trafic.ro ranking

trafic.ro Aporturile calorice şi nutriţia | Nutritionist Cluj

Aporturile calorice şi nutriţia

Aporturile calorice revin, în mod fiziologic, macronutrienţilor: glucide, lipide şi proteine. Acestea furnizează o cantitate de calorii fixă/gram de macronutrient, respectiv 4.1 kcal/g în cazul glucidelor şi proteinelor, şi 9.3 kcal/g în cazul lipidelor. Tabelele de calorii pot fi verificate prin corelaţiile dintre conţinutul în glucide/lipide/proteine şi numărul de calorii/porţie sau 100 grame, prin aceea că numărul total de calorii/100 grame trebuie să reprezinte cantitatea de glucide (în grame) * 4.1 + cantitatea de proteine (g) * 4.1 + cantitatea de lipide (g) * 9.3. Un exemplu simplu pentru ilustrarea acestui fapt este eticheta băuturilor carbogazoase cu zahăr, care aduc calorii doar din zahăr (pe etichetă marcat la glucide: 10.3), ele neavând în compoziţie proteine sau lipide, cantitatea de calorii fiind astfel 10.3 * 4.1 = 42 kcal/100 g, sau 420 kcal/litru. Trebuie precizat că, în afară de macronutrienţi, există şi o altă componentă care aduce calorii, într-o cantitate semnificativă: alcoolul, 7 kcal/g. Acest calorii sunt furnizate in absenţa nutrienţilor, corespunzând conceptului de ‚calorii goale’, dar intrând în calculul caloric total.

Unele diferenţe cunoscute în ştiinţa nutriţiei se referă la efortul organismului de a prelucra anumite componente, de exemplu proteinele, macronutrienţi cu activitate dinamic specifică mare (ce semnalează un efort mai mare pentru metabolizare). Termenul sinonim este de ‚efect termic crescut’. Medicina începutului de secol a acordat o atenţie particulară acestui aspect, probabil mai puţin cunoscut chiar de unii prescriptori de diete hiperproteice. SDA (specific dynamic action) caracteristică combinaţiilor de alimente este diferită de suma SDA al alimentelor care le compun. Mai precis, carbohidraţii şi lipidele scad activitatea dinamică a proteinelor, după unele cercetări (Ring şi colaboratorii) în egală măsură.

Conceptul de activitate dinamic specifică a fost pe parcurs inclus în conceptul popular de ‚calorii negative’, care, în formularea sa cea mai apropiată de realitatea ştiinţifică s-ar referi la cheltuielile energetice mai mari pentru prelucrarea alimentelor comparativ cu energia furnizată. Deşi unele alimente au devenit celebre pentru presupusa calitate de a furniza „calorii negative” (de exemplu ţelina), până în prezent nu se cunoaşte niciun aliment care să aibă această caracteristică. Efectele anumitor tipuri de alimente cu ‚calorii negative’ au de fapt alte justificări, spre exemplu prezenţa fibrelor.

O altă problemă speculată de nutriţia „de consum” referitoare la aporturile calorice derivă din presupusele efecte ale unor diete, care nu s-ar datora bilanţului caloric negativ ci altor factori (indici glicemici, disocieri etc.). În realitate, este imposibil de demonstrat fizic că o dietă care nu este hipocalorică ar putea slăbi pe cineva, singura realitate medicală specifică acestor diete fiind aceea că se ajunge la regimul hipocaloric fie prin scăderea senzaţiei de foame, fie pur şi simplu prin saturaţia care apare consumând timp de zile sau săptămâni mese monotone (doar carne sau doar brânzeturi etc.).

În final, aporturile calorice pot fi monitorizate, în anumite abordări, prin sistemele de memorare a caloriilor, ca atare sau sub forme simplificate – de exemplu puncte asimilate unor nivele calorice.

Indiferent de provenienţa lor, caloriile din alimente şi băuturi se adună, într-un bilanţ total, pe care unele persoane îl conştientizează doar când ţin un jurnal alimentar. Acest bilanţ global determină, conform datelor ştiinţifice de cea mai mare acurateţe, menţinerea sau modificările de greutate, prin balanţa pe care o realizează cu cheltuielile energetice. Altfel, nici un aliment nu este favorizat sau defavorizat la modul absolut, în care 1000 de kilocalorii sunt 1000 de kilocalorii indiferent că provin din pâine, carne de porc, fructe sau Coca-Cola. Desigur, nivelul caloric absolut nu coincide cu calitatea nutriţională, dar bilanţul total energetic este realizat de corpul nostru doar în funcţie de caloriile totale, şi doar o teorie revoluţionară care să ignore legile fizicii, ar putea contrazice acest fapt.

Cuvinte cheie: calorii, efect termic, activitate dinamic-specifica, diete, monitorizare calorii, calorii negativeFORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters