupune o anumită proporţie de macronutrienţi (glucide/lipide/proteine), corelată cu anumite tipare de activitate fizică, dar şi un anumit ritm controlat, care să nu cauzeze adaptări rapide ale metabolismului bazal, şi care să contribuie la dezideratul principal: eliminarea grăsimii în exces.

Caloriile de care avem nevoie sunt utilizate în primul rând pentru funcţionarea normală a organismului. În repaus perfect, la distanţă de ultima masă şi la o temperatură care nu solicită energie pentru termoreglare, energia consumată este utilizată pentru acele procese biologice ce asigură funcţiile de bază: bătăile inimii, circulaţia sângelui, mişcarea şi schimburile gazoase din plămâni etc. Acestea compun metabolismul bazal (MB, sau BMR = rata metabolică de bază sau în engleză REE = resting energy expenditure), care în general utilizează în jur de 70% din resursele de energie disponibile organismului. Aceste cheltuieli pot fi estimate pe baza unor ecuaţii (Harris-Bennedict, Schofield, IOM), care suprind modificările metabolismului bazal în raport cu 3 parametri: MB creşte cu greutatea şi înălţimea, şi scade cu vârsta. Metabolismul bazal este influenţat de numeroşi factori, inclusiv sexul şi compoziţia corporală (există diferenţe de activitate metabolică între ţesuturi, în mod particular între ţesutul gras şi cel muscular).

Organismul cheltuie, suplimentar faţă de metabolismul bazal, energie pentru prelucrarea alimentelor (efect termic al alimentelor sau activitatea dinamic specifică) şi pentru activitatea fizică. Gestionarea celor 3 componente ale metabolismului energetic face parte dintr-o abordare nutriţională corectă, indiferent de scopul urmărit: scădere în greutate, menţinere sau creştere în greutate. Acest fapt se realizează printr-o corectă corelare cu cheltuielile energetice, reprezentate în principal de activitatea fizică.

Cuvinte cheie: metabolism energetic, calorii, diete, cure de slabire, metabolism bazal, efect termic, activitatea fizicaFORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters