trafic.ro ranking

trafic.ro Nutriţie şi alimentaţie sănătosă la TV: emisiunea “Alo Doctore!”, NCN | Nutritionist Cluj

Nutriţie şi alimentaţie sănătosă la TV: emisiunea “Alo Doctore!”, NCN

Cuprins: nutriţie, emisiune TV ‘Alo Doctore’, NCN, Cluj, invitat Dr. Adrian Copcea, medic specialist nutriţionist,  Cluj-Napoca. Subiecte: alimentaţie sănătoasă, mic dejun, iaurturi, fructe, diete şi metode medicale de slăbire. 

În 27 aprilie 2011, am fost invitatul emisiunii ‘Alo Doctore!’, în direct la postul clujean NCN. Prezentată de Narcisa Chiorean, emisiunea a abordat teme referitoare la nutriţie, diete şi alimentaţia sănătoasă. Prezenţa unui medic nutriţionist în această emisiune TV a fost datorată recentei perioade de Paşti, după care toată lumea plănuieşte o scădere în greutate, o alimentaţie “mai bună” după mesele bogate de sărbători şi în apropierea vacanţelor de vară. Din acest motive, emisiunea a fost titrată “diete de vară”.

La întrebarea “ce este alimentaţia sănătosă?” am discutat despre diversitate, ordinea din alimentaţie, prezenţa micului dejun, echlibrul dintre glucide, lipide şi proteine în alimentaţie, şi, nu în ultimul rând despre integrarea alimentaţiei într-un concept mai larg numit “stil de viaţă sănătos” care cuprinde şi mişcarea, absenţa fumatului, un nivel redus de stres.

Întrebările referitoare la greutatea normală au prilejuit detalierea definirii greutăţii normale la copii, cu menţionarea graficelor şi curbelor de creştere (prezentate pe larg pe nutritionistcluj.ro în rubrica ‘greutatea normală la copii şi adolescenţi’). De asemenea, am menţionat criteriul standard pentru greutatea normală la adulţi: indicele de masă corporală, care poate fi calculat chiar pe această pagină urmănd linkul “va cunoaşteţi IMC-ul?” din drepta sus. Am vorbit şi despre persoanele care au o greutate normală dar o compoziţie a corpului deficitară, cu masă musculară redusă, şi cu ţesut adipos crescut (“obezitatea normoponderalului”), insistând asupra pericolelor cauzate de grăsimea din jurul organelor (grăsimea viscerală).

Alte întrebări s-au referit la micul dejun, tipuri de iaurturi, locul cerealelor în dietă, momentele ideale pentru consumul de fructe, citirea etichetelor, aditivi, şi multe altele. Am menţionat diferenţa fundamentală între dietele “xeroxate” şi metodele medicale de slăbire: durabilitatea rezultatelor.

În finalul emisiunii, am fost rugat să dau sfaturi telespectatorilor, şi am ales două sfaturi principale. Primul a fost pentru persoanele cu obezitate, pe care le-am sfătuit să trateze problema cu seriozitate, cu tot ce înseamnă bilanţul de sănătate, întrucât obezitatea nu este doar un factor de risc, ci o boală, cu consecinţe potenţiale severe (epidemia de diabet zaharat tip 2 fiind consecinţa cea mai cunoscută a extinderii obezităţii). Al doilea sfat a fost să nu uităm de mişcare, în primul rând de mersul pe jos, ceea ce, desigur, este foarte plăcut în această perioadă însorită.

Mulţumesc postului NCN pentru invitaţia la emisiunea “Alo Doctore!”.

Autor: Dr. Adrian Copcea, medic specialist nutriţionist-diabetolog, Cluj-Napoca.
Publicat: 28 aprilie 2011 @nutritionistcluj.Ro  • ana ::: comentariu pe forum :

    cum pot intra in posesia unui regim personalizat?

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @Ana Printr-o consultatie la un medic specialist in diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, in orasul Dumneavoastra, in sistemul privat. Personal nu recomand nimanui diete luate de pe Internet, in afara unei discutii fata in fata cu medicul.

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters