trafic.ro ranking

trafic.ro Cum să nu-ţi faci reclamă ca tânăr dietetician-nutriţionist | Nutritionist Cluj

Cum să nu-ţi faci reclamă ca tânăr dietetician-nutriţionist

Am primit de curând un comentariu de la un tânăr dietetician, care, sub pavăza anonimatului, s-a gândit să îşi găsească o mică portiţă de publicitate pe acest site, redactat, după câte ştiţi, de un medic specialist nutriţionist-diabetolog. Comentariul este următorul:

Interesant site-ul, insa sunt foarte multe traduceri. Articolele, statisticile sunt toate traduceri, Aveti si informatii originale, statistici pe romani? Eu traiesc in USA si aici un registered nutritionist se ocupa de diete, nu un medical dr. Dr aici se ocupa cu medicatia, consultatii pt bolnavi si te trimite la nutritionist, nu iti face el dieta, ca nu e treaba lui. Sau nu aveti destui diabetici poate. Cei care fac college de nutrition cu ce se ocupa in Romania? Regards, Dan.”

Găsesc că, pentru cititorii acestui site, este de bun simţ să detaliez răspunsul la acest mesaj care pare, la prima vedere, scris de o persoană care trăieşte în Statele Unite, însă analiza de la echipa tehnică a siteului NutritionistCluj.Ro a identificat locaţia mesajului: zona Militari-Ghencea din Bucureşti. Sigur că şi mailul postat de cititor este unul inventat, ceea ce arată o premeditare cel puţin ciudată la prima vedere.

Explicaţia pentru un astfel de demers este următoarea: persoana care l-a trimis este, cu siguranţă, o persoană care doreşte să lucreze în domeniul nutriţiei şi dieteticii, şi care nu este medic. Astfel de mesaje explicite sunt redactate de o singură categorie profesională: absolvenţii de nutriţie-dietetică, restul categoriilor de „nutriţionişti” nu au motive să facă lobby pentru alte bresle. Pentru cei ce nu ştiu, şi foarte puţini ştiu, a apărut în România calificarea de dietetician, o specializare de sine stătătoare în sistemele medicale occidentale, şi absolut utilă în spitale şi chiar în mediul privat.

Dieteticienii sunt, în sistemele medicale occidentale, o categorie de personal medical specializat în prescrierea detaliată a planurilor de nutriţie, la indicaţia medicului. Dieteticianul este instruit să elaboreze planuri pentru diabet zaharat, insuficienţă renală, realimentări, alimentaţie enterală şi parenterală, să alcătuiască meniuri pentru diferite afecţiuni, să instruiască personalul de la bucătăriile spitalului cu privire la alimentele de inclus în meniul de spital, pe considerente de preferinţe, apartenenţă religioasă, toleranţe, afecţiuni prezente etc. În România, desigur, această meserie ar avea nevoie de o infrastructură care, cel puţin pentru următorii ani, nu se prefigurează în sistemul de stat.

Ce se întamplă în schimb, în România:  contrar restrângerii masive a personalului din sistemul de sănătate de stat, au apărut deja, în ultimii 2-3 ani, primele generaţii de dieteticieni-nutriţionişti cu formare, paradoxal, exact în sistemul universitar de stat. Mai mult, majoritatea specialiştilor care îi învaţă pe tinerii nutriţionişti-dieteticieni partea practică a meseriei sunt medici din domeniul diabet zaharat-nutriţie-boli metabolice, care, din păcate, nu desfăşoară deloc sau cel mult ocazional activităţi în domeniul nutriţiei. Este uşor de verificat la orice Centru de Diabet teritorial faptul că foarte puţini dintre medicii specialişti în diabet-nutriţie şi boli metabolice se ocupă de nutriţie, din motive pe care le-am expus în alte articole. Contactul strâns cu dieteticieni din 3 centre regionale mi-a confirmat, de-a lungul utlimilor 3 ani, aceasta realitate.

Revenind la mesajul dieteticianului, o să răspund public, la fiecare dintre punctele atinse în comentariu. Înainte, doresc să îi asigur pe dieteticienii serioşi că răspunsurile către acest coleg  se referă nu la meseria de dietetician, ci doar la acest mesaj disperat. Dovada vie a seriozităţii şi implicării majorităţii dieteticienilor este numărul mare de mesaje pe care le-am primit de la absolvenţi de nutriţie-dietetică din Cluj-Napoca şi de CV-uri trimise către departamentul de nutriţie şi diabet al Centrului Medical ASTECO (centru de nutriţie-boli metabolice-endocrinologie celebru nu doar la nivelul oraşului Cluj-Napoca, ci la nivelul întregii regiuni Transilvania). Înainte de a detalia pe puncte pseudo-subiectele mesajului, doresc să salut din nou colaboratorii dieteticieni-nutriţionişti cu care lucrez deja de 2 ani, şi pe care îi veţi întâlni, în continuare, pe paginile NutritionistCluj.Ro, şi în proiectele de nutriţie desfăşurate de Centrul Medical ASTECO.

„Interesant site-ul, insa sunt foarte multe traduceri. Articolele, statisticile sunt toate traduceri, Aveti si informatii originale, statistici pe romani?”

Iniţial, un astfel de mesaj poate fi o intrigă atrăgătoare pentru autorul unui site, aşa cum este şi Nutritionist Cluj .Ro (un site personal), însă ceea ce face ca mesajul să nu fie de luat în seamă este continuarea mesajului.

„Eu traiesc in USA si aici un registered nutritionist se ocupa de diete, nu un medical dr. Dr aici se ocupa cu medicatia, consultatii pt bolnavi si te trimite la nutritionist, nu iti face el dieta, ca nu e treaba lui”.

-Abia aici este de detaliat, pentru că mediocrul dietetician care trimite mesaje anonime pe NutritionistCluj.Ro, nu cunoaşte suficient terminologia domeniului:

-registered nutritionist. În Statele Unite există RD, Registered Dietitian, sunt dieteticienii despre care am detaliat mai sus. ‚Registered nutritionist’ nu există, orice persoană care doreşte să lucreze în domeniul nutriţiei se poate intitula ‚nutritionist’, iar faptul că acest termen nu este reglementat din punct de vedere legal este, în continuare, un subiect de dezbatere;

-„registered nutritionist” se ocupă de diete, nu un medical dr. Trecând peste scăparea cu ‚registered nutritionist’, aşa este: medicul nutriţionist, sau orice alt medic, coordonează prescripţia dieteticianului, în sensul în care specifică acestuia caracteristicile intervenţiei nutriţionale, iar dieteticianul detaliază planul de nutriţie. Pentru acest tip de intervenţie, desigur, dieteticianul trebuie să fie familiar cu tipurile de intervenţie nutriţională, şi să fie capabil să facă acest demers practic, ceea ce, în medicina occidentală, este de la sine înţeles.

-Dr aici se ocupa cu medicatia, consultatii pt bolnavi si te trimite la nutritionist, nu iti face el dieta, ca nu e treaba lui.

-Presupusul demers al doctorului, care se ocupă cu „medicaţia” şi apoi trimite la „nutriţionistul” care se ocupă cu „dieta”, ar fi chiar periculos pentru pacienţi. Medicii recurg la ajutorul dieteticienilor (nu al nutriţioniştilor!) pentru planuri concrete, ceea ce nu înseamnă că doctorul se „scapă” de pacient, dimpotrivă, pacientul revine periodic la medic pentru urmărire, iar medicul evaluează efectele intervenţiei dieteticianului, pe care le integrează în intervenţia largă care înseamnă planul de tratament, cu toate aspectele lui: partea nutriţională, medicaţia, planul de urmărire şi investigaţii etc. Deci, faptul că dieta „nu e treaba medicului” ar fi, teoretic, un semn major de slăbiciune a medicului, care, după cum nu ştie dieteticianul care a scris mesajul, cunoaşte foarte bine intervenţia dieteticianului şi doar o coordonează. Mai simplu, şi pentru intelectul autorului mesajului: planul făcut de dietetician ESTE treaba medicului, doar că doctorul nu poate investi acel timp necesar prescrierii şi explicării unei „diete”.

-Sau nu aveti destui diabetici poate.

-Orarul restrâns al medicilor diabetologi-nutriţionişti ar putea lăsa loc, teoretic, altor categorii care să se ocupe de nutriţie. Din fericire pentru pacienţi, unii medici specialişti îşi organizează orarul astfel încât să se ocupe şi de diabet şi de nutriţie. Pentru detalii, puteţi să vă interesaţi la Centrul Medical Asteco cum este organizat orarul clincii pentru consultaţiile de diabet, pentru cele de nutriţie, şi mai mult, pentru consultaţiile integrate de nutriţie, la care participă mai mulţi medici: www.astecomedical.ro.

-Cei care fac college de nutrition cu ce se ocupa in Romania?

-Trecând peste o întrebare simplă: în ce limbă aţi încercat să vă prezentaţi pregătirea „college de nutrition”? o combinaţie de engleză, franceză şi română? Din câte observaţi, dumneavoastră scrieţi mesaje anonime pe siteuri, încercând o promovare ieftină, din toate punctele de vedere. Alţi colegi serioşi ai Dvs. v-ar putea explica cum se poate reuşi în acest domeniu, şi îi rog să vă răspundă în rubrica comentarii-forum de la finalul acestui articol. Mulţumesc absolvenţilor de nutriţie-dietetică din Cluj-Napoca, Mureş, Iaşi, Bucureşti şi alte centre, pentru răspunsurile către acest coleg anonim din Bucureşti.

În final, doresc să îmi manifest toată susţinerea pentru absolvenţii de nutriţie-dietetică din Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş cu care colaborez, şi le doresc Sărbători Fericite şi un an 2012 plin de succes!

Publicat: 1 ianuarie 2012 @NutritionistCluj.Ro
Website oficial al Dr. Adrian CopceaMedic specialist diabetolog-nutriţionist
Centrul Medical ASTECO, Cluj-Napoca
www.astecomedical.ro • constantinescu ionela ::: comentariu pe forum :

  Am absolvit POSLICEALA de Tehnician Dietetician si nu stiu cui sa ma adresez ca sa pot merge mai departe . va rog ajutati-ma.
  MULTUMESC

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Ionela C. Nu stiu ce sa va recomand, cred ca cel mai bine este sa discutati cu cei care v-au tinut cursuri in cadrul acestei postliceale. In general, oriunde este nevoie de un nutritionist, va puteti inscrie canditdatura, avand un titlu compatibil cu statutul de ‘nutritionist’.

 • aurelia ::: comentariu pe forum :

  Buna seara. Am o intrebare la dv.- unde se fac cursuri de dietetician ptr. asistenti medicali- specialitatea as. medical medicina generala.Se poate?Va multumesc!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Aurelia. Exista 3 variante: facultatea de dietetica-nutritie, din cadrul facultatii de farmaciea Universitatii de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu din Cluj-Napoca, si sunt si doua mastere, la UMF Cluj si la Universitatea Babes Bolyai (master de nutritie) – pe acesta din urma vi-l recomand cu incredere, este masterul la care tin si eu curs. Trebuie intrebat la Universitatea Babes Bolyai despre acest master, care ofera calificare in nutritie, pe care o puteti utiliza si ca asistent. Varianta facultatii de dietetica este cea oficiala, ca si studii complete, facultatea dureaza 3 ani, pentru ea trebuie sa va interesati la UMF, doamna profesor Doina Miere este cooordonatoarea acestei pregatiri.

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters