trafic.ro ranking

trafic.ro Metabolismul bazal | Nutritionist Cluj

Metabolismul bazal

Metaboslimul cuprinde totalitatea proceselor chimice din organism ce au ca scop gestiunea energiei şi funcţionalităţii organismului („metabole” = schimbare).

Cea mai mare parte din energie (50-80%) se consumă pentru procesele vitale: respiraţie, circulaţia sângelui, reglarea temperaturii şi menţinerea constantelor din organism etc. Această categorie de cheltuieli energetice constituie „metabolismul bazal” (metabolismul „de bază”). Numeroşi termeni, de diferite provenienţe, sunt utilizaţi pentru a defini aceste cheltuieli energetice:

-metabolism bazal (MB)

-metabolism de bază

-rată metabolică bazală (RMB)

-basal matabolic rate (BMR)

-basal energy expenditure (BEE)

-cheltuieli energetice de repaus

-cheltuieli energetice minime

-necesar energetic bazal (NEB)

-resting energy expenditure (REE)

Diferenţele dintre două categorii de termeni ce fac parte din familia semantică a ‚metabolismului bazal’ se referă la noţiunea de „bazal” şi cea de „repaus”.

Astfel, cheltuielile energetice „bazale” sunt cele măsurate în condiţii de repaus total: fizic, psihic, termic (temperatura de 20°C), după 8 ore de somn, 12 ore de la ultima masă, după 20 de minute de stat întins, de obicei în întuneric etc.

Estimarea ratelor de ‚repaus’ presupune condiţii mai puţin stricte, reprezentate în principal de repausul fizic. Întrucât aceste diferenţieri sunt puţin cunoscute, termenii se utilizează în mod larg pentru a defini acelaşi parametru.

De-a lungul timpului s-au dezvoltat metode de estimare a metabolismului bazal, care au generat ecuaţii, utilizate în calculatoarele moderne: Harris-Benedict, Shofield, Robertson/Reid etc. Ecuaţia cea mai utilizată, Harris-Benedict, a fost creată în 1919, pe baza măsurătorilor făcute la 240 subiecţi normali. Cu 50 de ani mai târziu, s-a constatat că ecuaţiile pot supraestima metaboslimul bazal, în special la persoanele obeze. Din acest motiv, pentru o utilizare corectă a ecuaţiilor sunt necesare corecţiile. Explicaţia medicală pentru acest fapt, absentă din ecuaţiile originale, constă în diferenţele de compoziţie corporală, care fac ca, chiar la aceeaşi greutate, persoanele cu masă musculară mai mare să aibă un MB crescut în timp ce persoanele cu ţesut adipos bine reprezentat să aibă un MB scăzut. Aceasta este interpretarea corectă a diferenţelor de MB între două persoane cu aceleaşi caracteristici (sex, vârstă, înălţime, greutate). Explicaţiile de tipul „aveţi un metabolism leneş” nu au argumente medicale, şi sunt mai degrabă sintagme de marketing pentru „nutriţionişti”.

Variaţiile fireşti ale metabolismului bazal, cunoscute de peste 90 de ani (scăderea MB cu vârsta, valorile mai mari la bărbaţi) au de fapt la bază proporţia de masă musculară (mai mare la bărbaţi comparativ cu femeile, la tineri comparativ cu vârstnicii). Acestora li se adaugă variaţii fiziologice, legate de starea hormonală (de ex. hormoni tiroidieni), afecţiuni medicale, status nutriţional (scăderi adaptative în curele sau dietele de slăbire) etc. Adaptarea metabolismului bazal la situaţii de agresiune nutriţională (cure, diete) este cunoscută în medicină, dar prea puţin înţeleasă de persoanele care optează în mod repetat şi inexplicabil pentru curele de slăbire.

Ecuaţia Harris-Benedict este:

Pentru bărbaţi: MB (kcal/zi) = 66.5 +13.75 x Greutate (kg)  + 5 x Înălţime (cm) – 6.78 x Vârstă (ani)

Pentru femei: MB (kcal/zi) = 655 + 9.56 x Greutate (kg) + 1.85 x înaltime (cm) – 4.68 x Vârstă (ani).

Dacă se introduce în formulă greutatea actuală, sunt necesare anumite corecţii în funcţie de compoziţia corporală, în mod particular cantitatea de ţesut adipos.

Cuvinte cheie: metabolism bazal, definitie, ecuatie, formula, Harris-Benedict, cura, dieta, tesut adipos, masa muscularaFORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters