trafic.ro ranking

trafic.ro Diabetul tip 2: notiuni de baza | Nutritionist Cluj

Diabetul tip 2: noţiuni de bază

Diabetul zaharat tip 2 este cea mai frecventă formă de diabet, reprezentând peste 85% din totalul cazurilor de diabet. Persoana tipică cu diabet tip 2 este supraponderală şi prezintă, cel mai frecvent, boli metabolice asociate: hipertensiune arterială, dislipidemii (valori anormale ale grăsimilor din sânge, mai frecvent ale trigliceridelor), obezitate, în special prin dispoziţie a grăsimii în zona abdominală, steatoză hepatică (ficat gras). În familiile pacienţilor cu diabet tip 2 se pot identifica, în multe cazuri, persoane cu diabet tip 2.

Denumirea de diabet tip 2 provine din delimitarea istorică a principalelor două tipuri de diabet: diabetul tip 1 şi diabetul tip 2, două boli cu mecanisme diferite de apariţiei şi implicaţii diferite pe termen lung. Acestor tipuri de diabet li se asocia, în deceniile trecute, şi una din sintagmele “insulinodependent” (referitoare la tipul 1) sau “non-insulinodependent” (referitoare la tipul 2). Întrucât referirea la “dependenţa de insulină” pretează, în continuare, la confuzii, în toate recomandările oficiale se vorbeşte de tip 1, tip 2, şi alte tipuri de diabet, fără a mai menţiona dependenţa de insulină, chiar dacă, din raţiuni practice, pe documentele medicale se menţionează, pentru persoanele cu tip 2 tratat cu insulină, prezenţa acestui tratament (termenii cei mai frecvenţi fiind: “insulinonecesitant” sau “insulinotratat”). Tot pentru a evita confuziile, de foarte mulţi ani titulatura oficială cuprinde cifre arabe (diabet tip 1, tip 2) în loc de cifre romane (diabet tip I, diabet tip II).

Importanţa diagnosticului diabetului tip 2 este deosebită, nu doar din punct de vedere al terapiilor posibile, dar şi din punctul de vedere al complicaţiilor cardiovasculare, care sunt o problemă serioasă în diabetul tip 2, şi care trebuie evaluate încă de la diagnostic. Valorile glicemice care atrag atenţia asupra unui risc crescut de diabet zaharat încep de la 100 mg/dl, valorile între 110 şi 125 fiind întotdeauna un semnal de alarmă, iar valorile repetat peste 125 mg/dl, dimineaţa, din venă, reprezintă un criteriu standard pentru diagnosticul diabetului zaharat. Orice valoare crescută a glicemiei trebuie să determine o discuţie cu medicul, în primul rând cu medicul de familie, care, la 2 glicemii în afara limitelor normale (70-100 mg/dl) va îndruma pacientul spre un consult de diabetologie destinat stabilirii clare a diagnosticului şi a riscurilor la care persoana este expusă.

Odată stabilit diagnosticul tip 2, pacientul va primi primele noţiuni în cabinetul medicului diabetolog, ulterior îşi va gestiona singur tratamentul, care constă în cele mai multe cazuri în regim alimentar, activitate fizică şi medicamente (destinate nu doar glicemiei, ci întregului organism cu diabet), dintre care, atunci când este nevoie pentru a aduce glicemia la normal şi a reduce riscul de complicaţii, face parte şi insulina.

Scopul tratamentului diabetului tip 2 este, indiferent că persoana are sau nu vreun simptom, prevenirea complicaţiilor diabetului, care sunt adevăratul duşman al persoanei cu diabet, cu atât mai mult cu cât şi o mare parte din aceste complicaţii, pot trece, ca majoritatea cazurilor de diabet, neobservate la timp, datorită absenţei simptomelor.

Autor: dr. Adrian Copcea, medic specialist diabetolog, Cluj-Napoca
Publicat: 21 august 2011 • moldovan raveca ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua.rezultatele analizelor efectuate de sotul meu sunt urmatoarele:uree-36;acid uric -1,6;glicemia-243;colesterol-450;trigliceride-2076;GOT-44;GPT-61;sideremie-100;calciu seric-9,3;mg1.98.in urma a 6 zile de spitalizare diagnostic DZII DEZECHILIBRAT si dizlepidemie.valoarea glicemiei 145 a doua zi iar in ziua externarii 111.Dupa 3 sapt de regim si tratament cu:Simvastin10mg 1/seara;lipanthyl 1/pranz;clopidogrel1/pranz;preductal35 1/dim si seara;amaryl 2mg 1/dimineata;siofor500mg1/dim si seara si liv52 3×1 refacandu-si analizele glicemia 90 (70-115)colesterol 164(115-220)trigliceride 174 .Am fost nedumeriti si dupa 2 zile le-a refacut la un alt laborator glicemia-89(70-105)colesterol -155(109-202)trigliceride 129(40-165).mentionez ca nu a fost la diabetolog,medicul internist unde a fost spitalizat i-a recomandat acest tratament urmand a reface analize peste 2 luni.Va intreb daca nu ar trebui reduse medicamentele pentru ca dimineata dupa aprox 1ora de la administrare nu se simte prea bine ,are simptome de hipoglicemie.Precizez ca timp de cateva luni inainte consuma glucoza pt a-i disparea durerea de cap si consuma bauturi racoritoare .(timp de trei sapt a slabit cam 6-7 kg ,face si miscare are 1,80 si 90kg )Astept parerea dumneavoastra si va multumesc anticipat.

 • moldovan raveca ::: comentariu pe forum :

  Va rog sa imi permiteti inca o precizare: ieri ,sotul meu a luat doar 1mg amaril si dimineata nu a luat meguan pt ca i s-a terminat,iar la amiaza a uitat sa-si administreze medicamentele si s-a simtit foarte bine.Astazi,dimineata, dupa vreo 2 ore de la administrare i-au aparut din nou stari de oboseala. Eu cred ca ceva nu e in regula .(cand a fost internat nu i s-a facut testul de rezistenta la glucoza,mi-e frica sa nu i se fi dat un diagnostic gresit)va rog sa imi raspundeti pentru ca sunt disperata.L-am trimis la medic ,dar nu vrea sa mearga.va multumesc din suflet

 • florina ::: comentariu pe forum :

  Spuneti-mi in diabet tip 2 si hepatita c se poate consuma ocazional bere fara alcool ? .

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Raveca M. Sigur ca da, daca apar hipoglicemii, inseamna ca doza de medicamente antidiabetice este prea mare. Este foarte important sa discutati cu diabetologul, care va va indica, cel mai probabil, reducerea dozei de Amaryl. Sfatul meu este, in concluzie, sa mergeti cat de repede la diabetolog.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Raveca. Revin, si dupa al doilea comentariu, cu sfatul de a merge la medic, care foarte probabil ii va recomanda in primul rand oprirea Amarylului, datorita evolutiei foarte bune (normalizarea glicemiei, mergand chiar pana la hipoglicemie).

 • moldovan raveca ::: comentariu pe forum :

  Va multumesc pentru raspunsuri.intre timp am mai cumparat si un aparat care masoara glucoza,tig.si colesterolul,si rezultatele sunt la valori normale.inca nu am ajuns la diabetolog dar si-a redus doza de amaril la un sfert si acum e mai bine.glucoza dimineata in jur de 95,chiar mai mica .precizez ca mananca fructe(caise ,piersici,pere ,nectarine)eu consider ca prea multe ,dar el zice ca se simte bine .in septembrie o sa refaca analizele si atunci sper ca o sa i se mai reduca din medicamente.greutatea se mantine in jur de 89-90.sper ca totul o sa fie bine si pe viitor.va multumesc inca o data pentru raspunsuri si cred ca dupa urmatoarele analize o sa-i fac o programare si la dumneavoastra la cabinet mai ales pentru sfaturi de nutritie .

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Raveca M. Sigur. Va trebui sa spuneti la programare ca este vorba despre consult de nutritie, pentru a putea aloca tot timpul necesar (consultatiile de nutritie se fac in alt orar decat consultatiile de diabet, si au o durata, corespunzator, mai mare – datorata discutarii in detaliu a meniului).

 • vladu ionel ::: comentariu pe forum :

  am fost diagnosticat cu diabet glicemie177 si hba1c=7,2 misa prescris diaprel 60mg ce ziceti e grav

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Ionel V. Diabetul este o afectiune care trebuie bine ingrijita si tinuta sub control, diabetul in sine nu este o boala grava sau usoara, complicatiile lui pot fi absente, usoare sau grave, in functie de cat de bine este tratat. Daca urmati sfaturile medicului, puteti tine foarte bine sub control situatia, glicemiile bune si valorile bune ale HbA1c, alaturi de prezentarea la controalele periodice va protejeaza cel mai bine de problemele pe care le poate cauza diabetul .

 • mihaela ::: comentariu pe forum :

  Buna seara
  Sotul meu a fost diagnosticat cu diabet de tip 2 anul trecut iar tratamentul prescris a fost doar regim alimentar.Anul acesta a refacut analiza de glicemie iar valoarea a fost de 155,durerea mea cea mai mare este ca de la 64 de kg a ajuns la 58 in urma acestui regim.Va rog sa-mi spuneti ce este de facut in acest caz.Va multumesc

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Mihaela. Se poate alcatui un regim care sa il aduca inapoi la kilogramele dinainte, trebuie ajustat si tratamentul, pentru ca glicemia inca nu este buna. In principal ar putea sa manance cantitati mai mari de alimente, pentru a recupera, dar si tratamentul va trebui sa fie inceput.

 • AUREL ::: comentariu pe forum :

  Am avut glicemia 289 acum 1 luna, acum a ajuns numai cu regim, fara paiine si dulciuri, la 193,3, coleterolul seric total 143,5 mg/dl, HDL cholesterol 33 mg/dl,iar LDL 85 mg/dl, trigliceridele 129 mg/dl, ALT- TGP 75,17 UI/L, POATE FI O GLICEMIE PASAGERA? IN CAT TIMP POATE REVENI LA NORMAL GLICEMIA FARA TRATAMENT , NUMAI CU REGIM SI CEAIURI GLICOSAT?

 • daniel ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua.La sugestia medic de familie ,care e preocupat de valoarea mare a glucozei(118) ,am efectuat urm analize(in paranteza rezultatele):peptid C(2,29),insulin(14,55),trigl(180),colest(175),celelalte analize(tgo,tgp,ggt)in limite normale.E cazul sa efectuez si o glicemie provocata?barbat,64 ani,usor supraponderal.Indicatii?multumesc

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Aurel. Nu exista decat rareori crester de glicemii pasagere, din pacate in cazul Dumneavoastra ceea ce inteleg din mesaj este ca ati luat masuri la momentul in care s-a declansat DIABETUL (glicemie 289 inseamna diabet) si ati reusit sa scadeti partial glicemia, dar nu suficient. Sfatul meu este sa luati repede legatura cu medicul de familie sa va indrume catre un medic diabetolog. Foarte probabil vi se vor prescrie medicamente, pe care va sfatuiesc sa le luati.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Daniel. Ar fi fost mai indicat decat peptid C si insulina sa faceti HEMOGLOBINA GLICOZILATA si GLICEMIA PROVOCATA. PUteti face doar Hemoglobina glicozilata, care arata medica glicemiilor pe 2-3 luni, este o analiza care arata cat de aproape sau departe de diabet sunteti.

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters