trafic.ro ranking

trafic.ro Statul privat. Editorial. | Nutritionist Cluj

Statul privat

-EDITORIAL-

Astazi mi-am pus serios problema intelectuala a statului privat.

Povestea incepe in urma cu 6 luni, in localitatea Ciumarna, langa Zalau. Mergand spre serviciu cu un ametitor 62 km la ora, intr-o zona ce numai localitate nu mai parea de mult, printre copaci si pe 2 benzi pe sens, m-am trezit cu un politist gesticuland sa trag pe dreapta, ceea ce am si facut, exact langa placuta de Ciumarna rosu barat. Am intarziat un pic la spital, in asteptarea procesului verbal, si suportand ironia politistului care imi explica pe un ton sarcastic ca “pe bordul meu scrie foarte mare viteza”. Ajuns la spital, am rugat un coleg de incinta sa imi plateasca amenda, si cu asta am zis eu ca e gata cu episodul ‘amenda’.

Povestea continua dupa 6 luni. Un nene delivery suna la usa si imi inmaneaza oficial o hartie, cu semnatura si tot ritualul de “sa fie clar ca am primit-o”. Deschid. Serviciul de Excecutare silita din Cluj-Napoca, serviciul Primarie Taxe Impozite ma anunta ca trebuie sa platesc 120 de roni, va sa zica amenda full pentru Ciumarna. Desigur ca sun la telefonul de pe hartie, si o doamna politicoasa imi explica ca nu e nicio problema, trebuie doar sa caut chitanta conform careia am achitat amenda. Si pe care desigur ca nu o mai am (ca de ce sa pastrez chitanta ca am platit amenda, daca tot am platit-o?), astfel incat la al doilea telefon aflu ca imi pot trimite cei din Zalau (unde nu mai lucrez de mult) o dovada cum ca am platit. Dupa ceva telefoane in serie, ma aleg cu promisiunea politicoasa ca o voi primi pe fax.

Povestea continua azi. Intre timp am primit prin fax adeverinta cum ca exista chitanta prin care am platit amenda, mai ramane doar sa ma duc cu ea la primarie. Zis si facut. Ma duc la primarie, ma indrept spre un ghiseu mai liber unde politicos ma interesez unde ma duc cu hartiile din mana mea. Mi se spune la etaj, dar trebuie sa iau numar. Iau numar de la aparat, merg la etaj. O tanara in costum, cel mult toleranta, infinit departe de politicoasa, asimptotic aproape de dura, ca sa fiu eufemistic, imi explica, asa, cam pentru un IQ neglijabil, ca sa merg la Primaria veche. Pe silabe. Asa, ca re-ce-si-u-ne.

Povestea continua in locatia 2. Tot azi. Va sa zica Primaria veche. Parchez asa de un 30 de minute, si ma indrept linistit pe coridoarele pe unde am mai facut cozi pentru trusoul de bebe. Cel care se cere de acolo, dar se ridica din alta parte. Bun, imi spune un domn cu cravata sa merg la camera 15. Merg la camera 15, unde sunt ghisee de la 1 la vreo 14 cred, cu cozi toate. Nestiind la ce ghiseu sa stau, ma asez si eu la o coada de 2-3 oameni, doar ca sa pun intrebarea (coada la informatii fiind de minim 15 persoane). Pun intrebarea, merg apoi la camera 17, de unde la xerox dupa buletin, si apoi, cum altfel, la un nou ghiseu. Ghiciti care…cel cu coada cea mai mare, desigur.

Povestea continua la ghiseul 2. In fata mea o doamna varstnica cu un vraf de acte, si un alt functionar silabisindu-i ceva ce nici macar eu nu inteleg. In fine, imi vine si mie randul, dupa 4-5 oameni (dintre care unii intrati pe scurtatura in fata mea, asa, ca de pe laturi, shumacherian, avand desigur “o intrebare”). Iaca trebuie sa fac acum o cerere. Pe cerere sa scriu asa: proces verbal numarul, chitanta numarul. Atasat: copie xerox dupa buletin. Peste toate, scris cu mana: conform cu originalul. Aceasta cerere este inregistrata, de la mine catre serviciul amenzi, ca sa ii rog sa imi stearga datoria (de mult platita). Scriu cererea, timp in care coada mai avanseaza un pic. Acum ce fac, trec din nou la coada?…Noroc de oameni draguti si de final rapid…

Gata, am reusit. Am transmis cererea mea catre ei, la cererea lor catre mine. Happy end. Totusi mare lucru acest final, avand in vedere ca ar fi existat un final alternativ destul de plauzibil. Adica: ies dupa 2 ore de plimbari, si imi iau masina, pe care gasesc un bilet de amenda ca am depasit jumatatea de ora pe care, crezandu-ma generos, o acordasem Primariei vechi…Noroc ca acest final nu s-a intamplat, desi, temandu-ma de el, devenise posibil spre probabil…

Si revin de unde am plecat. Asadar la cozile pe care le-am facut pentru a compensa ciudata lipsa a unui circuit intern minimal care sa anunte clujul ca AM PLATIT o amenda la zalau, in timp ce clujul cumva stie ca AM DE PLATIT exact aceeasi amenda. Si pentru care un om suna la mine la usa cu o scrisoare scrisa, pusa de cineva intr-un plic, livrata, semnata, parafata…ceea ce cu siguranta dureaza si costa mai mult decat un ‘send’, cu tot cu attachment…

Si ma gandesc. Toata lumea asta sta la cozile astea, in principiu, pentru a da bani statului. Stat care, in prezent, pare ca face si ceva pentru ei, din moment ce majoritatea celor de la cozi sunt “asistati social” (desi au platit o viata pentru pensie, de exemplu). Si la stat avem, slava Domnului, multe de plata. Si imi vine ideea urmatoare. Asa cum lumea nu mai are prea mult de mers pe la spitalele de stat, daca are cea mai mica alternativa in privat, exact asa as vrea eu sa ma radiez de la stat. Sa nu mai fiu in niciun fel nici dator nici la stat, nici la cozi, nici la salariul lor de medic sp[ecialist de 12 milioane (ajustat de bugetarii supremi cu fix 25%., nu 24.8%,. nu 25.2%), din care 11 milioane benzina sa ma duc din cluj in zalau asa un 3-4 ore pe zi, strabatand ca un fulger Ciumarna, catre saracile mii de pacienti cu diabet care, oare de ce, nu prea au doctori, si fac, la randul lor, mega-cozi sa ne vada pe noi, astia putini si asistati social (adica bugetari). Deci, sa nu mai am nicio legatura cu statul roman. Sa ma inscriu, iaca, la statul meu privat. La doctorul privat, gradinita privata, televiziunea privata, coada privata, strada privata, pensia privata…Si gata cu banii dati unui stat abstract, care la o adica de luat de la noi poate, dar de dat inapoi niciodata. Sau cel mult cateodata, si atunci, din ce bani, desigur, tot din banii nostri..

Si ma intreb, unde s-or duce banii din amenda mea?…

PS multumesc tuturor celor care au contribuit la aceasta povestioara: politistul din Ciumarna, Bogdan, doamnele de la telefon de la Primaria Zalau, Politia Zalau, postasul, autorii siteurilor de internet ale primariei si politiei, doamna de la ghiseul de pe stanga cum intri, doamna de la etaj, doamna de la parcarea primariei, automatul de parcare de pe Eroilor, domnul cu cravata de la indrumari platitori, domnul elegant de la xerox, doamnele de la ghjseul nu mai stiu numarul din camera 15, cele 2 doamne dragute din camera 17, si, desigur, domnul de la ghiseul 2, care a incheiat cu mult tact si multa rabdare la randul lui, demersul. Si sa nu uit, domnii care nu m-au prins depasind timpul de parcare la primaria veche. • pompiliu ciumarneanu ::: comentariu pe forum :

  Buna seara,

  daca bine am inteles din ce spuneti dvs aici, inseamna ca toti cei care platesc amenzi in alte judete decat cele in care isi au domiciliul, vor trebui sa repete tot CIRCuitul descris mai sus la primaria de bastina…hmm noroc ca amenzile sunt pe bani si nu pe biciuit in public, ca atunci se bucurau si clujenii sa vada showul de la zalau de cu sase luni in urma :)))

  felicitari pentru modul in care ati redat evenimentele
  la revedere

  Pompiliu Ciumarneanu
  patron
  ‘Biciul fermecat’
  magazin de articole pt sporturi de interior

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Dl Pompiliu Ciumarneanu Multumesc pentru mesaj! Da, lectia pe care am invatat-o este ca dupa ce se plateste amenda, mai trebuie mers undeva cu chitanta conform careia acea amenda a fost platita, pentru ca ei nu au un CIRCuit de acest tip :)

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters