trafic.ro ranking

trafic.ro GREUTATEA LA COPII SI ADOLESCENTI | Nutritionist Cluj

GREUTATEA LA COPII SI ADOLESCENTI

Cuprins: interpretare grafice, tabele şi curbe de creştere, calculatoare de greutate normală pentru bebeluşi, copii şi adolescenţi.

>>>Calculator pentru greutatea normală pentru bebeluşi şi copii cu vârsta între 0 şi 3 ani

 >>>Calculator pentru greutatea normală la vârste între 2 la 20 ani

 >>>Calculator pentru lungimea (înălţimea) normală pentru bebeluşi şi copii cu vârsta între 0 şi 3 ani

 >>>Calculator pentru înălţimea normală pentru vârste între 2 la 20 ani

Curbele de creştere şi tabelele de creştere sunt utilizate in primul rând în pediatrie pentru a evalua dacă indicii antropometrici urmăriţi (greutate, înălţime, indice de masă corporală etc.) pentru un anumit copil/adolescent se încadrează sau nu în normalul statistico-epidemiologic. Practic aceste curbe sunt rezultatul colectării datelor antropometrice de la toata populaţia, date care ulterior sunt grupate pentru a furniza informaţia căutată, sub formă de tabele şi grafice. Această informaţie, care trebuie prelucrată de către cel ce interpretează tabelul sau graficul, aduce răspunsul la întrebări de tipul: ‘ce greutate trebuie sa aibă un băiat la vârsta de 11 ani?’ sau invers: ‘fetiţa mea are 6 luni si cântăreşte 8 kg. Este ea normal dezvoltată?’ (intrebări foarte frecvente pe forumuri).

 Trebuie precizat de la început ca în România nu sunt disponibile curbe de creştere oficiale bazate pe studiul populaţiei României, aşa încât în practică se lucrează cu curbe de creştere folosite in alte ţări (Franţa, SUA, Germania), plecând de la prezumţia că populaţia României ar fi asemănătoare cu populaţiile care au stat la baza alcătuirii tabelelor (asemănările sau diferenţele dintre populaţii sunt de resortul epidemiologiei). Mai mult, majoritatea graficelor de creştere sunt alcătuite în perioade cu frecvenţă diferită a problemelor de greutate faţă de prezent. Aceste noţiuni sunt utile in interpretarea corecta a informaţiei, întrucât, cel puţin teoretic, ar putea exista ‚erori’ datorate utilizării acestor grafice obţinute prin statistică, ce furnizează în acest caz noţiunea de ‘normal’.

Informaţiile publicate si accesibile gratuit pe Internet pe acest subiect (dezvoltare normală / obezitate la copii sau insuficienţă staturo-ponderală – sinonim retard de creştere / ce înseamnă ‘normal’ -in sens statistic/epidemiologic- pentru greutate, înălţime, perimetru cranian etc) provin, în majoritatea cazurilor, de la instituţii oficiale, şi sunt de încredere (cu menţiunile de mai sus privind interpretarea).

Pe site-ul Societăţii Franceze de Pediatrie sunt publicate (la rubrica : ‘courbes de corpulence a telecharger et a imprimer’) 2 curbe (pentru băieţi si fete intre 0 si 18 ani) pentru indicele de masa corporala (IMC), numite ‘courbes de corpulence’ :

LINK: http://www.sfpediatrie.com/parents-et-enfants/surveillance-de-la-croissance-et-de-la-corpulence-courbes-fiche-excel-de-calcul-de-limc.html. (la acest link trebuie dat click pe ‘telecharger et imprimer’, si graficul va apărea pe ecran).

 UTILIZARE. Atât acest grafic, cât şi celelalte grafice similare se folosesc după cum urmează (explicaţiile sunt pentru acest grafic particular). Se începe prin a calcula indicele de masă corporală al copilului (după formula : greutate (kilograme) împărţit la înălţimea (metri – exemplu: 1.20 m) la pătrat, sau, mai simplu formulat : greutate in kg împărţit la înălţime in m si împărţit din nou la înălţime in m). Folosind valoarea obţinută se va trasa o linie orizontală în dreptul valorii trecute pe axa IMC (axa verticală: indice de masse corporrelle), iar in dreptul vârstei copilului sau adolescentului (axa orizontală) se va trasa o linie pe verticală. Cele două linii trasate (sau imaginate, sau urmărite pur şi simplu cu o riglă) se vor intersecta intr-un punct, situat fie pe una din curbe, fie intre 2 curbe. Mai departe, curba respectivă (sau cele 2 curbe) trebuie urmărită de-a lungul ei înspre dreapta până la marginea din dreapta a graficului, unde se va citi numărul corespunzător curbei, sau cele 2 numere corespunzătoare curbelor între care s-a încadrat IMC-ul copilului. Numărul întâlnit reprezintă percentila corespunzătoare sexului si vârstei, care spune unde se situează copilul în raport cu ceilalţi copii din generaţie. Mai simplu spus, dacă linia ajunge la percentila 50 (cifra 50 in dreapta graficului) inseamnă ca 50% din copii au indice de masa corporala mai mare (‘sunt mai graşi’) iar 50% au indice de masă corporală mai mica (‘sunt mai slabi’). Pe acest grafic sunt figurate si interpretările, respectiv daca percentila obţinută este mai mare decât 97 (respectiv 97% din copii sunt mai slabi iar 3% din copii sunt mai graşi decat copilul pentru care s-a calculat IMC), atunci diagnosticul este de obezitate. Invers, dacă valoarea obţinută corespunde unei valori sub percentila 3, atunci se poate afirma că exista retard sau insuficienţă ponderală.

 Un alt exemplu practic: dacă un copil are 9 ani si un IMC de 16, intersectând orizontala care trece în dreptul cifrei 16 pentru IMC, si verticala corespunzătoare vârstei de 9 ani, acestea se intersectează undeva lângă linia groasă, care urmărită pana la capăt in dreapta indică cifra 50. In acest caz se poate spune ca indicele de masă corporală al copilului se situează la percentila 50 (sau este ‘ideal’, in acest context). Acesta este principiul tuturor graficelor care figurează curbe de creştere.

Pentru copiii intre 0 si 3 ani sunt figurate pe un site-ul francez Doctissimo 3 grafice : pentru înălţime, greutate şi perimetru cranian corespunzătoare vârstei:

LINK: http://www.doctissimo.fr/html/grossesse/croissance/index_croissance.htm

Pe site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii există, din 2006, grafice care pot fi imprimate, în cadrul secţiunii Childgrowth Standards – Standards, de unde căutarea se poate continua în funcţie de informaţia dorită, sub formă de tabel sau grafic, percentilă sau scor Z etc.

LINK: http://www.who.int/childgrowth/standards/technical_report/en/index.html

 Pentru băieţi între 0 şi 5 ani se poate urma următorul link (aici se găseşte tabelul simplificat pentru greutate in funcţie de vârstă, menţionând percentilele 3,15,50.85,97):

LINK: http://www.who.int/childgrowth/standards/sft_wfa_boys_p_0_5.pdf

 Pentru fete intre 0 si 5 ani se poate accesa următorul link (aici se găseşte tabelul simplificat pentru greutate în funcţie de vârstă, menţionând percentilele 3,15,50.85,97):

LINK: http://www.who.int/childgrowth/standards/sft_wfa_girls_p_0_5.pdf

 Interpretarea percentilelor este aceeaşi (descrisă mai sus) (percentila 50 se mai numeşte mediană; percentila 97 este utilizată ca limită pentru definirea obezităţii, iar percentila 3 pentru definirea insuficienţei de creştere).

Pe site-ul organizaţiei americane CDC (Centers for Disease Control and Prevention), la secţiunea NCHS (National Center for Health Statistics) sunt publicate graficele de creştere (Clinical Growth Charts), grupate in două categorii de vârstă (de la 0 la 36 luni si de la 2 la 20 de ani), şi care includ reprezentările pentru: greutate în funcţie de vârstă, greutate în funcţie de înălţime, IMC (sinonim BMI, Body Mass Index) în funcţie de vârstă etc.

LINK: http://www.cdc.gov/nchs/about/major/nhanes/growthcharts/clinical_charts.htm#Clin%201

 Exista doua variante folosite, cea care foloseste pentru separarea extremelor percentilele 5 si 95 si cea care foloseste pentru separarea extremelor percentilele 3 si 97. (intrucat si in practica se folosesc in general ambele seturi de  percentilele precizate):

LINK: http://www.cdc.gov/nchs/about/major/nhanes/growthcharts/clinical_charts.htm#Clin%201

♦ In ce priveşte România, este disponibil un motor de calcul care menţionează ca referinţă autorii Prader-Budlinger (1977) – Heinemann-Weidtman (1982), şi care afişează graficele după introducerea datelor personalizate

LINK: http://www.parinti.com/modules.php?name=Grafice.

În practica pediatrică se folosesc, în general, în funcţie de referinţele acceptate de clinica respectivă, tabele sau grafice de origine franceză sau americană. (tabele care furnizează medii si deviaţii standard, sau graficele clasice).

Ca o sinteză, acest articol menţionează câteva surse fiabile disponibile pe Internet pentru a răspunsul la întrebări frecvente referitoare la dezvoltarea normală a copilului şi adolescentului din punct de vedere antropometric: greutate, înălţime, indice de masă corporală (IMC), perimetru cranian; se explică în acest articol cum se folosesc graficele si curbele de creştere pentru estimarea normalului, si mai ales pentru sesizarea anormalului (respectiv extremele: obezitatea si insuficienţa creşterii staturo-ponderale).

Tabelele si graficele OMS pot fi accesate pornind de la adresa:  

ttp://www.who.int/childgrowth/standards/en/

Autor: Dr. Adrian Copcea, @www.NutritionistCluj.Ro
Publicat: 23 mai 2010. Actualizat: 19 aprilie 2011. • admin ::: comentariu pe forum :

  Acest articol este o reeditare actualizata a celui mai citit articol din blogul http://www.adriancopcea.wordpress.com (2008)

 • Greutatea normala la copil si adolescent – curbe de crestere « Adrian Copcea’s Blog ::: comentariu pe forum :

  […] 20 ianuarie 2008 Greutatea normala la copil si adolescent – curbe de crestere Posted by Copcea Adrian under MEDICINA [45] Comments  Varianta actualizata (2010) a acestui articol se gaseste la adresa: http://www.nutritionistcluj.ro/vi-pagina-pacientului/vi-2-greutatea-normala-la-copil-si-adolescent-c… […]

 • admin ::: comentariu pe forum :

  Un raspuns la una din intrebarile primite pe mail, legat de acest articol: indicele de masa corporala se calculeaza conform formulei greutatea in kg / patratul inaltimii in m la toate varstele, dar aplicabilitatea este in general pentru categoriile de varsta peste 2 ani. Interpretarea nu se face ca la adult, ci conform cu aceste grafice sau tabele.

 • madalina ::: comentariu pe forum :

  buna ziua,
  ma numesc madalina si am 18 an.as vrea sa gasesc o metoda de a da jos cateva kg deoarece la inaltimea de 1m si 65cm am 70 de kg ….as vrea si eu o solutie dar nu prin infometare

 • sime teodora ::: comentariu pe forum :

  BUNA,am si eu i intrebare.fetita mea are 2 ani are 82 cm 10 kg si diametrul capului de 44.trebuie sa imi fac griji ca e micuta si slabuta.

 • bululetegeorgeta ::: comentariu pe forum :

  pt copiii de pana in 18 ani se pot lua masuratorile corporale(cu ajutorul centimentrului)? Daca da, care ar trebui sa fie (cu aproximatie)valorile?
  Merci

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Georgeta. Copiii au constitutii si modificari in timp cu variatii mari, de aceea nu exista o standardizare a acestora. Doar pentru adulti s-au stabilit mai clar metodele.

 • Eugen ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua,

  Am un baietel de 7 ani si 9 luni , are 21.5 kg si 1.23 inaltime.Ar trebui sa ne facem griji ?
  Multumesc

 • iliescu petra ::: comentariu pe forum :

  am o fetita de 5 ani si 9 luni care are 1,20 m. ;i 30 de kg., este mai grasuta decat fetitele de varsta ei si este pofticioasa.
  cum sa o fac sa mai slabeasca 4-5 kb.?
  ar trebui sa merg la edocrinolog sau sa incerc sa o determin sa tina un regim alimentar??
  va multumesc .

 • ILIESCU PETRICA ::: comentariu pe forum :

  fetita mea are 30 kg. la 6 ani, as dori sa stiu cum o determin sa numai ia in greutate . are masa musculara destul de dezvoltata, dar este mult pt. parametrii din grafice

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Petra I. Cel mai bine va pot ajuta un pediatru, cu sau fara un psiholog cu experienta pe acest segment de varsta. Endocrinologul va poate oferi relativ putine notiuni (sau tactici! la aceasta varsta) comparativ cu un pediatru care are experienta pe acest segment de varsta. V-o pot recomanda cu incredere pe Dr. Delia Chira din Cluj (www.pediatrucluj.ro).

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Petrica I. Cel mai bine este sa urmariti ce prefera din variantele mai usoare de alimente: ce legume, ce supe; iaurturi, fructe, carne slaba +oua (sa nu uitati de ele), si sa incurajati consumul acestora. V-am raspuns si la celalalt mesaj, medicii pediatri care au experienta in nutritie sunt cei mai buni specialisti in aceste situatii, in special cei care colaboreaza si cu psihologi, daca este cazul.

 • nacreala iosif ::: comentariu pe forum :

  am un copil de 9 ani si nu mananca nimic nu stiu ce sa mai ma fac cu el doar dulciuri sant si divortata de 9 ani cand era mic la varsat de 1 an manca f bine este si ff nervos va rog ajutatima are doar 24kg

 • nicoleta ::: comentariu pe forum :

  Buna fata mea are 11 ani 1,50 si kg 70 are foarte mult nu stiu ce sa mai fac ai dau regim este si la sport aerobic de 3 ori pe saptamana nu pot oprio din mancat mananca la bunici cand sunt la munca va rog spunetimi ce sa facu ca nu mai stiu

 • ELLA ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua.Revin cu o noua intrebare . Am o fetita de 5,5 luni , are 107 cm si 15 kg. Mentionez ca la nastere a avut 2,900/48cm.Este un copil vioi, activ , as dori sa stiu daca este cazul sa consult un medic endocrinolog.
  Va multumesc.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Nacreala Iosif. Trebuie discutat si cu un pediatru, si gasite inclusiv variante in care sa strecurati si celelalte alimente, cel mai important lactatele: daca mananca cerale + lapte, biscuiti + lapte sau iaurt; de asemenea fructele, si, cat de mult puteti sa incercati sa ii oferiti carne si branza alaturi de dulce, acestea echilibreaza meniul. Din pacate pe Internet nu am cum sa va recomand nimic, trebuie sa discute el cu specialisti, din ce ati scris in mesaj cred ca este foarte important, inainte de aspectele de NUTRITIE, sa discutati cu PSIHOLOG.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Nicoleta. Cred ca trebuie sa discutati cu un PSIHOLOG pentru a gasi solutiile potrivite. Sfaturile sunt din acest domeniu, pentru ca, chiar daca un nutritionist va poate face un program, el trebuie sa fie APLICAT de fata Dvs., care are motivatiile ei, placerile ei, recompensele ei etc. Sfatul meu este sa discutati cu un psiholog. Puteti gasi la Asteco psihologi foarte buni pe acest domeniu (nutritia si psihologia nutritiei).

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Ella. Daca medicul pediatru nu va indruma la endocrinolog, atunci nu are nevoie de medic endocrinolog. Medicul pediatru este cel care dirijeaza investigatiile la aceasta varsta, alaturi de medicul de familie.

 • alyna ::: comentariu pe forum :

  buna ziua am o fetita de 11ani are o inaltime de 1,55 si 31 kg este foarte slabuta mananca foarte putin si numai ce ii place as vrea sa mai ia si ea in greutate ce sfat imi sugerati d_voastra ca nutritionist va doresc numai bine alina PITESTI.ASTEPT SA_MI RASPUNDEI.

  -

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Alyna. Sunt anumite alimente (cereale, biscuiti, lapte, sucuri naturale, pireu, orez, paste, paine!) care ajuta la ingrasat, trebuie gasite acelea care ii plac, si insistat pe ele. Cel mai bine este sa discutati cu un specialist nutritionist in orasul Dvs., eventual cu un pediatru care are si aceasta activitate la cabinet.

 • mihaela ::: comentariu pe forum :

  Buna, fata mea are11 ani, 1,42 si 35 kg.As dori sa stiu daca este normal sau nu?va multumesc

 • SaraMaria ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua. Fetita mea are 8l2s si are o greutate de 6.550 si 68 cm, dat fiind faptul ca an nascut o prematur la 32 de saptamani cu o greutate de 1.370 gr si 39 cm. Este in parametrii normali,adica are o greutate suficient de buna la aceasta varsta? Va multumesc

 • Maria: ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua. Am o fata de 14 ani,inalta. Are 75 kg si ii este foarte greu sa tina o dieta desi vad ca isi doreste asta. In cateva luni are banchetul si vrea sa slabeasca dar nu stie cum. Cum pot sa o ajut?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Maria. Cel mai bine este sa vorbeasca cu un specialist nutritionist, tocmai ca sa nu tina nicio dieta ci sa faca modificari inteligente in alimentatie astfel incat sa slabeasca, daca asta isi doreste. Asta impreuna cu un program ordonat de miscare, care trebuie si el discutat (in general dansurile, alergarile, mersul pe jos, bicicleta etc. ajuta foarte mult la scaderea in greutate).

 • Tohaneanu daniela ::: comentariu pe forum :

  Am un băiețel de 7 ani are 137cm și 44 kg cum facem sa slabim.pupam super și ciorbe de legume suc de portocale cu mere pâine integrala branza slaba carne de pui dar și lapte cu cereale sau orez și paste.

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters