trafic.ro ranking

trafic.ro Alta parere despre excesul de sare, zahar si grasimi | Nutritionist Cluj

Altă părere despre excesul de zahăr, sare şi grăsimi

Alta părere despre excesul de zahăr, sare şi grăsimi. Un mail anonim care circula ca un virus amesteca, ca de obicei, cateva lucruri corecte cu o tona de idei gresite si, desigur, in contextul romanesc, periculoase.

Acest tip de mail atractiv, din genul celor ce nu mă ocolesc niciodată (datorită profesiei mele) face parte din categoria celor pe care le trimiteţi mai departe, găsindu-le interesante, după care va treziţi cu tone de mailuri de tipul “aţi câştigat la Cazino”, “Mr Ibrahim Mantu are un business în Africa şi trebuie ajutat să scape de mulţi bani etc.”…

EXCESUL DE SARE

Da, excesul de sare poate fi nociv, deşi nu în toate cazurile. Cercetările arată că aproximativ jumătate din persoanele cu hipertensiune sunt “receptive” la un regim hiposodat. Altă discuţie ar fi: cât de hiposodat trebuie să fie regimul, şi, într-adevăr, dacă restricţia de sare (în afara unor situaţii foarte clare, cum ar fi tratamentul cortizonic) are efectele scontate. A doua discuţie, firească, şi pe care o purtăm deseori la cabinet cu pacienţii este “ce înseamnă exces?”. Răspunsul este că autorul anonim al mailului respectiv, în acest caz, are dreptate. Despre sarea cu iod, altă discuţie.

In schimb, despre sarea ca “electrolit care scos din sânge…reduce viteza informaţiei”, sigur ca n-are niciun rost ca medicii sa ii explice ce inseamna echilibrul sodiu-potasiu in organism. In plus, conform autorului anonim, medicii urmaresc  sa “tăia legăturile informaţionale cu creierul, ca să poata trimite medicamentele peste tot”, si ca să elimine alergiile şi „reacţiile la chimicale”..In acest context, fara acordul vreunui medic, autorul mailului va putea, când va ajunge în spital ,să-şi aducă cu el nişte rezerve de „sare, zahăr şi grăsimi”, pentru a evita vreo „alergie la chimicale în creier”.

Şi ca să închei cu excesul de sare, ar fi de mentionat ca nu Petre Ispirescu a inventat aceste recomandări. Contrar acestei noi teorii a conspiraţiei made in Romania, expresia originala exista de mult timp in Franta: Les industriels peuvent aujourd’hui ne pas payer la taxe en reproduisant l’un de ces fameux messages sanitaires, comme “Pour votre santé, évitez de manger trop gras, trop sucré, trop salé“, qui en fait ne sont pas toujours compris ni même lus. (sursa: L’Express, Franta). Acest pasaj este dedicat autorului mailului, pentru a intelege că „pentru sănătatea dumneavoastră evitaţi excesul de sare, zahăr şi grăsimin-a fost inventat în România.

EXCESUL DE ZAHĂR

N-am găsit nimic interesant de comentat în pasajul respectiv.

EXCESUL DE GRĂSIMI

În schimb aici, da. Trecând peste pasajul referitor la scăderea periculoasă a colesterolului cu medicamente, care, ciudat, n-are nicio sursă, urmează un pasaj cu aparente referinţe bibliografice, cum ar fi aceasta: JAMA 2001; 285:2486-2497. Am putea înţelege de aici că respectivul a citit şi înţeles raportul şi recomandările NCEP ATP III – pe care le-am şi prezentat pe www.nutritionistcluj.ro, în diferite articole, şi care se găsesc la această referinţă). Când, în realitate, spammerul începe o pledoarie conform cărora scăderea recomandărilor de limitare a colesterolului alimentar de la 300 mg/zi la 200 mg/zi ar fi dus la 36 milioane de bolnavi şi 4.3 miliarde de dolari profit. Pentru linistea lui si a altora din categorie, această recomandare nu s-a aplicat în nicio ţară de pe niciun continent, cu atât mai puţin să ducă această recomandare foarte teoretică la atâtea boli.

Şi, în final, o concluzie aparent corectă, la un raţionament gresit (fapt desigur posibil doar daca nu exista legatura intre concluzie si rationament): „Între << ştiinţa>> unora şi intuiţia lui strămoşească, ciobanul român a ales Intuiţia ! Tot cu slană, pită şi pălincă trăieşte!”. Doar cateva sugestii: ar mai fi şi alte lucruri de luat în calcul pe lângă intuiţia ciobanului: poate că ciobanul se mişcă mai mult, petrece mai mult timp în soare, sintetizează mai multă vitamina D…şi poate citeşte mai puţine spamuri din acestea…

În loc de concluzie, vă rog să ignoraţi aceste manifeste anti-ştiinţă, anti-medici şi să meditaţi la următorul fapt, şi nu la pseudorevelatiile acestui autor anonim. Care este speranţa de viaţă în Europa? Care este speranţa de viaţă în România? Cum este sistemul medical de acolo? Cum este sistemul medical de aici? Cum urmează vesticii recomandările medicilor? Cum urmează românii recomandările medicilor?…Abia după ce v-aţi gândit la aceste lucruri de bun simţ, obosiţi-vă să vă gandiţi la cuprul, amorţirea creierului, alergiile la chimicale, şi cele 200 mg de colesterol pomenite în mail. Sau, mai bine, nu…  • Caracas Diana ::: comentariu pe forum :

    Ma numesc Caracas Diana si am gasit emailul dvs pe internet…Am 22 de ani, 1.67 si 55 de kg…Problema mea este ca nu stiu cum sa scap de celulita…Din vara anul trecut am inceput lupta cu ea…Am facut sala 4 luni, dupa aia 5 luni de masaj anticelulitic si de saptamana trecuta m am apucat de electrostimulare de 2 ori pe sapt…Din cauza timpului nu am cum sa le combin…Am slabit cam 4 kg dar celulita tot nu dispare si avand pielea f sensibila mi s au spart f multe vase de sange…De luna asta trebuie sa incep sa iau si anticpnceptionale dar mi-e foarte frica sa nu ma ingras iar…Ce sfat imi dati?

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @Diana. Inca nu se cunosc solutii universale pentru celulita, de aceea si apar zeci de articole pe aceasta tema. Din ce mi-ati scris, ce ar fi eficient sa adaugati ar fi un tip de miscare in aer liber, in combinatie cu tipurile de miscare pe care deja le faceti (de exemplu, alergari usoare afara – NU BANDA). Un consult endocrinologic pentru o evaluare globala a starii hormonale ar fi inca un pas bun. In ce priveste alimentatia, mese usoare si dese, cat de diverse se poarte, salate de cruditati in special, si, dar si salate de fructe, cu selectare diversa a fructelor. Este foarte importanta o alimentatie echilibrata, si evitarea infometarii si dietelor, in mod special a celor disociate. Sunt multe sfaturi generale, dar cele mai importante sunt cele care se aplica in cazuri individuale, in functie de stare clinica, analize etc.

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    +MEZOTERAPIA este inca o forma eficienta in celulita, din clinicile cu care colaborez, clinica Cosmedica din Baia Mare ofera acest tip de tratament anticelulitic (nu ati precizat din ce oras sunteti).

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters