trafic.ro ranking

trafic.ro Glucidele: sursă de energie | Nutritionist Cluj

Glucidele: sursă de energie

Glucidele (sinonim: carbohidraţi, hidraţi de carbon) aparţin, alături de proteine şi lipide, macronutrienţilor (componente alimentare care furnizează energie).

1 g de glucide eliberează prin ardere 4.1 kcal.

Denumirea sinonimă de hidraţi de carbon (carbohidraţi) se explică prin structura chimică ce cuprinde, alături de carbon, hidrogen şi oxigen în aceeaşi proporţie ca în apă (hidro- = apă).

Principalul rol al glucidelor în organism este acela de furnizor de energie, sub formă de glucoză, dar rolul lor nu se opreşte aici: glucidele întră în compoziţia membranelor, ţesutului nervos, conjunctiv, participă la fabricarea de hormoni, enzime etc.

Creierul este dependent de glucoză, şi pentru îndeplinirea normală a funcţiilor este obligatoriu ca în alimentaţie să existe cel puţin 130 de grame de glucide pe zi. Regimurile sau dietele care recomandă excluderea completă sau un consum sub 130 de grame/zi sunt erori grave. În aceeaşi categorie intră şi dietele sub 500 kcal/zi, care, chiar în cazul în care ar fi constituite numai din glucide, ar conţine maximum 500 / 4.1 = 121 grame de glucide, deci sub limita admisă pentru o funcţie cerebrală normală.

Astfel, înfometarea, dieta hidrică sau cura de zero calorii sunt considerate în prezent erori grave în nutriţie, cel puţin din punctul de vedere al acoperirii nevoii de energie din glucide. Din alt punct de vedere, înfometările sunt compatibile cu supravieţuirea, pentru anumite perioade de timp, dar acest lucru se face cu un anumit preţ: organismul îşi consumă din rezerve (muşchi, ficat) îşi adaptează metabolismul la agresiunea suferită, pentru ca la finalul agresiunii să poată recupera uşor pierderile. Astfel, sistarea drastică a surselor de energie este pe de o parte compatibilă cu supravieţuirea, nu însă şi cu slăbitul pe termen lung, aşa cum greşesc multe persoane, şi explicaţia se găseşte în natură: organismele sunt programate genetic şi vor alege întotdeauna să supravieţuiască, nu să menţină o greutate scăzută pe care cineva s-a chinuit să o atingă rapid.

Pe partea cealaltă a versantului se află situaţia mult mai întâlnită a excesului de glucide, în special cele simple, rafinate sau concentrate. Acestea se absorb rapid şi sunt utilizate ca energie doar atât cât e nevoie, iar excesul este depozitat sub formă de grăsime.

Nu acelaşi lucru este valabil pentru glucidele complexe, care au un alt tip de metabolism, şi care trebuie să aducă cel puţin 50% din energia organismului. Nu este un paradox, ci un fapt cu o explicaţie simplă: nu toate glucidele sunt la fel.

Cuvinte cheie: glucide, energie, carbohidraţi, hidraţi de carbon, glucide simple, complexe, rafinate, concentrate.FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters